Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Türkiye-İsrail görüşmesi doğrulandı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun Roma’da İsrail Dışişleri Direktörü Dore Gold ile görüştüğünü doğruladı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-24 14:21:07

Türkiye-İsrail görüşmesi doğrulandı

Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için müzakereler kapsamında Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve İsrail Dışişleri Direktörü Dore Gold'un Roma'da görüştüğü iddiası, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından doğrulandı.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu iddia ile ilgili olarak "İlişkilerin normalleşmesi adına iki ülkenin görüşmesi çok normal. Hiç görüşmeden nasıl bir uzlaşma sağlanabilir ki? Zaten bu görüşmeler yeni değil. Geçmişten beri uzmanlar düzeyinde iki ülke biraraya geliyor. Bir konuda anlaşma sağlandı. Ancak bizim istediğimiz iki konuda top karşı tarafta. Biz onlardan cevap bekliyoruz. Ancak belki daha önce bile mutabakata varılabilecek birçok noktada İsrail'in iç siyasi dengeleri yüzünden süreç uzadı." dedi.

Çavuşoğlu'nun "Anlaşma sağlandı" dediği husus İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi. Halen görüşülen hususlar ise Mavi Marmara saldırısında ölenlerin yakınlarına tazminat ve Gazze'ye uygulanan ambargonun kaldırılması talepleri.

İsrail gazetesi Haaretz Pazartesi günü, İsrailli kaynaklara dayandırarak İsrail Dışişleri Direktörü Dore Gold ve Türk Dışişleri Bakanlık Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun Roma'da gizli bir görüşme yaptığını duyurmuştu. Türkiye ve İsrail dışişleri bakanlık sözcüleri, görüşme iddiaları hakkında yorum yapmaktan kaçınırken, Sinirlioğlu'nun Roma'da olduğunu doğrulanmıştı.

Ablukayı kırmak için yola çıkmıştı

Gazze ablukasını kırmak için yola çıkan Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010'da uluslararası sularda İsrail'in düzenlediği ve on Türk'ün öldürülmesiyle sonuçlanan saldırıdan sonra Ankara-Tel Aviv ilişkileri kopma noktasına geldi.

Saldırının ardından Tel Aviv'deki büyükelçisini çeken Türkiye, ilişkilerin normalleşmesi için resmi özür, öldürülenler ve yaralananlar için tazminat ve Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılmasını şart koştu.

Mart 2013'te Netanyahu, o dönem başbakan olan Erdoğan'ı telefonla arayarak özür diledi. Resmi özür yazılı olarak da açıklandı. Ardından Türkiye ile İsrail arasında Gazze ablukasının kalkması ve tazminat için görüşmeler başladı. Görüşmeleri Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu yürüttü.

Haber Ara