Dolar

32,3452

Euro

35,1179

Altın

2.304,07

Bist

9.079,97

Türkiye'de 2017 böyle geçti (3)

Adalet Bakanı Bozdağ'ın Almanya'da Baden-Württemberg eyaletinin Gaggenau kentinde, Ekonomi Bakanı Zeybekci'nin Köln yakınlarındaki Frechen beldesinde katılacağı etkinliklere engeller çıkarıldı- Hollanda hükümeti, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini iptal etti- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya'nın Hollanda'da Türk toplumuyla ve diplomatik temsilcilerle bir araya gelmek a

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-21 10:40:53

Türkiye'de 2017 böyle geçti (3)
Türkiye'de yapılacak referandum öncesinde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin Almanya'da, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Bakan Fatma Betül Sayan Kaya'nın Hollanda'da katılacağı etkinliklere engeller çıkarıldı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının Hollanda'ya iniş iznini iptal edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan Genelkurmay "çatı iddianamesi", Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili, 26'sı general 221 şüpheli hakkında hazırlanan 2 bin 581 sayfalık çatı iddianamesinde, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, bir numaralı şüpheli olarak yer aldı. Olay gecesi öldürülen Semih Terzi dışındaki 37 sözde "yurtta sulh konseyi" üyesi ile Gülen hakkında, 2 bin 988'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

İddianamede, 15 Temmuz 2016'da, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içerisinde örgütlenen FETÖ mensuplarınca Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmak ve bu düzen yerine başka bir düzen getirmek amacıyla hain darbe teşebbüsünde bulunulduğu belirtildi. Çatı iddianamesinde, 15 Temmuz gecesi TSK içerisindeki FETÖ üyelerinin 8 binden fazla askeri personeli görevlendirdiği, 35 uçak, 37 helikopter, 74 tank, 246 zırhlı araç ve 4 bine yakın hafif silah kullanıldığı bildirildi.

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin iddianame de tamamlanarak mahkemeye gönderildi Bir numaralı sanığın FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, iki numaralı zanlının Adil Öksüz, üç numaralı şüphelinin ise Kemal Batmaz'ın olarak yer aldığı iddianamede, bir orgeneral, 6 tümgeneral, 18 tuğgeneral, 22 albay, 26 yarbay, 33 binbaşı, 56 yüzbaşı, 62 üsteğmen, 115 teğmen, 131 astsubay ve bir uzman çavuş, 6'sı yönetici 10 sivil olmak üzere 481 sanık yer aldı.

Dünyanın ikinci, Avrupa'nın ise en uzun tüneli olacak Yeni Zigana Tüneli'nin temeli Başbakan Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle atıldı. Doğu Karadeniz'i Ortadoğu, Kafkaslar ve İran'a bağlayan tarihi İpek Yolu'nun da geçtiği güzergahta yapımı süren proje kapsamında, Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Köstere köyü mevkisiyle Trabzon'un Maçka ilçesine bağlı Başarköy köyü arasında, her biri 14,5 kilometre ve toplam 29 kilometre uzunluğunda çift tünel inşa edilecek.

Dünyanın en uzun aralıklı köprüsü olma unvanına sahip olacak ''Çanakkale 1915 Köprüsü'' ile Malkara-Çanakkale Otoyolu'nun temeli, törenle atıldı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı olan 2023'te açılması planlanan Çanakkale 1915 Köprüsü'nün iki ayak arasındaki açıklığı 2023'ü taçlandırmak için 2 bin 23 metre olacak.

Suriye rejimine ait MİG tipi bir uçak, Hatay Samandağ Yaylacık mevkisinde düştü. Uçaktan paraşütle atlayan albay rütbesindeki pilot, Hatay Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.

Kamuoyunda "Kozmik Oda" olarak bilinen Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığında arama yapan FETÖ zanlısı eski savcı Mustafa Bilgili ile KPSS soruşturmasını örtbas ettiği öne sürülen eski başsavcıvekili Şadan Sakınan'ın, örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandıkları tespit edildi.

Sinema ve tiyatro sanatçısı Halit Akçatepe (79), Ataşehir'de bir süredir tedavi gördüğü özel bir hastanede yaşamını yitirdi.

Türk Silahlı Kuvvetlerince, 24 Ağustos 2016'da koalisyon güçleri ile koordineli başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı başarıyla tamamlandı.

Mart ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 MART

- Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndaki (ÖKK) darbe girişimi davasında ilk itirafçı çıktı. FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında ÖKK'nın Gölbaşı'nda bulunan ele geçirilme teşebbüsüne ilişkin 69 sanığın yargılandığı davada, sanıklardan Bekir Kurt, FETÖ ile irtibatlı olduğunu itiraf etti.

- Almanya'da Baden-Württemberg eyaletinin Gaggenau kentinde, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın konuşma yapacağı Avrupalı Türk Demokratlar Birliğinin düzenlediği etkinliğe "park yeri ve girişlerin yeterli olmadığı" öne sürülerek engel çıkarıldı.

- Kilis'te aralarında FETÖ'nün "il abisi"nin de bulunduğu 52 sanık hakkında ihaleye fesat karıştırdıkları iddiasıyla hazırlanan iddianamede, Toplum Destekli Polislik Şubesince hazırlanan proje üzerinden devletin zarara uğratıldığı, üniversite öğrencisinin öğretmen olarak gösterildiği, yurt dışında bulunan ya da doğum izninde olan öğretmenlerin hesaplarına para yatırıldığı yer aldı.

- Ağrı'da görevinden alınan Belediye Başkanı Sırrı Sakık'ın yerine vekaleten Ağrı Valisi Musa Işın getirildi.

- FETÖ'nün darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin davanın sanıklarından helikopter ikinci pilotu eski Üsteğmen Haydar Murat Özden, yakıt almak için gittikleri Bodrum Imsık Meydanı'nda televizyondan ülkede yaşananları görerek şok olduğunu belirterek, "Ömrüm boyunca mücadele ettiğim, çok zararını gördüğüm bir örgüt tarafından kullanıldığımı öğrenince kahroldum." dedi.

2 MART

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Puslu havada avlanmaktan hoşlanan, tüm umudunu krize ve kaosa bağlamış eski Türkiye artıklarının oyunlarıyla da uğraşıyoruz. İnşallah FETÖ'nün ve vesayet odaklarının kalıntılarının tamamen tasfiye edilmesiyle Türkiye'nin yolu ve bahtı daha da açılacaktır." değerlendirmesini yaptı. Erdoğan, "DEAŞ ile mücadeleyi veren biziz ama Batı, 'Türkiye DEAŞ'a destek veriyor' diyor. Suriye'de bizler şehitler verdik, Özgür Suriye Ordusu şehitler verdi ama Suriye'de 3 bini aşkın DEAŞ'lıyı da öldürdük. Buna devam edeceğiz. Çünkü bunlar bizim için tehdit oluşturuyor." ifadelerini kullandı.

- İzmir'de 7 Haziran seçimleri öncesinde "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla yargılanan dönemin HDP İzmir Milletvekili adayı Pınar Aydınlar ile eski HDP İl Yönetim Kurulu Üyesi Hacay Yılmaz, 2 yıl birer ay hapis cezasına çarptırıldı.

- FETÖ'nün darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin 3'ü firari, 44'ü tutuklu 47 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi. Sanıklardan eski Yüzbaşı Muammer Gözübüyük, Marmaris'e indiklerinde sokakta yürüyen sivil bir vatandaşa Cumhurbaşkanı'nın kaldığı oteli sorduklarını belirterek, "Bu kişi bize oteli tarif etti." dedi.

- ÖSYM'nin Soru Hazırlama Biriminde görevli 3 kişinin, iptal edilen 2010 KPSS ile bağlantılı olarak, "FETÖ üyesi olmak", "resmi belgede zincirleme sahtecilik" ve "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık" suçlarından yargılandığı davada, sanıkların 2'sinin FETÖ üyelerinin haberleşme programı ByLock kullandığının belirlendiği bildirildi.

- Diyarbakır'ın Lice ve Hazro ilçelerindeki 12 mahallede terör örgütü PKK'ya yönelik operasyon dolayısıyla sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

3 MART

- Almanya'da Türk vatandaşlarıyla bir araya geleceği program Alman makamlarınca iptal edilen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Alman makamlarının, Türk toplumun bir toplantı yapmasına tahammül etmemesi kabul edilebilir bir şey değildir." açıklamasında bulundu.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya'daki etkinliklerin iptal edilmesine ilişkin, "Ben video konferansla oradaki bir meydan mitingine katılacağım, anında, dünyada görülmemiş ya, iki saatte Anayasa Mahkemesi karar alıyor ve benim orada konuşma yapmamı, video konferansla, engelliyor. Fakat Cemil Bayık'ı Kandil'den oraya bağlıyorlar ve Cemil Bayık orada konuşmasını yapıyor. Teröre yardım ve yataklık yapmaktan bunların yargılanması gerekir. Olay bu kadar açık ortadır." dedi.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Almanya'daki etkinliğe katılmasının engellenmesine ilişkin, "Asla ve asla doğru değildir. Hem dünyaya demokrasi dersi verirsiniz hem bir partinin 2 bakanı konuşmak ister siz bu konuşmayı şu veya bu gerekçeyle yasaklarsınız. Asla doğru bulmuyoruz. Onlar da çıkmalı kendi düşüncelerini ifade edebilmeli." değerlendirmesini yaptı.

- Darbe girişiminin çatı iddianamesi tamamlandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili, 26'sı general 221 şüpheli hakkında hazırlanan 2 bin 581 sayfalık çatı iddianamesi Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, olay gecesi öldürülen Semih Terzi dışındaki 37 sözde "yurtta sulh konseyi" üyesi ile Gülen hakkında, 2 bin 988'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. İddianamede Cumhurbaşkanı Erdoğan "mağdur-müşteki", Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ise "mağdur" olarak yer aldı. Çatı iddianamesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik eylemlerin, 14 Temmuz 2016 Çarşamba günü, Aşağı Yahyalar Mahallesi Yenimahalle'de bir evde planlandığı, Erdoğan'ın öncelikle İstanbul'dan SAT/SAS komandolarınca alınmasının planlandığı, Marmaris'e gitmesi nedeniyle planın bozulduğu aktarıldı. İddianamede, 16 Temmuz saat 03.00 olarak belirlenen darbe girişiminin, darbe hazırlığı yapan örgüt üyelerinin tutuklanacağı endişesiyle Adil Öksüz ve diğer sivil örgüt üyelerinin bilgisi dahilinde 15 Temmuz saat 20.30 sıralarında başlatıldığı belirtildi. İddianamede darbe girişiminde 8 binden fazla askeri personelin, 35 uçağın, 37 helikopterin, 74 tankın, 246 zırhlı aracın ve 4 bine yakın hafif silahın kullanıldığı bilgisine yer verildi.

- İçişleri Başkanlığınca Tutak Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Kaymakam Erkan İsa Erat'a suikast hazırlığı yaptığı belirlenen terör örgütü PKK mensubu 3 kişi gözaltına alındı.

- Almanya'nın Köln yakınlarındaki Frechen beldesinde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılacağı etkinliğin, salonu işleten şirket tarafından iptal edildiği bildirildi.

4 MART

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6. Uluslararası Kadın Emeği Buluşması'ndaki konuşmasında, "Geçtiğimiz günlerde bir medya kuruluşunda, Türk Silahlı Kuvvetlerinde başörtülü kadın personelin çalışabilmesini sinsice eleştiren bir haber çıktı. Hani bu işlerden rahatsız olmuyordunuz? Niye rahatsız oldunuz? Dünya değişti, Türkiye değişti, kurumlarımız değişti ama maalesef bazı kafalar hala eski köhne alışkanlıklarından vazgeçmiyor." dedi.

- Başbakan Binali Yıldırım, "Almanya'da iki bakanımızın, memleket sevdalıları, Türkiye'den göç eden gurbetçilerle yapacağı toplantıları eften püften sebeplerle iptal ettiler. Bu, demokrasiye, özgürlüklere karşı çok talihsiz bir karardır. Alman makamlarını bu konudaki tutumlarını, iki ülke arasındaki iyi ilişkilerle bağdaşmayan bu tutumlarını gözden geçirmeye davet ediyorum." dedi. Yıldırım, Almanya Başbakanı Merkel ile yaklaşık bir saat süren telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

- Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Almanya'nın Köln kentinde katılacağı etkinliğin Alman yetkililerce salon verilmemesi nedeniyle iki defa iptal edildiğini belirterek, "Üçüncüsüyle ilgili arkadaşlarımız olumlu cevap verdiler. O da iptal olursa kahve kahve, sokak sokak, ev ev dolaşacağız orada." dedi.

- Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Almanya'nın Stutgart kentinde halk oylamasına yönelik düzenlenecek toplantıya gitmeme kararı aldığını bildirdi.

- Başbakan Binali Yıldırım, "Suriye rejimine ait olduğu düşünülen MİG tipi bir uçağın Hatay Samandağ Yaylacık mevkisinde düştüğü yönünde bir bilgi var. Pilotun atladığı yönünde bilgiler geliyor. Oradaki birliklerimiz arama çalışmalarına destek oluyorlar. Şimdilik bilgi bu kadar." diye konuştu.

5 MART

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ben Nazizmin, Almanya'da bittiğini zannediyordum. Meğerse hala devam ediyormuş. Hala devam ediyormuş açık ortada. Şimdi baktık ki Hollanda da aynı şekilde bir açıklama yapmış. Vah zavallı vah. Bunlar kendi iradeleriyle hareket etmiyorlar. Şimdi zannediyorlar ki Tayyip Erdoğan Almanya'ya gelecekti. Ya ben istersem yarın gelirim. Gelirim ve kapıdan da sokmadığınız zaman veya konuşturtmadığınız zaman da ben dünyayı ayağa kaldırırım." açıklamasını yaptı.

- Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Almanya'nın Köln şehrinde daha önce katılacağı etkinliğin iki kez iptal edilmesinin ardından bu ülkede organize edilen bir başka etkinliğe katılmak üzere Denizli Tavas Havaalanı'ndan Almanya'ya gitti. Zeybekci, Almanya'dan referandum etkinliklerine izin verilmemesiyle ilgili olarak, "İptal edilmesini kabul etmek mümkün değil. Yani böyle mazeret isterseniz, mazeret bulursunuz. Dilediğiniz yerde bir mazeret bulur, bir iptal gerçekleştirirsiniz." dedi.

- Hatay'ın merkez Antakya ilçesi Yaylacık Mahallesi kırsalına düşen Suriye'ye ait savaş uçağından paraşütle atlayan pilotu Hatay Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Hatay Devlet Hastanesi Beyin Cerrahi Servisi'nde görüntülenen albay rütbesindeki "Mehmet Sufhan" (56) adlı Suriyeli pilotun omurgasında kırık olduğu, bacakları ve yüzünde yaralar bulunduğu öğrenildi.

6 MART

- Başbakan Binali Yıldırım, Merkel ile yaptıkları telefon görüşmesinde, yasaklara ilişkin "Bu yerel makamların işidir, eyalet yönetimlerinin işidir, biz bir şey yapamayız." şeklinde bir savunma yapıldığını anlattı. Yıldırım, "Ben de dedim 'Bu hiç ikna edici değil, böyle bir şey olmaz.' Şimdi Alman Federal Hükümeti bu kadar çaresiz mi yani? Herhangi bir yerde bir toplantı olacağı zaman onlar, oradaki yerel makamlar, polis, belediyeler, yahut yerel yönetimler karar verecek, size rağmen bunu yaptırmayacak. Bunu çok inandırıcı bulmadığımızı ifade ettik." açıklamasında bulundu.

- Karabük Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "hava kuvvetleri imamı" olduğu belirtilen firari Adil Öksüz'ün tutuklu kardeşi eski Karabük Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Öksüz'ün, 17-25 Aralık sonrası 2014'te birçok kez Bank Asya'ya çeşitli miktarlarda ve küsuratlı olarak para yatırdığı kaydedildi. Adil Öksüz'ün tutuklu kardeşinin eşi Havva Emel Öksüz gözaltına alındı.

7 MART

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hayır'ın gerekçesini anlatırken ne diyor ana muhalefetin başındaki zat, 'Cumhurbaşkanı başka bir partinin, başbakan başka bir partinin genel başkanı olunca, asıl kavga orada çıkacak.' diyor. Ya burada artık başbakan olmayacak ki... Başbakan değil, sadece cumhurbaşkanı olacak. Başkası yok. Burada başbakan yok. O iş kapanıyor artık. Ya bunu dahi öğrenememiş." dedi.

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Francis Dunford ve Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Vasilyeviç Gerasimov Antalya'da üçlü toplantıda bir araya geldi.

- FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili tutuklanan aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti, 2. Ordu Kurmay Başkanı Avni Angun ile bazı darbeci askerler, ilk kez hakim karşısına çıktı. Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesince Yakınca Spor Salonu'nda gerçekleştirilen duruşmada, dönemin 2. Ordu Komutanı Huduti, 2. Ordu Kurmay Başkanı Angun ile 19 tutuklu askerle bazı tutuksuz sanıklar, avukatlar ve sanık yakınları hazır bulundu.

- FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde öldürülen ilk cuntacının, o dönem Genelkurmay 2. Başkanı olan Orgeneral Yaşar Güler'i derdest ederek Akıncı Üssü'ne götürmek isterken Genelkurmay Başkanlığı nizamiyesinde vurulan Güler'in emir subayı Mehmet Akkurt olduğu belirlendi.

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Alman yönetiminin, Hollanda ve Avusturya yönetiminin tutumları değişmediği takdirde Sayın Cumhurbaşkanı eğer Avrupa'ya gidecekse onu yalnız bırakmayacağım." dedi.

- Erzurum'da, terör örgütü PKK/KCK üyesi oldukları öne sürülen ve aralarında DBP'li Tekman Belediye Başkan Yardımcısı Tülay Karaca'nın da bulunduğu 4 sanık hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

- Karabük Cumhuriyet Başsavcılığınca 15 Temmuz darbe girişimi ve Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında Karabük Üniversitesinde görev yapmış 16 şüpheli hakkında hazırlanan ve Karabük Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, şüphelilerin Bank Asya'yı 2014 yılı ve sonrasında da aktif olarak kullandığı ve bankaya toplu para yatırdığının tespit edildiği belirtildi.

- FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili 221 şüpheli hakkında hazırlanan çatı iddianamesinde, askeri örgütlenmeye büyük önem verdiği belirtilen FETÖ'nün, kendisine bağlı askerleri örgüt elebaşı Fetullah Gülen'le görüştürmek için NATO görevlendirmesiyle ABD'ye gönderdiği belirtildi.

- Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, hastaneye kaldırıldı. Kalp ritmi bozukluğu nedeniyle tedavi altına alınan Büyükanıt'ın genel sağlık durumunun iyi ve bilincinin açık olduğu belirtildi.

8 MART

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine katıldığı belirlenen 156'sı Kara Harp Okulu öğrencisi, 8'i rütbeli 164 kişi hakkında Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı. İddianamede, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulunda kursiyer olup, subaylık eğitimi gören askeri personelin Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'na helikopterlerle nakledildiği belirtildi.

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin davanın sanıklarından, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski Başyaveri Albay Ali Yazıcı, duruşmada kendisine yöneltilen sorulardan bazılarına çelişkili yanıtlar verdi, bazılarını ise cevaplayamadı. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'ndaki duruşmada 2. Ağır Ceza Mahkemesince dinlenen sanık Yazıcı, 15 Temmuz günü Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndan çıkarken arabasına aldığı, kendini "Emin Yarbay" olarak tanıtan sivil kıyafetli kişiyle Antalya'ya giderken Afyonkarahisar'da mola verdiklerini, sonra yola devam ettiklerini belirterek, saat 21.30'a doğru Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri'nin kendisini arayarak "Albayım bir şeyler oluyor, haberin var mı?" diye sorduğunu ifade etti.

- Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, kalp ritmi bozukluğu nedeniyle kaldırıldığı hastaneden taburcu edildi.

- Başbakanlık, aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti, 2. Ordu Kurmay Başkanı Avni Angun ile rütbeli askerlerin de bulunduğu 76 sanıklı davaya müdahil oldu.

- FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili, arasında sözde "yurtta sulh konseyi" üyelerinin de bulunduğu 221 kişi hakkında hazırlanan "çatı iddianamesi" Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Necip Cem İşçimen ile cumhuriyet savcıları Kemal Aksakal ve İstiklal Akkaya'nın hazırladığı iddianamede, 15 Temmuz 2016'da, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içerisinde örgütlenen FETÖ mensuplarınca Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmak ve bu düzen yerine başka bir düzen getirmek amacıyla hain darbe teşebbüsünde bulunulduğu belirtildi. İddianamede, "15 Temmuz gecesi TSK içerisinde örgütlenmiş hain FETÖ mensupları tarafından demokratik anayasal düzen, cebir ve şiddet kullanılarak ortadan kaldırılma teşebbüsünde bulunulduğu, 8 binden fazla askeri personel, 35 uçak, 37 helikopter, 74 tank, 246 zırhlı araç ve 4 bine yakın hafif silahın kullanıldığı, mili irade hedef seçilerek, başta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve TBMM olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti devletinin demokratik değerleri ve kurumlarına ait binalar bombalanarak ülkenin teslim alınmaya çalışıldığı" aktarıldı.

