Dolar

32,5751

Euro

34,9846

Altın

2.422,75

Bist

9.722,09

Türkiye'nin D planı: Dicle Kalkanı

Türkiye'nin Musul'da PKK'nın tehditlerine karşı Dicle Kalkanı adıyla bir operasyon başlatacağı konusu gündemde...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-19 11:55:07

Türkiye'nin D planı: Dicle Kalkanı

‘Musul harekâtı' devam ederken Türkiye'nin de yeni bir planı uygulamaya hazırlandığı belirtiliyor. Buna göre PKK'nın, Sincar'da fiili olarak oluşturduğu kantonal yapılanma, Telafer'e ya da Irak'ın diğer bölgelerine yönelirse meşru müdafaa hakkı gereği müdahale edilecek.

Haberturk'te yer alan habere göre Suriye'de başlatılan ve sonuçları alınan Fırat Kalkanı harekâtının bir benzeri Irak'ta hayata geçirilecek. Bu operasyonun adı ise “Dicle Kalkanı” olacak.

‘ZIRHLI BİRLİKLER' DEVREYE GİRECEK

Musul'da Türkiye'siz formülün asla başarılı olamayacağını savunan Ankara Türkiye'nin 2 yıldır elinde olan Başika Üssü konusunda asla geri adım atmayacak. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki güvenlik zirvesi ve Bakanlar Kurulu toplantılarında tüm detaylar konuşuldu. Tehdit olursa Türkiye Başika'yı güçlendirecek katliam olursa Irak'a girecek
Büyük Musul operasyonunda Türkiye'nin yeri, konumu ve gelişmelere göre hayata geçireceği B ve C planları tartışılırken, devletin zirvesinde ‘en kötü' senaryolara dahi hazırlık yapıldı.

İşte senaryolar ve gelişmelere göre atılacak adımlar:

En ince detayına kadar diplomasi ve müzakere kanalları işletilecek. Ancak eşzamanlı diğer hazırlıklar yürüyor. Musul'a 12 kilometre uzaklıkta çok stratejik bir bölgede yer alan Başika Üssü'ne ve Türk askeri varlığına yönelik bir tehdit, saldırı olması durumunda üssün boşaltılması bir yana, zırhlılarla ve yeni birliklerle takviye edilmesi söz konusu. Bölgede demografik değişim, sivillere yönelik katliam ya da göçe zorlama gibi gelişmeler yaşanırsa Türkiye, Suriye'de olduğu büyük birliklerle Irak'a girebilecek. Bölgede birçok ülkenin üssü var ve Türkiye, kendi güvenliğini sağlamak amacıyla orada.

TEHDİT YAŞANIRSA...

Türkiye'ye yönelik tehdit yaşanması durumunda, bu kimden gelirse gelsin, Türkiye meşru müdafaa hakkını kullanacak. PKK'nın, Sincar'da fiili olarak oluşturduğu kantonal yapılanma, Telafer'e ya da Irak'ın diğer bölgelerine yönelirse meşru müdafaa hakkı gereği müdahale edilecek. Etnik, mezhebi çatışma riski ya da bu yönde bir girişim Türkiye'nin kırmızı çizgisi. IŞİD'in çatışmaların boyutunu etkileyecek, dehşete yol açacak olası eylemleri de Türkiye'yi harekete geçirecek. Gerekirse Suriye'de başlatılan ve sonuçları alınan Fırat Kalkanı harekâtının bir benzeri Irak'ta hayata geçirilecek. Bu operasyonun adı ise “Dicle Kalkanı” olacak.

Türkiye'nin bir başka kırmızı çizgisini, IŞİD mensuplarının Musul'dan Suriye'ye geçerek oradaki çatışmalara müdahil olması, Türkiye'nin kazanımlarını tehdit etmesi oluşturuyor. Bu tehditten Rusya da rahatsız. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, böyle bir gelişme yaşanması durumunda askeri ve siyasi karar alacaklarını açıkladı. Suriye'nin kuzeyinde yaklaşık 100 kilometre eninde bir alana hâkim olan Türkiye, burada terör koridoruna asla izin vermeyecek.

ZORLA GÖÇE MÜDAHALE

“Musul, Musullularındır” parolasıyla yola çıkan Türkiye, bölge halkının göçe zorlanması durumunda; hem bu dalgayı karşılamak hem de göçle birlikte oluşabilecek güvenlik risklerini bertaraf etmek için hazırlıklar yapıyor. Böyle bir durumda TSK öncülüğünde yerel unsurların da desteğiyle Irak'ın kuzeyinde siviller için bir ‘güvenli bölge' oluşturulacak. Silahlı unsurların da Türkiye'ye sızmaları engellenecek. Bir enerji koridoru ve bölge için güvenli liman olan Türkiye, krizin çözülmesinde diplomasi ve müzakere kanallarını açık tutacak. Musul'da ve Irak'ta Türkiye olmadan bir denklemin kurulamayacağını vurgulayan yetkililer, “sınır aşan sular” konusu ve “enerji koridoru” kartlarını hatırlatıyor.

ÖNCEKİ PLANLAR

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, koalisyon güçleri Türkiye'yi davet etmezse B ve C planının devreye girebileceğini yazmıştı.
Selvi, "B planı, Peşmerge formülü. Barzani'nin daveti üzerine Türkiye'nin operasyona dahil olması. Erbil, Bağdat gibi merkezi bir yönetim değil ama Musul operasyonunda Barzani önemli roller üstleniyor. Peki C planı ne? Musul'daki Sünni Arapların daveti üzerinde duruluyor. Başika Kampı'nda, ‘Musul gücü'nü eğittik. Musul'un eski valisi Nuceyfi'ye bağlı olan yerel birlikler Ninova gücü adını aldılar. C planı olarak Musul'un yerel güçleri Türkiye'yi yardıma çağırabilir. Gelen bilgiler, A planının büyük ölçüde geçerli olduğu yönünde ama B planı ve C planı da her an lazım olabilir." demişti.

 

Haber Ara