Dolar

32,3756

Euro

34,9900

Altın

2.325,96

Bist

9.090,31

‘Türkiye’nin de KKTC’nin de kaderi değişecek’

Kıbrıs İlim Üniversitesi (KİÜ) Mühendislik Bölümü Dekanı Prof. Dr. Ata Atun, Fatih sondaj gemisinin Karadeniz’de 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfedilmesi üzerine Timetürk’e değerlendirmede bulundu. Atun, “bir kez daha Türk olmanın, anavatanımın Türkiye olmasının gururunu yaşıyorum” dedi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-21 23:18:10

‘Türkiye’nin de KKTC’nin de kaderi değişecek’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugün açıklanan ‘Türkiye'nin Karadeniz'de doğalgaz rezervi bulması konusuna ilişkin olarak Kıbrıs İlim Üniversitesi (KİÜ) Mühendislik Bölümü Dekanı Prof. Dr. Ata Atun Timetürk'e özel değerlendirmelerde bulundu

Türkiye'den gelen doğalgaz müjdesi KKTC'de de büyük sevinçle karşılandı. Kıbrıs İlim Üniversitesi Mühendislik Bölümü Dekanı Prof. Dr. Ata Atun, Türkiye'nin, bölgede lider ülke olma yolunda hızla ilerlediğini ifade etti. Türk sondaj gemisi Fatih'in, Batı Karadeniz kıyılarının yaklaşık 100 deniz mili kuzeyinde, Sakarya Parseli içindeki “Tuna-1” olarak bilinen arama bölgesinde sondaj faaliyetleri sonucu müjdeli haberin geldiğini söyleyen Atun şöyle konuştu:

“Sakarya parselinde saptanan doğalgaz rezervi 800 Milyar metreküp civarında. Fatih sondaj gemisinin Sakarya parseli içinde Tuna 1 Kuyusunda yaptığı sondajla 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmesi, Türkiye'nin 21. Yüzyıldaki kaderinin değişiminin ilk adımını oluşturacak. Kanuni Sondaj gemisi de bölgeye hareket etmeye hazırlanmaktadır. Buradan da müjdeler bekliyoruz.”

“Türkiye'nin ve KKTC'nin Kaderinin Değişeceğine İnanıyorum”

Bu keşifle birlikte Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılıktan kurtulacağını, ekonomisi, nüfusu, savunma sanayii, teknolojik bakımdan Doğu Akdeniz'de, Orta Doğu'da ve bölgesinde son söz sahibi ülke konumuna geleceğini ifade eden Atun, Kıbrıs Türklerinin de kaderinin değişeceğini belirtti.

Enerjinin, kalkınmanın temel unsuru oluşu dışında bağımsızlık yolunda da büyük öneme sahip olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Ata Atun şöyle dedi: “Türkiye bu gücü ile Kıbrıs konusunda da, Kıbrıslı Türklerin haklarını ve eşitliğini sağlayacak bir çözümün kapılarını açacak ve bunu tesis edecektir. Bu güzel haberle, Türkiye'nin ve KKTC'nin kaderinin değişeceğine inanıyorum. Türk olmanın, anavatanımın Türkiye olmasının gururunu yaşıyorum.”

Kimdir?

1948 Kıbrıs doğumlu. İnşaat Mühendisliği Lisans eğitimini Boston Üniversitesine bağlı Al-Hikma Amerikan Üniversitesi'nde (Şimdi Bağdat Üniversitesi'dir) tamamlamıştır. Lisans üstü eğitimini Kaliforniya, Los Angeles, ABD'deki Century Üniversitesi ve Doktora eğitimini de New Meksiko, Albuquerque'daki Century Üniversitesinde 1989 yılında tamamlayarak Doktora payesini almıştır. Washington'da Doktora üstü çalışma yapmış, 2005 yılında da Kıbrıs, Lefkoşa, Yakın Doğu Üniversitesi'nde Profesör ünvanını almıştır. Kıbrıs Tarihi ile ilgili 6 ve Kıbrıs Politikası ile ilgili 10 kitabın yazarıdır. Annan Planı görüşmelerinde Kıbrıs Türk Heyetlerinde Alt Komitede Görüşmeci ve Takım Başkanı olarak görev yapmıştır. 2001 yılında KKTC Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş'a, 2002-2006 yılları arasında Başbakan Yardımcısı ve Demokrat Parti Başkanı S. Denktaş'a politik danışmanlık görevlerinde bulunmuştur. Aralık 2005'te, “Türk Dünyası Uluslar arası Bilim Akademisi Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmiştir. Akademik olarak 10 adet Ders kitabı, 4 adet Ders-Notu, Tarih ve Politik içerikli 16 adet kitabı, 104 adet tez, bildiri ve makalesi bulunmaktadır.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara