Dolar

32,3815

Euro

35,0532

Altın

2.326,48

Bist

9.089,33

Türkiye-Özbekistan İş Forumu

Özbekistan Başbakan Yardımcısı Kuçkarov:- 'Türk iş adamlarını öncelikle tekstil, inşaat malzemeleri ve tarım ürünleri işleme sanayisinde görmek istiyoruz. İş birliği yapılacak diğer bazı alanlar da hafif sanayi ve elektrikli ev aletleri üretimi'- 'Türkiye bizim için sadece önemli bir partner değil aynı zamanda önemli bir örnektir'- 'Türkiye'nin PPP projelerinde şampiyon olduğunu biliyorum. B

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-26 13:31:32

Türkiye-Özbekistan İş Forumu
Özbekistan Başbakan Yardımcısı Cemşid Kuçkarov, Türk iş adamlarına Özbekistan'a yatırım çağrısında bulunarak, "Türk iş adamlarını öncelikle, tekstil, inşaat malzemeleri ve tarım ürünleri işleme sanayisinde görmek istiyoruz." dedi.

Kuçkarov, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından gerçekleştirilen Türkiye-Özbekistan İş Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'in 20 yıl aradan sonra Özbekistan'dan Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyareti gerçekleştirmesinin yeni iş birliklerinin ilk adımı olacağını söyledi.

Türk ekonomisinin başarılarının kendilerini memnun ettiğini dile getiren Kuçkarov, Türkiye'nin gelişmesinin, kalkınmasının, ticaret hacmini artırmasının onlar için de çok faydalı olduğunu ve kendilerinin de yararlanacakları olanakların ortaya çıktığını vurguladı.

Kuçkarov, Türkiye'nin kendileri için iyi bir örnek teşkil ettiğini kaydederek, "İş yapma konusunda Türkiye'den pek çok tecrübe edinebileceğimize inanıyoruz." diye konuştu.

Cemşid Kuçkarov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğindeki Türkiye'nin son 14 yılda Gayri Safi Milli Hasılası'nın kat kat arttığını, yeniden yapılandığını, değişip dönüştüğünü, modernize olduğunu ve dinamik bir kalkınma gösterdiğini anlattı.

"Türkiye'nin daha hızlı büyümesini ve kalkınmasını istiyoruz. Türkiye bizim için sadece önemli bir partner değil aynı zamanda önemli bir örnektir" diyen Kuçkarov, Türkiye'nin kalkınmasına verdikleri önemin altını çizdi.

Dün iki ülke liderleri arasında gerçekleştirilen toplantılar kapsamında 21 anlaşma imzalandığını dile getiren Kuçkarov, bu anlaşmaların kendilerini bundan sonraki çalışmaları için bir çerçeve çizeceğini söyledi.


- "Vize sisteminde daha güzel gelişmeler yaşanacak"


Kuçkarov, dün, vize sisteminin basitleştirilmesinin konuşulduğunu belirterek, "Olumlu gelişmeler var bu konuda. Ziyaretten bir hafta önce Türk şirket temsilcilerine vize işlemlerinin hızlandırılması konusunda çalışma yapıldı. Artık 3 günde verilecek bu vizeler." dedi.

Bunun sadece bir başlangıç olduğunu dile getiren Kuçkarov, daha da iyi gelişmelerin yaşanacağını müjdesini verdi.

Kuçkarov, Türk iş adamlarına yatırım çağrısında bulunarak, "Türk iş adamlarını öncelikle, tekstil, inşaat malzemeleri ve tarım ürünleri işleme sanayisinde görmek istiyoruz. İş birliği yapılacak diğer bazı alanlar da hafif sanayi ve elektrikli ev aletleri üretimi." diye konuştu.

Özbekistan Havayolları'nın 31 Ekim'de Semerkant-İstanbul seferlerine başlayacağını aktaran Kuşkarov, THY'nin de gelecek yıl bu seferlere başlayacağını anımsattı.

