Dolar

32,5910

Euro

34,8753

Altın

2.492,69

Bist

9.695,42

'Türkiye El Bab'a girerse Ortadoğu cehenneminin kapıları açılır'

Gazeteci Hüsnü Mahalli, Türkiye'nin Suriye politikasını değerlendirirken 'Türkiye El Bab'a girerse Ortadoğu cehenneminin kapıları açılır' yorumunda bulundu...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-04 05:32:14

'Türkiye El Bab'a girerse Ortadoğu cehenneminin kapıları açılır'

Türkiye'nin Suriye politikasında bir değişiklik olmadığını belirten gazeteci Hüsnü Mahalli, Ankara'nın hâlâ Müslüman Kardeşler'i Ortadoğu'da hakim kılmak gibi boş hayaller peşinde koştuğunu ifade etti. Ortadoğu'nun Türkiye'nin 'at koşturacağı' bir yer olmadığını vurgulayan Mahalli, "El Bab'a girildiği anda bütün cehennem kapıları açılır" yorumunu yaptı. 

Sputnik'te yer alan habere göre; ABD'nin desteği, Rusya'nın müsadesiyle Suriye'nin kuzeyinde ÖSO şemsiyesindeki gruplarla Fırat Kalkanı operasyonuna girişen Türkiye'den hem Rakka hem de Musul'da rol oynamayı istediğine dair işaretler geliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önce IŞİD'in Suriye'deki kalesi Rakka operasyonuna girme arzusunu dile getirip PYD'siz bir operasyon şartıyla TSK'nın destek verebileceğini belitti. Ardından Irak'ta IŞİD'in kalesi Musul'a yönelik ‘eli kulağında' diye addedilen ortak operasyona katılma sinyali verdi.

Peki ABD ile Rusya'nın Suriye'de kalıcı ateşkesi sağlamaya yönelik çabasının boşa çıktığı ve diplomasi zemininin kaydığı bir ortamda Türkiye nereye kadar ilerleyebilir? Türkiye'nin hedefi ne? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarını nasıl yorumlamak gerekiyor? Gazeteci ve yazar Hüsnü Mahalli ile konuştuk.

'TÜRKİYE'NİN TUTUMU DEĞİŞMEDİ, BOŞ HAYALLER PEŞİNDE'

Suriye'nin yakın müttefiki Rusya'nın Ankara'ya 'Suriye vizesi' vermesine karşın Türkiye'nin Suriye politikasında ana başlık itibariyle değişen bir şey olmadığını söyleyen Mahalli, ‘Arap isyanlarından bu yana Ankara'nın bölgede Müslüman Kardeşler'i iktidara taşımaya dönük hamleler yaptığını dile getirdi.

Türkiye'nin Suriye'de savaşan neredeyse tüm gruplarla içli dışlı olduğunu ve derin stratejik işbirliğine gittiğini belirten Mahalli, aynı durumun Irak'ta da olduğunu ifade ederek, "Musul ile ilgili konuşuyorsak eğer, Türkiye'nin söylemleri geçmişten bugüne değişmedi. Bugün Türkiye 3000 civarında Tarık Haşimi'nin, Sünni aşiretlerin ve Nuceyfi'nin onlara bağlı aşiretlerden bir sürü adamı eğitiliyor. Bağdat hükümetinin ABD ve diğer batılı müttefiklerle birlikte IŞİD'in Musul'dan kovulma operasyonu başlatıldığında Türkiye de kendince böyle hayallere kapılıyor. 1925'deki Musul ile ilgili anlaşmayı da tartışmaya açsak mı gibi, tıpkı Lozan'da yaptığı gibi garip garip saplantıların içine giriyor" değerlendirmesi yaptı.

