Dolar

32,5344

Euro

34,9360

Altın

2.439,30

Bist

9.716,77

'Türkiye'nin tutumunun kıymetini bilmeliyiz'

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Çoviç, 'Türkiye'nin bu özel tutumunun kıymetinin bilmeliyiz' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-27 12:10:02

'Türkiye'nin tutumunun kıymetini bilmeliyiz'

AA'nın haberine göre, Çoviç, Bosna Hersek-Türkiye ilişkilerini ve önümüzdeki aylarda Türkiye'ye yapacakları ziyareti değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mayıs ayında Bosna Hersek'i ziyaret ettiğini anımsatan Çoviç, Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri olarak ekim ya da kasım ayında Türkiye'ye iadeiziyaret gerçekleştireceklerini ifade etti.

Çoviç, Türkiye'nin sadece ülkedeki Boşnaklara değil, Bosna Hersek'in tamamına yönelik "özel bir tutum" sergilediğini vurgulayarak, "Türkiye'nin Bosna Hersek'e yönelik özel tutumunun kıymetinin bilmeliyiz" diye konuştu.

Türkiye'nin hem ekonomik hem de siyasi anlamda güçlü bir ülke olduğunu vurgulayan Çoviç, Türkiye'ye yapacakları ziyaret kapsamında Bosna Hersek'in ekonomik ve sosyal gelişimi için atılabilecek adımların ele alınacağını kaydetti.

Çoviç, Türkiye'nin AB ile müzakerelere devam eden bir NATO üyesi olduğunu anımsatarak, bu konuda Bosna Hersek'in Türkiye ile AB arasında bir "bağ" olabileceğini ifade etti.

"Komşularla ilişkiler önemli"

Çoviç, Bosna Hersek'in dış politikasında komşu ülkelerin ve bu ülkelerle kurulan ilişkilerin öncelikli olduğuna dikkati çekerek, Karadağ ile Bosna Hersek arasında imzalanan sınır anlaşmasının bu komşuluk ilişkilerinde örnek teşkil etmesi gerektiğini kaydetti.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç ile de bir araya geleceklerini belirten Çoviç, "Komşu ülkelerle kurulan ilişkiler hem dostluk ve ortaklık hem de sorunların ortaklaşa çözümü konusunda son derece önemli" diye konuştu.

Çoviç, Karadağ'ın NATO üyesi olmasının, hem ekonomik hem de siyasi anlamda Bosna Hersek için önemli olduğunu vurgulayarak, NATO üyeliğinde Karadağ'a, AB üyeliğinde ise Sırbistan'a yetişmek istediklerini kaydetti.

"Açık sınırlarla" IŞİD ya da diğer terör örgütlerinin tehdidi altında olduklarını ve her an yeni tehlikelerle yüzleşebileceklerini savunan Çoviç, şunları ifade etti:

"Dışarıdan gelebilecek bu darbelerden kendimizi koruyabilmek için komşularımızın AB ya da NATO üyesi olması bizim için de olumlu. Bu nedenle AB üyeliği konusunda Sırbistan'a yetişip aday ülke statüsü almak istiyoruz. NATO üyeliği noktasında ise Karadağ'a yetişebilsek çok mutlu olurdum. O zaman Bosna Hersek içindeki birçok şeyi daha kaliteli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirdik."

Haber Ara