Dolar

32,5402

Euro

34,9141

Altın

2.422,88

Bist

9.717,13

Türkiye-İran arasında yeni kriz mi?

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve İran Büyükelçisi'nin açıklamaları yeni bir kriz mi sorusunu akıllara getirdi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-09 03:17:28

Türkiye-İran arasında yeni kriz mi?

Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın İran Büyükelçisi Alirıza Bikdeli'yi bakanlığı kendilerinin çağırdığının açıklamasının ardından, Büyükelçi Bikdeli ise görüşmenin daha önceden planlanmış olduğunu iddia etti.

Ajanslarda yer alan habere göre; İran'ın Türkiye Büyükelçisi Alirıza Bikdeli Fars Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na ziyaretinin, Büyükelçiliğin önceden talebi üzerine gerçekleştiğini açıkladı ve Dışişlerine çağrılmadığını aktardı.

Bikdeli, Büyükelçilerin düzenli programlarından biri, bulundukları ülkenin Dışişleri Bakanlığı ile sürekli ve düzenli irtibatta olmaktan ibaret olduğunu kaydetti.

Bikdeli son ziyaretinde de, Türkiye Diyanet İşleri Başkanı'nın İran ziyaretinin olumlu sonuçlarını görüştüklerini, görüşme gayet samimi bir ortamda gerçekleştiğini vurguladı.

DIŞİŞLERİ: ÇAĞIRDIK

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada iseİran'ın Ankara Büyükelçisinin bakanlığa çağırılarak, İran basınında çıkan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suudi Arabistan'da gerçekleşen idamlar arasında bir bağ kurarak, Erdoğan'ı itham eden haberlerin şiddetle kınandığı ve bu tür yayınlara son verilmesi istendiği belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere verildi:

"Bugün Bakanlığımızda görüşülen İran'ın Ankara Büyükelçisi'ne, İran resmi makamlarına bağlı bazı basın organlarında yayımlanan haberlerde, Sayın Cumhurbaşkanımızın geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan'a gerçekleştirdikleri ziyaret ile sözkonusu ziyaretten sonra bu ülkede infaz edilen idam cezaları arasında bağ kurulmasını ve doğrudan Sayın Cumhurbaşkanımızı itham eden ifadelerde bulunulmasını şiddetle kınadığımız ve komşu İran halkında Sayın Cumhurbaşkanımız aleyhinde bir kanaat oluşturmayı hedefleyen bu tür yayınlara derhal son verilmesini istediğimiz bildirilmiştir.

Büyükelçiye ayrıca, yabancı diplomatik misyonların dokunulmazlığının ev sahibi ülkenin sorumluluk ve güvencesi altında olduğu, bu nedenle Tahran'daki ve Meşhed'deki Suudi Arabistan büyükelçiliği ve başkonsolosluğuna yönelik saldırıların hiçbir şekilde kabul ve izah edilemeyeceği vurgulanmıştır."

Haber Ara