'BU KADAR SAMİMİYSEN İNCİRLİK'İ KAPAT DA GÖRELİM'

Türkiye'de iktidar yanlısı medyanın tavrı ve ciddi bir muhalefet eksikliğinden içeri Cumhurbaşkanı'nın her türlü söyleminin meşrulaştırıldığına dikkat çeken Mahalli, iktidar yanlısı medyada türetilen "ABD'liler Suudileri yargılayacaksa biz de ABD'yi yargılayalım" söylemine dikkat çekerek şu tespiti yaptı:

"Bunlar aptalca şeyler. Bunların dış politika kavramları açısından bir tutar yanı yok. Cumhurbaşkanı herkese her konuşmasında ağır laflar ediyor. Madem bu kadar samimisin, kapat İncirlik Üssü'nü. 1 aylığına kapat, 3-4 günlüğüne kapat. ABD'lilerin burada bir sürü şirketi var. Hadi kapat bakalım. Yani bunlar dış politika anlamında hiçbir değeri olmayan söylemler.”

'BU COĞRAFYA TÜRKİYE'NİN AT KOŞTURACAĞI BİR YER DEĞİL'

Suriye'nin kuzeyinde ÖSO şemsiyesindeki gruplarla girişilen Fırat Kalkanı operasyonu kapsamında, Cumhurbaşkanı'nın bizzat dile getirdiği El Bab hedefine dikkat çeken Mahalli, "El Bab'a girdin, Mınbiç'e girdin. Ya sonra? O coğrafyayı nasıl tutacaksın. Suriye devletinin en azından şimdilik sesi çıkmıyor. Ruslarla anlaşmadan dolayı olduğunu da söyleyelim. Peki yarın Suriye devleti sana çık dediğinde, sen de çıkmadığında o zaman burada bir Türkiye-Suriye savaşı çıkabilir. Resmi anlamda bunu söylüyorum. İki devlet birbirine girebilir. Kim kazanır kim kazanmaz bunu bilmiyoruz. Orada Rus, İran askeri, Hizbullah var. Böyle aptalca ve komik birşey olabilir mi? Bu coğrafya sanki bir tek Türkiye'nin atını koşturacağı bir yer. Suriye var, Irak var, İran var, Araplar ve Kütler var" diye konuştu.

Mahalli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eğer Türkiye kötü niyetliyse, Suriye ve Irak'ta kötü niyetle davranıyorsa, bilinmelidir ki El Bab'a girildiği anda Ortadoğu'nun bütün cehennem kapıları açılır. Bab, Arapça'da kapı demektir. O zaman herkes herkesin ne yapacağını görecektir. Eğer kötü niyet varsa…”

'ERDOĞAN'IN SÖZLERİNİN İLER TUTAR YANI YOK'

Cumhurbaşkanı'nın "Musul, Musullularındır, Telafer Telaferlilerindir. Hiç kimsenin buralara gelip girmeye hakkı yok" sözlerine de değinen Mahalli, bu bölgelerin neden özellikle Erdoğan tarafından gündeme getirildiğini ifadelerle sorguladı:

"Niye Mekke de Mekkelilerin, Hartum da Sudanlıların demiyor? Sen eğer bu denklemin içinde bir rol peşinde değilsen kendince, ki o rol hiçbir zaman olmayacak, bunları neden söylüyorsun ki? İçe dönük bir hamleyse zaten senin üstüne konuşacak kimse yok ki. Belli çevreler hayal görüyor. Zaten ne kadar öngörülü olduklarını gördük. Cumhurbaşkanı'nın Lozan'dır, Abdülhamid'dir, kullandığı bu kavramların bugünkü gerçeklikle asla alakası yok. Yani Lozan'ı tartışmaya açıyorsun. Üç gün önce Abdülhamit'i tartışmaya açıyorsun. 4 gün sonra Suriye'de ölen ÖSO'cuları şehit kabul ediyorsun. Bunları kime anlatıyorsun? İç kamuoyuna dönükse bir şey ifade etmiyor. Yandaş medya zaten öyle bir haldeki bunlara 100 saat de anlatsan bu arkadaşlar hiçbir şey anlamıyor."

 

Haber Ara