Dolar

32,3187

Euro

35,0651

Altın

2.307,92

Bist

9.079,97

Türkiye'nin Suriye'ye girmesi BMGK'ya bağlı

Birleşmiş Milletler Temsilcisi, 'Türkiye, BMKG kararı olmadan Suriye'ye kara gücü göndermeyecek' dedi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-20 04:45:46

Türkiye'nin Suriye'ye girmesi BMGK'ya bağlı

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Halit Çevik, Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun bir üyesi olan Türkiye'nin, Suriye'nin egemenlik ve toprak bütünlüğünü desteklediğini ve soruna siyasi çözüm bulunmasını istediğini belirtti.

Ajansların haberine göre; BMGK'daki Suriye görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklama yapan Çevik, Türkiye'nin Suriye'den kaynaklı terör tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ve bunun gi̇derek arttığını söyledi. 

Çevik, "Kendimizi savunmak için uluslararası hukuk altındaki haklarımızı kullanmaktan çekinmeyeceğiz. Türkiye, sınırlarını ve vatandaşlarını koruma konusundaki kararlılığını defalarca mektupla Konsey'e iletti" dedi.

Türkiye'nin Haziran 2012'de kabul ettiği angajman kurallarını uyguladığını ve bu kapsamda Suriye'den gelen ateşe karşılık verdiğini vurgulayan Çevik, Türkiye'nin bu tehdide karşı gerekli önlemleri aldığını ifade etti.

'TÜRKİYE'NİN SURİYE'YE KARA OPERASYONU İHTİMALİ'

Çevik, gazetecilerin, 'Türkiye'nin Suriye'ye kara operasyonu düzenleme ihtimalini' sormaları üzerine, "Bu konuda liderlerimiz defalarca açıklama yaptı. Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı ya da parçası olduğumuz uluslararası koalisyonun kolektif bir eylemi olmadan Suriye'ye kara gücü göndermeyecek" diye konuştu. 

Rusya, BMGK'yı "Türkiye'nin Suriye topraklarına yönelik saldırılarından dolayı" toplantıya çağırmıştı. Rusya tarafından sunulan karar tasarısında, "Suriye'nin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine zarar veren eylemlerin son bulması yönünde çağrı" yer alıyordu.

Haber Ara