Dolar

32,3821

Euro

34,9985

Altın

2.326,14

Bist

9.079,97

Türkiye'nin göz dolduran kanyonları

Türkiye'nin en büyük kanyonu Uşak'ta. Dünyanın en büyük kanyonu ise Arizona'da. Devasa yapıya sahip kanyonlar ürkütücü olduğu kadar da çekici bir özelliğe sahip

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-19 23:03:05

Türkiye'nin göz dolduran kanyonları

 

Ülkemizde görülmesi gereken o kadar çok mekan var ki.  Doğal oluşumlarıyla dikkati çeken kanyonlar bunların başında geliyor.

Dar ve dolambaçlı yapıları ile zaman zaman ürkütücü olsalar da kanyonlar ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor. Kanyonlar, nehir akıntılarının değişmesi ve suyun devasa kayaları aşındırması ile yüzyıllar süren doğal bir süreç sonu oluşmaktadır.

Türkiye'nin en büyük kanyonu

Uşak şehir merkezine 33 kilometre uzaklıkta bulunan Ulubey Kanyonu son zamanların en çok turist çeken kanyonlarından. Kanyonun uzunluğu 45 kilometreyi aşıyor. Derinliği 50 ile 170 metre arasında değişiyor. Granit ve kum taşı gibi zeminin doğal nedenlerle aşınması sonucu oluşan kanyon Uşak ili için turistik öneme sahip.

Dünyanın en büyük kanyonu

ABD, Arizona'dki Büyük Kanyon ise dünyanın en büyük derin vadisi özelliğine sahip.Kanyon, 466 kilometre uzunluğa, 1600 metre derinliğe sahip.Colorado Irmağı'nın 1 milyon yılı aşkın zamandır Colorado yaylasını kazarak derinleştirdiği boğazın Büyük Kanyon Ulusal Parkı sınırları içinde kalan 90 km uzunluğundaki en derin ve en etkileyici bölümü Powell Gölü'nden Mead Gölü'ne kadar uzanıyor. Büyük Kanyon, Kuzey Amerika'nın 2 milyar yıllık coğrafi oluşumuna da şahitlik ediyor.

Ülkemizde görsel açıdan görülmesi gereken bazı kanyonlar ve bölgesel dağılımları ise şu şekilde:

Şahinkaya Kanyonu

Samsun'da, Kızılırmak üzerine kurulu Altınkaya Baraj Göleti üzerinde bulunan ve Vezirköprü'ye 13 km uzaklıkta bulunan Şahinkaya Kanyonu Altınkaya Barajının en derin yeri olma özelliği ile dikkat çekmekte.Yaklaşık 1500 metre uzunluğunda olan kanyon, Kızılırmak'ın turkuaz rengi sularının üzerinde göz kamaştırmakta ve heybetiyle görenleri büyülemekte.

Köprülü Kanyon Milli Parkı

Antalya, Köprülü Kanyon Milli Parkı Köprüçay'ın Bolasan köyü ile Beşkonak arasında 14 km uzunluğu ve 100 metreyi aşan duvar yüksekliği ile Türkiye'nin en uzun kanyonlarından biri.Toros Dağları'ndan doğarak doğa harikası kanyonlardan geçen Köprüçay, Serik'in güneyinden Akdeniz'e dökülür. İki tarafı dik, çıkılması hemen hemen imkansız olan kanyonlardaki yeraltı suları ile beslenen Köprüçay, Türkiye'nin en güzel doğal rekreasyon alanlarından.

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı

Isparta, Sütçüler İlçesi'ne 20 km uzaklıkta bulunan Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, 600 hektarlık bir alanı kapsamaktadır.anyonun yan duvarlarında Bizans dönemine ait ibadet yapılan bölümler, sunak yerleri ve yazıtlar bulunmaktadır. Bu yazıtlar nedeniyle kanyona “Yazılı Kanyon” olarak tanımlanmıştır.

İncesu Kanyonu

Çorum ilinin İncesu Kanyonu Ortaköy İlçesi İncesu Köyündedir.Özellikle tek giriş ve çıkışı bulunan İncesu Kanyonu,12,5 km uzunluğunda ve 40-60 metre arasında değişen bir genişliğe sahiptir.

Çatak Kanyonu

Kastamonu'nun en önemli turizm değerlerinden olan Çatak Kanyonu, merkeze 7 kilometre uzaklıktadır. 6 kilometresi araç ile 1 kilometresi dağ içindeki yürüyüş parkurundan ilerlenerek kanyonun 900 metre yüksekliğe sahip gözetleme noktasına ulaşılmaktadır.

Ihlara Vadisi

Aksaray sınırlarında,Ihlara Vadisi; bitki örtüsü, kilise ve şapelleriyle doğa, tarih, sanat ve kültür olgusunun bir araya geldiği nadir alanlardandır.Aksaray İli Güzelyurt İlçesi sınırları içerisinde bulunan Ihlara Vadisi dünya üzerindeki kanyonlar arasında önemli bir yere sahiptir.

Arapapıştı Kanyonu

Aydın'da, Kemer barajını besleyen Akçay'ın yıllar içerisinde aşındırmasıyla oluşan Arapapıştı Kanyonu 380 metre yüksekliği, 6 km uzunluğu ile benzersiz bir doğayı sizlere sunmaktadır.Doğal oluşumları bünyesinde barındırmasının yanı sıra antik dönemden kalma şehir kalıntıları ile de tarih ve doğanın birleştiği nadir alanlardandır.

Sapadere Kanyonu

Antalya, Alanya İlçesi'nin doğusunda, Sapadere Köyü'nde bulunan Sapadere Kanyonu, 750 metre uzunluğunda olup yaklaşık 400 metre yüksekliğe sahiptir.Sapadere Çayı'nın çıkış noktasında bulunan kanyon, inşa edilen yürüyüş yolu ve mesire yerleri ile ilgi çekici bir turizm alanı haline getirilmiştir.

Kapıkaya Kanyonu

Adana'nın Karaisalı İlçesi sınırları içerisinde Kapıkaya Köyü'nde yer alan Kapıkaya Kanyonu Adana'ya 72 km, Karaisalı ilçe merkezine 5 km uzaklıkta yer almaktadır.Yaklaşık 200 metre yüksekliğinde olan kanyonun ortasından Niğde-Ulukışla'dan doğan Çakıt Çayı geçmektedir.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara