Dolar

32,3159

Euro

35,0895

Altın

2.298,73

Bist

9.047,60

Türkiye'nin en yüksek rakımlı gölünde karla mücadele

Ağrı'daki Balık Gölü ve çevresinde köylülerin yaşamını kolaylaştırmak amacıyla karla mücadele çalışması başlatıldı- Köylüler, 2 bin 250 metre rakımlı gölün buzla kaplı zemininde açtıkları küçük delikler aracılığıyla hayvanlarının su ihtiyacını karşılıyor

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-01-16 11:55:12

Türkiye'nin en yüksek rakımlı gölünde karla mücadele
Doğu Anadolu'nun saklı cennetlerinden Türkiye'nin en yüksek rakımlı gölü Balık Gölü ve çevresinde köylülerin yaşamını kolaylaştırmak amacıyla karla mücadele çalışması başlatıldı.

Ağrı'nın Doğubayazıt ile Taşlıçay ilçeleri sınırları içerisinde kalan ve 2 bin 250 metre rakımıyla Türkiye'nin en yüksek gölü olan Balık Gölü çevresinde son yağışlarla birlikte kar kalınlığı 1 metreyi aştı.

Çevresindeki dağlardan akan küçük dereler, kıyıdaki pınarlar ve yer altı sularıyla beslenen gölün yüzeyi yılın 6 ayı kar ve buzla kaplanıyor.

Doğubayazıt İlçe Özel İdare ekipleri, gölün çevresinde yer alan ve ilçeye yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Eskisu, Aktarla, Bezirhane, Sarıbıyık, Örmeli köyleri ile Samanlı mezrasının yollarının kar sebebiyle ulaşıma kapanması üzerine harekete geçti.

İki gün boyunca iş makineleriyle bölgede kalan ekipler, yüksek rakımı nedeniyle kar ve tipinin eksik olmadığı göl ve çevresinde yol açma çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

İş makinesi operatörü Fecri Bayram, göl çevresindeki köy ve mezra yollarının, kar yağışı ve tipi nedeniyle yılın 6 ayı ulaşıma kapandığını söyledi.

Yolları açmak için büyük çaba gösterdiklerini anlatan Bayram, "Şehir merkezine uzak köylerimizde acil hastalarımız oluyor. Hastalarımıza ulaşmamız için bu köylerimizin yolunu sürekli açık tutmak zorundayız." dedi.

İki gündür bölgede yoğun şekilde çalıştıklarını anlatan iş makinesi operatörü Adem Bağıran, "Biz bu yolları açmazsak, köylüler ihtiyaçlarını karşılamak için şehir merkezine gidemez. Doğubayazıt İlçe Özel İdaresi, kışın yaşanabilecek her türlü mağduriyete karşı köylülerimizin yanındadır." ifadesini kullandı.

Gölün çevresindeki köy ve mezralarda yaşayanlar ise, kış aylarında yaşam mücadelesi veriyor.

Geçimini genellikle hayvancılıkla sağlayan köylüler, gölün buzla kaplı zemininde açtıkları küçük kuyulardan hayvanlarının içme suyunu temin ediyor.

Köylülerden Ahmet Yıldız, AA muhabirine, yörede kar kalınlığının 1 metreyi aşması nedeniyle hayvanlarına gölün yüzeyinde yem verdiğini anlattı.

Gölün buzla kaplı zemininde açtıkları küçük delikler aracılığıyla hayvanlarının su ihtiyacını karşıladıklarını belirten Yıldız, şöyle devam etti:

"Kış mevsiminde köyde 15 hane kalıyoruz. Geçimimizi hayvancılık ve zaman zaman da balıkçılık yaparak karşılıyoruz. Kar ve soğuk hava nedeniyle köyümüzdeki sular donduğu için hayvanlarımızın su ihtiyacını gölün yüzeyinde açtığımız küçük deliklerden karşılıyoruz. Göl ve çevresinde kış şartları yılın 5 ayı çok çetin geçer. Doğubayazıt Kaymakamımız ve Belediye Başkan Vekilimiz Ulaş Akhan yönetimindeki İlçe Özel İdare ekiplerimiz, karla kaplı yollarımızı açmak için sürekli köyümüze geliyor. Allah devletimizi başımızdan eksik etmesin."

Haber Ara