Dolar

32,5058

Euro

34,9556

Altın

2.434,38

Bist

9.798,20

'Türkiye mazlumlara sahip çıktı'

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Türkiye'nin uyguladığı 'açık kapı' politikasıyla mazlumlara sahip çıktığını belirtti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-16 17:14:40

'Türkiye mazlumlara sahip çıktı'

Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Akdoğan, toplantıya AFAD, Göç İdaresi, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Kızılay ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Genelkurmay, Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı harekat başkanları, Emniyet Genel Müdürü ve ilgili kurumların yetkililerinin katıldığını belirtti. 

Suriye'de 2011'de başlayan olay ve çatışma sonrasında Türkiye'ye yoğun bir nüfus hareketi olduğunu kaydeden Akdoğan, Türkiye'nin "açık kapı" politikasıyla mazluma sahip çıktığını vurguladı.

Yalçın Akdoğan, Suriye ve Irak'tan kaçan insanların dramını en aza indirmek için hükümet olarak yardım seferberliği başlattıklarını ifade ederek, etnik ve mezhep kimliği sorgulanmadan Türkiye'ye gelen bütün insanlara sahip çıkıldığını  anlattı.

Türkiye'ye gelen mültecilerin sayısının zaman içerisinde değişikliğe uğradığını aktaran Akdoğan, "Göç idaresinin kayıt altına aldığı kişilerin sayısı bugün itibariyle 2 milyon 495 bin 117'dir. Bunların 2 milyon 407 bini Suriye'den geldi. Biometrik kayıt işlemlerine ek olarak bu kişilere daha nitelikli ve güvenlikli kimlik kartının verilmesiyle ilgili çalışmalar da bir kaç ay içerisinde tamamlanmış olacak. Böylece, Türkiye'de bulunan bütün Suriyelilerin sadece kimlik bilgileri değil, diğer istatistiki olarak bütün özelliklerine de ulaşmış olacağız" diye konuştu.

"Hedef 460 bin öğrenci"

Türkiye'ye gelen Suriyelilerin tüm meselelerinin çok boyutlu olarak ele alındığına işaret eden Akdoğan, eğitim, sağlık, güvenlik, istihdam ve barınma gibi alanlarda devam eden tüm çalışmaların toplantıda ele aldıklarını vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, bu meselelerde önceliğin eğitim olduğuna dikkati çekerek,  şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şu an 300 bin öğrenci eğitim sistemi içerisine alınmış durumda. Bu eğitim yılı sonu itibariyle ulaşmak istediğimiz hedef 460 bin öğrenci. Öğrenim yaşında olan çocuk sayıda 625 bin'dir. Şu an kamplarımızdaki okullarda Suriyeli çocuklarımız eğitim görüyorlar. Şehir merkezlerindeki geçici eğitim merkezlerinde de eğitim görüyorlar. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olan normal okullarımızda da eğitim gören öğrencilerimiz mevcut. Buradaki amacımız tüm öğrenim yaşındaki çocuklara ulaşmak ve onları eğitim sistemi içerisine almaktır. Bu noktada Türkçe eğitim çok büyük önem taşıyor. Türkçe'nin daha yaygın olarak öğrenilmesi konusunda da ilgili kuruluşlarımızın yürüttükleri çalışmalar var."      

Türkiye'de bulunan tüm Suriyelilerin sağlık güvencesi altına alındığını belirten Akdoğan, şu ana kadar 10 milyonu poliklinik olmak üzere 11 milyon sağlık hizmeti verildiğini bildirdi.

"Merkezlerimizde 276 bin kişi kalıyor"

Bugün itibariyle 10 şehirde 25 geçici barınma merkezi bulunduğunu aktaran Akdoğan, "Bu barınma merkezlerimizde 276 bin kişi kalıyor. Bu kamplar gerçekten ileri standartlarda ve dünya çapında takdir gören merkezler. Bu kamplar tüm ihtiyaçları karşılayabilecek kapasitede. Bu merkezlerin daha ileri standartlara ulaşması için yenileme çalışmalarını da sürdürüyoruz" dedi.

Suriye'den oluşması muhtemel göç akınlarına karşı da gerekli tüm tedbirlerin alındığına işaret eden Akdoğan, sonuç olarak toplantıda, hem ülke içerisindeki hem de sınır ötesindeki Suriyelilerin durumlarının her yönüyle ele alındığını kaydetti.

Haber Ara