Dolar

32,3691

Euro

34,9843

Altın

2.326,26

Bist

9.079,97

Türkiye'de her gün 350 kişi bu hastalıktan ölüyor!

Türkiye'de her gün 350 kişi akciğer kanserinden dolayı yaşamını yitiriyor. Özellikle son 20 yılda kadınlarda artan sigara içme oranı, akciğer kanserine bağlı ölümlerin birinci sıraya çıkmasına neden oldu.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-09 15:20:46

Türkiye'de her gün 350 kişi bu hastalıktan ölüyor!

Ulusal İmmünoterapi ve Onkoloji Kongresi Başkanı Prof. Dr. İsmail Çelik, Türkiye'de her gün 350 kişinin akciğer kanserinden yaşamını yitirdiğine dikkat çekti. Çelik, özellikle 20 yıldır sigara içme trendi artan kadınlarda akciğer kanserine bağlı ölümlerin birinci sıraya çıktığını bildirdi.

KANSERİ GELİŞTİRİLEN TEKNOLOJİ İLE TEDAVİ EDİYORLAR

Kanseri, yeni geliştirilen "immünoterapi" ile tedavi ettiklerini aktaran Çelik, immünoterapinin, vücudun savunma hücrelerini kansere karşı yönlendirdiğini dile getirdi. Sigara kullanımının, Türkiye'de önemli bir hastalık yükü oluşturduğunu vurgulayan Çelik, bu kötü alışkanlığın, sadece kansere değil kalp ve damar hastalıkları gibi çok sayıda rahatsızlığa neden olduğunu ifade etti.

Sigaranın akciğer kanserine yol açtığın anımsatan Çelik, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'de her gün 350 kişi akciğer kanserinden ölüyor. Bunu önleme yöntemi sigarayı hiç içmemek. İçenlerin bırakması ve en önemlisi de sigara kullanmayanların yanında içilmemesi. İnanılmaz bir akciğer kanseri yüzdemiz var. Eskiden kadınlarda akciğer kanseri çok aşağılardaydı. Şimdi kadınlarda akciğer kanserinden ölüm birinci sıraya çıktı. 20 yıldır sigara içme trendi artan kadınlarda akciğer kanserine bağlı ölümler birinci sıraya çıktı. Elektronik sigara çok tehlikelidir. Elektronik sigaranın içinde sigaraya bağımlılığa sebep olan nikotin ürünleri var."

TARIMSAL İLAÇLAMA KONUSUNDA ÇİFTÇİLER BİLİNÇLENDİRİLMELİ

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aytuğ Üner, gelecek 30 yılda kanserde artış beklenmesine rağmen tedavide de büyük gelişmeler öngörüldüğünü söyledi.

Tarımsal ilaçlama konusunda çiftçilerin çok iyi bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Üner, "Özellikle gıdalara ilaç ve antibiyotiklerin bulaşması, koruyucu maddelerin çok fazla kullanılması, günümüzde kansere yol açan diğer nedenlerdir. Son zamanlardaki dirayetli çalışmalarla sigara gündemin altına doğru taşındı ama beslenmedeki mücadele sürecek." dedi.

 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara