Dolar

32,5892

Euro

34,7861

Altın

2.421,91

Bist

9.645,02

“Türkiye'nin dış politikası yayılmacı değil; savunmacı ve pragmatiktir”

Aljazeera’da Marwan Kabalan’ın kaleme aldığı, “Türkiye'nin dış politikası ve neo-Osmanlıcılık efsanesi” başlıklı makalede, “Pek çok gözlemcinin inandığının aksine, Türkiye'nin dış politikası yayılmacı değil. Savunmacı ve pragmatiktir” dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-07 08:32:32

“Türkiye'nin dış politikası yayılmacı değil; savunmacı ve pragmatiktir”

Aljazeera'da Marwan Kabalan'ın kaleme aldığı, “Türkiye'nin dış politikası ve neo-Osmanlıcılık efsanesi” başlıklı makalede, “Pek çok gözlemcinin inandığının aksine, Türkiye'nin dış politikası yayılmacı değil. Savunmacı ve pragmatiktir” dedi.

Marwan Kabalan'ın makalesi şöyle:

Geçtiğimiz birkaç yıl içinde Türkiye'nin giderek daha iddialı dış politikası tüm komşularında hissedildi. Temmuz ayında, Dağlık Karabağ'da Azerbaycan ile Ermenistan arasında çıkan çatışmaların ardından Ankara, Azerbaycan ordusuyla askeri tatbikatlar yaparak müttefikinin yanında olduğunu açıkça ortaya koydu.

Mayıs ayında Türk askeri desteği, Trablus'taki uluslararası kabul görmüş Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (GNA) Rusya, Mısır ve BAE tarafından desteklenen dönek askeri komutan Halife Hafter'in güçlerini Batı Libya'nın çoğundan sürmesine yardımcı oldu.

Şubat ayında Türkiye'nin askeri müdahalesi, Suriye rejimi ve İranlı müttefiklerinin Suriye'nin İdlib vilayetindeki son muhalefet kalesinin kontrolünü ele geçirme girişimini engelledi ve Moskova'yı 2018 Gerilimi Azaltma Bölgesi anlaşmasına uymaya zorladı.

Nitekim bugün Türk dış politikası Batı Balkanlar ve Kafkaslar'dan Körfez'e ve Afrika Boynuzu'na kadar uzanmıştır. Bu, bazı analistlerin Türk politikalarını bölgesel hegemonya için "neo-Osmanlı" hırsları olarak algılamasına yol açtı. Resmi retoriğe işaret ederek, Ankara'nın stratejisinin "neo-Osmanlı ideolojisi" tarafından yönlendirildiği sonucuna vardılar.

Ancak retorik ve sembolik jestlerin ötesinde, Türkiye'nin dış politikası doğası gereği çok savunmacı görünmektedir ve üç ana düşünceyle belirlenir: İç istikrar ve toprak bütünlüğü; ABD'nin Orta Doğu'da geride bıraktığı boşluğu dolduran bölgesel rakiplere yönelik algılanan bir tehdit; ve enerji bağımsızlığı.

İç istikrarı savunmak

Türkiye'nin güç projeksiyonu, dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun geliştirdiği "komşularla sıfır sorun" doktrini etrafında dönen Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetinin ilk yıllarından temiz bir kopuşa işaret ediyor. Bu doktrin, "Arap Baharı" olayları ve ABD'nin 2011'de Irak'tan çekilmesinin geride bıraktığı boşlukla gölgede kaldı.

Çeşitli bölgesel güçlerin 2010-2011 Arap ayaklanmalarının sonucunu belirleme acelesi ve Washington'un bölgeye olan ilgisinin azalması, Türkiye'yi bölgesel yaklaşımını yeniden gözden geçirmeye zorladı. 40 yıldan fazla bir süredir Türk devletlerine karşı silahlı ayaklanmaya neden olan Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ile 2015 çatışması ve Temmuz 2016'daki başarısız darbe girişimi, Türk liderliği dış konularla giderek daha fazla ilgilenmeye başladığından, bu düşünceyi güçlendirdi.

2017 yılında Türk anayasası, cumhurbaşkanlığına dış politika ve güvenlik politikası alanında kapsamlı yetkiler verecek şekilde değiştirildi ve bu da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha iddialı bir bölgesel strateji izlemesini sağladı.

Politikada ilk büyük değişiklik Suriye dosyasında yaşandı. 2016 yılına gelindiğinde Ankara, Suriye'deki çatışmanın sonucunu şekillendirme fırsatını kaybettiğini fark etti. Suriye ile 900 km'lik (559 mil) bir sınırı olmasına rağmen, Suriye iç savaşında temel politika hedeflerinden herhangi birini gerçekleştiremediği açıktı: Beşar Esad rejimini kaldırmak ve Şam'da dost bir hükümet kurmak.

Buna karşılık, Suriye ile sınırlarını paylaşmayan Rusya ve İran, savaştan muzdarip ülkede çıkarlarını güvence altına almakta daha başarılı oldular. Esad rejimini çöküşten kurtarmayı başardılar ve Türk destekli muhalefetin ilerlemesini durdurdular.

Eylül 2015'te Esad rejimine destek için Rusya'nın askeri müdahalesinin ardından, Türkiye'nin çatışmanın gidişatını etkileme yeteneği asgariye indirildi. ABD'nin IŞİD (IŞİD) ile mücadelede PKK'nın Suriye kolu Halk Koruma Birimleri'ne (YPG) verdiği destek de Türk hükümetini alarma geçirdi ve Suriye politikasını yeniden düşünmeye zorladı.

