Dolar

32,3301

Euro

35,0306

Altın

2.283,67

Bist

8.974,91

Türkiye'nin markasını TAV'an yaptırıyor

Havalimanı sektöründe 'Türkiye' markasını uluslararası alana taşıyan TAV, yaptığı iş birlikleri ve uluslararası yatırımlarla daha da yukarılara taşımayı amaç edinmiş durumda. TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener yolcu sayılarıyla birlikte markalaşma adımlarının da arttığına dikkati çekiyor...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-23 11:59:52

Türkiye'nin markasını TAV'an yaptırıyor

TAV'ın tarihi, 1997'de dünyada “Yap-İşlet-Devret” modeliyle gerçekleştirilen projelerin ilk örneklerinden olan İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali ihalesiyle başladı. Türkiye'nin çağdaş yüzünü yansıtan bu proje, TAV'ın başarı öyküsünün de ilk somut adımını oluşturdu.

MARKALAŞMA SÜRECİ

TAV, sahip olduğu bilgi birikimi, yüksek nitelikli insan kaynağı ve ileri teknolojisiyle havalimanı işletmeciliği alanında küresel bir marka konumuna geldi. Şirket, benimsediği hedefler doğrultusunda 2006 yılında yeniden yapılanarak işletme ve yapım faaliyetlerini, TAV Havalimanları Holding ve TAV İnşaat olarak düzenledi. Bu düzenlemenin ardından TAV Havalimanları, 2007 yılının Şubat ayında halka arz edildi. Mayıs 2012'de Groupe ADP, TAV Havalimanları'nın çoğunluk hissedarı haline geldi.

30 ÜLKEDE 100 HAVALİMANI

Bugün TAV'ın küresel ayak izi, havalimanı değer zincirinin her halkasında hizmet veren iştirakleriyle birlikte 30 ülkede 100 havalimanına ulaştı. Şirket Türkiye'de Antalya, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Milas Bodrum ve Gazipaşa Alanya havalimanlarını işletiyor. TAV yurtdışında ise Gürcistan'ın Tiflis ve Batum, Tunus'un Monastır ve Enfidha-Hammamet, Makedonya'nın Üsküp ile Ohrid, Suudi Arabistan'ın Medine ve Hırvatistan'ın Zagreb Havalimanı'nda faaliyet gösteriyor. Holding, duty free, yiyecek-içecek hizmetleri, yer hizmetleri, bilişim, güvenlik ve işletme hizmetleri gibi havalimanı operasyonunun diğer alanlarında da faaliyet gösteriyor. Bu çerçevede TAV Havalimanları, Letonya'nın Riga Havalimanı'nda da duty free, yiyecek içecek ve diğer ticari alanların işletmesini gerçekleştiriyor. TAV Havalimanları'nın hisseleri Borsa İstanbul'da işlem görüyor.

ORTAKLIK YAPISI

TAV Havalimanları teknik bilgiyi, sektörel uzmanlığa ve finansal gücü birleştiren sağlam bir ortaklık yapısına sahiptir.
(* Aéroports de Paris'in tamamına sahip olduğu iştiraki TANK ÖWA alpha GmbH 7 Temmuz 2017 itibariyle)

Hissedarlar

%46,12 Aéroports de Paris Grubu: Dünyanın dört bir yanında yürüttüğü operasyonlarıyla Avrupa'nın lider havalimanı işletmecilerinden biridir.
%5,06 Tepe İnşaat: 1969 yılından bu yana faaliyet gösteren sektörün lider şirketlerinden biridir.
%1,29 Sera Yapı: İnşaat altyapı ve üstyapı faaliyetlerine odaklanmıştır.
%3,20 Halka Açık Olmayan Diğer
%44,33 Halka Açık Kısım Diğer


SEKTÖRDE KİLOMETRE TAŞLARI

1997: İstanbul Atatürk Havalimanı ihalesi

2000:İstanbul Atatürk Havalimanı operasyonu

2004:Ankara Esenboğa Havalimanı ihalesi

2005:İzmir Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali inşaatı ve operasyonu
Gürcistan Tiflis Havalimanı ihalesi

2006:İzmir Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali açılışı
Ankara Esenboğa Havalimanı açılışı

2007:TAV Havalimanları halka arz
Gürcistan Tiflis Havalimanı açılışı
Gürcistan Batum Havalimanı operasyonu
Tunus Monastır ve Enfidha-Hammamet Havalimanı ihalesi
Gazipaşa-Alanya ihalesi

2008:Tunus Monastır Havalimanı operasyonu
Makedonya Üsküp ve Ohri Havalimanları ihalesi

2009:Gazipaşa-Alanya Havalimanı açılışı
Enfidha-Hammamet Havalimanı açılışı

2011:Letonya Riga Havalimanı ticari alanların operasyonu
Makedonya Üsküp Havalimanı yerni terminal açılışı
İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali ihalesi

2012:Group ADP hisse satışı
Suudi Arabistan Medine Havalimanı operasyonu

2013:Hırvatistan Zagreb Havalimanı Operasyonu

2014:İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminal açılışı
Milas-Bodrum Havalimanı İç Hatlar Terminali ihalesi