Kuçkarov, haftada iki sefer yapmayı düşündüklerini ancak THY yetkililerinin kendilerine bu sayıyı üçe çıkarmaları ricasında bulunduğunu kaydederek, hemen kabul ettiklerini anlattı.

Kuçkarov, "2019 sonunda iki ülke arasında haftada en az 100 seferin gerçekleştirileceğine inanıyoruz. Çünkü Türkiye'den yıllık 500 bin turist gelmesini öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.


- "Siz şampiyonsunuz, bizi de ikinci yapın"


Kuçkarov, Türk iş adamlarının Özbekistan'daki yap-işlet-devret projelerine de katkıda bulunacağına inandığını belirterek, "Türkiye'nin kamu özel iş birliği (PPP) projelerinde şampiyon olduğunu biliyorum. Bizi de ikinci yapın lütfen. Bize destek verirseniz neler olacağını göreceksiniz." şeklinde konuştu.

Özbekistan'ın alanlarına göre ülkeye gelen ilk yatırımcılara daha fazla destek vereceğini dile getiren Kuçkarov, Türk yatırımcılara ilk olma çağrısında bulundu.

Kuçkarov, ülkesinin ticareti, yabancı yatırımcıyı 4 yılda iki katına çıkarmayı, aldığı turist sayısını artırmayı hedeflediğini kaydederek, kalkınma hamlelerinden bahsetti.

Cemşid Kuçkarov, "Biz her zaman sizleri Özbekistan'da görmekten büyük memnuniyet duyacağız. Devlet liderimiz bize, 'Türk iş dünyası ile öyle bir çalışın ki Özbekistan'da kendilerine azami konfor sağlayın ve her Türk iş adamı arkadaşlarını beraberinde getirsin' diyor." dedi.


- "Türk iş adamlarına pek çok iş alanı açabiliriz"


Özbekistan Devlet Yatırım Komitesi Başkanı Azim Ahmedhocayev, iki ülke arasında bugünkü ile birlikte 3 defa gerçekleştirilen ekonomik toplantılar sayesinde ikili ilişkilerin gelişeceğini belirterek, bugün de yeni yatırım olanaklarının konuşulacağını söyledi.

İki ülkenin artık birbirini daha yakından tanıdığını dile getiren Ahmedhocayev, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in ziyaretinin stratejik ilişkilerin gelişmesi için önemli bir adım olduğunu aktardı.

Ahmedhocayev, iki ülkenin iş çevreleri arasında varılan mutabakatlar çerçevesinde projelerin hayata geçirildiğini kaydederek, bu iş birliğinin daha çok geliştirilmesi, iki ülkenin ve ekonomilerinin de kazanması için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı.

Son 10 yılda Türk iş dünyası ile çok fazla diyalog kuramadıklarını ancak şimdi hızlı bir şekilde ilerleyerek bu kaybı telafi etmeye çalışacaklarını dile getiren Ahmedhocayev, "Türk iş dünyası çok önemli bir tecrübeye sahip. Bundan faydalanmak istiyoruz." dedi.

Ahmedhocayev, ekonominin liberalleşmesi ve daha fazla yabancı yatırımcı çekilmesi konusunda komiteler kurduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Türk partnerlerimizin kendilerini maksimum konforlu hissetmeleri için elimizden gelen gayreti göstermeye hazırız. Pekçok alanda iş birliği olanağımız mevcut. İnşaat malzemeleri, ilaç ve gıda sanayisi, alt yapı projeleri alanında iş birliği yapabiliriz. Size pekçok alanı açabiliriz.

Hepinizi, yaklaşan Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle tebrik etmek istiyorum. Güzel ülkenizin daha da refah içerisinde olmasını diliyorum. Cumhuriyet Bayramınızı kutluyorum. Haydi hep birlikte elimize gerekli araçları alarak, tuğla üzerine tuğla koyarak uzun vadeli stratejik ortaklık kuralım. Sizler için kapılarımız her zaman açık."


- "Özbekistan'da daha fazla iş yapmak istiyoruz"


Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı ve DEİK Başkan Yardımcısı Mithat Yenigün, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinden bahsederek, Türk müteahhitlerin uluslararası standartlarda üretim, proje ve sözleşme yönetimi alanlarında önemli deneyimlere sahip olduğunu söyledi.

