Dolar

32,5874

Euro

34,8578

Altın

2.495,97

Bist

9.668,37

Türkiye'de 2017 böyle geçti (4)

Türkiye, nisan ayında cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini öngören anayasa değişikliğini oylamak için sandık başına gitti - Halkoylamasında yüzde 51,41 'evet', yüzde 48,59 'hayır' oyu kullanıldı ve anayasa değişikliği, kesin sonuçların 27 Nisan'da Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi- Halk oylamasının ardından, YSK'nın 'sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulalarının geçer

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-21 10:40:53

Türkiye'de 2017 böyle geçti (4)
Türkiye, Nisan 2017'de cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini öngören anayasa değişikliğini oylamak üzere sandık başına gitti. Halk oylamasında yüzde 51,41 "evet", yüzde 48,59 "hayır" oyu kullanıldı. Anayasa değişikliği, kesin sonuçların Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi.

Halk oylamasının ardından, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) "sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulalarının geçerli sayılması"na ilişkin kararı tartışmalara neden oldu. Kurul, CHP, HDP ve Vatan Partisinin halk oylamasının tam kanunsuzluk nedeniyle iptaline ilişkin taleplerini bire karşı 10 üyenin oy çokluğuyla reddetti. CHP'nin, YSK'nın mühürsüz oyların geçersiz sayılmasına ilişkin kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştayda açtığı dava da reddedildi.

Kamuoyunda "Yasin Börü Davası" olarak bilinen, Diyarbakır'da, 6-7 Ekim 2014'te Kobani olayları bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un öldürülmesiyle ilgili 41 sanığın yargılandığı davada karar çıktı. Sanıklardan 16'sı "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" ile "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçlarından beşer kez ağırlaştırılmış müebbet, ikisi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Nisan ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 NİSAN

- Yabancı sağlık meslek mensuplarının Türkiye'deki özel sağlık kuruluşlarında çalışmasına ilişkin esasları belirleyen yönetmelikte değişiklik yapıldı. Buna göre, Suriyeli sağlıkçılar, belge ibraz etmek kaydıyla AFAD tarafından kurulan barınma ve Sağlık Bakanlığınca koordine edilen göçmen sağlığı merkezlerinde çalışabilecek.

2NİSAN

-Yükseköğretim Genel Kurulunca, YGS'de 100 puan şartı ile üniversitelere özel yetenek sınavı ile girebilecek engelli öğrencilere zihinsel engellilerin de dahil edilmesi kararı alındı.

3NİSAN

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, İstanbul'da televizyon kanallarının yöneticileriyle bir araya geldiği toplantıda, "iktidarda 120 ile 180 arasında ByLock'çu olduğu"nu öne sürmesi ve 15 Temmuz için "kontrollü darbe" ifadesini kullanması tepkilere neden oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon'daki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, Kılıçdaroğlu'nun sözleriyle ilgili "Sende zerre kadar dürüstlük varsa madem elinde dosyalar var, elinde belgeler var çık bunları açıkla. 16 Nisan'dan sonraya kalırsan geç kalırsın, geç ama bu onur meselesi. Çünkü bu yalan makinesi, yalan. Bunda dürüstlük yok." ifadesini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım da, bir televizyon kanalının canlı yayınında, "kontrollü darbe" sözleriyle ilgili "Biz bile bile insanları ölüme mi gönderdik? Onu mu demek istiyor Kılıçdaroğlu? Bu akla izana uyar mı? Aklı başında bir adam bunu söyleyebilir mi? Eğer bunu söylüyorsa açıkça bunu ispat etmesi lazım. Neye dayanarak söylüyorsun kardeşim? Hangi ülkenin yöneticisi, milletini göz göre göre ölüme gönderir? Senin bu alçaklardan ne farkın kaldı? Şiddetle kınıyorum, şiddetle reddediyorum. Bu iddiasını da Sayın Kılıçdaroğlu'nun ispata davet ediyorum." değerlendirmesini yaptı.

Yıldırım, Kılıçdaroğlu'nun "AK Parti içinde ByLock kullanan ve FETÖ'cü olarak nitelenen milletvekillerinin olduğu ve siyasetten tasfiye edilmediği" iddiasına ilişkin de, "Ben, açıkça 'yok' diyorum. Benim elimde böyle bir bilgi yok. Alınması gereken birimlerden de bunu sordum. Böyle bir bilgi yok ama bize vermediler ve Kılıçdaroğlu'na gönderdilerse o zaman Kılıçdaroğlu'ndan ben kamuoyunun önünde 'Bunları lütfen açıkla. Her şeyi bilelim veya bize vermiyorsan ver savcılıklara, götür savcılıklara ver.' Böyle şey olur mu" diye konuştu.

-Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) medya yapılanmasına ilişkin 26'sı tutuklu 29 sanığın yargılandığı davada, 21 tutuklu sanığın tahliye edilmesine karar veren İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti ile duruşma savcısını geçici olarak görevden uzaklaştırdı. HSYK tarafından ayrıca 45 hakim ve savcı daha meslekten ihraç edildi.

-Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt hakkında, 16 Nisan'da yapılacak referanduma ilişkin açıklamaları nedeniyle "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan soruşturma açıldı. Bozkurt, katıldığı bir televizyon programında, "Diyelim ki 'Evet' çıktı, kimse heveslenmesin. Biz yine Samsun'dan başlarız, Amasya'ya gideriz, Sivas'a gideriz, Ankara'ya geliriz. Buradan İnönü'ye, Sakarya'ya, Dumlupınar'a... Ulan sizi İzmir'e kadar kovalamazsak anamızdan emdiğimiz süt helal olmasın. Sizi de sizin yedi göbek sülalenizi de bütün emperyalistleri de yine İzmir'den denize dökeriz." ifadelerini kullanmıştı.

-Erzurum'da, finansman desteği sağladıkları Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) propagandasını ve dini inançları kullanarak terör örgütü üyesi olmakla dolandırıcılık yaptıkları öne sürülen aralarında sözde örgütün "il abisi" Serkan Çevik, "Erzurum kasası" Ünal Üneş ile eski Bank Asya Erzurum Şube Müdürü Hasan Yurtoğlu'nun da yer aldığı 17 sanıktan 15'i hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti, sözde "il abisi" Çevik'i "silahlı örgüt kuran veya yöneten kişi" suçundan 21 yıl, "Erzurum kasası" eski Bank Asya Erzurum Şube Müdürü Yurtoğlu'nu ise "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 12 yıl hapse mahkum etti.

-Adalet Bakanlığınca, suç mağduru çocuklar ile şiddet mağduru kadınların ifade ve beyanlarının alınmasında kendilerini daha rahat hissetmeleri amacıyla 23 ildeki 26 adliyede oluşturulan "adli görüşme odaları" hizmete girdi.

-Çankırı'nın Ilgaz ilçesine bağlı 45 haneli Serçeler köyünde çıkan yangında, 25 ev kullanılamaz hale geldi.

4NİSAN

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir televizyon kanalının canlı yayınında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "15 Temmuz'un kontrollü bir darbe girişimi olduğu" iddialarını ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, "Bu çok iddialı, çok gayri ahlaki bir yaklaşımdır. Her şeyden önce şehitlerimize çok ciddi bir saygısızlıktır. Bir defa benim Marmaris'ten hareket ettiğim andan önce yaptığım bir açıklama var. Bu kontrollü darbe girişiminin sinyalini kimden, nasıl, nerede aldığımı bütün bunları bizzat kendisinin ispat etmesi lazım. Fakat bu zat yalanla maruf bir kişidir. Eğer burada örtülü bir darbe girişiminden bahsediyorsa bunu ispat etmesi lazım. Eğer ispat edemiyorsa bu gayri ahlaki olmanın ötesinde benim edebimle maalesef ifade edemeyeceğim bir sıkıntıdır." dedi.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul'da sanatçılarla bir araya geldiği toplantıda, "15 Temmuz darbe girişiminin kontrollü bir darbe girişimi olduğu... Oldu tabii, bunu bilmeyen var mı Allah aşkına, bilmeyen mi var yani bunu? Defalarca bizim grup başkan vekilleri bunu dile getirdi, biz dile getirdik, bütün bunların hepsi söylendi ama önümüzdeki süreçte 15 Temmuz darbe girişiminin siyasi ayağının ortaya çıkması lazım. Bunun siyasi ayağının ortaya çıkması, parlamentoda kurulan darbe komisyonunun çalışması engellendiği için çıkmadı. Belli bürokratların gelip ifade vermesi, açıklama yapması gerekiyordu. Onlar engellendi." ifadelerini kullandı.

-Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye'de Beşşar Esed rejiminin İdlib'in Han Şeyhun beldesine düzenlediği ve 100'den fazla sivilin ölümüne sebep olan kimyasal silah saldırısını kınayarak, "Aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu sivilleri katleden Esed rejimi, Suriye'de devam eden ateşkesi ihlal ederken, çatışmasızlık halini ve siyasi geçiş hedefini sabote etmiştir. Uluslararası toplum, Suriye'de tüm şiddetiyle 6 yıldır devam eden katliamlar karşısında artık gerekli adımları atmalıdır." ifadelerini kullandı.

-Eski AA Genel Müdürü İzzet Sedes, 89 yaşında yaşamını yitirdi. Mesleğe 1949'da Anadolu Ajansı'nda başlayan ve bir çok gazetede görev üstlenen Sedes, AA'da 1978 yılında genel müdür olarak görev yapmıştı.

5NİSAN

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Muhtarlar Toplantısı'nda, muhtarların 613 lira tutan Sosyal Güvenlik Kurumu primlerinin devlet tarafından karşılanacağını, güvenlik korucularının sigortalı yapılacağını, sigorta primlerinin de İçişleri Bakanlığı tarafından ödeneceğini açıkladı.

- İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, darbe girişimi sırasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Lojistik Destek Merkezi ve Arıcılar Camisi'nin işgal edilmesine ilişkin 7'si tutuklu 28 asker hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 29'ar yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianameyi kabul etti.

-Eskişehir'deki Gezi Parkı eylemlerinde üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ın dövülerek öldürüldüğü iddiasına ilişkin iki sanığın Yargıtay kararıyla yeniden yargılandığı davada, fırıncı Ebubekir Harlar'a 6 yıl 8 ay, emekli polis memuru Hüseyin Engin'e 7 ay 15 gün hapis cezası verildi.

-Esed rejiminin kimyasal silah saldırıları Türkiye'nin çeşitli illerinde protesto edildi. Kimyasal silah saldırılarında yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

6NİSAN

-Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Suriye'nin Han Şeyhun bölgesinde kimyasal silah kullanıldığının bilimsel incelemeyle tespit edildiğini açıkladı. Bozdağ, Kırıkkale'de gazetecilere yaptığı açıklamada, "İdlib'den getirilmiş olan 3 ceset üzerinde Adana'da otopsi yapıldı. Yapılan otopsi sonucunda kimyasal silah kullanıldığı tespit edildi. Şu an hem Dünya Sağlık Örgütü temsilcileri hem de Birleşmiş Milletler Kimyasal Silahları Yasaklama Organizasyonu temsilcilerinin olduğu bir çalışmayla bu otopsi tamamlanmış durumda. Esed'in kimyasal silah kullandığı, bu bilimsel incelemeyle de tespit edilmiş durumda." diye konuştu.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan yazılı açıklamada da, "Otopsideki ilk bulgulara göre, şahısların kimyasal boğucu gaza maruz kalmaları sonucu hayatlarını kaybettikleri ve akciğerlerinde yoğun ödem bulunduğu tespit edilmiştir." ifadeleri yer aldı.

- MİT Müsteşarlığından yapılan yazılı açıklamada, "ByLock programının çözülmesi, FETÖ/PDY'nin çökertilmesinde, ilişki ağının deşifre edilmesinde ve mensuplarının devletten ayıklanmasında kullanılan önemli kaynaklardan biridir. İstihbari çalışmalar neticesinde elde edilen ByLock'a ilişkin tespitler, Mayıs 2016 tarihinden itibaren, çalışmaya konu ham verilerle birlikte adli makamlar, güvenlik birimleri ve diğer ilgili makamlarla eş zamanlı olarak paylaşılmıştır." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, FETÖ'nün sözde "Hava Kuvvetleri Komutanlığı imamı" olduğu belirlenen firari Adil Öksüz'e yönelik olarak da, "Adil Öksüz, Milli İstihbarat Teşkilatının terör örgütü içerisindeki kaynağı olmamıştır ve Milli İstihbarat Teşkilatına çalışmamıştır. Adil Öksüz'ün nasıl serbest kaldığı konusu yargının işi olup, ilgili makamlar tarafından gerekli soruşturma ve takibat yapılmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

-FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde Acıbadem'deki Türk Telekom binası işgal edilmeye çalışılırken çıkan olaylarda, Acıbadem Mahallesi Muhtarı Mete Sertbaş dahil 6 kişinin şehit edilmesine ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda, tutuklu 41 şüpheli asker hakkında 9'ar kez ağırlaştırılmış müebbet ile 559'ar yıla kadar hapis cezası talebiyle hazırlanan iddianame, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

- CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık'a, halk oylaması çalışmaları kapsamında esnafı ziyaret ettiği Talas ilçesinde bıçaklı saldırı girişiminde bulunuldu. Saldırı girişiminde bulunduğu iddiasıyla gözaltına alınan kişi 7 Nisan'da tutuklandı.

7NİSAN

-İstanbul merkezli 14 ilde düzenlenen operasyonda, FETÖ/PDY'nin şifreli haberleşme programı olan ByLock kullandıkları iddiasıyla yakalanan 41 eski emniyet personelinden 36'sı tutuklandı.

8NİSAN

-Başbakan Binali Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Michael Pence ile yaptığı telefon görüşmesinde, Suriye rejiminin İdlib'deki kimyasal saldırıyla işlediği insanlık suçuna ABD tarafından verilen karşılığın insanlık vicdanına ve dünya kamuoyunun hislerine tercüman olduğunu ifade ederek, ABD'den Suriye meselesine daha fazla ağırlık koymasını beklediklerini ve bu yolda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bildirdi.

-Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Dairesi, terör suçlarına bakmak üzere 18 ilde 23 yeni ihtisas mahkemesi belirledi.

9NİSAN

-Nevşehir'de turistleri taşıyan sıcak hava balonunun elektrik direğine çarparak düşmesi sonucu Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğunda Yardımcı Konsolos olarak görev yapan Vincent Caumontat Touja hayatını kaybetti, 6 kişi yaralandı.

-Milli imkanlarla üretilen T129 ATAK helikopterinin 20'ncisi, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak'ın katıldığı törenle Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edildi.

-Kütahya'nın Domaniç ilçesi sınırlarında yer alan Topuk Yaylası, Orman ve Su işleri Bakanlığınca "Türkiye'nin 210'uncu tabiat parkı" ilan edildi.

10NİSAN

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, 11 Mart 2017'deki Hollanda ziyareti sırasında diplomatik teamüllere uymayan muameleye tabi tutulması ve polisin Türkiye Başkonsolosluğu yakınlarında toplananlara karşı orantısız güç kullanmasına yönelik olaylar sonrası hukuki yollara başvuracağını belirterek, "Ben yasal olarak gerekeni yapıyorum. Bana o akşam yapılan muameleden dolayı da yargı yoluna başvuruyorum." dedi.