2015:Suudi Arabistan Medine Havalimanı yeni terminal açılışı
Milas-Bodrum Havalimanı Dış Hatlar Terminali operasyonu

2016:ATU Birleşik Devletler Houston Havalimanı ana duty free mağazası hizmeti girdi

2017:Suudi Arabistan Yanbu, Qassim ve Hail havalimanları ihalesi

2018:Antalya Havalimanı'nın hisse satın alması


"ULUSLARARASI SÜRECE AYAK UYDURDUK"

SAN1

Havalimanı işletmeciliğinde Türkiye'nin dünyadaki lider markası TAV Havalimanları üçüncü çeyrek sonu finansal sonuçlarını açıkladı.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, konuya dair değerlendirmesinde, “İçinde bulunduğumuz havacılık sektörü, Kovid-19 pandemisinden en çok etkilenen sektör oldu. Nisan ve Mayıs aylarındaki karantinalar sırasında, ülkeler arası sınırların kapanması nedeniyle yolcu sayımızın neredeyse sıfıra düştüğünü gördük. Bu nedenle, mart ayından bu yana gerekli maliyet düşürücü aksiyonları paydaşlar, hissedarlar, yatırımcılar ve çalışanlarımız arasında adil bir şekilde paylaştırmak için çalışıyoruz.
Bu denge konusunda elimizden gelenin en iyisini yaptığımızı düşünüyorum. Pandemiye oldukça süratli bir şekilde tepki verip nakit faaliyet giderlerimizi ikinci çeyrekte yüzde 55, üçüncü çeyrekte de yüzde 53 oranında düşürmeyi başardık. Bu başarıda en büyük pay çalışanlarımıza ve alt yüklenicilerimize aittir, kendilerine özellikle teşekkür etmek isterim.andemi, sözleşmelerimizde bir ‘mücbir sebep' olarak açık bir şekilde tanımlanmıştır. Bu nedenle, sözleşmelerimizdeki ‘mücbir sebep' maddelerine istinaden kaybedilen gelirimizin tazmini için ortaklık yaptığımız havacılık otoritelerine gerekli başvuruları yaptık. Sözleşmeden sözleşmeye farklılık gösterebilecek tazminat yöntemleri, zaman uzatma, kira erteleme veya zararlarımızı telafi etmek için başka yöntemler olabilir." dedi

"DIŞ HATLARIN AÇILMASI İME KAZANDIRIR"

Şener, "Temmuz 2020 itibarıyla Türkiye, Tunus ve Makedonya'daki havalimanlarımız dış hat uçuşlarına yeniden açıldı. Çok sınırlı bir şekilde açılan Gürcistan'ın Kasım ayında tam açılışını bekliyoruz. Gene Eylül ayında sınırlı bir şekilde açılan Medine'de de açılma kapsamının Kasım ayında genişlemesini bekliyoruz. Zagreb Havalimanı ise salgın sırasında açık kaldı.Sınırların yeniden açılmasından sonra ülkeler arasındaki trafiği belirleyen en önemli etken, ülkelerin birbirlerini karşılıklı ‘güvenli ülkeler' listelerine alması oluyor. Her ülke, kendi belirlediği ‘güvenli ülkeler' listesine giren ülkelerden karantina gereksinimi olmadan yolcu kabul ediyor. İki ülkenın birbirini karşılıklı ‘güvenli ülke' listesine almasıyla birlikte iki ülke arasında ticari seyahat trafiğinde anlamlı bir artış başlıyor.

"TOPARLANMA HIZLI OLACAK"

Türkiye ile birbirlerini karşılıklı olarak güvenli ülke ilan eden ülkelerin sayısı çoğaldıkça Ağustos 2020'den itibaren Türkiye'deki havalimanlarımızda anlamlı bir toparlanma başladı. Türkiye ile karşılıklı güvenli ülke listesinde bulunan bu ülkelerin sayısının sınırlı olmasına rağmen özellikle Antalya ve Bodrum'da oldukça hızlı bir toparlanma yaşandı. Eylül ayında Antalya dış hat yolcusu aylık bazda 2019 yolcusunun yüzde 45'i seviyesine kadar çıktı. Bodrum'da da Eylül ayında, gene aylık bazda, 2019 dış hat yolcusu seviyesinin yüzde 59'una kadar ulaştık. Sekiz hafta gibi kısa bir süre içinde ve pandemi koşulları hala devam ederken gerçekleşen bu hızlı toparlanma, kısa mesafeli ekonomik tatil destinasyonlarına yönelik birikmiş seyahat talebinin varlığını gösteriyor. Bu da bize, normalleşme başladığında, havalimanlarımızdaki toparlanmanın çok hızlı olabileceğine dair kanıt sağlıyor." yorumunu yaptı

Şener, "Bu tarihi zamanlardan geçerken bize güven veren en önemli unsurlar güçlü bilanço yapımız ile çalışanlarımız, hissedarlarımız ve iş ortaklarımızın sarsılmaz desteği. Kendilerine bu vesileyle en derin şükranlarımı sunuyorum” dedi

  

 

Haber Ara