Dolar

32,3761

Euro

34,9724

Altın

2.326,30

Bist

9.070,22

Türkiye'den ABD'ye açık mesaj

PYD ile uygulamaya konulan 'Kürt Koridoru' planına karşı çıkan Ankara, Washington'a endişelerini iletti...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-21 12:30:04

Türkiye'den ABD'ye açık mesaj
Akşam'ın haberine göre, PKK'nın Suriye kolu PYD'nin, ülkenin Kuzeyinde "Kürt Koridoru" ve "Otonom Yapı" oluşturma planı, Türkiye'nin uyarılarına rağmen kurgulandığı gibi işliyor. IŞİD'in çekildiği bölgelerde, "etnik temizlik" ve "nüfus kaydırması" yaparak koridorunu genişleten PYD'nin uygulamaya koyduğu senaryo, sadece Suriye'yi değil tüm Ortadoğu'yu yangın yerine çevirecek bir sürece evriliyor.
 
ABD ve kalisyon ülkeleri ile uluslararası yapılanmaların seyirci kaldığı tehlikeli oyuna dikkat çeken Ankara, gerekli önlemlerin alınmaması halinde, ortaya çıkacak vahim sonuçlar konusunda ABD'yi bir kez daha uyardı. Ankara-Washington hattında sürdürülen mekik diplomasisi kapsamında yapılan son uyarıda, gelişmelere seyirci kalınması halinde "Suriye'nin parçalanmaya sürükleneceği" net bir dille iletildi.
 
KANITLAR ABD'DE
 
Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile ABD Başkanı Barak Obama'nın Suriye Özel Temsilcisi General John Allen arasında gerçekleşen görüşmede, "Suriye'de PYD kanalıyla uygulamaya konulan 'Kürt Koridoru Planı' bölgedeki yangını genişletir. PYD'nin 'de facto' yapılanması ve 'etnik temizlik' girişimi, iç savaşı körükler ve Suriye'yi parçalanmaya götürür" görüşü vurgulandı. Akşam'ın diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre Ankara, Telabyad'ın yönetimini eline geçiren PYD'nin bölgenin demografik yapısını değiştirmeye yönelik faaliyetlerini, somut veri ve istihbarat raporlarıyla ABD'li muhataplarına bildirdi.
 
BÖLGE KAOSA SÜRÜKLENİR
 
PYD'nin "Kürt Koridoru" planınından, Suriye Ulusal Konseyi ve Konsey'in silahlı gücü Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO)  Suriye'nin toprak bütünlüğü konusundaki hassasiyetine de vurgu yapan Ankara, etnik ayrımcılığa dayanmayan bu hassasiyetin, ÖSO ile PYD'yi karşı karşıya getirebileceğini ve gelişmelerin Suriye'yi parçalayacak bir noktaya sürükleyebileceğini bildirdi. 
 
İZLEYİCİ KALMAYIZ!
 
Ankara-Washington hattındaki temaslarda, Kuzey Suriye'de planlanan "de facto" bir yapılanmanın, Şam rejimi ve IŞİD tehditi sonlansa dahi, bölge için ciddi bir tehdit oluşturacağı, bu tehditin Türkiye'deki sığınmacıların geri dönüşlerine engel teşkil edeceği de ifade edildi. Washington'a yapılan uyarıda, IŞİD'ten temizlenen bölgelerde toprak bütünlüğü ve demografik yapıya yönelik tehdite izin verilmemesi ve uluslararası çapta gerekli önlemlerin alınmasının önemine de dikkat çekilerek, "Türkiye'nin ve bölgenin güvenliğini doğrudan ilgilendiren ve Suriye'yi parçalanmaya sürükleyecek bu gelişmeye seyirci kalınamaz" denildi.

Haber Ara