Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Türkiye-Kenya İş Forumu

Türkiye-Kenya İş Forumu

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-02 20:23:48

Türkiye-Kenya İş Forumu
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Kenya'nın bölgenin merkezi haline geleceğini ve önümüzdeki dönemde büyüme performansını daha da artıracağını ümit ediyoruz." dedi.

DEİK açıklamasına göre Vardan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kenya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta'nın katılımıyla Kenya'da düzenlenen DEİK/Kenya-Türkiye İş Forumu'nda iki ülke ticari ilişkilerini değerlendirdi.

Vardan, 31 Mayıs-2 Haziran'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Uganda ve Kenya'ya resmi temasları kapsamında DEİK ev sahipliğinde 150'yi aşkın Türk iş dünyası temsilcisinin, Uganda ve Kenya'daki fırsatları keşfettiğini belirtti.

Türk ve Kenya iş dünyaları arasındaki ilişkileri geliştirmeye gayret ettiklerini belirten Vardan, Ekonomi Bakanlığı 2015 verilerine göre, Türkiye ve Kenya toplam dış ticaret hacminin 144 milyon dolar seviyesinde olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin Kenya'ya geçen yıl 131 milyon dolar ihracat yaptığını, Türkiye'nin bu ülkeden 13 milyon dolar da ithalatı bulunduğunu aktaran Vardan, "Başlıca ihracat kalemleri, muhtelif mamul eşya, karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuarları, traktörler, un... Türkiye'nin Kenya'dan yaptığı ithalat ise bitki tohumu, çay, sığır ve at post ve derileri, kesme çiçek tohumudur." bilgilerini verdi.

- "Kenya ile tüm seviyelerde daha etkin iş birliği kurmak istiyoruz"

Kenya'nın stratejik bir havza olma özelliği hızla artan Kızıldeniz ve Doğu Afrika'daki konumu ile bölgede istikrar için önemli bir üs olduğunu ifade eden Vardan, Kenya'nın öncülük ettiği Doğu Afrika'daki entegrasyon çabalarının bölgede istikrarın sağlanması için son derece anlamlı olduğunu vurguladı.

Vardan, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

"Kenya'nın bölgenin merkezi haline geleceğini ve önümüzdeki dönemde büyüme performansını daha da artıracağını ümit ediyoruz. Kenya ile tüm seviyelerde daha etkin iş birliği kurmak istiyoruz. 2012 yılında Mombasa'ya direkt uçuşların başlamış olmasını önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Bu erişim kolaylığı ve hükümetlerimizin hazırlamış olduğu uygun hukuki ortam ile yatırım ilişkilerimizi canlandırmak için önümüzde daha fazla fırsat bulunuyor."

Haber Ara