Dolar

32,5414

Euro

34,8913

Altın

2.425,86

Bist

9.722,09

Türkiye Katar krizinin neresinde?

Hürriyet yazarı Verda Özer, Katar krizini bugünkü köşesine taşıdı. Özer, krizin perde arkasını anlattı ve şu soruyu cevapladı: Türkiye bu krizin neresinde?

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-06 17:17:28

Türkiye Katar krizinin neresinde?

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Özer krizin perde arkasını anlattığı yazısında Türkiye'nin adı geçen ülkelerle olan ilişkisini ve nerede durduğunu anlattı. Ortadoğu uzmanı Dr. Talha Köse'nin fikirlerini de aktaran Özer, "Köse'ye göre Körfez'in bir sonraki hedefinin Türkiye olduğunu" yazdı.

İşte yazının ilgili kısmı

TÜRKİYE ASLINDA TARAF DEĞİL FAKAT...

"Katar ile diplomatik ilişkisini kesen ülkeler Katar'ı, Yemen'de El Kaide ve DEAŞ başta olmak üzere “terörü güçlendirmekle” suçladı. Türkiye ise aslında bu krizin tarafı değil. Çünkü hem Katar'la arası “fevkalade”. Hem de Suudi Arabistan'la ilişkilerini son zamanlarda iyice geliştirdi. Ancak sorun şu ki, özellikle birçok bölge ülkesinde Türkiye Katar'ın tarafında gibi algılanıyor. Bu algıyla birlikte birkaç faktör, bizi de yakında sıkıntılı günlerin bekleyebileceğine işaret ediyor."

BİR SONRAKİ HEDEF: TÜRKİYE

SETA'da kıdemli araştırmacı olan, Ortadoğu uzmanı Dr. Talha Köse, önemli bir uyarıda bulunuyor. Ve Körfez'in Katar'dan sonraki hedefinin “muhtemelen” Türkiye olacağını söylüyor. “En azından ekonomik hamlelerde bulunabilirler” diyor.

KÖRFEZ'İN ASIL MESELESİ

Bu cephenin asıl meselesi ise, Ankara'nın İhvan bağlantılı tüm gruplarla bağlantısını kesmesi. Ve İhvan bağlantılı kişileri ülke dışına çıkarması. Buna Hamas da dahil.

KATAR'IN YANINDA OLURSAK...

Bununla birlikte eğer bu kavgada Katar'ın yanında konumlanırsak, hem Körfez hem Batı nezdinde aynı sepete konulup “terörü destekliyorsunuz” diye itibarsızlaştırma kampanyasına maruz kalabiliriz.

İRAN FAKTÖRÜ

Tabii bir de İran meselesi var. Hem Trump hem Körfez, Ankara'yı bu konuda net bir tavır almaya zorlayacak gibi görünüyor. Bu ise bizi en çok zorlayan meselelerden biri olacak. Hele ki, bölgeyi kasıp kavuran Şii-Sünni çatışmasının dışında kalmaya çalışıyorken... Bununla birlikte Mısır'la ilişkileri normalleştirmemiz için de baskı görebiliriz.

O MEŞHUR DENGE POLİTİKASINA İZLEMEZSEK...

Kısacası bu kriz Ankara'yı son derece sıkıştırmış durumda. Hep andığımız o meşhur “denge politikası”nı izlemezsek ve bazı ince manevralar yapmazsak, maalesef biz de kendimizi ciddi bir krizin içinde bulabiliriz gibi görünüyor.

Umalım ki, kriz Katar'ın “taviz” vermesi ve ABD'nin devreye girmesiyle aşılsın. Yoksa işimiz iş.

(YAZININ İLK KISMI İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYINIZ)

MANSET_38

Haber Ara