Dolar

32,5963

Euro

34,8549

Altın

2.496,68

Bist

9.633,32

Türkiye Iraklı çocuklara şifa olacak

Irak'ta, bombalı saldırıda yüzlerinden ağır yaralanan ve görme yetilerini büyük oranda kaybeden iki Türkmen çocuğun tedavisi Türkiye'de yapılacak.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-11 11:55:50

Türkiye Iraklı çocuklara şifa olacak

AA'nın haberine göre; Şiddetin, bombaların nice hayatları aldığı Irak'ta, evlerinin bahçesinde oynarken bombalı saldırıda yüzlerinden ağır yaralanan ve görme yetilerini büyük oranda kaybeden iki Türkmen çocuğun tedavisi Türkiye'de yapılacak.

Irak'ta yapılan ilk müdahale sonrası, ailesiyle birlikte Suriye üzerinden Türkiye'ye gelen kuzenler Abdullah El Mahmud (16) ve Bessem El Mahmud'un (11) tedavileri Sağlık Bakanlığı Ulucanlar Göz Hastanesinde gerçekleştirilecek.

Çocukların amcası Muhammed El Mahmud, çocukların yaklaşık 9 ay önce Telafer'deki velerinin bahçesinde oynarken savaşın acı yüzüyle tanıştığını, her ikisinin de ağır yaralandığını söyledi. Abdullah El Mahmud ile amcasının oğlu Bessem El Mahmud'un bahçede oynadıkları yere bomba isabet ettiğini belirten Muhammed El Mahmud, "Çocuklar, dışarıda oynuyordu. Patlama sonrasında hemen çıkıp baktık, hepsi yaralanmışlardı. Birinin kolu koptu, diğerinin bacaklarında, kollarında yaralar vardı. Gözlerinden yara almışlardı. Türkiye Cumhuriyeti bize sahip çıktı. Allah razı olsun. Sayın Bakanımız, doktorlar hepsi takip ediyor."

"GÖZLERİNİ SAVAŞA KURBAN VERMİŞ"

Göz Hastalıkları Uzmanı ve Hastane Yöneticisi Prof. Dr. Pelin Yılmazbaş, çocukların durumlarının Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından yakından takip edildiğini belirterek, 16 yaşındaki Abdullah'ın sol gözünün görme yetisini büyük oranda kaybettiğini söyledi.

11 yaşındaki Bessem El Mahmud'un da, bombalı saldırıda bir elini kaybettiğini, sağ gözünün de görme yetisini yitirdiğini aktaran Yılmazbaş, "Sağ gözünde çok ağır yaralanma var. Sadece göz değil kapak yapısı da bozulmuş. Kirpikleri, gözünün içine giriyor ve çok canı yanıyor. Bu da yaralanmanın şiddetini artırıyor."açıklamasını yaptı.

İncelemeler sonucunda, her iki çocuk için de ameliyat şanslarının olup olmadığının belirleneceğini vurgulayan Yılmazbaş, tedavinin bitiminde de estetik açıdan gerekli uygulamaların yapılacağını sözlerine ekledi. Yılmazbaş, "Çocuklarımızdan birinin sağ, diğerinin ise maalesef sol gözü savaşa kurban verilmiş." ifadesini kullandı.

"VATANIMA DÖNMEYİ İSTİYORUM"

Abdullah El Mahmud, ilaç olmadığı için Irak'ta sıkıntı yaşadıklarını belirterek, "İlaç yoktu, iyileşmek istiyorum. Savaştan kaçtık, savaşın bitmesini ve vatanıma dönmeyi istiyorum. Görmek istiyorum, okumak istiyorum." diyerek duygularını ifade etti.

Küçük Bessem El Mahmud da bir an önce iyileşip oyun oynamak istediğini ifade ederek, "Doktor olmak istiyorum, oynamak istiyorum, okula gitmek istiyorum." dedi.

 

Haber Ara