Dolar

32,4963

Euro

34,5719

Altın

2.478,06

Bist

9.553,89

Türkiye'de bulunan kaolin madeni birçok ürünün hammaddesi

Balıkesir'in Sındırgı ilçesi Düvertepe Havzası'ndan çıkan kaolin madeni, porselen, seramik, çini, kağıt, boya, plastik eşya, iplik, tarımsal ilaç, gübre, kozmetik gibi birçok alanda kullanılmakta.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-03 12:08:09

Türkiye'de bulunan kaolin madeni birçok ürünün hammaddesi

Sındırgı'daki madenin işletmecisi Mustafa Karanfil: "Türkiye'de kaolinin ocaktan çıkış ortalama ton fiyatı 25 lira. Dışarıdan aldığımız işlenmiş kaolinin tonu bin 200 dolar. Türkiye'de bunu işleyecek teknik yok. Teknik bulunur ama finansman bulamıyoruz. Yatırımcı bulursak o tekniği bir şekilde oluştururuz"

İlaçtan gübreye, seramikten lastiğe kadar birçok alanda kullanılan kaolin madeni, Türkiye'de en çok Balıkesir'in Sındırgı ilçesindeki Düvertepe Havzası'ndan çıkarılıyor.

421 TON KAOLİN REZERVİ

Türkiye'de yaklaşık 421 milyon ton rezervi bulunan kaolin, İstanbul'un Şile, Ağaçlı, Beykoz ve Arnavutköy, Balıkesir'in Gönen ve Sındırgı, Bursa'nın Mustafakemalpaşa, Eskişehir'in Mihalıççık, Çanakkale'nin Çan, Nevşehir'in Avanos, Kütahya'nın Emet ve Bilecik'in Söğüt bölgelerinde bulunuyor.

Türkiye'de yılda yaklaşık 2 milyon ton üretilen kaolin, en çok Sındırgı'daki Düvertepe Havzası'ndan çıkarılıyor. Buradaki yataklardan elde edilen kaolinin büyük bölümü, Kütahya'dakiler başta olmak üzere ülkenin değişik noktalarındaki seramik ve porselen fabrikalarına gönderiliyor.

İlaç, cep telefonu, televizyon, cam, gübre, hayvan yemi, kağıt, boya, lastik, yapıştırıcı, seramik ve mürekkepte kullanılan kaolin, dünya pazarında en fazla kağıt sanayinde tercih ediliyor.

Ülke genellikle porselen ve seramik üretiminde kullanılan kaolin, son yıllarda tarımda bitkisel ve hayvansal katkı maddesi olarak da kendine pazar oluşturdu.

Türkiye'de işlenemediği için daha çok seramik, porselen, boya, lastik, plastik, gübre sanayisinde kullanılan kaolinin yatırımlarla işlenmesi durumunda ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağı değerlendiriliyor.

Haber Ara