- FETÖ ile iltisaklı olduğu gerekçesiyle meslekten çıkarılan hakim ve savcılara yönelik soruşturma sonucunda, kamuoyunda "Ergenekon", "Balyoz", "Askeri Casusluk", "Oda TV", "Futbolda şike", "17/25 Aralık", "Selam Tevhid", "MİT tırları", "yasa dışı dinleme", "Tahşiye", "usulsüz tahliyeler" gibi soruşturma ve kovuşturmalarda görev yapan Cihan Kansız, Mehmet Ekinci, Sedat Sami Haşıloğlu, Metin Özçelik, Mustafa Başer ve Hikmet Usta'nın da aralarında bulunduğu 25 şüphelinin "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması istemiyle hazırlanan ilk iddianame İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

- FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, Fenerbahçe Orduevi'ni kontrol altına almaya çalışan 3'ü tutuklu 40 asker hakkında yürütülen soruşturma sonucunda, üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15'er yıla kadar hapis cezası talebiyle hazırlanan iddianame İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

-İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, halk oylaması sürecinin güvenliğini sağlamak için 251 bin 788 emniyet personeli ile 128 bin 445 jandarma personelinin görevlendirildiğini açıklayarak, "Ayrıca 26 ilde 51 bin 148 güvenlik korucusu, 18 bin 675 gönüllü güvenlik korucusu da halk oylaması için görevlendirilmişlerdir. İlaveten 6 bin Kara Kuvvetleri Komutanlığı personeli ihtiyaç olması halinde takviye kuvvet olarak planlanmıştır." dedi.

-Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Kocaeli'de şehit yakınları ve gazilerle bir araya gelerek, "Sadece 23 Temmuz 2015'ten bugüne kadar 10 bin 91 bölücü terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi. Bunlardan 7 bin 71'i ölü olarak ele geçirildi. Bin 20'si yaralı olarak, 963'ü yakalamayla, bin 37'si de teslim alınarak etkisiz hale getirildi. Çok büyük bir mücadele veriyoruz." dedi.

11NİSAN

- Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde İl Emniyet Müdürlüğü çevik kuvvet bakım onarım binasında panzerin onarımı sırasında bir patlama meydana geldi. Patlamada bir sivil personel hayatını kaybetti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 12 Nisan'da, İl Emniyet Müdürlüğü ek birimlerinin yer aldığı alanda meydana gelen patlamanın, terör saldırısı olduğunun netleştiğini söyledi.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde düzenlenen "Gençlerle Büyük Buluşma" programına katıldı. Erdoğan, darbe girişimi gecesine ilişkin, "Yanımıza arkadaşlar geldi, 23.30 gibi, 'Kılıçdaroğlu VIP'den geldi ve bir yere gitti' dediler, onlar da bilmiyorlar. Tabii biz bunları sonra öğreniyoruz. Bak şimdi çok daha enteresan görüntüler çıktı. O esnada meğerse tankların önüne gelen o ışıldaklı araçla darbecilerle orada konuşuyorlar, görüşme yapıyorlar ve darbecilerle ne konuştunuz, ne görüştünüz? 12 dakika telefon görüşmesi var, ne görüştün?" dedi.

Erdoğan, 15 Temmuz gecesi yaptığı bir görüşmeyi, "Otel sahibi arkadaşımız, 'Benim hızlı bir yatım var. Buradan sizi yakın adalara götürebilirim' gibi bana bir teklif de yaptı. 'Serkan, bak, Benim vatan topraklarında ölmem varken, ben gidip gavur topraklarında, orada esir hayatı yaşayamam' dedim." diye aktardı.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Ulus'taki Türk Telekom binasını kontrol altına almaya çalışan 27'si Kara Harp Okulu Komutanlığı subay adayı kursiyer 29 şüpheli hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

- Türk Silahlı Kuvvetlerince, İçişleri Bakanlığının "Aranan Teröristler Listesi"nde turuncu kategoride bulunan "Bahoz" kod adlı Ahmet Tekin adlı teröristin, bölücü terör örgütüne yönelik operasyonlarda etkisiz hale getirildiği bildirildi.

- Kesinleşen hapis cezası nedeniyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca parti üyeliği düşürülen eski HDP Van Milletvekili Figen Yüksekdağ, ''terör örgütü propagandası yapmak'' suçundan bir yıl hapis cezasına çarptırıldı.

- Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca Kimse Yok Mu Derneğine yönelik soruşturma kapsamında, derneğin kapatılmasından sonra da "KYM International" isimli dernek üzerinden değişik sosyal medya imkanları kullanılarak KHK ile örgüt üyesi oldukları gerekçesiyle ihraç edilen ve açığa alınanlar için yardım kampanyaları organize edildiği, böylelikle örgütten kopmaların ve örgütü ifşa edecek ifadelerin önüne geçilmeye çalışıldığı hususlarının tespit edildiği belirtildi.

Operasyonda gözaltına alınan 33 şüpheliden adliyeye sevk edilen 31'inden 29'u "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet" suçlarından tutuklandı.

- Sağlık Bakanlığı, laboratuvar sonuçlarının Suriye'nin İdlib kentindeki kimyasal saldırıda sarin gazının kullanıldığını doğruladığını bildirdi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ da yaptığı açıklamada, "Kimyasal harp maddesi kullanımı sonucunda maruziyete uğrayan kurbanlardan alınan kan ve idrar numunelerinde, sarin gazının metoboliti olan izopropil metilfosfonik asit tespit edilmiştir." dedi.

- Malatya'da FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin davada tahliye edildikten sonra hakkında tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkartılan dönemin 2. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun Ankara'da Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince yakalandı.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün yayın organı olduğu gerekçesiyle kayyum atanan, daha sonra da kapatılan Zaman gazetesinin eski yönetici ve yazarlarına yönelik yürütülen soruşturma tamamlandı. İddianamede, Mümtazer Türköne ve Şahin Alpay'ın da aralarında bulunduğu 21'i tutuklu 30 şüphelinin, "anayasal düzeni, TBMM ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan da 15'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

-Van'ın Çaldıran ilçesinde, FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz darbe girişimine destek verdikleri gerekçesiyle tutuklanan eski ilçe jandarma komutanı binbaşı Vedat Kandır ile eski yüzbaşı Rıdvan Yıldırım hakkında 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15'er yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

İddianamede, terör örgütü FETÖ/PDY'nin kurulduğu günden bu yana devletin askeri ve stratejik olarak etkin kurumlarına, soruların çalınması, önemli makamlarda bulunan kişilerin hukuka aykırı şekilde şantaj ve tehditle uzaklaştırılması, görev verilirken kişinin liyakatinden ziyade örgütün yakınlığının gözetilmesi gibi "sızma" yöntemleriyle devleti ele geçirmeye çalıştığına yer verildi.

- FETÖ'ye ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, örgütün sözde ''Hava Kuvvetleri Komutanlığı'' yapılanması yöneticilerinden olduğu iddia edilen İbrahim Yakut, ''silahlı terör örgütü yönetmek'' suçundan tutuklandı.

- İzmir'de, 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasını sabote etmek amacıyla eylem hazırlığında oldukları iddia edilen terör örgütü DEAŞ üyesi 19 zanlı yakalandı.

12NİSAN

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sinan Erdem Spor Salonu'nda Milli İrade Platformu tarafından organize edilen "15 Temmuz Şehit Yakınları ve Gaziler Programı"na katıldı. Erdoğan, "16 Nisan bu ülkede kaostan, krizden, darbeden beslenenlere vurulan en büyük şamar olacak. 16 Nisan, Türkiye'de kalıcı istikrarın müjdecisi olacak. 16 Nisan, şehitlerimizin uğruna canlarını verdiği mücadeleyi zaferle taçlandırmanın adı olacak. 16 Nisan, yeni ve büyük Türkiye'nin müjdecisi olacak." dedi.

