Dolar

32,3457

Euro

35,0558

Altın

2.310,40

Bist

9.079,97

Türkiye'den KKTC'ye Su Projesinde mutlu son

KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, 'Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi' kapsamında adaya ulaşan suyun yarından itibaren üç gün boyunca Lefkoşa ve Gazimağusa'ya verileceğini açıkladı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-31 22:13:34

Türkiye'den KKTC'ye Su Projesinde mutlu son

Bakan Çavuşoğlu yaptığı yazılı açıklamada, proje kapsamında Türkiye ile süren temaslarda belediyelerin kaygılarını ilettiklerini belirterek, bu kaygıların aşılabilmesi için de belediyelerin durumlarının tespit edilebilmesine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun gösterdiği büyük nezaketle suyun deneme amaçlı yarından itibaren üç gün süreyle bazı bölgelere iletilmesi yönünde görüş birliğine varıldığını ifade eden Çavuşoğlu, Lefkoşa Belediyesi ile yapılan temaslarda bu girişimin olumlu karşılandığını, Gazimağusa Belediyesinin de suyun eski hat üzerinden bölgeye verilmesi önerisini kabul ettiğini bildirdi.

- Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yaptığı "Asrın Projesi" olarak nitelendirilen Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi, KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması için, Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, 2050 yılına kadar Kıbrıs'ın bütün içme suyu ihtiyacını karşılayacak.

Suyun yaklaşık 38 milyon metreküpü, KKTC'de inşa edilecek arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra içme suyu olarak, kalan 37 milyon metreküp su ise zirai sulama amaçla kullanılacak. Böylece uzun yıllardır su yetersizliği ve su kalitesindeki kötüleşme sebebiyle sıkıntı yaşayan ada halkının uzun vadeli su ihtiyacı karşılanmış olacak.

Haber Ara