Dolar

32,3650

Euro

34,9694

Altın

2.325,97

Bist

9.105,54

Türkiye’deki bu mağaraları mutlaka ziyaret etmelisiniz

Mağaralar da insanın içini bir hoş yapıyor, diyenlerdenseniz eğer buyurun: Görmenizde ısrar ettiğim ve sizi çok etkileyeceğini düşündüğüm seyahat etmenizi istediğim ülkemizdeki en güzel mağaralar!

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-24 08:28:06

Türkiye’deki bu mağaraları mutlaka ziyaret etmelisiniz

Mağaracılık oldukça yaygın olmakla birlikte önemli faaliyetlerden birisi. Karanlıkta, bazen yerin altında yolunuzu bulmaya çalışmak bir hayli heyecanlı olabiliyor. Ama merak etmeyin. Sizin hiç de böyle maceralara atılmanıza gerek yok. Memleketimizin çeşitli yerlerinde, geziler için aydınlatılmış bir hayli güzel mağaralar bulunur. Ben de ne yaptım? Tabii ki sizler için bu ünlü mağaraları yazdım. İşte size Türkiye'deki ünlü mağaralar isimleri:

Karaca Mağarası, Gümüşhane

Bu mağara deniz düzeyinden bir hayli yukarda bulunuyor. Toplam uzunluğu 250 metreyi bulan bu mağarada, bazılarının derinliği 1 metreyi bulan göller de mevcut. Söylentilere göre bu mağaranın havası astım ve solunum rahatsızlığı olanlara iyi geliyormuş. Ancak içerisine girdiğinizde sizi karşılayan sarkıtlar, dikitler ve damlataşları nefesini kesebilir, benden uyarması.

Damlataş Mağarası, Antalya

Damlataş Mağarası 1948'de şans eseri bulunarak, Türkiye'deki mağaralar haritası içindeki turizme açılan ilk mağara olma özelliğini taşıyor. İnşaat işçileri 1948'de, patlayıcı kullanırken tesadüfen buluyorlar bu mağarayı. Demeye gerek var mı bilmiyorum ama, bu mağara da astım hastalarına bir hayli iyi geliyormuş. Ayrıca belirteyim, içeri girdiğinizde göreceğiniz o enfes sarkıtlar ve dikitlerin 15 000 yılda oluştuğu düşünülüyormuş.

Ballıca Mağarası, Tokat

Mağara çok eski. Ama öyle böyle değil, soyu sopu tam olarak 3 buçuk milyon yıl önceye dayanıyor. Haliyle oldukça uzun. Yaklaşık olarak 680 metre uzunluğuna ve yer yer 95 metreyi bulan yüksekliğe sahip. Bu görkeme bir de ışıklandırılması eklenince, Ballıca mağarası büyüleyici bir yere dönüşüyor.

Ashab-ı Keyf, Mersin

Yedi uyuyanların hikayesine ev sahipliği yapan bu mağara, Türkiye'deki dini mağaralar arasında belki de en önemlisi. Bu hikayede, 6 gencin, Allah inançlarından vazgeçmemeleri adına uykuya yatmaları ve yüzyıllar sonra tekrar uyanmaları anlatılır. Mağara bir hayli enteresan ve içeri girdiğinizde içinizin ürperdiği bir gerçek. Benim ürperdi valla!

WhatsApp-Image-2017-09-14-at-22.34.59

Altınbeşik Mağarası, Antalya

Antalya'da mağara bol, elinizi sallıyorsunuz bir mağaraya çarpıyor. Altınbeşik mağarası, Türkiye'deki yeraltı mağaraları arasında en ilginci, zira yeraltı göletleriyle dolu olan mağaraya bir kayıkla girebiliyorsunuz ancak.

Dupnisa Mağarası, Kırklareli

İçinden akan bir dereye sahip olması ile Dupnisa bir hayli keyifli bir mağara. Ayrıca Trakya'nın turizme açık tek mağarası olma özelliğine de sahip. 3 000 km'ye yaklaşan bir derinliğe sahip ama biz bunun yalnızca 500 metresini gezebiliyoruz. Gerek ışıklandırmalarıyla, gerekse dikitleriyle sizi etkileyeceğinden eminim.

Ilgarini, Kastamonu

Ilgarini'nin yaklaşık olarak 1 000 000 senelik olduğu söyleniyor. M.Ö. 2 000 civarlarında yerleşim alanı olarak kullanılıyormuş. O yüzden içeri girdiğinizde bir çok tarihi eser çıkabiliyor karşınıza. Özellikle Roma ve Bizans'tan kalma eserler var. Ancak bunların pek çoğu defineciler tarafından talan edilmiş ve çalınmış durumda.

Kaklık Mağarası, Denizli

Burası Pamukkale travertenlerinin kapalı hali adeta. Mağaranın içerisinde travertenler görebiliyorsunuz. Bu da onu diğer mağaralardan büyük oranda ayırıyor. Ayrıca deniz ve çevresi termal sularıyla ünlü olduğu için, Kaklık Mağarası'nın da hakkını teslim edelim: İçeride çok miktarda termal su kaynağı yer almakta.

Yarasa Mağaraları

Bu mağaralardan bahsetme ihtiyacı hissettim zira korunması gerekli olan yerler. Türkiye'de bir çok yarasa mağarası yer alıyor ancak yarasa gübresinin kıymetli olması bakımından yarasaların yaşam alanları istismar ve talan edilmektedir. Türkiye'de yarasa mağaraları çeşitli kuruluşlar tarafından muhafaza edilmektedirler.

Doğal güzelliklerin bolca olduğu memleketimizdeki pek çok mağaradan yalnızca birkaçını saydım. Aman ha, gezerken ayağınızı sağlam basın! Ülkemizde tüylerinizi ürperteceğini düşündüğüm en önemli mağara isimleri bunlardı. Bu listenin devamı siz Timetürk okuyucuları için yakında gelecek.

Hazırlayan : Özlem Akçin (Özlem Keşifte)

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara