Dolar

32,5889

Euro

34,8091

Altın

2.418,57

Bist

9.645,02

Türkiye'den IŞİD'e neden katılım var?

Süreç Analiz Direktörü Murat Sofuoğlu, Habertürk canlı yayınında IŞİD'e dair açıklamalarda bulundu.,

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-07 18:07:42

Türkiye'den IŞİD'e neden katılım var?

TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Yılbaşı gecesi yaşanan Reina saldırısı sonrası Fransa merkezli Reuters Haber Ajansı şu  haberi duyurdu: İstanbul Ortaköy'deki saldırıyı IŞİD üstlendi.

Saldırı ilklerin sembolü oldu:

- "Avrupa ya da ABD'deki saldırılara" benzeyen, bu sebeple "Batı tarzı" şeklinde tanımlanan ilk saldırıydı.

- Yine IŞİD'in bu kadar hızlı üstlendiği ilk saldırı oldu.

- Ve ilk defa Türkiye'deki bir IŞİD saldırısında bu kadar çok yabancı uyruklu insan hayatını kaybetti. Zira ölen 39 kişiden 25'i yabancıydı. 

Örgüt, 1 Ocak itibari ile Türkiye gündeminde geniş yer edindi. Süreç Analiz Direktörü Murat Sofuoğlu da stratejileri, hedefleri, eylem şekilleri... gibi bir çok başlıkta ele alınan IŞİD'i anlattı.

Ortadoğu'nun içinde bulunduğu siyasi bunalımı ve toplumların bunlardan nasıl etkilendiğini anlatan Sofuoğlu, otuzdan fazla ülkeden IŞİD'e katılım olduğunu belirtti ve şu soruyu cevapladı: Türkiye'den neden katılım var?

İşte Sofuoğlu'nun açıklamalar:

“SÜNNİ DÜNYA İRAN KARŞISINDA KENDİNİ İFADE EDEMİYOR”

Ortadoğu'da dominant bir ülke var: İran. 79'da devrim yaparak kendisini ortaya koyan ve İslam'ın savunucusu olduğunu iddia eden bir ülke. Bunun karşısında siyasal İslam retoriği açısından bakıldığında Sünni dünyaya “kendisini ifade edememe” sorunu beliriyor.

ORTADOĞU'NUN GENEL RESMİ

Bölgede Türkiye'yi ayrı tutarak konuştuğumuzda beliren temel resim şu: Demokrasiyle sıkıntılı rejimler, kendisini siyasi anlamda ifade edemeyen iktidarlar ve bunların altında ezilen yığınlar, toplumlar…

IRAK İŞGALİ

Amerika Irak'a girdiğinde Ortadoğu'da bir ülke ilk defa tam olarak “kafir bir ülkenin” hakimiyeti altına girmiş oldu. Ve ABD Ordusunun buradaki uygulamaları da yıllarca konuşuldu, tartışıldı. Örneğin Ebu Grueyb Hapishanesi en akılda kalanlardan. IŞİD'in lideri olduğunu bildiğimiz. Ebu Bekir El Bağdadi'nin de bu hapishanelerden birinde olduğu Amerikalılar dahil, pek çok kişi tarafından söyleniyor.

TÜRKİYE, IŞİD'E KATILIM KONUSUNDA İLK ONDA

2015'te yapılan Global Terör Endeksi isimli araştırmaya göre Türkiye, Müslüman ülkeler arasında IŞİD‘e katılım konusunda beşinci sırada. Hem Müslüman hem Müslüman olmayan ülkelerin toplandığı genel listede ise yedinci sırada yer alıyor.

PEKİ NEDEN?

Türkiye, Suriye ve Irak'ın komşu ülkesi ve buralarda olan hadiselerden aktif bir şekilde etkileniyoruz.

Bir de Osmanlı müktesebatına sahip bir ülke. Biliyorsunuz Osmanlı, İslam halifeliğinin son temsilcisiydi.

Bir yandan türkiye Osmanlı devleti müktesebatın asahip bri ülke. Ve Osmanlı islam hilafeitnin son temsilcisiydi. Müslümanların dünyadaki siyasi temsilcisi konumuna sahipti. Doğal olarak bu ortadan kalktığında dünya Müslümanları da siyasi olarak temsil kabiliyetini yitirmiş oldu.

Yani Türkiye toplumunda büyük güç olma arzusu var. Bu çerçevede sistem ne kadar demokratik olursa olsun böyle bir hilafet hadisesi ortaya çıktığında buna ilgi
duyan ve parçası olmak isteyen bir toplumsal kesim var. Bu bir gerçek.

“İLK ÜÇTE OLMAMANIN BİR SEBEBİ VAR”

Fakat burada ülkemizin şanslı olduğu bir nokta var. O da muhafazakâr kökenden gelen, İslam dünyası içerisinde aktif olmak isteyen hareketin iktidarda olması. Bu büyük bir avantaj. Çünkü Türkiye'deki Müslümanların büyük çoğunluğu böyle bir partinin iktidarı altında olan ülkede kendilerini genel olarak çok da rahatsız hissetmiyorlar. Bu durum, kitlelerin radikalliğe kapılmasını da engelliyor.

Bu konuda başka türlü bir vaziyete girersek bu katılımların vaziyeti ne olur o ayrıca tartışılır.

Haber Ara