Dolar

32,5090

Euro

34,9362

Altın

2.438,20

Bist

9.716,77

Türkiye'nin ilk nükleer santralinin tarihi açıklandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Mersin Akkuyu’da kurulacak Türkiye’nin ilk nükleer santralini Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023’e yetiştirmek istediklerini belirtti.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-12 11:28:31

Türkiye'nin ilk nükleer santralinin tarihi açıklandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Rusya merkezli nükleer şirketi Rosatom'un Akkuya'da tahmini 22 milyar dolara inşa edeceği Türkiye'nin ilk nükleer santralının ne zaman devreye gireceğini açıkladı. Bu yıl sonunda, en geç önümüzdeki yılbaşında santralın temel atmasını iki ülkenin (Türkiye ve Rusya) devlet başkanları düzeyinde gerçekleştirmek için çalışmaların devam ettiğini belirten Albayrak, “Santralın ilk ünitesinin devreye gireceği tarih için hedefi 2023 olarak belirledik. Cumhuriyetimiz için en anlamlı tarih. 29 Ekim 2023'e, Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına yetiştirebilirsek bizim için bundan daha onurlu, şerefli bir hediye olamaz” dedi.

YEKDEM UZATILMAYACAK

Albayrak, 8. Türkiye Enerji Zirvesi özel oturumunda moderatörlerin sorularını yanıtladı.

TÜPRAŞ'ın İzmir'deki rafineri patlamasında hayatını kaybeden işçilerin ailesine başsağlığı dileyerek sözlerine başlayan Albayrak, TÜPRAŞ ailesine de geçmiş olsun dileklerini iletti. Albayrak, yenilenebilir enerji sektörünün merakla beklediği Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması'nın (YEKDEM) uzatılıp, uzatılmayacağına yönelik şunları söyledi:

“Türkiye olarak önümüzdeki 5 yılda asgari 5'er bin, 10 yılda asgari 10'ar bin megavat (MW) güneş ve rüzgar hedefimizi devam ettireceğiz. Rüzgarda 2 bin 300 MW'lık bekleyen bir portföy daha var, inşallah aynı şekilde, aynı sistemle ihaleye çıkacağız. YEKDEM 2020 sonrası devam edecek mi? Açıkçası YEKDEM özelinde konuşursak, 2020 sonrası devamı yönünde çok düşünmüyoruz. YEKDEM ömrünü tamamladı, yatırımların kendini amorti etme noktasında da süreç tamamlanmış oldu. Yeni dönemde sadece yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payını artırması değil, maliyetlerin de düşmesi çerçevesinde YEKA modelini istiyoruz. YEKA'nın sunduğu katkılardan biri de maliyetlerin düşmesiydi. Güneşte YEKDEM'de kilovatsaat başı 19.5 dolar/cent olan alım garantisi YEKA'da 6.99'a düştü, rüzgarda ise 10 dolar/cent olan rakamlar dünya rekoru olarak 3.48'e düştü. Aslında fiili olarak bakıldığında hiçbir alım garantisi vermeden ihale neticelenmiş oldu” dedi.

DOĞALGAZDA İLK KESİNTİSİZ KIŞ

“2015 kışı Bakan olduk bismillah Rusya krizi” diye sözlerine devam eden Bakan Albayrak, doğalgaz konusunda ise şunları söyledi:

“Türkiye enerji portföyünde doğalgazın ağırlığı yadsınamaz bir gerçek. Önemli olan arz güvenliği açısından doğru yönetilmesi. Isınmada artık 40 küsur milyon vatandaşın bu konfordan faydalandığı bir resim var. Önümüzdeki yıl kalan üç şehrimize de doğalgazın getirilmesiyle, 81 ilin tamamına doğalgaz ulaşacak, nüfus olarak da yaklaşık 50 milyon vatandaşın kullandığı bir altyapı. Elektrik enerjisinde ideal portföy kaynakların dengeli olmasıdır. Türkiye olarak boru gazı ötesinde yeni teknolojilerle LNG ve FSRU açısından hızlı yol almamız lazım. 2015 sonunda 34 milyon metreküp günlük gazlaştırma kapasitesini, kamu-özel sektör birlikte, bu yılsonu itibariyle 117 milyon metreküp daha arttırarak, yaklaşık 150 milyon metreküpe çıkarıyoruz. Sistemdeki bir diğer ayak ise depolama. Depolama ile birlikte 2015 kışında 190 milyon metreküp olan sisteme günlük gaz basma kapasitemizi, 280 milyon metreküpün üzerinde çıkaracak neticeye ulaşıyoruz. Kış aylarında havanın çok soğuk geçtiği ve elektrik üretiminin de arttığı, gaz tüketiminin günlük 260 milyon metreküpleri bulduğu dönemlerde farklı kesinti ve kısıntılara gidiyorduk. Konutların etkilenmemesi için genelde sanayiden başlıyordu. Bu kış büyük bir sıkıntı, bir problem yaşamazsak, kesintisiz ilk kışımız bu adımlarla yaşanmış olacak. Günlük sisteme gaz basabilme hedefimiz 400 milyon metreküplere ulaşmak” dedi.

Haber Ara