- Eski Genelkurmay Stratejik Dönüşüm Daire Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli'nin, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında ve sonrasında, darbecilerin sözde "yurtta sulh konseyi" adını verdikleri yapılanmada yer alan, eski YAŞ üyesi Orgeneral Akın Öztürk ve konseyin bazı üyeleriyle telefonla görüştüğü belirlendi.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili 221 sanık hakkında hazırlanan çatı iddianamesinde, örgütün TÜBİTAK'ta üretilen teknolojik ürünleri, örgüt mensuplarının özel şirketleri üzerinden yabancı ülkelere ve özellikle İsrail'e sattığı yer aldı. TÜBİTAK'ta üretilen bazı projelerin de "örgüt menfaati ile uyuşmadığı için" atıl bırakıldığı belirlendi.

9 MART

- Başbakan Binali Yıldırım'ın Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev ile yaptığı telefon görüşmesinde, Medvedev, bazı tarım ürünlerinin Türkiye'den Rusya'ya ihracatına imkan tanıyan kararnameyi imzaladığını belirtti.

- Başbakan Binali Yıldırım ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile KKTC Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki görüşmeleri sonrasında yaptığı açıklamada, "Türk tarafının, uluslararası camianın yoktan sebeplerle oyalanması ve müzakerelerin zamana yayılması artık kabul edilemez ve sürdürülemez bir durumdur. Rum tarafının ortaya net bir irade koyma zamanı gelmiştir." dedi.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, FETÖ soruşturması kapsamında ASELSAN'da görev yapan 84 kişi hakkında verdiği gözaltı kararının ardından 4 ilde gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda yakalanan şüpheli sayısı, 46'ya yükseldi.

- Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İsrail parlamentosu Knesset'te ezan yasağı tasarısının ilk oylamada kabul edilmesiyle ilgili, "Kudüs gibi Mekke ve Medine'den sonra Müslümanların en büyük merkezi, mabedi ve kutsal mekanda ezanın yasaklanması, tarih boyunca İslam'ın ve Müslümanların o topraklardaki bütün varlığını yasaklamak manasındadır. Bu kabul edilemez." değerlendirmesinde bulundu.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili 221 sanık hakkında hazırlanan çatı iddianamesinde, terör örgütünün Türk cumhuriyetlerinde açtığı okullarda diplomatik pasaportlu CIA ajanlarını İngilizce öğretmeni olarak istihdam ettiği yer aldı.Çatı iddianamesinde, sözde "yurtta sulh konseyi" üyeleri arasında ismi geçen eski Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğamiral Harmancık'ın, Deniz Kuvvetleri ile ilgili darbe girişimine yönelik genel anlamdaki planlamaları Sinan Sürer ile yaptığı, bu planlamalar kapsamında, Türk Donanmasının yüzde 70'ini oluşturan, fırkateyn, korvet ve hücumbot olmak üzere 29 ana muharip gemisinin darbe faaliyetlerine katılmak üzere hazır hale getirildiği ortaya çıktı. İddianamede, şüphelilerden eski Tuğamiral Sinan Sürer'in, daire başkanı olarak amiri konumunda bulunduğu yurt dışındaki askeri ataşelere, resmi cep telefonundaki "Ataşeler" isimli "Whatsapp" grubu üzerinden darbe gecesi saat 21.40'da, "Arkadaşlar TSK yönetime el koymuştur. Bunu tüm muhataplarına derhal iletin" şeklinde talimat verdiği, yurt dışındaki askeri ataşelerin büyük çoğunluğunun da "Emredersiniz" şeklinde cevapladığı bilgileri yer aldı. İddianamede ayrıca, askeri okulları kazanan örgüt mensuplarından "kamufle" olmaları için Gülen ve örgüt hakkında küfürlü konuşmalarının, okulda Atatürk ile alakalı kitapları kütüphaneye kaydettirerek alıp-okumalarının, dersler ve özel sohbetlerde Atatürk'ü övücü konuşmalar yapmalarının istendiği belirtildi.

- Ankara Batı 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Atalay Filiz'in Ankara'da Göktuğ Demirarslan ve kız arkadaşı Elena Radchikova'yı "tasarlayarak öldürdüğü" gerekçesiyle 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.

10 MART

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kremlin Sarayı'nda gerçekleşen Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısının açılışında, "Rusya'nın ülkemizle ekonomik ilişkiler bağlamındaki kısıtlamalarını tamamen kaldırmasını bekliyoruz. Ancak bu şekilde geçmişte açıkladığımız 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmamız mümkün olacaktır. Zira bizler, iki ülke olarak 38 milyar dolar hedefini gerçekleştirmiştik fakat bu son olaylardan sonra 17 milyar dolara kadar düştük. Şimdi bunu tekrar telafi ederek inanıyorum ki bu kaybımızı önleyeceğiz." dedi.

- Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısının ardından anlaşma imza töreni düzenlendi. AA Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Kazancı ile TASS Genel Müdürü Sergey Mihaylov, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus lider Putin'in de yer aldığı törende, haber ve fotoğraf değişimi anlaşmasını imzaladı.

- İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin davada savunma yapan Eski Foça Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı Kurmay Başkanvekili Albay Hakan Bıyık, "Adil Öksüz, Fetullah Gülen'le yaptığı görüşme sonrasında, Gülen'in talimatını bize aktardı. Öksüz, 'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüksek Askeri Şurada (YAŞ) Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ı emekli edecek. Orgeneral Akar'ın darbede desteğinin örgütün yanında olması için bunu ona söyleyin.' şeklinde sözler sarf etti ve bunun Gülen'in talimatı olduğunu söyledi." diye konuştu.

- Türk Silahlı Kuvvetlerince son bir haftada Diyarbakır, Bingöl, Siirt, Mardin, Bitlis, Batman ve Kars'taki terörle mücadele operasyonlarında 27, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamındaki operasyonlarda ise 71 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi. Türk Silahlı Kuvvetlerince Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik sürdürülen Fırat Kalkanı Harekatı'nın başlangıcından bugüne kadar 2 bin 647'si ölü olmak üzere toplam 3 bin 60 DEAŞ, 425'i ölü olmak üzere toplam 462 PKK/PYD/YPG mensubu teröristin etkisiz hale getirildiği, Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 2 bin 325 hedefin imha edildiği belirtildi.

- BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, 16 Nisan'daki anayasa değişikliği halk oylamasında "evet" oyu kullanacaklarını açıkladı.

- MHP Merkez Disiplin Kurulu, Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Isparta Milletvekili Nuri Okutan ve parti üyesi Sinan Oğan'ın partiden ihraç edilmesine karar verdi.

- Eczacıbaşı Havacılık AŞ'ye ait helikopter, Büyükçekmece'de düştü, 7 kişi öldü

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin İstanbul'daki "ana darbe soruşturması" sonucunda, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in de aralarında bulunduğu 9'u firari 15'i tutuklu 24 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 13 Mart 2016'da, Kızılay Güvenpark otobüs duraklarında bomba yüklü otomobille gerçekleştirilen, 36 kişinin ölümü, 349 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan intihar saldırısıyla ilgili, terör örgütü PKK/KCK'nın üst düzey yöneticilerinin de arasında bulunduğu 55 kişi hakkında iddianame düzenleyerek Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

11 MART

- Hollanda hükümeti, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini iptal etti.

- Hollanda polisi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın aracını durdurdu. Hollanda polisi, Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğu önünde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya destek vermek için toplanan Türk vatandaşlarına sert müdahalede bulundu. Bakan Kaya, aracından zorla çıkarılıp başka bir araca bindirilerek, polis eskortu eşliğinde, büyük bir kalabalığın toplandığı bölgeden ayrıldı. Hollanda polisi, Bakan Kaya'nın programını takip etmek üzere Rotterdam'a giden bakanlık konvoyundaki bir araç ile TRT ve AA ekibinin bulunduğu araçtakilere kimlik kontrolü yaptı. Polis yetkilisi, Türk gazeteciler ve bakanlık konvoyundaki yetkililerden bir an önce ülkeyi terk ederek Almanya'ya dönmelerini istedi. Araçlar, Hollanda polisinin eskortluğunda ülke dışına çıkarıldı.

Bakan Kaya, Hollanda Başkonsolosluğuna girişine izin verilmemesine ilişkin, "Avrupa ülkelerinden özellikle Hollanda'dan savunduklarını söyledikleri demokratik değerlere bir an önce geri dönmelerini istiyoruz. İfade özgürlüğü, hareket, toplanma özgürlüğü şu an bunların hepsini askıya almış durumdalar." dedi.

- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağına iniş verilmemesine tepki gösteren Erdoğan, "Sen istediğin kadar Dışişleri Bakanımızın uçağını kaldırma, bundan sonra senin uçakların bakalım Türkiye'ye nasıl gelecek? Tabii burada ben diplomasiyi konuşuyorum, yoksa vatandaşların seyahatini değil o ayrı bir konu ve bunların değerlendirmesini ona göre yapacağız. Bunlar ne siyaset ne uluslararası diplomasi nedir bunu biliyor. Bunlar bu kadar ürkek, bu kadar korkak. Bunlar Nazi kalıntısı, bunlar faşist. Bunu böyle biliniz." ifadelerini kullandı.

- Başbakan Binali Yıldırım, Hollanda'nın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini iptal etmesine ilişkin, "Ne kadar engel çıkarırsanız çıkarın, bizim memleket sevdalısı gurbetteki kardeşlerimiz 16 Nisan'da size bunun cevabını sandıkları doldurarak vereceklerdir." dedi.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "(Hollanda'nın, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini iptal etmesi) Asla doğru değil. Demokrasiyi savunanlar böyle bir şey yapamazlar. Hem 'demokratım' diyeceksin hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bakanının uçuş iznini iptal edeceksin. Asla bunu doğru bulmuyoruz, yanlış." değerlendirmesinde bulundu.

12 MART

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğuna girişine izin verilmemesine ilişkin, "Hollanda, çarşamba günü yapılacak bir seçime sen Türkiye-Hollanda ilişkilerini feda ediyorsan, bunun bedelini ödeyeceksin." dedi.

- Başbakan Binali Yıldırım, yazılı açıklamasında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğuna girişine izin verilmemesini en kuvvetli şekilde protesto ettiklerini belirterek, "Hollandalı muhataplarımıza bunun karşılığının en ağır şekilde verileceği ifade edilmiştir. Türkiye'ye ve diplomatik dokunulmazlığı bulunan bakanlara karşı yapılan bu kabul edilemez muameleye misliyle karşılık verilecektir." ifadesini kullandı.

- Hollanda'da Türk toplumuyla ve diplomatik temsilcilerle bir araya gelmek amacıyla yapacağı ziyaretler engellenen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Almanya'dan özel uçakla İstanbul'a geldi. Bakan Kaya, "Basın özgürlüğünden sürekli bize söz eden Hollanda, basın mensuplarını da yerlerde sürükleyerek çok kötü muamelede bulundu. Atlarla, köpeklerle basın mensuplarına da saldırıldı. Hollanda'da dün gece aniden OHAL ilan edildi. Bir günde olağanüstü hal ilan edildi." dedi.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Şimdi hükümete net ve açık bir çağrıda bulunuyorum. Lafla peynir gemisi yürümez. Eğer Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bakanını Hollanda'ya sokmuyorlarsa, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bakanı kendi konsolosluğuna, büyükelçiliğine gidemiyorsa ve engel çıkartılıyorsa Hollanda'yla ilişkilerimizi lütfen askıya alın. Lütfen askıya alın. Her türlü desteği vereceğiz." açıklamasını yaptı.

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Avrupa'da düşünce ve ifade özgürlüğüne, insani ve vicdani taleplere, izleri uzun seneler çıkmayacak kara bir leke sürülmüştür. Hollanda, soğanın virüs yemiş hali olan laleyi soldurmuş, insanlığın yüz karası bir tutum takınarak hasım ülke haline gelmiştir." eleştirisini yaptı.

13 MART

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, "(Hollanda'nın skandal tavrı) Batı'nın gerçek yüzünü gösteriyorlar. Biz böyle görmek istemezdik. Almanya'nın Şansölyesi de Hollanda'nın yanında yer alıyor. Sana yazıklar olsun. Demek ki sen de aynı kafadasın. Bu, bu demektir. 'Yanındayım.' dediğine göre o da demek ki aynı kafada. Biz kişinin sevdikleriyle beraber olduğuna inananlardanız. Bunların yaptıklarının kesinlikle ne Avrupa Birliği müktesebatına ne Venedik, hiçbir yere uyar tarafı yoktur. Bunların Viyana Sözleşmesi, faşistlikleridir. Nazizm, buna Neonazizm diyebiliriz. Yeni Nazi akımı diyebiliriz. Bunların Viyana Sözleşmesi anlayışı budur." şeklinde konuştu.

- Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, TBMM ile Hollanda Parlamentosu arasındaki Dostluk Grubu'nun Türkiye kısmının lağvedilmesi, iptal edilmesi konusunda TBMM'ye tavsiye edilmesi yolunda bir karar alındığını bildirdi. Kurtulmuş, "Geçen yıl, 27 Aralık 2016'da diplomatik uçuşlara toptan verilmiş olan yani Hollandalı resmi zevatı Türkiye'ye getirecek olan uçuşlara verilmiş olan izinler, bugün itibarıyla iptal edilmiştir. Bu yanlış anlaşılmasın, Hollandalı vatandaşları ilgilendiren bir husus değildir, resmi ziyaretler için Türkiye'ye gelecek ya da Türkiye hava sahasını kullanacak diplomatlarla ilgili bir kısıtlamadır. Hollanda, bu yaptıklarından vazgeçip yaptıklarını tamir edene kadar Türkiye, diplomatik uçuşlara izin vermeyecektir." dedi.

- FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, Acıbadem'deki Türk Telekom binası işgal edilmeye çalışılırken çıkan olaylarda 6 kişinin şehit edilmesine ilişkin, tutuklu 41 şüpheli asker hakkında 9'ar kez ağırlaştırılmış müebbet ile 559'ar yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

14 MART

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın, Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğuna alınmaması üzerine yaşananlara da ilişkin, "Devletler arası münasebetleri düzenleyen tüm teamüller, Viyana Sözleşmesi, Avrupa Birliği kriterleri, Hollanda yönetimi tarafından ayaklar altına alınmıştır. Avrupa'nın savunduğunu iddia ettiği demokrasi, ifade özgürlüğü, toplanma hürriyeti, kadına ve insana saygı gibi değerlerin milyarlarca insanın gözünde artık hükmü kalmamıştır. Hollanda'nın bu haydutluğuna sahip çıkan ülkeler de tüm itibarlarını yitirmişlerdir." değerlendirmesinde bulundu.

- Başbakan Binali Yıldırım, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın, Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğuna alınmaması üzerine yaşananlar hakkında Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile 12 Mart Pazar gecesi telefon ile görüşmesine ilişkin, "Görüşme tamamen, yapılan işin yanlış olduğunu, bunun düzeltilmesi gerektiğini, bunun ilişkilerimize zarar vereceğini ihtiva eden bir görüşmedir. Görüşme esnasında, 'Bu noktaya gelmesini biz de istemiyorduk' dedi, kendine göre haklı gerekçelerini sıraladı. İşin sonunda da 'Bu işler geçtikten sonra oturalım, beraber yemek yiyelim' diye bir laf da etti doğrusu. Bunu söyledi. Biz de ona herhangi bir karşılık vermedik. Biraz herhalde bizim oradaki konuşma tonumuzdan öyle bir teklifte bulunma ihtiyacı da duydu diye düşünüyorum. Tabii orada yaşanan olayın getirdiği can sıkıntısıyla bazı şeyler konuştuk. Karşılıklı o da sesini yükseltti, biz de sesimizi yükselttik." dedi.

- Türkiye genelinde FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin açılan dava sayısı 8 ayda 101'e ulaştı. FETÖ ve darbe girişimiyle ilgili 15 Temmuz'dan bu yana Türkiye genelinde cumhuriyet başsavcılıklarınca yürütülen soruşturma sayısı 10 bin 762 oldu.

15 MART

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afyonkarahisar'da düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Bugün Hollanda'da seçim var. Atların, itlerin sahiplerinin ne yapılacağı ortaya çıkacak. Bunların medenilikle alakası yok. Bunların, modern dünyayla alakası yok. Bunlar Bosna Hersek'te, Srebrenitsa katliamında 8 bini aşkın Bosnalı Müslüman'ı katledenlerdir." dedi.

- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Avrupa Adalet Divanı'nın iş yerinde başörtüsü takmanın yasaklanabileceğine dair kararına ilişkin, "İnsanları inancıyla işi arasında tercihe zorlamak demokratik bir hukuk devletine yakışmaz, büyük bir ilkelliktir, büyük bir çağ dışılıktır, orta çağ zihniyetinin 21. yüzyılda mahkeme eliyle hortlatılmasından başka bir anlam taşımamaktadır." diye konuştu.

- İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Hollanda'nın Rotterdam kentiyle imzalanan "kardeş şehir" protokolünü oy birliğiyle iptal etti.

- İçişleri Bakanlığınca, uluslararası yardım kuruluşu olarak bilinen Mercy Corps'un Türkiye temsilciliğinin izni iptal edildi. İptal gerekçesinde temsilciliğin, İçişleri Bakanlığınca verilen iznin dışına çıkarak amacı dışında faaliyette bulunduğu, yurt dışına para çıkarılmasına dair usul ve esasları düzenleyen mevzuat hükümlerine uyulmaksızın, herhangi bir yetkili makama bilgi verilmeksizin para çıkardığı belirtildi.

- Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin hazırlanan "ana darbe soruşturması" iddianamesi tamamlandı. İddianamede, 5 şüpheli hakkında FETÖ/PDY üyesi olmak, 17 şüpheli hakkında ise "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçlarından, ayrıca tüm şüpheliler hakkında "Anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve yasama organını ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs' suçlarından cezalandırılmaları istenildi.

- İzmir'de FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandığı iddiasıyla tutuklu yargılanan ve meslekten ihraç edilen komiser yardımcısı Hasan Erişik 10 yıl 6 ay, örgütün sözde bölge imamı olduğu ve "ByLock" kullandığı iddiasıyla tutuklu yargılanan Abdulkadir Tügel ise 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca FETÖ/PDY soruşturmasında yargılanan eski zabit katibi İbrahim Kaynak'a da 9 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

- İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, örgütün haberleşme programı "ByLock" kullandığı tespit edilen değişik rütbedeki 73 asker hakkında gözaltı kararı verildi. Düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 63 zanlılardan 52'si çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

- FETÖ'ye yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Ceza Mahkemesi Hakimi, emekli büyükelçi Aydın Sefa Akay'ın "terör örgütü üyeliği" suçundan 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı.

16 MART

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya'da düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, Avrupa Adalet Divanı'nın işverenlerin çalışanlarına başörtüsü yasağı getirebileceğine dair kararına tepki göstererek, "Hani inanç, din özgürlüğü? Bunlar haçla hilal mücadelesini başlattılar. Başka bunun izahı olamaz. Açık söylüyorum, Avrupa hızla İkinci Dünya Savaşı öncesi günlere doğru yuvarlanıyor." dedi.

- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas'ın 2 Mart'ta gönderdiği mektubuna cevap verdi. Bakan Bozdağ, Maas'a gönderdiği mektupta, "Türkiye'ye yönelik haksız ve mesnetsiz iddialarla dolu, diplomatik nezaket kurallarına aykırı mektuplar kaleme almak ve terör örgütleri, teröristler ve darbeciler için endişe etmek yerine, kıymetli mesainizi Türk toplumu dahil Almanya'da yaşayan yabancılara karşı hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmayan uygulamalara son vermeye ayırmış olmanızı temenni ederdim." ifadelerini kullandı.

- FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Bağcılar'daki Doğan Medya Center'ın işgal edilip televizyon yayınının kesilmesi ve çıkan olaylarda bir kişinin şehit edilmesine ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. İddianamede, 5'i rütbeli 19 şüphelinin üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. İddianamede, eski Albay Ahmet Zeki Gerehan'ın, tutuklu şüpheli yüzbaşılar Erdal Şeker, Süleyman Ahmet Kaya ve Mehmet Akif Aslan'a sıkıyönetim ilan edildiğini bildirerek, CNN Türk binasının boşaltılması ve yayının kesilmesi emrini verdiği belirtildi.

- İstanbul Kağıthane'de terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda eylem hazırlığında olduğu öne sürülen Özbekistan uyruklu iki kişi gözaltına alındı. Operasyonda, "Ortaköy'deki terör saldırısı benzeri sansasyonel eylem" hazırlığında olduğu iddia edilen Özbekistan uyruklu C.C. ve İ.D. yakalandı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda 2 kalaşnikof tüfek ve tüfeklere takılı vaziyette dolu şarjörler ile 500 mermi ele geçirildi.

- Samsun merkezli 9 ilde FETÖ'nün darbe girişimine yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan, aralarında Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Kıdemli Albay Murat Özer'in de yer aldığı 26 şüpheliden 21'i tutuklandı.

- Samsun Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) Başkanı Erol Tosun, 2. Ceza Dairesinin yerel mahkemenin "FETÖ/PDY'ye üye olmak" suçundan 4 kişiye verdiği hapis cezalarını onadığını açıkladı. Tosun, "Söz konusu karar FETÖ/PDY terör örgütü adına verilen ve kesinleşen ilk karardır." dedi.

- ABD Federal Soruşturma Bürosunun (FBI), Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) bazı üst düzey yöneticilerine ilişkin bilgi verilmesi talebiyle gönderdiği bir belgeyi yok ettikleri, birini mevzuata aykırı biçimde arşive kaldırdıkları gerekçesiyle eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in de arasında yer aldığı 18 eski istihbarat görevlisinin "terör örgütü üyesi olmak" ve "resmi belgeyi bozmak, yok etmek ve gizlemek" suçlarından yargılanmasına başlandı. Mahkeme davanın, siyasetçi, sanatçı, gazeteci ve iş adamlarının da aralarında bulunduğu birçok kişiyi usulsüz dinledikleri gerekçesiyle 43'ü tutuklu 185 kişinin yargılandığı "FETÖ'nün VIP dinleme" davasıyla birleştirilmesini kararlaştırdı.

17 MART

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eskişehir'de düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, Hollanda'nın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın konvoyuna yönelik skandal tavrına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, "Benim Fatma Betül kardeşimi karşılamaya gelen vatandaşların, soydaşların üzerine atlarıyla, itleriyle, tepeden tırnağa silahlı polisleriyle saldırmanın neresi demokratlıktır. Benim Hüseyin Kurt kardeşimi yere yatırıp, köpeklere parçalatanların eski Roma'daki gladyatörlerden ne farkı var?" dedi.

- Dünyanın ikinci, Avrupa'nın ise en uzun tüneli olacak Yeni Zigana Tüneli'nin temeli Başbakan Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle atıldı. Doğu Karadeniz'i Ortadoğu, Kafkaslar ve İran'a bağlayan tarihi İpek Yolu'nun da geçtiği güzergahta yapımı süren proje kapsamında, Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Köstere köyü mevkisiyle Trabzon'un Maçka ilçesine bağlı Başarköy köyü arasında, her biri 14,5 kilometre ve toplam 29 kilometre uzunluğunda çift tünel inşa edilecek.

- Kamuoyunda "Kozmik Oda" olarak bilinen Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığında arama yapan FETÖ zanlısı eski savcı Mustafa Bilgili ile KPSS soruşturmasını örtbas ettiği öne sürülen eski başsavcıvekili Şadan Sakınan'ın, örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandıkları tespit edildi.

- FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin aralarında Hava Harp Okulu öğrencilerinin de bulunduğu 72'si tutuklu 75 sanığın yargılandığı davada tutuklu 69 öğrenci tahliye edildi.

- İstanbul merkezli 20 ilde FETÖ/PDY'ye yönelik eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan 72 eski emniyet mensubundan 63'ü tutuklandı.

- HSYK, FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında tutuklanan hakim ve savcıların verdiği ifadeler doğrultusunda 202 hakim ve savcıyı daha meslekten ihraç etti.

- İstanbul Sarıyer'de terör örgütü DHKP/C'ye yönelik operasyon sırasında yaralanan ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Dilek Doğan'ın ölümüne ilişkin davada yargılanan polis memuru Y.M, "bilinçli taksirle öldürme" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

18 MART

- Dünyanın en uzun aralıklı köprüsü olma unvanına sahip olacak ''Çanakkale 1915 Köprüsü'' ile Malkara-Çanakkale Otoyolu'nun temeli törenle atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale'nin Lapseki ilçesindeki Şekerkaya mevkisinde düzenlenen törene 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı dolayısıyla bulunduğu 18 Mart Stadyumu'ndan video konferans sistemiyle bağlandı. Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Güney Kore Cumhuriyeti Arazi, Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Ho-In Kang'ın katıldığı törende içine madeni para ve not koyarak kapatılan "tarih tüpü" temelin atıldığı nirengi noktasına bırakıldı. Çanakkale Boğazı'nın ilk, Marmara Bölgesi'nin de 5. asma köprüsü olarak hizmet verecek köprü, 3 geliş ve 3 gidiş olmak üzere toplam 6 şeritten oluşacak. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı olan 2023'te açılması planlanan Çanakkale 1915 Köprüsü'nün iki ayak arasındaki açıklığı 2023'ü taçlandırmak için 2 bin 23 metre olacak.

- FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili 221 şüpheli hakkında hazırlanan çatı iddianamesine göre, 15 Temmuz gecesi TSK içerisindeki FETÖ üyelerinin 8 binden fazla askeri personeli görevlendirdiği, 35 uçak, 37 helikopter, 74 tank, 246 zırhlı araç ve 4 bine yakın hafif silah kullanıldığı tespit edildi. İddianamede örgütün TSK'ya nasıl sızdığı gözler önüne serilirken, "1970'li yıllardan itibaren TSK'ya sızmayı başaran FETÖ mensupları, 1990'lı yılların sonundan itibaren personel temin, atama ve sicil birimleri, istihbarat ve istihbarata karşı koyma birimleri, başta Harp Akademileri olmak üzere eğitim kurumlarının ölçme değerlendirme birimleri ve diğer askeri okul, eğitim ve kurs birimlerinde yuvalandı" tespitinde bulunuldu. FETÖ'nün askeri liseler, harp okulları ve astsubay hazırlama okullarına girişte ön hazırlık yaptırdığı öğrencileri, soruların sızdırılması ve adayların mülakatlarda desteklenmesi suretiyle askeri okullara soktuğu ifade edilen iddianamede, "Bu kapsamda askeri okullardaki FETÖ mensuplarının örgütsel bağının devam ettirilmesi ve güçlendirilmesi maksadıyla örgüt, TSK'ya sızabilen ve ayrı, özel eğitimden geçirdiği mensuplarını örgüt içerisinde 'mahrem hizmetler' veya 'çok hususi hizmetler' adı verilen ayrı birimler tarafından idare etmiştir" değerlendirmesinde bulunuldu.

19 MART

- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, 14 milyon 700 bin gence elden teslim edilmek üzere 16 Nisan halk oylamasının anlatıldığı bir mektup kaleme aldı. Yıldırım mektupta, seçilme yaşının 18'e indirilmesiyle gençlerin artık ülke sorunlarına seyirci kalmayacağını, bizzat sorumluluk üstleneceğini bildirdi. AK Parti Gençlik Kolları üyelerince kapı kapı dolaştırılarak Türkiye genelinde elden teslim edilmeye başlanan "isme özel" mektuplardan birini de Başbakan Yıldırım bizzat sahibine verdi.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, Fenerbahçe Orduevini kontrol altına almaya çalışan 3'ü tutuklu 40 asker hakkında hazırlanan iddianamede, şüphelilerin üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep edildi.

- FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin hazırlıkların, AK Parti'nin yeniden tek başına iktidara geldiği 1 Kasım 2015'teki seçimlerden 8 gün sonra, 9 Kasım'da Ankara Ümitköy'de Empati Danışmanlık Şirketi tarafından kiralanan 3 katlı villada yapılan toplantılarla başladığı belirlendi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan, Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen darbe girişiminin çatı iddianamesinde, FETÖ mensuplarının darbe teşebbüsünden önce yaptığı hazırlıklara ilişkin bilgilere yer verildi.

20 MART

- Özel Kuvvetler Komutanlığını (ÖKK) ele geçirmek isteyen cuntacı general Semih Terzi'yi vurarak, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir'i şehit eden darbecilerin yargılandığı Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki davada tanık olarak ifade veren ÖKK Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, o gece şehit Halisdemir ile 8 kez telefonla görüştüğünü belirtti.

Aksakallı, "Son görüşmemizde kendisi güvendiğim bir asker olduğu için ve Semih Terzi'nin de karargah binasına geleceğini öğrendiğimiz için Terzi'nin hain olduğunu, darbeci olduğunu söyleyerek onu öldürmesi emrini verdim. Hatta bu konuşmamızda bu olayın sonunda şehadet olduğunu da belirttim ve hakkını helal etmesini istedim." dedi. Korgeneral Aksakallı, sabah saat 10.00'a doğru ÖKK'ya gittiğini, burada nizamiyede gözaltına alınan darbecileri gördüğünü belirterek, "Gittiğimizde, nizamiyede gözaltına alınmış darbeci askerleri gördüm. Gözaltına alan askerlere teşekkür ettim. Karargaha gittim. Karargahın girişindeki beton zemin üzerinde şehidimiz Ömer Halisdemir cansız yatıyordu. Üzerinde bir örtü vardı. Örtüyü kaldırdım ve alnından öptüm." diye konuştu. "Darbe ile ilgili olay öğrenildikten sonra ÖKK'da ne gibi tedbirler alınabileceği"ne ilişkin soru üzerine Aksakallı, "TSK'da kriz ve olağanüstü durumlarda ilk haber alınır alınmaz 'personel kışlayı terk etmesin' emri verilir. Birlik komutanları kışlalarında mesaiye devam edilir. Her zaman uygulanan bu temel ve basit kural 15 Temmuz 2016'da ilk haber alındığı zaman uygulanmamıştır. Uygulansaydı darbe girişimi baştan açığa çıkardı." beyanını verdi.

- FETÖ'ye yönelik soruşturma kapsamında, 2012'deki "Avukatlar İçin Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Yazılı Yarışma Sınavı" sorularının sızdırıldığı iddiasına ilişkin 58'i tutuklu 82 sanığın yargılanmasına başlandı.

- FETÖ soruşturması kapsamında, örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandıkları gerekçesiyle aralarında eski emniyet müdürlerinin de bulunduğu 63'ü tutuklu 86 sanık, ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandıkları davada ilk kez hakim karşısına çıktı.

21 MART

- Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Ahmed Cabir el Sabah, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşılandı. Baş başa ve heyetler arası görüşmeye görüşmelerin ardından Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuveyt Devleti Hükümeti arasında 6 anlaşma imzalanarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Kuveyt Emiri el Sabah'a Devlet Nişanı tevcih edildi.

- Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında, firari terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen hakkında ''silahlı terör örgütü kurmak'' ve ''kasten öldürme'' suçlarından, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler Faruk Mercan, Ekrem Dumanlı ve Adem Yavuz Arslan ile avukat Halil İbrahim Koca hakkında ise ''silahlı terör örgütüne üye olma'' ile ''kasten öldürme'' suçlarından tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılması istendi.

- Doğan Holding Ankara Temsilcisi Barbaros Muratoğlu'nun "FETÖ silahlı terör örgütüne yardım etme" suçundan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

- FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, darbeci askerler tarafından Taksim Meydanı'nın kontrol altına alınmaya çalışılması ve bu sırada çıkan olaylarda 39 kişinin yaralanmasına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, 11'i tutuklu, 4'ü firari 99 şüpheli askerin, üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, aralarında eski Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK) Genel Sekreteri Deniz Kurmay Albay Serkan Saral'ın da bulunduğu 21'i asker, 3'ü sivil 24 kişi hakkında FETÖ/PDY üyesi olmak" suçundan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.

