Dolar

32,3851

Euro

35,1732

Altın

2.325,14

Bist

9.079,97

Türkiye'de ilk Koronavirüs aşısı bugün uygulanacak

HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya'nın haberine göre Çinli bir şirket tarafından geliştirilen, Faz 3 aşamasında olan koronavirüs aşısı bugün Türkiye'de ilk uygulamasını gerçekleştirecek. İşte detaylar...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-16 13:05:09

Türkiye'de ilk Koronavirüs aşısı bugün uygulanacak

HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya'nın haber ine göre, Türkiye'deki ilk koronavirüs aşısı, bugün itibarıyla vurulmaya başlanacak ve önümüzdeki bir haftalık süreçte 1200-1300 kadar kişi aşılanmış olacak. Sarıkaya'ya göre aşılar ağırlıklı olarak sağlık personeline uygulanacak ve aşılama çalışmasının ardından tetkik sürecine girilip, bu kişilerde olası bir yan etki ortaya çıkıp çıkmadığına bakılacak 2.aşılamada hedef 13 bin kişi

Her şeyin yolunda gitmesi halinde 10 gün kadar sürecek tetkik sürecinin ardından 13 bin kişiye daha koronavirüs aşısı uygulanacak ikinci aşılama çalışmasına geçilecek. İkinci aşılama çalışmasında da ağırlık sağlık personeline ve yüksek risk grubunda olan kişilerde olacak. Ayrıca daha önce aşı olanlara da ikinci doz aşı uygulanacak.

Muharrem Sarıkaya'nın Sağlık Bakanlığı'na yakın kişilere dayandırdığı bilgilere göre Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüs aşısı için Faz-3 uygulamasının Türkiye'de de hayata geçirilmesine izin verdiği Çin merkezli Sinovac Biotech şirketi, şu ana kadar aşıyı Çin, Endonezya, Brezilya ve Bangladeş'te 10 bin kadar kişiye uyguladı. Şu ana kadar aşı ile ilgili herhangi bir klinik soruna rastlanmadı.

Sarıkaya'nın aktardığı bilgilere göre koronavirüs aşısı; Ankara'da Hacettepe, Ankara Hastanesi, Şehir Hastanesi dahil bazı hastanelerde; İstanbul'da Marmara ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ile bazı özel hastanelerde ve İzmir, Kayseri, Gaziantep, Malatya'daki bazı hastaneler dahil olmak üzere toplam 25 merkezde uygulanacak. Aşı olmak için başvuruların nasıl ve nereden yapılacağı bugün açıklanacak.

Ayrıca yine Muharrem Sarıkaya'nın aktardığının konunun uzmanına dayandırdığı bir bilgiye göre başvuran kişilerin yarısına içinde antijen olan, gerçek aşı uygulanırken; diğer yarısına antijen bulunmayan, ‘boş' aşı uygulanacak. Sarıkaya, neden böyle bir uygulamaya gidildiğini, ‘konunun uzmanının' ağzından şu şekilde aktardı:

'Aşı yapılanların yarısına gerçek, yarısına boş aşı enjekte edilecek'

“Aşı yapılacak kişilerin yarısına gerçek, diğer yarısına boş olan verilecek; kime boş, kime dolu yapılacağını sadece bilgisayar bilecek, doktor da hasta da bilmeyecek. Klinik Faz-3 çalışması 100 yıldır zaten böyle yapılır. O antijenden dolayı koruma meydana geliyor mu, gelmiyor mu? O kolları takip edeceğiz. Kimde ne hastalık meydana geldi 2-3 ay bunları kaydedeceğiz.

Sonra bu hasta olanların bilgisayar kodlarını kırıp kimde ne etki yaptığına bakacağız. Aşı olanda kaç kişi hasta olmuş, aşı olmayan kolda kaç kişi hasta olmuş. Beklentimiz antijen olmayan kolda daha yüksek, antijen olan kolda daha düşük sayıda hastalık meydana gelmesi. O yan etkilerin nereden geldiğini göreceğiz. Antijen birinde sıfır, birinde 30 olmuşsa %100 koruyor diyeceğiz.”

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara