Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Türkiye, İran'a yapılan tehlikeli ABD yaptırımlarını yargılıyor

Türkiye, yeni ABD yaptırımlarına karşı Washington'u uyardı. Tokyo ziyaretini gerçekleştiren Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran İslam Cumhuriyeti'ni izole etmek tehlikeli dedi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-06 15:18:33

Türkiye, İran'a yapılan tehlikeli ABD yaptırımlarını yargılıyor

TİMETÜRK ÇEVİRİ

2015 anlaşmasıyla İran'ın atom bombası almasını engellemeyi bekleyen Donald Trump, mayıs ayında anlaşmanın imzalanmasından sonra kaldırılan tüm yaptırımların yeniden tesis edilmesi için pazartesi günü yeni yaptırımları devreye aldı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Tahran'dan en az altı ay boyunca petrol satın almaya devam edebilecek olan sekiz ülkenin bir listesini de yayınladı: Çin, Hindistan, Türkiye, Japonya, Güney Kore, Tayvan, İtalya ve Yunanistan.

Tokyo'daki basın toplantısında Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'yi, “ İran'ı kandırmak akıllıca değil. “ İran'ı yalıtmanın tehlikeli olduğunu ve İran halkını cezalandırmanın haksızlık olduğu konusunda uyardı.

Türkiye'nin yaptırımlarla bir sonuç elde edilemeyeceğini düşündüğünü söyledi. “ Bence İran'a yaptırım uygulamak yerine, onunla ciddi bir diyaloğa sahip olmak ve onu dahil etmek çok daha yararlıdır” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yeni yaptırımların Tahran'ın ateşini alevlendirdiğini ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin bu yaptırımları gururla atlatmayı başarabileceğini belirtti.

İran'ın nükleer anlaşması 14 temmuz 2015'te İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi, ABD, Çin, Rusya, Fransa ve İngiltere arasında imzalanmıştı.

Uluslararası ekonomik yaptırımların bazılarını kaldırarak Tahran'ın yıllarca süren tecritine son verilmişti. Bunun karşılığında İran, nükleer programını büyük ölçüde sınırlandırmayı kabul etti. Fakat 8 mayıs'ta Donald Trump, ABD'nin bu anlaşmadan çekileceğini ve İran'a yaptırımları yeniden başlatacağını açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin bu çıkışına rağmen, 2015 anlaşmasının diğer tarafları, anlaşmayı korumak için mümkün olan her şeyi yapmaya söz verdiler.

Kaynak: Le Point, AFP

Haber Ara