- Polis Akademisi Öğretim üyeleri Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı ile Yrd. Doç. Dr. Deniz Turan tarafından hazırlanan "FETÖ Bağlamında Terör Amaçlı Kullanılan Kamusal Mal ve Hizmetler" raporunda, yurtlarda kalan kimsesiz çocuklara sağlanan "kamuda istihdam" hakkının terör örgütünce istismar edildiği tespitine yer verildi. Raporda, FETÖ'nün sistem üzerinden bazı çocukları kurumda kalıyormuş gibi göstererek, 18 yaşından sonra devlete sınavsız atanmalarını sağlamaya çalıştığı aktarıldı.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, 13 Mart 2016'da Kızılay Güvenpark otobüs duraklarında bomba yüklü otomobille gerçekleştirilen, 36 kişinin öldüğü, 349 kişinin yaralandığı intihar saldırısına ilişkin, terör örgütü PKK/KCK'nın üst düzey yöneticilerinin de arasında bulunduğu 9'u tutuklu, 55 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

- Gazeteci Tayfun Talipoğlu, İzmir'de tedavi altına alındığı hastanede, 55 yaşında hayatını kaybetti. İzmir'in Konak ilçesi Güzelyalı Mahallesi'ndeki evinde fenalaşması üzerine Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan Talipoğlu, müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Talipoğlu'nun oğlu Candaş Yalçın Talipoğlu, babasının kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdiğini söyledi.

- Diyarbakır'ın Lice, Kulp, Hani ilçelerinin kuzeyi ile Bingöl arasında terör örgütü PKK'ya yönelik 5 Mart'ta başlatılan "Bayrak-41 Şehit Jandarma Tolga Topçuoğlu Müşterek Operasyonu" sona erdi. Operasyonda 27'si ölü, 1'i sağ 28 teröristin etkisiz hale getirildiği, çok sayıda silah ve mühimmatın ele geçirildiği bildirildi.

- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions ile yaptığı telefon görüşmesinde, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi ve geçici tutuklanmasına ilişkin talepleri iletti.

22 MART

- Başbakan Binali Yıldırım, Londra'daki terör saldırısına ilişkin, "Terör herkesin başının belasıdır. Terörü sadece Müslüman ülkelerle zikretmek yapılan en büyük yanlıştır. Terör küresel bir felakettir, insanlığın başının belasıdır." dedi.

- FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili sözde "yurtta sulh konseyi" üyeleri de dahil 221 şüphelinin yargılandığı çatı davaya bakan Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, sanıklardan terör örgütünün elebaşı Fetullah Gülen hakkında "yokluğunda tutuklama kararı" verildi.

- Sosyal Güvenlik Kurumunca (SGK), 30 yılın üzerinde çalışan emeklilerin ikramiyeleri ödenmeye başlandı. SGK'dan yapılan açıklamada, kamuda memur olarak çalışanların emeklilik ikramiyelerinin en fazla 30 yıl üzerinden hesaplandığı, 18 Ocak'ta yapılan değişiklik ile 7 Ocak 2015'ten önce aylık bağlanan memurlara 30 yılın üzerindeki hizmetleri karşılığında emekli ikramiyesi ödenmesinin önünün açıldığı anımsatıldı. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği 27 Ocak'tan önce ve bu tarihten 17 Mart 2017'ye kadar SGK'ya yapılan başvuruların incelendiği belirtilen açıklamada, 30 yıl üzeri hizmetleri için yapılan ikramiye ödemelerinin emeklilerin bankalardaki hesaplarına gönderildiği bildirildi.

- İzmir'de yaşamını yitiren gazeteci Tayfun Talipoğlu, Ankara Kocatepe Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verildi.

- İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler Faruk Mercan, Ekrem Dumanlı ve Adem Yavuz Arslan ile avukat Halil İbrahim Koca hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkardı.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca Beytepe'deki Jandarma Okullar Komutanlığında meydana gelen FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin eylemlerle ilgili iddianame tamamlanarak, 317 şüpheli hakkında "FETÖ üyeliği, Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasal düzenini ve TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından kamu davası açıldı.

23 MART

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere'nin başkenti Londra'da yaşanan terör saldırısına ilişkin, "Londra'da gerçekleşen terör saldırısını şiddetle kınıyorum. Türkiye olarak, Birleşik Krallık'ın acısını derinden hissediyor ve paylaşıyoruz." ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Londra'daki terör saldırısına ilişkin sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından Türkçe ve İngilizce olarak mesajlar paylaştı.

- Başbakan Binali Yıldırım, Londra'daki terör saldırısı nedeniyle İngiltere Başbakanı Theresa May'e gönderdiği taziye mesajında, "Londra'da can kaybına ve çok sayıda insanın yaralanmasına yol açan menfur terör saldırıları karşısında acınızı derinden paylaşıyorum. Türk hükümeti ve halkı adına taziyelerimi sunuyor ve yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu saldırı, terörün her türüne karşı mücadelede iş birliğinin kararlılıkla ve etkinlikle sürdürülmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koymuştur." ifadelerini kullandı.

- Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Suriye'de Rus askerinin terör örgütü YPG'nin armasını takmasına ilişkin, "Maalesef bu görüntüler Türkiye'yi üzüyor. YPG, PKK'nın Suriye uzantısıdır. YPG ile ABD ve Rusya Federasyonu'nun hiçbir şekilde iş birliği yapmasını Türkiye olarak kabul etmiyoruz." dedi.

- FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Harp Akademileri Komutanlığındaki faaliyet ve eylemleriyle, Harp Akademileri komutanının kaçırılarak cezaevine konulmasına ilişkin aralarında dönemin Harp Akademileri Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Nevzat Taşdeler, Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Selim Mert, Hava Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Recep Yüksel'in de bulunduğu 110'u tutuklu 1'i firari 116 şüpheli hakkındaki soruşturma tamamlandı. Soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede tüm şüphelilerin "Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" ve "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan da 15'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep edildi. İstanbul'daki darbe girişimine ilişkin hazırlanan 17. iddianame, başsavcılıkça onaylanarak İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

- FETÖ'nün ASELSAN'daki yapılanmasına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan 75 kişiden 44'ü tutuklandı.

- Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğu önünde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya destek vermek için toplanan Türk vatandaşları arasında bulunan ve polisin müdahalesi sırasında polis köpeği tarafından ısırılan, cop darbeleri nedeniyle de bazı kırıkları bulunan Hüseyin Kurt, tedavisi için Başbakanlık ile Dışişleri ve Sağlık bakanlıklarının girişimleri kapsamında İstanbul'a getirildi. Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavisine başlanan Kurt ile ailesine hastanedeki özel odalardan biri tahsis edildi.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı sırasında çalışma ofislerine dinleme cihazı konulmasına ilişkin 12 kişinin yargılandığı davada, firari sanıklardan eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve BİLGEM Başkanı Hasan Palaz hakkında Adalet Bakanlığı aracılığıyla "kırmızı bülten" çıkartılmasına karar verildi.

24 MART

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Denizli'de düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, Sabah gazetesinin Avrupa baskısı Daily Sabah'ın Avrupa Parlamentosu'na girmesinin yasaklandığını anımsatarak, "Hani sizde medya özgürlüğü vardı, hani basın özgürlüğü vardı. Niye yasakladınız? Hesabını vereceksiniz. Tayyip Erdoğan'a 'diktatör' de, Tayyip Erdoğan 'faşist' dediği zaman, 'nazi' dediği zaman rahatla. Size rahat olmayacak. Niye olmayacak? Siz Tayyip Erdoğan'a 'diktatör' dediğiniz sürece bilesiniz ki Tayyip Erdoğan da sizlere 'faşist de diyecek, nazi de.'" diye konuştu.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ/PDY'nin Hava Kuvvetleri Komutanlığına ilişkin mahrem yapılanması ve örgüt üyesi Hava Kuvvetleri Komutanlığı personeli hakkında hazırlanan "Mahrem İmamlar" iddianamesinde, örgüt mensuplarının SD kartlardaki gizli bilgileri, kirli peçete parçası ya da cevşen içerisinde taşıdığı, klima içi, duvardaki fayans içindeki gizli bölmede veya evde bulunan herhangi bir "lamba karpuzu"nun iç kısmındaki zulalarda muhafaza ettikleri ortaya çıkarıldı.

25 MART

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya'da düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Bu milletin cebinden paralarını çalanlar, hak etmedikleri bir gücü kullanarak, kendilerine paralel iktidar kuranlar için 16 Nisan elbette kabus günüdür." diye konuştu.

- Başbakan Binali Yıldırım, anayasa değişikliği halk oylaması sürecinde partisince Bitlis ve Siirt'te düzenlenen mitinglerde yaptığı konuşmada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Halk oylamasından 'evet' çıkarsa Türkiye bölünür" dediğini hatırlatarak, "Kılıçdaroğlu, Türkiye'yi muz cumhuriyeti zannediyor. Ey Kılıçdaroğlu, bırak sen salon salon gezmeyi de Siirt'e gel, Pervari'ye, Hakkari'ye, Şırnak'a gel. Buralarda konuş." ifadelerini kullandı.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'da bir düğün salonunda vatandaşlara hitap ederek, "Anayasa değişikliğiyle parti devletini yaratıyoruz. Cumhurbaşkanı partili, bakanlar, başkan yardımcıları, vali, kaymakam, hakim, anayasa mahkemesi üyeleri herkes partili. Partiye üye olmayan ikinci sınıf vatandaş." dedi.

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kayseri'de düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, "CHP'nin dili yalan, öğüttüğü yalan, savurduğu hezeyandır. 'Evet' çıkarsa felaket olurmuş, Türkiye bölünürmüş. Kim diyor? CHP Genel Başkanı. Asıl felaket CHP'dir, hayırcı yoldaşı FETÖ'nün yeni sığınağı aydınlıkçılardır. Felaket PKK'dır, FETÖ'dür, IŞİD'dir, PYD-YPG'dir, Türk düşmanlarıdır." diye konuştu.

- FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde Hadımköy General Kani Akman Kışlası ve Cezaevi'nde meydana gelen olaylarla dönemin Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu'nun derdest edilerek cezaevine götürülmesine ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. Soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, darbecilerin talimatı üzerine cezaevine giden bazı şüpheli rütbelilerin, "Başçavuşum TSK yönetime el koydu, emir veriyorum kapıları aç" talimatını verdiği nöbetçi Başçavuş Ümit Koyuncu'nun, "Böyle bir şey mümkün değil" diyerek şüphelileri içeri almadığı ve sabaha kadar mücadele ettiği anlatıldı. İddianamede, 11'i tutuklu 62 şüpheli askerin "hükümeti devirmeye teşebbüs", "anayasal düzeni ortan kaldırmaya teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından 30'ar yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. İstanbul'daki darbe girişimine ilişkin 18. iddianame, başsavcılıkça onaylanarak mahkemeye gönderildi.

- Dünya Doğayı Koruma Vakfı Türkiye (WWF Türkiye) tarafından iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla dünya genelinde Eyfel Kulesi, Sidney Opera Binası'nın da aralarında bulunduğu anıtsal yapılarla eş zamanlı olarak İstanbul'da da birçok tarihi yapının ışıkları 20.30'da kapatıldı. Tüm dünyayla eş zamanlı gerçekleştirilen "Dünya Saati" etkinliğinde, aralarında köprüler, Topkapı Sarayı, Rumeli Hisarı, Galata Kulesi gibi önemli anıtsal yapıların ışıkları bir saatliğine kapalı kaldı.

