Dolar

32,5181

Euro

34,7993

Altın

2.421,48

Bist

9.721,39

Türkiye'nin ilk yerli elektrikli otomobili

Atatürk Üniversitesi makine ve elektrik mühendisliği bölümü öğrencileri, saatte 110 kilometre hıza ulaşan yerli elektrikli otomobil üretmeyi başardı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-20 14:58:52

Türkiye'nin ilk yerli elektrikli otomobili

Atatürk Üniversitesi'nde öğrencilerce ilk modeli geçen yıl üretilen bu yıl ise yenilenmiş 2 prototipi hazırlanan "ATAKar" otomobilleri, Türkiye'de yerli elektrikli otomobil üretimine öncü olma hedefini taşıyor. OTOMOBİLE "ATAKar" İSMİ VERİLDİ

Dünya yollarına 2020 yılından önce bir Türk markası otomobil kazandırma hedefiyle çalışmaların yürütüldüğü Türkiye'de, Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri de bu çalışmalara "Atak" ve "Araba" kelimelerinin Türkçe okunuşundan türetilen"ATAKar" adını verdikleri elektrikli otomobillerle katıldı.

110 KİLOMETRE HIZA ULAŞABİLEN 2 PROTOTİP ÜRETİLDİ

Fakültenin makine ve elektrik elektronik mühendisliği bölümü öğrencilerinden kurulu ekip, ilk modelini geçen imal ettikleri "ATAKar" otomobilini, 10 aylık bir çalışma sonunda tasarımıyla daha da geliştirerek saatte 110 kilometre hıza ulaşabilen 2 prototip üretti.  Öğrenci ekibine öncülük eden akademisyenlerden elektrik elektronik mühendisliği bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Tevhit Karacalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyle öncelikli hedeflerinin, elektrikli otomobil üretiminde, yerli parça kullanımını artırmak olduğunu söyledi.

"TÜRKİYE EKONOMİSİNE KAZANDIRMAYI PLANLIYORUZ"

Projede bu yönde tasarım ve imalatlar yapıldığına işaret eden Karacalı, "Batarya yönetim sistemini, yerleşik şarj ünitesiyle birlikte özgün hale getirip, Türkiye ekonomisine kazandırmayı planlıyoruz. İleriki aşamalarda elektrik motorlarının geliştirilmesini düşünüyoruz" dedi.

"ARACIMIZ KİLOMETREDE 65 KURUŞ HARCIYOR"

Projede öğrencilere danışmanlık yapan makine mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Ceviz de otomobile ilişkin şu bilgileri verdi:

"Prototip araçlarımızda akü kapasiteleri şu an için toplamda 3 kilovat ve menzili bir şarj için 80 kilometre ama bu 400-500 kilometreye çıkarılabilir durumda. Bir şarjla aldığımız yola karşılık yaptığımız gözlemlere göre her bir kilometre için aracımız yaklaşık 65 kuruş harcıyor. Yine aracımız saatte 110 kilometre hıza ulaşabiliyor."

Haber Ara