Dolar

32,3199

Euro

35,0659

Altın

2.308,05

Bist

9.079,97

Türkiye'den Tunus'a 1 milyar dolarlık yatırım

Başbakan Yardımcısı Canikli, 'Şimdiye kadar Türk firmaları 2 bin Tunusluya iş imkanı sağlayacak, toplamda 1 milyar dolar değerinde yatırım yaptılar. Biz, Türk firmalarını yatırım ve iş birliği yapmaları konusunda teşvik edeceğiz' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-29 16:03:00

Türkiye'den Tunus'a 1 milyar dolarlık yatırım

"Tunus'a Ekonomik Destek ve Yatırım Konferansı'nın (Tunusia 2020)" açılışında konuşan Canikli, Tunus'un tüm paydaşların uzlaşı ve katılımıyla elde ettiği başarıdan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Canikli, Tunus'un bugün değişimde olan tüm ülkelere ilham kaynağı olduğuna işaret etti.

Tunus'ta Yasemin Devrimi'nin kritik aşamaları sırasında her türlü desteği gösterdiklerini, şimdi de ülkenin ekonomik gelişimini teşvik etmeye hazır olduklarını belirten Canikli, "Yasemin Devrimi'nden beri Tunus'a 500 milyon dolarlık destek sağladık. Bu tutarın 100 milyon dolarını hibe ettik, 200 milyon dolarını kredi olarak ve diğer 200 milyon dolarını bu konferansta da görüşülecek projeleri desteklemek üzere, Eximbank kredisi şeklinde sağladık." diye konuştu.

Tunus'un ekonomik başarısıyla da bir model olacağını umduklarını belirten Canikli, Türkiye'nin demokrasi ve sosyal adalet savaşında Tunusluların yanında olduğunu söyledi. Canikli, şöyle devam etti:

"Biz Yasemin Devrimi'nin kritik aşamaları sırasında her türlü desteği gösterdik ve şimdi ekonomik gelişimini teşvik etmeye hazırız. Özellikle kamu iktisadi iş birliği, bankacılık ve finans reformları alanında deneyimlerimizi paylaşacağız. Şimdiye kadar Türk firmaları 2 bin Tunusluya iş imkanı yaratacak, toplamda 1 milyar dolar değerinde yatırım yaptılar. Biz, Türk firmalarını yatırım ve iş birliği yapmaları konusunda teşvik edeceğiz. Türk yapı firmaları yaklaşık 800 milyon dolar değerinde 13 projeyi üstlendi. Afrika'nın yolcu kapasitesi en büyük havalimanı olan Enfidha Hammamet Havalimanının yapımını bir Türk firması olan TAV üstlendi. 600 milyon avroluk yatırımla burası Afrika'nın merkez noktası olacaktır. Monastır Havalimanı yine aynı firma tarafından modernize edilmiştir. Yeni 5 yıllık kalkınma planı kapsamında Tunus tarafından 36 yatırıma başlanmıştır, bunun 26'sı kamu iktisadi ortaklıkla gerçekleşmiştir. Lider Türk firmalarının bu projelere ilgi göstereceğinden şüphem yok."

''TÜRKİYE'NİN TUNUS'A KALKINMA DESTEKLERİ DEVAM EDECEK''

Nurettin Canikli, Yasemin Devrimi'nden beri Tunus'a 500 milyon dolarlık destek sağladıklarını belirterek, bu tutarın 100 milyon dolarını hibe ettiklerini, 200 milyon dolarını kredi olarak ve diğer 200 milyon dolarını da bu konferansta görüşülecek projeleri desteklemek üzere Eximbank kredisi şeklinde sağladıklarını kaydetti.

Canikli, "Bunlara ek olarak Tunus'a 100 milyon dolarlık Eximbank kredisi daha sağlayacağımızı burada açıklamak istiyorum. Türkiye'nin Tunus'a kalkınma destekleri devam edecektir. Sürdürülebilir kapsamlı gelişime katkı sağlayacak ve yeni iş imkanları yaratacak çalışmalarımızı Tunus'un kalkınma stratejileri hedeflerine uyumlu olarak gerçekleştireceğiz." ifadelerini kullandı.

Haber Ara