26 MART

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Gaziosmanpaşa, Esenler ve Sancaktepe ilçelerinde vatandaşlarla seslenerek, "Artık bu ülkede hükümetler otel odalarında kurulmayacak, bürolarda kurulmayacak, medya patronlarının talimatıyla hükümet kurulmayacak. Bir ayda 3 parti değiştiren tiplere artık ihtiyaç kalmayacak. Her şey şeffaf olacak, açık olacak. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde, milletimiz kim tarafından ne kadar süre yönetileceğine sandıkta kendisi karar verecek." dedi.

- Başbakan Binali Yıldırım, Uşak ve Muğla'da halka seslenerek, "İnşallah 16 Nisan'da millet iradesine kast edenlerin bir daha meydana çıkmayacağı, tarih sahnesinde yok olup gideceği bir dönemi başlatacağız. Türkiye nihayet darbelerin, istikrarsızlığın gölgesinden kurtulacak ve nefes alacak." değerlendirmesinde bulundu.

- Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde üs bölgelerine saldırı hazırlığında olduğu belirlenen 22 terörist öldürüldü. Tunceli'nin Kutuderesi mevkisinde tespit edilen bir grup teröriste yönelik güvenlik güçlerince düzenlenen hava destekli operasyonda ise 14 terörist ölü ele geçirildi. Irak'ın kuzeyindeki Derecik bölgesine düzenlenen operasyonda ise 6 terörist öldürülürken, Bitlis'in Tatvan ilçesine bağlı Anadere bölgesinde ise bir terörist öldürüldü, bir teröristi yaralı ele geçirdi.

27 MART

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziosmanpaşa ve Büyükçekmece'de düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Bir kaç gün önce İsviçre Parlamentosu'nun önünde büyük bir pankart ve bu pankarta benim resmimi yapmışlar. Şakağıma da silahı dayamışlar. Sen benim şakağıma o pankartta silahı dayasan ne yazar? 'Erdoğan'ı öldürün.' diyor. Ne yazar? Rabbimin bana verdiği ömrü ne bir an ileri ne bir an geri çekmeye sizin gücünüz yetmez. Biz bu yola kefenimizle çıktık, kefenimizle yürüyoruz." ifadelerini kullandı.

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Mardin'in Derik ilçesinde görevi başındayken geçen yıl kasım ayında PKK'lı teröristlerce şehit edilen Kaymakam Muhammet Fatih Safitürk'e yönelik bombalı saldırının planlayıcısının yakalandığını bildirdi.

- FETÖ'nün medya yapılanmasına ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda aralarında Atilla Taş, Oğuz Usluer, Bülent Ceyhan, Ünal Tanık, Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Ufuk Şanlı ve Hanım Büşra Erdal ile "fuatavni'' hesabının kurucusu olduğu tespit edilen Said Sefa'nın da bulunduğu 25'i tutuklu 29 sanık hakkında açılan davanın ilk duruşması başladı.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca, FETÖ'nün avukatlık yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer'in kızları avukat Fatma Saadet Yılmazer ve hukuk öğrencisi Rabia Fitnat Yılmazer, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklandı.

- FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Sahil Güvenlik Komutanlığındaki olaylara ilişkin, aralarında eski Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem'in de bulunduğu biri er 28 sanık hakkında açılan davanın ilk duruşması başladı.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, 25 Mart'ta İsviçre'nin başkenti Bern'de, terör örgütleri PKK, DHKP/C ve YPG'nin de aralarında bulunduğu gruplar tarafından Federal Parlamento binası önündeki Parlamento Meydanı'nda düzenlenen "hayır" mitinginde, siyah fon üzerine hazırlanmış başına silah doğrultulmuş Erdoğan'ın fotoğrafı ve "Erdoğan'ı öldürün" yazısı, altında da "Kendi silahlarıyla" ifadesi yer alan pankarta ilişkin söz konusu şüpheliler hakkında soruşturma açıldı. Savcılığın, İstanbul Emniyet Müdürlüğüne gönderdiği yazılı talimatta, suça konu olayla ilgili olarak pankartı açan şüphelilerin kimlik ve kişisel bilgilerinin tespit edilerek başsavcılığa gönderilmesi istendi.

- Türkiye Foto Muhabirleri Derneğince (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2017 yarışmasının kazananları açıklandı. Depo Photos adına çalışan foto muhabiri Osmancan Gürdoğan, 15 Temmuz gecesi çektiği kare ile "Yılın Basın Fotoğrafı 2017" ödülünü aldı. Yarışmada Anadolu Ajansı'nın 10 foto muhabiri de çeşitli dallarda ödüllere layık görüldü.

- Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasına yönelik hazırladığı seçim takvimine göre, yurt dışında yaşayan seçmenler halk oylaması için sandık başına gitti. Oy verme işleminin başladığı 6 Avrupa ülkesinde ilk gün 37 bin 782 seçmen oy kullandı.

- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, "Futbolda şike" davasında, aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 36 sanık hakkında yeniden yargılama sonucu verilen beraat kararlarının onanmasını istedi.

28 MART

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Samsun programı için Atatürk Havalimanı'na giderken Sarıyer Hacıosman metro durağında makam aracından inerek, AK Parti Sarıyer Gençlik Kollarının "Evet" standını ziyaret etti. Stantta bir süre çalışmalar hakkında bilgi alan ve vatandaşlarla sohbet eden Erdoğan, daha sonra "Evet" standının hemen karşısında yer alan "Hayır" standını da ziyaret ederek vatandaşlarla görüştü.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Samsun'da düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Bu sabah 'hayır' çadırına uğradım. Dediler ki 'Biz çağdaş Türkiye istiyoruz.' Dedim ki 'Yani şu anda çağdaş Türkiye yok mu? Neyiniz eksik? Yollarınız, köprüleriniz, hızlı tren, okullar, bunlar yok mu? 14 sene önce bunlar var mıydı?" diye konuştu.

- Başbakan Binali Yıldırım, Özel Kuvvetler Komutanlığını ele geçirmek isteyen darbeci general Semih Terzi'yi vurarak, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişiminin seyrini değiştiren şehit Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir'in Niğde'deki kabrini ziyaret etti.

- CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın bir 'Hayır' çadırını ziyaret etmesi güzel bir olay, hayırlı bir iş. Sonuçta tarafsız, bütün vatandaşlara eşit mesafede olması gereken Cumhurbaşkanı'nın 'Evet' çadırını da 'Hayır' çadırını da ziyaret etmesi, tarafları dinlemesi güzel bir şey." diye konuştu.

- Niğde'nin Ulukışla ilçesinde bir astsubay ve bir polisin şehit olması, bir vatandaşın yaşamını yitirmesi, 7'si asker 8 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan terör saldırısına ilişkin açılan davada, DEAŞ mensubu 4 sanığa, 10 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesine ilişkin hükmün gerekçeli kararı açıklandı. Niğde Ağır Ceza Mahkemesince açıklanan gerekçeli kararda, "Sözde hilafet devleti kurmaya çalışan ve bu amaç doğrultusunda cebir ve şiddet içeren eylemde bulunan" sanıkların anayasayı ihlal suçu işlediklerinin sabit görüldüğü ve bu suçtan mahkumiyetlerine karar verildiği belirtildi.

- Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında gözaltına alınan, aralarında gazeteci, emniyet ve jandarma görevlilerinin de bulunduğu 8 şüpheli, ''silahlı terör örgütüne üye olma'' ve ''anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs'' suçlarından tutuklandı.

- Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesinde 2010 yılından bu yana görülen terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK ana davasında 154 sanıktan aralarında DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, eski Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, eski milletvekili Hatip Dicle'nin de yer aldığı 111 sanık hakkında çeşitli oranlarda hapis cezası, 43 sanık hakkında ise beraat kararı verildi.

- Adana'nın Kozan ilçesinde bir eve kimliği henüz belirlenemeyen kişi ya da kişilerce düzenlenen silahlı saldırıda Hüseyin Doğan (43), 8 yaşındaki oğlu Hakkı, kardeşi Mehmet Doğan (38) ile Doğan kardeşlerin dini nikahlı eşleri Ayşe Ayrancı ve Fatma Yavuz hayatını kaybetti.

- İş adamı Fadıl Akgündüz, Bayrampaşa'daki Caprice Gold ile Maldivler'deki Caprice Maldivler adlı gayrimenkul projelerinde, devre mülk satışı yapılan 349 kişinin dolandırıldığı iddiasıyla İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davada tahliye edildi. İddianamede, Akgüzdüz ile akrabalarının da aralarında bulunduğu 6 sanığın ''nitelikli dolandırıcılık'' suçundan 698 yıldan 2 bin 443'er yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörülüyordu.

29 MART

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kaynakları, 21 Temmuz 2016'da, saat 10.22'de ABD İstanbul Başkonsolosluğu adına kayıtlı numaradan, FETÖ'nün "hava kuvvetleri imamı" olduğu belirtilen Adil Öksüz'ün cep telefonunun arandığına dair kayıt bulunduğunu bildirdi. Başsavcılık kaynakları, yargı muhabirlerinin, bir gazetede yayınlanan "darbe girişimi gecesi Öksüz'ün, ABD konsolosluğu santral numarasından arandığına" ilişkin habere yönelik soruları üzerine, "21 Temmuz 2016 tarihinde, saat 10.22'de ABD İstanbul Başkonsolosluğu adına kayıtlı numaradan Adil Öksüz'ün cep telefonunun arandığına dair kayıt var." bilgisini paylaştı.

- ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, FETÖ firarisi Adil Öksüz'ün ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğundan 21 Temmuz 2016'da aranmasına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Amerikan-Türk emniyet güçleri arasındaki yakın iş birliğinin doğrudan sonucu olarak, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğundan Adil Öksüz adına kayıtlı bir numaraya 21 Temmuz 2016 tarihinde bir çağrı gerçekleştirilmiştir." denildi. Emniyet Genel Müdürlüğünün 21 Temmuz'da ABD'nin Türkiye Temsilciliğini arayarak, Adil Öksüz'ün Türkiye'den kaçmasını engelleme konusunda yardım talebinde bulunduğu savunulan açıklamada, "Bunun arkasından Öksüz'ün vizesini iptal ettik ve ABD yasaları gereğince Öksüz'ü arayarak kendisini bu iptal konusunda bilgilendirmeye çalıştık. ABD Başkonsolosluğunun, şüphe uyandırmaktan çok uzak olan bu çağrısı, darbe girişiminin ardından ABD ve Türk emniyet güçlerinin yakın işbirliğini sergilemektedir." ifadelerine yer verildi.

