Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

'Türkiye lider ülke rolünü daha fazla üstlenmeli'

Senegal Yüksek İslam Konseyi Başkanı Mürşit Ahmediyane Thiam, Türkiye'nin 'İslam dünyası'na yardım ettiğini ve bu konuda çok çabaladığını belirterek, 'Lider ülke rolünü daha fazla üstlenmeli' dedi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-21 13:22:05

'Türkiye lider ülke rolünü daha fazla üstlenmeli'

AA'nın haberine göre, Thiam, ramazan ayı ve İslam coğrafyasında yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Senegal'in neredeyse tamamına yakınının Müslüman olduğunu, dolayısıyla ramazanın Senegalliler için büyük önem taşıdığını vurgulayan Thiam, "Ramazan, Senegal'de fakirler için bir bayram zamanıdır. Cömert olan Senegal insanı, ramazan ayında daha da cömerttir. Kimse karnını doyurup sokaktaki fakiri aç bırakmaz. Ramazan, dayanışmanın etkin olduğu bir zamandır çünkü Allah fakir Müslüman kardeşlerimize karşı bizim merhametli olmamızı istiyor. Biz de buna uyuyoruz." diye konuştu.

"Tüm Müslümanlar Mursi için dua etmeli"

İslam dünyasında yaşanan sıkıntılara değinen Thiam, Mısır'ın darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye verilen idam cezasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, şöyle devam etti:

"Tüm Müslümanlar, Allah'ın ona yardım etmesi için dua etmeli. Ona yapılanlar çok üzücü. Haklı olup olmadığını bilmiyoruz ama her ne olursa olsun Mursi halkı tarafından seçilmişti ve kendi askerleri tarafından devrildi. İslamiyete ve ülkesine yardım etmek için çabalayan böyle bir insanın bugün bu şekilde kafesin içinde bulunması beni düşündürüyor."

"Attıkları tüm adımlarda Türkiye'yi destekliyoruz"

Türkiye ile Senegal ilişkilerine de değinen Thiam, iki ülkenin dostluğunun çok eskilere dayandığını vurguladı. Thiam, geçen yıl Senegal'in farklı dini kesimlerinden birer temsilciyle Türkiye'yi ziyaret ettiklerini de anımsattı. 

Ziyarette Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'le de görüştüklerini aktaran Thiam, Türk yetkililerin, Senegal'de bir üniversite yaptırma sözü verdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Türkiye bizden haber bekliyor, şu anda üniversitenin yapılacağı arsayı belirlemeye çalışıyoruz. Arsa tespit edildiğinde inşasına başlanacak. Türkiye, ondan istenmesini beklemeden İslam dünyasına yardım ediyor. Müslüman ülkelerde bulunan fakirlere ve baskı altında olanlara destek vermek için çok çabalıyor. İslam dünyası, İslam biliminin gelişmesi adına ve fakirler için attıkları tüm adımlarda Türkiye'yi destekliyoruz. Türkiye, İslam dünyasında lider ülke rolünü daha fazla üstlenmeli. Türkiye, dostlarını bırakmayan bir dosttur. Kur'an-ı Kerim'e, Peygamber Efendimiz'in sünnetlerine ve herkesi birleştiren insani değerlere inanan büyük bir Müslüman ülkedir." 

Haber Ara