Kürt vatandaşlara da seslenen Erdoğan, "Bu pazar, aynı zamanda benim Kürt kardeşlerimin de bir sınavıdır, imtihanıdır. Artık kimse 'bizi tehdit ediyorlar, korkutuyorlar' diyemez. Türk Silahlı Kuvvetleri, polisimiz, güvenlik korucularımız Güneydoğu'da, Doğu'da bunların tehdit ettiği yerlerde, onların sırtındadır. 20 ayda 10 bin 500 terörist etkisiz hale getirilmiştir." diye konuştu.

- Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında Almanya, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, İsveç, İngiltere ve Danimarka'da yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı Türk vatandaşlarının kullandığı oy pusulaları, 23 konteynerdeki 301 diplomatik torba ile Türkiye'ye getirildi.

- Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve cinayete nezaret ettikleri öne sürülen İstanbul jandarma istihbarat görevlisi iki astsubay, "kasten öldürme", "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme etme" suçlarından tutuklandı.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "Kozmik Oda" soruşturmasını yürüten eski cumhuriyet savcısı Mustafa Bilgili ile aynı soruşturma kapsamında bazı kararlar veren eski hakimler Halil İbrahim Kütük ve Nihal Uslu hakkında, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olmak suçlamasıyla iddianame hazırlandı.

- FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Mahmutbey gişelerinin kapatılmasına teşebbüs edilmesi ve Ispartakule'de meydana gelen olaylarla ilgili 10'u tutuklu 36 sanık asker hakkında hazırlanan iddianame, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Sanıkların ''anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" ve ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları istenen iddianamede, sanıkların ayrıca "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan da 7 yıl altışar aydan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

-İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesince, gazeteciler Yalçın Küçük, Ahmet Şık, Nedim Şener ve Soner Yalçın ile eski emniyet müdürü Hanefi Avcı'nın da aralarında bulunduğu 13 sanığın yargılandığı Odatv davasında, sanık savunmaları, tanık beyanları ve dosyaya giren bilirkişi heyeti raporları dikkate alınarak, isnat edilen suçların sabit olmadığı gerekçesiyle tüm sanıklar hakkında beraat kararı verildi.

13 NİSAN

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, görüşmede, Astana mekanizmasının ve Cenevre görüşmelerinin devamı açısından Türkiye ve Rusya'nın ortak çaba harcamasının önemine dikkati çekti. Ateşkesin Suriye geneline yayılması yönündeki ortak çalışmaların sürdürülmesinin önemine değinilen görüşmede, İdlib'te sivilleri hedef alan kimyasal saldırı da gündeme geldi. İki lider, söz konusu saldırının, bağımsız ve meşruiyeti tanınmış bir kurum olan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü tarafından soruşturulmasını desteklediklerini belirtti.

- Başbakan Binali Yıldırım, bir televizyon kanalının canlı yayınında gündemi değerlendirdi. Yıldırım, FETÖ'nün yeni kalkışma içerisine gireceği söylentilerine ilişkin, "Şimdi bakın bunlar böyle gizemli laflar, şifreli laflar, milletin kafasını karıştırmaya çalışıyorlar. Millet rahat olsun, biz nöbetteyiz. Millet işine gücüne baksın. Onlar yerine biz nöbet tutuyoruz." dedi.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir televizyon kanalının canlı yayınında, 15 Temmuz gecesi Atatürk Havalimanı'ndan ayrılmadan önce, 12 dakika telefon görüşmesi yaptığı iddialarına ilişkin, "Bir dakika dahi, bir saniye ya da yarım saniye konuştuğumu ispat etsinler. Emin olun bütün siyaseti bırakacağım. Bir saniye... Onlar bunun ispat edemezlerse ne diyeceğiz? Benim konuştuğumu söylüyorlar. Dakikalardan vazgeçtim. Bir saniye FETÖ'den herhangi birisiyle, bir saniye görüştüğümü söylesinler. Kendime bu kadar güveniyorum." diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz'da havalimanından kaçtığı iddialarına ilişkin de, "Havaalanında kalacak halimiz yok. Bakırköy Belediye Başkanımız da oradaydı. Dediler ki 'Otellere de gidemiyoruz', 'Bize gidelim' dedi. Gittik Bakırköy Belediye Başkanı'nın evine. Nereye kaçacağız? Gittik oraya, televizyonu açtık. Hemen bir metin hazırladık. Sayın Başbakan'ı aradım, ulaşamadım. Hazırladığımız metni televizyon kanallarına geçtik. Ben havaalanından gelirken Sabah gazetesi ve onların havuz medyasının televizyonları, benim kaçtığımı söylüyor. Nereye kaçtım ki ben?" ifadelerini kullandı.

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, gündeme ilişkin soruları yanıtladığı canlı yayında, başkan yardımcılığı teklifi iddialarına ilişkin, "Böyle bir teklif bize yapılamaz. MHP yama bir parti değildir. MHP'nin bazı makamları elde ederek siyaseti yönlendirme gibi bir ihtiyacı yoktur." dedi.

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ağrı'da yaptığı konuşmada, "Yeni stratejimiz terörü Türkiye'de karşılamak değil terör neredeyse gidip yılanın başını ezer gibi orada başını ezebilmektir. Buradan Kandil'dekilere söylüyorum. Onların kıblesi yok. Bilesiniz onların vicdanı, insanlığı yok. Onların hiçbir değeri buradaki kardeşlerimizin değerleriyle örtüşmüyor. Şimdi buradan Kandil'dekilere söylüyorum. Eğer canınızı seviyorsanız oradan sıvışın. Bilesiniz ki yakında tepenize ineceğiz." dedi.

- MİT tırlarını durduran ve "ByLock" kullanıcısı olduğu tespit edilen eski savcı Özcan Şişman hakkında hazırlanan iddianame, Antalya 8. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçlamalarıyla yargılanacak Şişman'ın, 10 yıldan 15 yıla kadar hapis ve ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması istendi.

- MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık hakkında Antalya'da açılan davanın iddianamesinde, sanığın cep telefonunda (FETÖ/PDY'nin şifreli haberleşme programı "ByLock"un bulunduğu bildirildi.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, MİT tırlarının durdurulmasıyla ilgili soruşturmayı yürüten eski cumhuriyet savcısı Aziz Takcı hakkında "terör örgütü üyeliği" suçundan iddianame düzenledi.

14NİSAN

-Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 481 kişi hakkında hazırlanan iddianame, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile 2 numaralı şüpheli Adil Öksüz'ün de arasında bulunduğu kimi sanıkların "Anayasa'yı ihlal, cumhurbaşkanına suikast, yasama organını ortadan kaldırmaya teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütü yönetmek, askeri komutanlıkların gasbı, kasten öldürme, kasten öldürmeye teşebbüs, mala zarar verme, kamu malına zarar verme, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, ibadethanelere zarar verme, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından cezalandırılmaları istenen iddianameye konu olan eylemler arasında TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi yakınındaki köprülü kavşak ve otopark, Gölbaşı'ndaki Özel Harekat Dairesi Başkanlığı ve Havacılık Daire Başkanlığı, TÜRKSAT tesisleri, Ankara Emniyet Müdürlüğü ve yakınının uçakla bombalanması, Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı Karargahı'nda darbeye teşebbüs eyleminin yönetilmesi, İstanbul'a gidilip darbe karşıtı komutanların Ankara Akıncı Üssü'ne kaçırılmasıyla girişime katılınması yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile "darbe girişimi sırasında hürriyetinden yoksun kılınan" Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın arasında yer aldığı 23, yaralanan 222, malı zarar gören 96, maktul yakını 77 kişi ile bazı milletvekillerinin de arasında bulunduğu 20 kişi iddianamede müşteki olarak gösteriliyor.

-Genelkurmay Başkanlığı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, 13 Nisan'da Balıkesir ve ilçelerindeki programları kapsamında ziyaret ettiği Bandırma'daki 6'ncı Ana Jet Üs Komutanlığında askeri törenle karşılanmasının incelendiğini bildirildi.

-İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini önceden bildikleri ve bu konuda çağrışım yapan mesajlar verdikleri iddia edilen Ekrem Dumanlı, Emre Uslu, Tuncay Opçin, Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak, Mehmet Altan ve Prof. Dr. Osman Özsoy'un da aralarında bulunduğu 17 kişi hakkında hazırlanan iddianamede, 16 şüphelinin 'anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs etme'', ''hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'' ve ''TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.

- Devlet Personel Başkanlığınca düzenlenen kurayla, 293 şehit yakını, gazi ve gazi yakını devlet kadrolarında işe yerleştirildi.

-Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 35 kişinin yargılandığı davada, Emniyet Genel Müdürlüğünden gelen yazıda, eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in de aralarında bulunduğu 13 sanıkta, FETÖ'nün şifreli haberleşme programı "ByLock" tespit edildiği bildirildi.

15NİSAN

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Sarıyer, Ümraniye, Kartal ve Tuzla'da halka hitap etti. Erdoğan, "Bu pazar, 15 Temmuz'da 249 kardeşimizi şehit eden hainlerle hesaplaşma günüdür. Bu pazar, milletimizin son iki aydır bizi yıldırmak için her türlü hukuksuzluğu işleyen tüm Avrupa ülkelerine ders vereceği gündür. Bu pazar, milletimizin vesayet odaklarına karşı zafer günüdür. Hepsinden önemlisi bu pazar, Türk demokrasisinin şölen günüdür, karar günüdür." dedi.

Erdoğan, "Bizim tek devletimiz var. Türkiye Cumhuriyeti devleti. Bunlar ise paralel devletmiş. Geç o işi geç. Sen sıkıyorsa yüreğin çık Türkiye'ye gel. Pensilvanya'ya sıkışıp kaldın. Niye gelemiyorsun Türkiye'ye? Gel buraya şarlatan gel. Bu şarlatana aklını kiraya vermiş olan vatandaşlarıma sesleniyorum; lütfen uyanın, aklınızı kiraya vermeyin" ifadelerini kullandı.

- Başbakan Binali Yıldırım da İstanbul Arnavutköy, Başakşehir, Küçükçekmece, Avcılar ve Esenyurt'ta vatandaşlara hitap etti. Yıldırım, "Hepimize düşen bu istikrarı korumak. 'İstikrar sürsün, Türkiye büyüsün.' diyoruz. İstikrar, istikbal, güçlü Türkiye, aydınlık yarınlarımız, darbeleri, kumpasları bitirmek için kararımız evet" diye konuştu.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Polatlı'da yaptığı konuşmada, "Bu seçim önemli, hepimizin sandığa gitmesi lazım. Sadece biz değil, komşularımızı, akrabalarımızı götüreceğiz ve hep birlikte hayırlı bir işin altına imza atacağız. Demokrasimize, bayrağımıza sahip çıkacağız." dedi.

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli katıldığı canlı yayında, halk oylamasına ilişkin, "Kararı millet verecektir. 'Hayır' da verebilir, 'evet' de verebilir ama şahsi kanaatim olarak 60 günden öncesi ve sonrasıyla ortaya konmuş olan her türlü davranışı, propagandayı, söylemleri göz önüne aldığım zaman 'hayır'ın Türkiye'ye hayır getireceği inancında değilim. Bunu kesin olarak ifade ediyorum." dedi.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün medya yapılanması davasında tahliyelerine karar verildikten sonra "darbe girişimi" soruşturmasında gözaltına alınan aralarında Atilla Taş ve Gökçe Fırat Çulhaoğlu'nun da bulunduğu 12 şüpheli çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.

- Türkiye'den bir grup avukatın, New York Senatörü Charles (Chuck) E. Schummer, savcı Preetinder Singh Preet Bharara, OFAC Başkanı David Cohen, Wilson Center Ortadoğu Programı Direktörü Henry Barkey, Türk Amerikan Birliği Başkanı Faruk Taban, Michael Rubin ve Graham E. Fuller'in de aralarında bulunduğu 17 kişi hakkında Fetullahçı Terör Örgütü'yle (FETÖ) iltisaklı oldukları veya yardım ettikleri iddiasıyla suç duyurusunda bulunması üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı.

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Trabzon'da düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, "Bu sabah İçişleri Bakanlığına gittiğimde önüme bir ihbar geldi. Hem de bütün detaylarıyla birlikte. İhbar ne biliyor musunuz? Bu ülkede FETÖ'den dolayı tutuklanan hakim ve savcılarla alakalı. Bir hukuk bürosuna, bizim dost diye bildiğimiz bir Batılı ülke külliyatlı bir para gönderiyor ve diyor ki 'Bunları siz savunacaksınız. Burada gördüğünüz eksiklikleri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine bildireceksiniz ve ondan sonra da biz gereğini yerine getireceğiz." dedi.

- Van'ın Muradiye ilçesinde AK Parti İlçe Başkanı İbrahim Vanlı'nın bulunduğu konvoya PKK'lı teröristlerce uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi. Saldırıda Vanlı'nın güvenlik korucusu olan yeğeni Adnan Vanlı şehit oldu, bir kişi yaralandı. İlçe Başkanı Vanlı, saldırıdan yara almadan kurtuldu.

16 NİSAN

- Türkiye, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini getiren anayasa değişikliğini oylamak için sandık başına gitti. Yurt içinde 55 milyon 319 bin 222 kayıtlı seçmen için 167 bin 140 sandık kuruldu.

- Oy kullanma işlemi devam ettiği sırada, bazı sandık kurullarının seçmene mühürsüz oy pusulası ve zarf verdiği iddialarını ele alan Yüksek Seçim Kurulu, sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına karar verdi. Kurul, "Tercih" mührü yerine "Evet" mührünün basıldığı oy pusulalarının da geçerli sayılmasını kararlaştırdı.

- YSK Başkanı Sadi Güven, halk oylamasında resmi olmayan sonuçlara göre, 24 milyon 763 bin 516 "evet", 23 milyon 511 bin 155 "hayır" oyu kullanıldığını ve halk oylamasından "evet" sonucu çıktığını bildirdi. Güven, Kurulun sandık kurulu mührü bulunmayan oy pusulalarının, oy verme işlemi sonuçları sisteme aktarılmadan önce geçerli sayılmasına karar verdiğini ve bu tür kararların önceki seçimlerde de alındığını kaydetti.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyyip Erdoğan, Tarabya'daki Huber Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında, halk oylaması sonuçlarını değerlendirdi. Erdoğan, "Milletimiz bir kez daha gerçekten çok çok müstesna farklı bir olgunluk içerisinde sandık başına gitmiş, hür iradesiyle TBMM tarafından kabul edilen anayasa değişikliği konusundaki görüşünü ifade etmiştir. Resmi olmayan sonuçlar, yaklaşık 25 milyon 'evet' oyuyla ve 1 milyon 300 bin farkla anayasa değişikliğinin kabul edildiğini göstermektedir. Öncelikle oyunun rengi ne olursa olsun sandık başına giderek iradesine sahip çıkan milletimizin her bir ferdine şükranlarımı sunuyorum. 16 Nisan, 'evet' veya 'hayır' diyen herkesin, 80 milyon nüfusu, 81 vilayeti, 780 bin kilometrekare toprağıyla tüm Türkiye'nin zaferidir. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız da bu zaferin önemli bir parçasıdır." diye konuştu.

Huber Köşkü önünde bir araya gelen vatandaşlara da seslenen Erdoğan, "Bazı televizyonlarda, aç tavuk kendini buğday ambarında sanırmış ya, bu neticeyi küçümsemeye gayret edenler var. Boşuna uğraşmayın, atı alan Üsküdar'ı geçti, haberiniz yok." ifadelerini kullandı.

- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Yıldırım da, parti genel merkezinde balkon konuşması yaparak, vatandaşlara hitap etti. Yıldırım, "Yola çıkarken söylediğimiz gibi 'Halkın iradesi nasıl tecelli ederse o sonuç, başımızın tacıdır' dedik. Halkımız, seçimini yapmış, Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi'ne olur vermiştir. Bu ülke, bu millet artık hiçbir vesayete, hiçbir harici müdahaleye, hiçbir tehdide boyun eğmeyeceğini bir kez daha göstermiştir." değerlendirmesinde bulundu.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, "Bu referandum bir gerçeği ortaya çıkardı, toplumun en az yüzde 50'si buna 'hayır' diyor. Dolayısıyla bu anayasa değişikliği ve onun oluşturduğu bütün anayasa bir anlamda bir toplumsal uzlaşma belgesi olma niteliğini büyük ölçüde yitirmiş durumda." dedi. Kılıçdaroğlu, "Milletin kararına saygılıyız ama milletin kararına YSK gölge düşürmüştür." ifadelerini kullandı.

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yaptığı yazılı açıklamada, "Aziz milletimiz büyük bir olgunluk içinde sandık başına gitmiş ve cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesine hür iradesiyle onay vermiştir. Bu, çok önemli bir başarı, ihmal ve inkarı imkansız bir kazanımdır." değerlendirmesinde bulundu.

17 NİSAN

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada, "AGİT diye bir örgüt var Avrupa'da. Şimdi bunlar kendilerine göre bir rapor hazırlıyorlar, 'Türkiye'deki seçimler şöyle olmuş, böyle olmuş.' Önce haddinizi bilin haddinizi. Sizin hazırlayacağınız o siyasi içerikli raporları, biz ne görürüz ne duyarız ne biliriz. Biz yolumuza devam ederiz." dedi.

- Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, demokrasinin, hukuk devleti ilkesinin ve vatandaşların hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik tedbirlerin devamlılığını sağlamak üzere olağanüstü halin uzatılması tavsiyesinde bulunulması kararlaştırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Bakanlar Kurulu toplantısında da olağanüstü halin 19 Nisan 2017 saat 01.00'dan itibaren 3 ay süreyle uzatılmasına karar verildi.

- MİT'e ait tırı Hatay'da durdurarak arama yapmak isteyen ve itiraz eden MİT görevlilerini tehdit ettiği iddiasıyla hakkında yakalama kararı bulunan eski Kırıkhan Cumhuriyet Savcısı Yaşar Kavalcıoğlu İstanbul'da gözaltına alındı.

18 NİSAN

- Tunceli'nin Pülümür ilçesinde halk oylaması evraklarını taşıdığı belirtilen, 7 polis memuru, 1 hakim, 1 astsubay ve 3 mürettebatın bulunduğu Skorsky tipi polis helikopteri kalkıştan yaklaşık 10 dakika sonra düştü. Kazada, helikopterdeki 12 kişi şehit oldu.

- CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, CHP'li bir grup milletvekiliyle Yüksek Seçim Kuruluna halk oylamasının iptali istemli dilekçe verdi. HDP ve Vatan Partisi de halk oylamasının iptali istemiyle YSK'ya başvurdu.

- Yüksek Seçim Kurulunun, "mühürsüz oyların geçerli sayılması"na ilişkin kararının gerekçesi açıklandı. Kurul, hata veya ihmali tespit edilen sandık kurulu başkan ve üyeleri hakkında ilgili seçim kurullarınca yasal gereğinin takdir ve ifası için suç duyurusunda bulunulması gerektiğine karar verdi. Gerekçede, Anayasa'nın ilgili maddeleri ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine atıf yapılarak, "Seçmene yüklenebilecek bir kusur olmamasına rağmen anayasal hakkını kendisinden beklenen yükümlülüklere uygun olarak kullanan seçmenin oyunun geçerli sayılmamasının, yönetime katılma hakkının özünü ortadan kaldıracak bir sonuç yaratacağı açıktır." ifadesine yer verildi.

19 NİSAN

- Yüksek Seçim Kurulu, CHP, HDP ve Vatan Partisinin 16 Nisan 2017'de yapılan anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasının tam kanunsuzluk nedeniyle iptaline ilişkin talepleri reddetti.

Bire karşı 10 üyenin oy çokluğuyla alınan kararın gerekçesi, 27 Nisan'da açıklandı. Gerekçede, "Henüz sandık sonuçları belirmeden ve tercihler üzerindeki olası etkisi bilinmeden alınan bu karar (mühürsüz oyların geçerli sayılması), eşitlik ve tarafsızlık ilkesine de uygun objektif bir karardır. Bu itibarla Kurul kararının seçimin neticesine tesir eden bir müdahale olarak değerlendirilmesi mümkün değildir. İddia edildiği gibi filigranlı oyların önceden çalınıp bazı kişilerce ele geçirildiğine yönelik hiçbir ihbar veya şikayet alınmamış, bu hususla ilgili soruşturma açıldığına dair hiçbir bilgi ve belge Kurula intikal etmemiştir. Oy pusulası ve zarflarının sandık kurulunca mühürlenmemiş olması, tek başına dışarıdan sahte oy pusulası ve zarfın getirilmesine yol açabileceği anlamına gelmez. O yer sandık seçmen listesinde yer almayan bir kişinin dışarıdan oy pusulası getirerek oy kullanması mümkün bulunmamaktadır." değerlendirmesinde bulunuldu.

- CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, CHP Merkez Yönetim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Bu referandum tekrar edilecek. Biz, yeni anayasa varmış gibi davranmayacağız. Biz, asla bu oyunun parçası olmayacağız. Biz, oldu bittilere asla boyun eğmeyeceğiz. Bu doğrultuda bütün hukuki yolları ve her türlü meşru demokratik hakkı kullanacağımızdan kimsenin en ufak şüphesi olmasın. Bunun içerisine Meclisten çekilmek de girer, Mecliste çalışmaya devam etmek de girer." dedi.

20 NİSAN

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Merkezli El-Cezire Televizyonu'na verdiği mülakatta, pazar günü yapılan halk oylamasını değerlendirerek, "Türkiye rejim tercihini 1923'te cumhuriyetle yapmıştır. Ondan sonra Türkiye'nin böyle bir tercihi yoktur. Şu anda atılan adım, sadece bir yeni yönetim sistemidir, pazar günü yaşadığımız budur." değerlendirmesini yaptı.

- Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki olaylara ilişkin eski korgeneral ve Kara Kuvvetleri Lojistik Başkanı Yıldırım Güvenç ile eski tuğgeneral Kara Kuvvetleri Kuvvet Geliştirme Daire Başkanı Erhan Caha'nın da bulunduğu 150 kişi hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti.

- MİT'e ait tırları Hatay'da durdurarak arama yapmak isteyen, itiraz eden MİT görevlilerini tehdit ettiği iddiasıyla gözaltına alınan ve meslekten ihraç edilen eski Kırıkhan Cumhuriyet Savcısı Yaşar Kavalcıoğlu Ankara'da tutuklandı.

- Tunceli Valisi Osman Kaymak, Pülümür ilçesi kırsalında, olumsuz hava koşulları nedeniyle Emniyet Genel Müdürlüğüne (EGM) ait "Sikorsky" tipi helikopterin düşmesi sonucu 1 hakim, 7 polis memuru, 1 astsubay ve 3 mürettebatın hayatını kaybettiği kazada, polis helikopterinin, zemine çok hızlı çarptığı için içindekilerin kaza anında yaşamını yitirdiğinin tespit edildiğini açıkladı.

- Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, 7 Nisan'daki Konakri (Gine)-Vagadugu (Burkino Faso)-İstanbul seferi sırasında Fransız vatandaşı Gineli kadın yolcunun dünyaya getirdiği "Kadiju" bebeğin eğitimi konusunda ellerinden geleni yapacaklarını belirterek, ileride bir THY çalışanı olması için de gerekli girişimlerde bulunacaklarını açıkladı.