Türk müteahhitlerinin son yıllarda, yalnızca inşaat değil, aynı zamanda yatırımcı ve işletmeci kimliği ile de ortaya çıktığını dile getiren Yenigün, bu müteahhitlerin kamu-özel sektör ortaklığı projelerinde yurt içinde kazandıkları deneyimi uluslararası pazarlarda başarıyla uyguladıklarını anlattı.

Yenigün, Özbekistan'da daha fazla proje üstlenmek istediklerini kaydederek, "Pazara ilk defa adım attığımız 1992 yılından bugüne Özbekistan'da 2,8 milyar dolarlık proje gerçekleştirilmiş. Ancak sevindirici olan bu tutarın neredeyse üçte birinin geçtiğimiz yıl üstlenilmesi." dedi.

Özbekistan'da ekonomik faaliyetleri geliştirmek ve ülkenin refahına katkıda bulunmak amacıyla iş birliğine hazır olduklarını ifade ederek, "Sizlerle çalışmaya hazırız. Umuyorum ki yöneticilerimiz de kapıları açarlar ve birlikte hareket ederiz. Birlikte imkanlarımızı kullanarak başka ülkelerde, özellikle Orta Asya'da, ortak iş yapabiliriz." diye konuştu.

Yenigün, iki ülkenin inşaat sektörü dışında ayrıca, enerji, sağlık, tekstil, madencilik, turizm gibi birçok sektörde yüksek iş birliği potansiyeline sahip olduğunu sözlerine ekledi.


- İş dünyasından "vizeleri tamamen kaldırın" çağrısı


DEİK Türkiye-Özbekistan İş Konseyi Başkanı Hayri Kartopu, bu yıl içerisinde üçüncü kez Türkiye-Özbekistan İş Forumu'nun düzenlendiğini belirterek, bu forumlara katılımın yüksek düzeyli olmasının ülkeler arasındaki yakınlaşmayı ve iş birliğini artıracağını söyledi.

Özbekistan'ın derin tarihi, stratejik konumu, kadim ve zengin medeniyeti, geniş iç pazarı ve iş-yatırım potansiyeli ile Avrasya bölgesinin kilit ülkeleri arasında olduğunu aktaran Kartopu, bu ülke ile iş birliğinin bütün alanlarda geliştirilmesine büyük önem verdiklerini anlattı.

Kartopu, 2008'de gerileyen ülkeler arası ticaretin 2009'da yüzde 65 artarak 1 milyar 140 milyon dolara yükseldiğini kaydederek, son 6 yıllık dönemde bu rakamda ciddi bir azalma olmadığını ve 1,2 milyar dolar civarında ticaret hacminin sürdürüldüğünü bildirdi.

Özbekistan'da tekstil, gıda sanayi, otel işletmeciliği, perakende ticaret, inşaat malzemeleri üretimi ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren 600'den fazla Türk sermayeli şirketin bulunduğunu belirten Kartoplu, "Özbekistan, önümüzdeki dönemde Türk yatırımcılar için en cazip ülkelerden olacak." dedi.

Kartopu, karşılıklı ticaret hacmini mevcut seviyenin daha da üzerine çıkarmak ve devamlı yükselen çizgiye taşımak kendilerinin elinde olduğunu kaydetti.

Karşılıklı ilişkilerin derinleştirilmesinin önemine dikkati çeken Kartopu, "Bu kapsamda, Özbekistan'ın Türk vatandaşlarına uygulanan vize rejimini gözden geçirmesi ve Türkiye'nin yıllar önce yaptığı gibi, Türk vatandaşlarına uygulanan vizeleri kaldırması temennilerimiz arasındadır." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Yenigün ve Ahmedhocayev, "Yatırımlar Alanında İş Birliği Anlaşmasını" imzaladı.

Öte yandan, sağlık, tekstil, otelcilik ve ticaret alanlarında şirketler arasında çeşitli anlaşmalara da imza atıldı.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara