Dolar

32,3670

Euro

34,9723

Altın

2.325,54

Bist

9.148,94

Türkiye, Irak'ta hava üssü mü inşa ediyor?

Türkiye'nin Kuzey Irak'ta hava üssü inşa ettiği iddia edildi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-09 02:10:16

Türkiye, Irak'ta hava üssü mü inşa ediyor?

Türkiye ve Irak arasında Musul'da asker bulundurma krizi devam ederken, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinde "Bamerne"adlı kaçak bir hava üssü inşa ettiği iddia edildi.

ODATV.com'un Fars Haber Ajansı'na dayandırdığı habere göre; Türkiye, Irak'ın kuzeyinde "kaçak bir hava üssü" inşa ediyor.

İnşaat alanından fotoğraflar da yayınlayan ajans, Türkiye'nin sürdürmekte olduğu hava üssünün Bağdat yönetiminden habersiz bir şekilde inşa edildiğini öne sürdü.

İddiaya göre Türk ordusunun inşa ettiği hava üssünün ismi de belli; Bamerne...

"Kaçak hava üssü" inşaatının sürdüğü lokasyonları da paylaşan haber ajansının verdiği bilgiye göre üs 37°05′52″Kuzey ve 43°15′58″ doğu konumunda, Kuzey Irak'ın Duhok bölgesinde yer alıyor.

Türkiye geçtiğimiz Cuma günü Kuzey Irak'a gönderdiği 130-150 civarındaki asker büyük tartışmalara neden olmuştu.

Türkiye, askerlerin IŞİD'e karşı savaşan Peşmergelerin eğitimleri için bölgeye gönderildiklerini açıklamıştı.

Fakat gönderilen tabur Irak hükümetinin bilgisi ve izni dışında Irak sınırları içerisine girdikleri için bir krize neden olmuştu.

Irak başbakanı Haydar Abadi geçtiğimiz Pazar günü bir açıklama yapmış ve Türkiye 48 saat içerisinde askerlerini geri çekmeyecek olursa Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne başvuruda bulunacaklarını belirtmişti.

Irak başbakanı yaptığı açıklamada ayrıca, Türkiye tarafından üssün inşası için gönderilen yüzlerce işçinin Irak'ın egemenliğini ihlal ettiklerini ve iyi komşuluk ilişkilerinin bu hak ihlali ile suiistimal edildiğini belirtti.

İşte o fotoğraflar:

Haber Ara