Sonuç olarak, daha mütevazı bir hedef belirledi: Türkiye'nin Kürt bölgelerini istikrarsızlaştırabilecek güney sınırı boyunca PKK ağırlıklı bir Kürt yerleşim bölgesinin kurulmasını önlemek. Ankara, bu yeni hedefin peşinden gitmek için Suriye'nin kuzey ve kuzeybatısındaki askeri müdahalesinin Rusya'nın onayını kazanmak için Esad konusundaki konumunu yumuşattı.

Böylece, Türkiye'nin Suriye'deki çıkarları sınırlarına komşu bölgelerle sınırlı hale geldi ve artık Şam'daki rejimin geleceği ile ilgilenmiyor. Suriye ihtilafının kendi topraklarındaki istikrarı bozucu etkisini içermek Ankara'nın ana endişesi haline geldi.

Bölgesel tehditler ve enerji bağımsızlığı

Türkiye'nin dış politikasının önemli bir itici gücü de, bölgesel rakiplerden kaynaklanan çeşitli tehditlerle iç içe olan enerji güvenliğidir. Şu anda Rusya ve İran, Türkiye'nin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 80'ini karşılıyor. İkisiyle de rekabeti Ankara'yı hassas bir konuma getiriyor.

Bu nedenle, geçtiğimiz birkaç yıl içinde enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi peşinde koştu ve Akdeniz de dahil olmak üzere komşu sularda enerji arama çabalarını artırdı. Bu, Libya politikasını doğrudan etkiledi.

Hafter, Libya'yı kendi yönetimi altında birleştirmeye çalışırken, 2014'te ikinci Libya iç savaşı patlak verdiğinde, Türkiye, Libya çatışmasında önemli bir rol oynamakla ilgilenmiyor gibi görünüyordu. Dikkatleri yan taraftaki Suriye'ye ve diğer acil tehditlere odaklandı. Trablus merkezli UMH'ye Türkiye'nin desteği, medya ve diplomatik destekle sınırlıydı.

Doğu Med Gaz Formu'nun (EMGF) 2019'un başlarında Mısır, Yunanistan, Kıbrıs, İsrail, İtalya, Ürdün ve Filistin Otoritesi (PA) tarafından kurulması, Türkiye'nin güvensizlik duygusunu artırdı ve Doğu Akdeniz büyük bir enerji merkezine dönüştü.

O zaman Libya, kendisini izole etme çabalarına karşı Türkiye'nin en umut verici fırsatı olarak ortaya çıktı. Mısır ve BAE'nin artan düşmanlığı da bu politika değişikliğini hızlandırdı.

Kasım 2019'da, Türk hükümeti, Doğu Akdeniz'deki münhasır ekonomik bölgelerin sınırlarını temelden değiştiren Akdeniz'deki deniz yargı yetkileri konusunda GNA ile bir anlaşma imzalayarak, Türkiye'nin rızası olmadan Avrupa'ya enerji ihraç etmeye yönelik herhangi bir projeyi engelleme niyetine işaret ediyor . Böylelikle, UMH'nin Trablus'ta hayatta kalması Türkiye'nin temel çıkarlarından biri haline geldi. Hafter, bu yılın başlarında Trablus'a saldırısını yenilediğinde, Türkiye ağırlığını GNA'nın arkasına koydu ve Libya çatışmasının dinamiğini değiştirdi.

Türkiye'nin 2016 darbe girişimine karıştığından ve YPG ile PKK'yı desteklediğinden şüphelenilen BAE ile bölgesel rekabet, 2017'de de Arap müttefiki ve giderek daha önemli hale gelen gaz tedarikçisi Katar'a yönelik abluka için harekete geçmesine neden oldu. 

Türk hükümeti, BAE, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Mısır'ın eylemlerini Doha'da rejim değişikliği yapma girişimi olarak yorumladı.

2011'den beri Abu Dabi, Riyad'daki müttefikleriyle birlikte, Ankara'nın ortak bir zemin bulduğu Arap dünyasında İslamcı eğilimli güçlerin yükselişini baltalamaya çalışıyor. 2013'te BAE, Mısır'ın demokratik olarak seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı askeri darbenin düzenlenmesine yardımcı oldu.

Türkiye'deki darbe girişimi başarısız olduktan sonra BAE, Suudi Arabistan'ı ve diğer bölgesel müttefikleri Katar'ın peşinden gitmeye çağırdı. Türkiye, Katar'ı destekleyerek aslında kendisini savunuyor ve rakibi karşısında konumunu güçlendiriyordu. Türk parlamentosu, Doha ile askeri anlaşmayı onaylamak için acele etti ve olası Suudi-Emirlik askeri harekatını caydırmak için müttefik ülkeye birlikler gönderildi.

Dolayısıyla, saldırgan bir Türk dış politikası gibi görünen şeyin arkasında, Osmanlı ihtişamını geri kazanma hırsından ziyade savunmacı bir pragmatizm yatıyor. Nitekim, güç projeksiyon girişimlerinin çoğunda Türkiye'nin eli, yayılmacı bir dürtüden çok dış koşullar tarafından zorlandı. Bu, ABD'nin Orta Doğu'dan çıkışının birçok sonucundan biridir.

*İçerik özetlenerek verilmiştir. Bu makalede yer alan görüşler yazarına aittir

Yazar hakkında:
Marwan Kabalan, Arap Araştırma ve Politika Çalışmaları Merkezi'nde Politika Analizi Direktörüdür.

Kaynak: Aljazeera

Çeviri: Feyza Akyıl

Haber Ara