Dolar

32,5043

Euro

34,7618

Altın

2.490,94

Bist

9.524,59

Türkiye destekli ÖSO kritik noktada

Fırat Kalkanı başlamadan önce Türkiye’nin ‘güvenli bölge’ olarak düşündüğü alanın yüzde 85’ini kontrol eden IŞİD, harekatın 52. gününde işgal ettiği alanın yüzde 70’ini kaybetti. Örgüt üyelerini sınırdan temizleyen ÖSO güçleri, IŞİD'in sembolik değer verdiği Dabık'ı kuşatırken bir yandan da el-Bab yönünde ilerliyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-15 09:28:10

Türkiye destekli ÖSO kritik noktada

Yeni Şafak'ın haberine göre; 24 Ağustos'ta başlayan Fırat Kalkanı Operasyonu'nda aralarında Cerablus, Çobanbey, Aktarin, Real gibi 80 stratejik noktayı PYD ve DAEŞ teröründen arındıran TSK destekli Özgür Suriye Ordusu savaşçıları, bölge genelinde hedeflenen alanın yüzde 70'lik kısmında kontrolü sağladı. 52. gününe giren Fırat Kalkanı'nda ilk hedef, Cerablus-Azez hattında Türkiye sınırının sıfır noktasındaki terör tehditlerinin bertaraf edilmesiydi.

Operasyonun ilk haftası sınır boyunda bu amaca ulaşıldı ve buradaki tüm IŞİD unsurları temizlendi. Ardından güney yönünde ilerleyen TSK destekli muhalifler, 40'tan fazla köy ve kasabayı özgürleştirdi. Yüzden fazla IŞİD'lilerin etkisiz hale getirildiği son 15 günlük periyotta ise Mare, Azez çevresi ve el-Bab güzergahı öncelikli operasyon alanı oldu. Kefre ve Toybuk köylerini ele geçiren bir grup muhalif, Dabık'ı kuşatma altına alırken, diğer bir grup ise el-Bab yönünde ilerleyişe geçti.

IŞİD'İN ELİNDE 43 YER KALDI

23 Ağustos itibariyle 130 civarında yerleşim birimini kontrol eden IŞİD, gelinen noktada Suriye'nin kuzeyinde yalnızca 43 köyde hakimiyetini sürdürüyor. Savran, el-Bab, Tedif, Bizaa, Kubbesin, Sunübbül, Meskene ve Süsyen halen IŞİD'in elindeki önemli yerleşim merkezleri arasında.

harta_1

ABLE, ÖRGÜTÜN LOJİSTİK ÜSSÜ

Halep'in kuzeyinde, Türkiye'nin 'güvenli bölge' olarak düşündüğü yerin yüzde 70'inin IŞİD'den temizlenmesi sonrası buralara şimdiye dek 30 binden fazla Suriyeli sivil dönüş yaptı. Örgütün tutunmaya çalıştığı yüzde 30'luk kısımda ise operasyon hazırlıkları sürüyor. El-Bab-Rakka koridorunda IŞİD için lojistik üs işlevi gören Able ve çevresi kritik önemde. Coğrafi koşullarından ötürü bu bölgenin çetin bir mücadeleye sahne olması bekleniyor. Buradaki dağların arasında silah ve bomba üretim tesisleri kuran IŞİD, hava bombardımanının etkisiz olduğu birçok mağarada ise cephane ile birlikte gıda ve akaryakıt stoklarını da barındırıyor.

DABIK TUZAK DOLU

2014 yılı başlarında Suriyeli muhalif grupları 'kafir' ilan ederek önce 'devlet' sonra da 'hilafet' iddiası ile Suriye'nin yüzde 33'lük kısımını ele geçiren IŞİD, Peygamber Efendimiz'in (s.a.s.) hadislerde zikrettiği 'kıyamet savaşları'na sahne olacak bölgenin Dabık köyü ve civarı olduğuna inanıyor. Bu nedenle örgüt lideri Ebubekir el-Bağdadi, Dabık'a iki kez gelip gitti. Örgüt, 'tüm dünya güçlerinin Dabık köyü çevresine konuşlanarak İslam'a karşı kıyamet savaşını başlatacaklarına' inandığı için bu bölgede bazı özel önlemler aldı. Dabık çevresinde yeraltı sığınakları kazılarak köyün çevresi yoğun mayın tuzaklarıyla donatıldı.

Haber Ara