21 NİSAN

- CHP, Yüksek Seçim Kurulunun mühürsüz oyların geçersiz sayılmasına ilişkin kararı ile halk oylaması sonuçlarına yönelik itirazlara ilişkin hukuki aşamaların sonuçlanmasına kadar sonuçların kesinleştirmesi işleminin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştayda dava açtı.

- Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında, "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama" suçundan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

22 NİSAN

- CHP'nin halk oylamasının idari işlemlerinin iptali için Danıştaya dava açmasına ilişkin Twitter hesabı üzerinden tepki gösteren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) verdiği kararlar aleyhine, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi (AYM) dahil hiçbir mahkemeye, merciye başvurulamaz." ifadesini kullandı.

- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, terör soruşturması kapsamında eski Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Emine Ayna hakkında, "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" ile "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından 16 yıldan 27,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

23 NİSAN

- Eski Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erdoğan Teziç, kalp yetmezliği nedeniyle bir süredir tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde 81 yaşında vefat etti.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Anayasa Hukuku Profesörü olarak görev yapan Teziç, Galatasaray Lisesi Müdürlüğü, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı ve Rektör Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştu. 1993-2000 yılları arasında TBMM Başkanlığı Hukuk Danışmanlığını yürüten Teziç, 2000'de Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü görevine atandı. Paris Üniversitesi ile Rennes I Üniversitesinde misafir öğretim üyesi olan Teziç'in Fransız Hükümeti Liyakat Nişanı ödülü de bulunuyordu. Teziç, 2003-2007 yılları arasında YÖK Başkanlığı görevini yürüttü.

24 NİSAN

- YSK, CHP'nin halk oylaması kesin sonuçlarının Danıştaya açılan dava karara bağlanana kadar açıklanmaması yönündeki talebini reddetti.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'daki Ermeni Patrikhanesi'nde düzenlenen dini törene gönderdiği mesajda, "Ülkemizdeki Ermeni cemaatinin huzuru, güvenliği ve mutluluğu bizim için özel öneme sahiptir. Tek bir Ermeni vatandaşımızın dahi ötekileştirilmesine, dışlanmasına, kendini ikinci sınıf hissetmesine tahammülümüz yoktur. Yüzyıllarca sevinç ve tasada ortak iki halkın, geçmişin yaralarını sarması ve insani bağlarını daha da kuvvetlendirmesi hepimizin ortak amacıdır. Bu doğrultuda son 14 yılda birçok adım attık, tarihi nitelikte reformları hayata geçirdik. Osmanlı Ermenilerinin hatırasına ve Ermeni kültürel mirasına sahip çıkmaya yönelik çalışmalarımızı, önümüzdeki süreçte artarak sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

- Erdoğan, Fransız siyaset bilimci Philippe Moreau Defarges hakkında, televizyon programında kendisine yönelik ifadeleri nedeniyle "Cumhurbaşkanı'na suikaste azmettirmek"ten suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, Fransız siyaset bilimci Defarges'in, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında televizyon kanalında sarf ettiği "... Gördüğümüz kadarıyla hukuki yol kapandı, ya iç savaş ya da söylenmesi zor bir hipotez, Erdoğan'ın öldürülmesidir. Böyle bir ortamda suikastı unutmayalım." sözlerine yer verilerek, Defarges'in açıklamalarının, Batı'da artık psikiyatrik rahatsızlığa dönüşen Erdoğan düşmanlığının geldiği nokta itibarıyla ibret verici olduğu, Defarges'in, alenen Erdoğan'a suikaste azmettirmesinin sadece hukukçuların değil, ruh sağlığıyla ilgilenen doktorların da ilgi alanına girdiği kaydedildi.

- Diyarbakır'da, 6-7 Ekim 2014'te Kobani olayları bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un öldürülmesiyle ilgili 41 sanıktan 16'sı "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" ile "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçlarından beşer kez ağırlaştırılmış müebbet, ikisi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Suça sürüklenen 6 çocuk, aynı suçlar nedeniyle 110'ar yıl hapse mahkum edildi. Güvenlik gerekçesiyle Diyarbakır'dan Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesine alınan davada sanıklara, "adam öldürmeye teşebbüs", "konut dokunulmazlığını ihlal", "terör örgütü propagandası yapmak" gibi suçlardan ayrıca ceza verildi.

- "Paralel Yapı" soruşturmaları kapsamındaki tutukluların tahliyesini kararlaştıran ve meslekten ihraç edilen hakimler Metin Özçelik ile Mustafa Başer'e, Yargıtay 16. Ceza Dairesinde yargılandıkları davada, "silahlı terör örgütü üyeliği" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından 10'ar yıl hapis cezası verildi. Sanıkların kişilikleri, pişmanlık duymadıkları yönündeki ısrarlı tutumları ve ileride yeniden suç işlemeyeceklerine yönelik kanaat oluşmadığından verilen cezalarda indirim yapılmadı.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de öldürülmesine ilişkin açılan dava haricinde, cinayetin FETÖ ile bağlantısını ortaya çıkaran en kapsamlı soruşturmayı tamamladı.

Soruşturma kapsamında hazırlanan üçüncü iddianamede, FETÖ elebaşısı Gülen ve örgütün iltisaklı olduğu tespit edilen üyeler ile dönemin jandarma görevlileri ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu 28'i tutuklu, 8'i yakalamalı 51 şüpheli yer alıyor. İddianamede, tüm şüpheliler hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, aralarında Fetullah Gülen ile eski savcı Zekeriya Öz ve jandarma görevlilerinin de olduğu 40 şüpheli hakkında ise ayrıca "kasten öldürmeye iştirak'' suçundan müebbet hapis cezası istendi.

Başsavcılığın onayladığı iddianame, birleştirilmesi talebiyle Dink cinayetine ilişkin ana davanın görüldüğü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

25 NİSAN

- Danıştay 10. Dairesi, YSK'nın "mühürsüz oyların geçerli sayılması"na ilişkin kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle CHP'nin yaptığı başvuruyla ilgili, karar verilmesine yer olmadığına hükmetti. Dairenin gerekçesinde "YSK'nın, bütün iş ve işlemlerinde idare hukuku ilke ve kurallarının uygulandığı bir kamu idaresi olmadığı, seçim hukuku kapsamında almış olduğu kararların idare işlevine ilişkin bulunmadığı, bu nedenle de seçime ilişkin kararlarının idari işlem niteliği taşımadığı açıktır." ifadelerine yer verildi.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Reuters'a verdiği röportajda, AKPM'nin Türkiye'ye yönelik "siyasi denetim" kararına ilişkin, "Şu anda Türkiye'ye karşı alınan bu karar tamamen siyasidir. Biz zaten böyle bir kararı tanımıyoruz. İstedikleri kadar böyle bir kararı almış olsunlar. Çok da büyütmüyoruz. Bu karar alınmıştır, geçmiştir." dedi.

Başbakan Binali Yıldırım da, karara ilişkin "Türkiye olarak biz bu kararı tamamen siyasi bir karar olarak görüyoruz. Türkiye'nin gerçekleriyle örtüşmüyor." ifadelerini kullandı.

CHP'den konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Türkiye'nin, AB hedefinden koparılmasına dönük iktidarın politika ve uygulamalarını reddetmekle birlikte AKPM'nin bu kararını da doğru bulmuyoruz." ifadesi kullanıldı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kararla ilgili "Türkiye'nin Avrupa ile ilişkilerini her yönüyle gözden geçireceği stratejik bir kavşak noktasına gelinmiştir. Türkiye'yi dışlamanın ve haksız yere suçlamanın karşılıksız kalmayacağı ve Avrupa'ya ağır bir faturası olacağı kuşkusuzdur." değerlendirmesinde bulundu.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi toplantısının açılışında YSK Başkanı Sadi Güven'e yönelik "Sen artık bir siyasetçisin kardeşim. Sen yargıç değil, hakim değilsin. Sen o cübbeyi giymeye layık değilsin." ifadelerini kullandı.

- Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesinin kişisel bilgilerini, EGM İstihbarat Daire Başkanlığının "Detaylı Veri Analizi programlarından sorgulayarak ele geçirdiği" öne sürülen 10 sanığın "kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek" suçundan yargılandığı davanın aynı sanıklarının, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki "FETÖ üyeliği" davasıyla birleştirilmesine karar verildi.

- Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in cenazesi İstanbul Aşiyan Mezarlığında toprağa verildi.

26 NİSAN

- FETÖ'nün emniyet teşkilatındaki mahrem yapılanmasına yönelik Ankara merkezli 81 ilde 8 bin 500 polisin katılımıyla eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonlarda 54 ilde 803 kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, operasyon kapsamında 72 ilde bin 9 mahrem imamın gözaltına alındığını bildirdi.

- Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Çankaya Köşkü'nde görüştü. Basına kapalı gerçekleşen görüşme 45 dakika sürdü.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Etimesgut Zırhlı Birlikler Okul ve Eğitim Tümen Komutanlığı personelinin katıldığı eylemlerle ilgili 52 kişi hakkında iddianame düzenleyerek mahkemeye gönderdi. 52 şüpheli hakkında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istendi.

- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım ile diğer AK Partili yöneticiler, Fransız siyaset bilimci Philippe Moreau Defarges hakkında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik "Gördüğümüz kadarıyla hukuki yol kapandı, ya iç savaş ya da söylenmesi zor bir hipotez, Erdoğan'ın öldürülmesidir. Böyle bir ortamda suikastı unutmayalım." ifadeleri nedeniyle "cumhurbaşkanına suikast suçuna azmettirmek"ten suç duyurusunda bulundu.

- CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, 16 Nisan'da yapılan halk oylamasıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuracaklarını bildirdi.

- Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, FETÖ/PDY ile iltisakı veya irtibatı olduğu gerekçesiyle 9 bin 103 emniyet teşkilatı mensubunun görevden uzaklaştırıldığı bildirildi.

27 NİSAN

- Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini getiren Anayasa değişikliğine ilişkin 16 Nisan'da yapılan halk oylamasının kesin sonuçları açıklandı. Buna göre, yurt içinde, yurt dışında ve gümrük kapılarında toplam 58 milyon 291 bin 898 kayıtlı seçmenden 49 milyon 798 bin 855'i sandığa gitti. Oyların 48 milyon 936 bin 604'ü geçerli, 862 bin 251'i geçersiz kabul edildi. "Evet" oyu verenlerin sayısı 25 milyon 157 bin 463, "evet" yüzdesi 51,41, "hayır" oyu verenlerin sayısı 23 milyon 779 bin 141, "hayır" yüzdesi 48,59 oldu. Kesin sonuçlar, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beykoz Mecidiye Kasrı'nda düzenlenen Anayasa Mahkemesinin 55. Yıl Dönümü Gala Yemeği'nde yaptığı konuşmada, AKPM'nin Türkiye'ye yönelik "siyasi denetim" kararına ilişkin, "Fransa olağanüstü hal şartlarında seçime gidince ses çıkarmayanların, üstelik de bir darbe girişiminin ardından Türkiye aynı yöntemi uyguladı diye bizi yeniden denetim sürecine almaları en hafif ifadesiyle ayıptır. Tarih en büyük hakemdir. Bugünler gelip geçecek ama herkesin doğruları ve yanlışları bir ibret vesikası olarak ortada kalacaktır. Biz Türkiye olarak doğru bildiğimiz yolda kararlılıkla ilerlemeyi sürdüreceğiz." dedi.

- FETÖ'nün yayın organı olduğu gerekçesiyle kayyum atanan, daha sonra kapatılan Zaman gazetesinin eski yönetici ve yazarlarına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında Mümtazer Türköne ve Şahin Alpay'ın da bulunduğu 21'i tutuklu 30 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi.

- İstanbul Boğazı'nın Karadeniz girişinin 18 deniz mili açığında Rus askeri gemisi ile canlı hayvan taşıyan bir gemi çarpıştı. Rus gemisindeki tüm personel kurtarıldı. Rus askeri gemisi batarken, canlı hayvan taşıyan gemi Kilyos açıklarında demirledi.

28 NİSAN

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Mamak 28. Piyade Tugay Komutanlığına bağlı Tank Taburu personelinin katıldığı eylemlerle ilgili 64 kişi hakkında hazırlanan iddianame, Ankara 18. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Alman ZDF televizyon kanalında hakaret içerikli mizah programı hazırlayan Jan Böhmermann hakkında suç duyurusunda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, müvekkili Erdoğan adına Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına 15 sayfalık suç duyurusu dilekçesi verdi.

- Başbakan Yıldırım, 21 Mayıs'ta AK Parti'nin olağanüstü kongresini toplayacaklarını açıkladı. Yıldırım, 2 Mayıs'ta grup toplantısını parti genel merkezinde yapacaklarını ve bu toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti'ye üyeliğinin tekrar başlatılacağını bildirdi.

- Diyarbakır'da 6-7 Ekim 2014'te Kobani bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un öldürülmesiyle ilgili davada 14 sanık hakkında verilen beraat kararı, İstinaf Mahkemesine taşındı.

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin davada duruşma savcısı tarafından sunulan esas hakkındaki mütalaada, 43 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Mütalaada, davanın bir numaralı sanığı firari Fetullah Gülen ile diğer firari sanıklar Özcan Karacan ve Burkay Karatepe'nin dosyalarının, mahkemenin karar verme sürecini uzatacağı gerekçesiyle bu davadan ayrılması talep edildi.

29 NİSAN

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen TÜMSİAD'ın Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Şimdi hedef dedik ki Münbiç ve diyoruz ki Amerika'nın başını çektiği koalisyon güçleriyle beraber Rakka operasyonunu yaparız ama Amerikalı dostlara da diyoruz ki gelin yanınıza terör örgütü almayın. Çünkü bir terör örgütünü bir başka terör örgütüyle temizlemek olmaz." dedi.

- Olağanüstü hal kapsamında kamu görevinden çıkarılanlar ve göreve iade edilenlere ilişkin listelerin de bulunduğu 689 ve 690 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

689 Sayılı KHK ile aralarında asker, akademik personelin de bulunduğu toplam 3 bin 974 kişi kamu görevinden çıkarılırken, 236 kişi görevine iade edildi. Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olan 18 vakıf, 14 dernek ve 13 sağlık kuruluşu kapatıldı. Yurt dışında burslu öğrenim gören 59 kişinin öğrencilikle ilişiği kesildi.

690 Sayılı KHK ile Emniyet Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatına 7 bin çarşı ve mahalle bekçisi kadrosu ihdas edildi. KHK'da yapılan düzenlemeyle, yurt dışında boşanan çiftlerin, birlikte başvurmaları halinde tenfiz tanıma davası açmadan Türkiye'de de boşanmış sayılacağı, Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, arkadaş bulma amacıyla kişilerin tanıştırıldığı veya buluşturulduğu türden programlara yer verilemeyeceği, rektörlerin yurt dışına çıkış için gerekli izni Yükseköğretim Kurulu Başkanından alacağı belirtildi.

- Kamu Denetçiliği Kurumunca, geç kaldığı gerekçesiyle YGS'ye giremeyen öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesi ve "Sınav saatinden 15 dakika önce sınav binası önünde hazır bulunma" kuralının gözden geçirilmesi konusunda ÖSYM'ye yönelik tavsiye kararı alındı.

- Kocaeli'nin Körfez ilçesinde LPG tankerinde yangın çıktı. Yangında 9 kişi yaralandı. Yangının ardından kaybolduğu belirtilen bir kişinin cesedi, 2 gün sonra deniz polisi dalgıç ekiplerince Tütünçiftlik mevkisinde bulundu.




Haber Ara