- Başbakan Binali Yıldırım, FETÖ'nün "hava kuvvetleri imamı" olduğu belirtilen Adil Öksüz'ün, ABD Büyükelçiliğince 21 Temmuz'da arandığının ortaya çıkmasına ilişkin, şu anda firari olan Öksüz'ün 15 Temmuz darbe girişiminde çok önemli bir rolünün bulunduğunu, kilit bir isim olduğunu belirtti. Akıncı Üssü'nde generallere emir veren Öksüz'ün, ilk ifadesinde "Oraya tarla bakmaya gelmiştim." dediğini anımsatan Yıldırım, "Tabii bu çok ilginç. ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğundan aranmış olması, bunun ifadelere girmiş olması ve ifadelere girmesinden sonra konsolosluğun 'Biz vizesini iptal etmek için aradık. 15 Temmuz'un faillerinden biriydi, onun için biz de duyarlılık gösterdik, Türkiye Cumhuriyeti devletine karşı sorumlu davrandık, hemen vizesini iptal ettik'. Resmi açıklama bu. Yersen. Tabii başka şeyler de var mı yok mu bakmak lazım. İnsan 'Her iş bitti de o mu kaldı?' sorusunu sormaktan da geri duramıyor. Daha tatmin edici bir cevap bekleriz." diye konuştu.

- Başbakan Yıldırım, başka bir soru üzerine, Fırat Kalkanı Harekatı'nın bittiğini belirterek, "Bundan sonra ihtiyaç olması halinde artık yapılabilecek bir hareket artık başka bir isimle anılacak." dedi.

- Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleşen toplantı yaklaşık 4 saat sürdü. Toplantının ardından yayımlanan bildiride, Türkiye'nin milli güvenliğine yönelik her türlü risk ve tehdide karşı hukuk çerçevesinde alınan tedbirlerin, FETÖ/PDY, PKK/PYD-YPG ve DEAŞ başta olmak üzere, terör örgütlerine karşı yürütülen mücadele ile dönem içinde düzenlenen terör eylemlerinin toplantıda kapsamlı bir şekilde görüşüldüğü kaydedildi. Bildiride, "Son günlerde Türk siyasetçi ve devlet adamlarına karşı bazı Avrupa ülkelerinde muhatap hükümetlerce sergilenen uluslararası hukuk kurallarına ve diplomatik teamüllere aykırı tutum ve davranışlar ile bu kapsamdaki İslam karşıtı ırkçılık faaliyetleri değerlendirilmiştir. Devletimizin fiziki saldırılara maruz kalan vatandaşlarımızın hak ve hukukunun müdafaası hususunda alınabilecek tedbirler müzakere edilmiştir." açıklaması yapıldı. Suriye ve Irak'ta yaşanan siyasi, askeri ve insani gelişmeler hakkında Kurul'a bilgi sunulduğu aktarılan bildiride, "Ülkemizin sınır güvenliğini sağlamak, DEAŞ terör örgütünün ülkemize yönelik tehdit ve saldırılarını önlemek, yerinden edilmiş Suriyeli kardeşlerimizin ülkelerine dönüşlerine imkan vermek ve Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde huzur ve güven içerisinde yaşamlarını sürdürmelerini sağlamak maksadıyla yürütülen harekatın başarıyla sonuçlandığı ifade edilmiştir." ifadelerine yer verildi.

- Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan 688 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 416 kişi kamudaki görevlerine iade edildi. Göreve iade edilenlere, kamu görevinden çıkarıldıkları tarihten göreve başladıkları tarihe kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal hakları ödenecek. Bu kişiler, kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamayacak.

- İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi, online otel rezervasyon portalı "booking.com"un Türkiye'deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı verdi. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) avukatlarının, seyahat acentalarına karşı haksız rekabet gerçekleştirdiği iddiasıyla "booking.com"un faaliyetlerinin durdurulması talebiyle açılan dava kapsamında alınan karar ile söz konusu şirketin internet üzerinden Türkiye'deki otel, konaklama tesislerinin pazarlanması ve pazarlanmasına aracılık edilmesi yönündeki faaliyeti TİB aracılığıyla durduruldu.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Mahmutbey gişelerinin kapatılmasına teşebbüs edilmesi ve Ispartakule'de meydana gelen olaylarla ilgili 10'u tutuklu 36 şüpheli asker hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. İstanbul'daki darbe girişimine ilişkin 19. iddianame, başsavcılıkça onaylanarak mahkemeye gönderildi.

30 MART

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'u Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. Kabulde, terör örgütü FETÖ'nün elebaşının iadesiyle ilgili süreç ve örgüt mensuplarının ABD'deki faaliyetlerinin önlenmesi konuları ele alındı. Suriye ve Irak'ta başta DEAŞ olmak üzere terör örgütleriyle mücadeleyi sürdürme kararlılığının vurgulandığı kabulde, bu çerçevede ne gibi ortak adımlar atılabileceği de görüşüldü. Tillerson, Başbakanlık Resmi Konutu'nda Başbakan Binali Yıldırım tarafından da kabul edildi. DEAŞ terör örgütünün Irak ve Suriye'den temizlenmesi için yürütülen çabaların ele alındığı kabulde, FETÖ ile mücadele ve elebaşı Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin atılması beklenen adımların gündeme geldiği, iki müttefik ülke arasındaki yoğun temasların sürdürülmesi üzerinde mutabık kalındığı bildirildi.

- Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ABD Büyükelçiliği'nden FETÖ firarisi Adil Öksüz'ün telefonla aranmasına ilişkin yapılan açıklamaya ilişkin, "Tatmin edici olmadığı gibi dalga geçer gibi yapılan bir açıklama. Yani şimdiye kadar Amerika Birleşik Devletleri vizesini iptal ettiği hangi insana telefon ederek 'senin vizeni iptal ettik' demiş, Türkiye ya da başka bir ülkede? Bu hiçbir şekilde inandırıcı, tatmin edici değil. Çok ciddi şekilde yeniden bir açıklama yapılması lazım. Adil Öksüz'le yapılan telefon görüşmesinin mahiyeti nedir?" dedi.

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığında darbeci generali vurduktan sonra şehit edilen Piyade Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir'in annesi Fadimana Halisdemir (69) hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Halisdemir'in vefatı üzerine ailesini telefonla arayıp, taziyelerini iletti.

- Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, ilköğretim okullarındaki yazma eğitiminde bitişik eğik el yazısıyla öğretim yerine dik temel harfler kullanılacağını bildirdi. Gelecek yıldan itibaren ilkokul birinci sınıflarda uygulamaya geçilecek metodun adı "dik temel harflerle ses temelli okuma yazma öğretimi" olacak. El yazısı ilkokul 3. sınıftan itibaren basitleştirilmiş bir formatla öğretilecek.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün emniyet yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, örgütün şifreli mesajlaşma programı ByLock'u kullandığı gerekçesiyle gözaltına alınan ve hakimliğe sevk edilen 43 şüpheli polisten 40'ı ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan tutuklandı.

- FETÖ soruşturmaları kapsamında aranırken sahte kimlik ve pasaportla yakalanan eski hakim Dursun Ali Gündoğdu ve savcı Sadrettin Sarıkaya "resmi belgeyi bozma, yok etme veya gizleme", savcı Adnan Çimen ise "resmi belgede sahtecilik" suçundan Bakırköy 39. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından ikişer yıl hapis cezasına mahkum edildi.

31 MART

- Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin iddianamenin tamamlanarak mahkemeye gönderildi. Bir numaralı sanığın FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, iki numaralı zanlının Adil Öksüz, üç numaralı şüphelinin ise Kemal Batmaz'ın olarak yer aldığı iddianamede, bir orgeneral, 6 tümgeneral, 18 tuğgeneral, 22 albay, 26 yarbay, 33 binbaşı, 56 yüzbaşı, 62 üsteğmen, 115 teğmen, 131 astsubay ve bir uzman çavuş, 6'sı yönetici 10 sivil olmak üzere 481 sanık bulunuyor. Toplam 570 klasörden oluşan 4 bin 658 sayfalık iddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakanlık, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve TBMM'nin bombalanmasında mağdur olan milletvekilleri şikayetçi olarak yer aldı. Öksüz'ün, darbe emrini ABD'deki örgüt elebaşı Fetullah Gülen'den alarak, 13 Temmuz'da Türkiye'ye geldiğinin Atatürk Havalimanı'ndaki fotoğraflar ve ABD resmi makamlarınca gönderilen yazıdan anlaşıldığı belirtildi. İddianamede, Öksüz'ün 21 Temmuz'da saat 10.22'de ABD Başkonsolosluğu adına kayıtlı "212 3359000" nolu hattan arandığı bilgisi de yer aldı.

Akıncı Üssü'ndeki darbe girişimi faaliyetlerine ilişkin iddianamede, darbe günü ve gecesi yaşananlar, 15 Temmuz saat 16.00'dan 16 Temmuz saat 13.00'e kadar dakika dakika sıralandı, İddianamede darbe günü yaşananların başlangıcı olarak, Kara Havacılık Komutanlığında görevli bir subayın MİT'e gidip FETÖ'cülerin MİT Müsteşarı Fidan'ı almak için kuruma saldırı yapılacağı ihbarında bulunduğu 16.16 saati baz alındı. Saat 22.53'te iki helikopterin İmralı Adası yakınlarında uçuş yaptığının tespit edildiği, saat 22.54 itibarıyla da toplam 10 adet F-16, iki tanker uçağı ve bir gözetleme uçağının havada izinsiz uçtuğu belirlendi. Saat 22.54'te darbeciler tarafından oluşturulan "Yurtta Sulh" isimli WhatsApp grubundan, "AKP İl Teşkilatı yolda, geçirmeyin, ateş serbest" talimatının verildiği tespit edildi. Darbecilerin saat 06.35'te "Yurtta Sulh" isimli WhatsApp grubundan, "Tiran yurt dışına kaçtı, herkes devam edecek, tüm dostların iş başında olmaları gerekiyor, acilen herkese duyurun, TV'ler sizi etkilemesin." şeklinde paylaşımda bulunduğu belirlendi. İddianamede, "Bu son paylaşımdan da anlaşılacağı gibi saat 05.37'de 'Yurtta Sulh' WhatsApp grubundan 'Teslim olun' çağrısında bulunulmasına rağmen, bu çağrıdan sonra darbecilerin son bir değerlendirme toplantısı yaptığı ve o toplantı sonunda yeniden saldırma kararı aldıkları ve bu karar üzerine saat 06.35'te 'Yurtta Sulh' WhatsApp grubundan bu son mesajı yazdıkları anlaşılmıştır." değerlendirmesi yapıldı.

İddianamenin, darbe girişimi günü ve gecesi yaşananların dakika dakika sıralandığı bölümü, "Saat 13.00, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Amasya Genelgesi'nde 'Vatanın bütünlüğünü, milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.' dediği gibi, Sayın Cumhurbaşkanının liderliğinde, iktidar ve muhalefet partilerinin desteğiyle aziz millet, 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirilen darbe girişimine 'Dur' demiş, azim ve kararlılığı ile istiklaline ve istikbaline sahip çıkmıştır." şeklinde tamamlandı.

İddianamede, sanıklarından Akın Öztürk'ün, "yurtta sulh konseyi ve FETÖ/PDY'nin yöneticisi olduğu, eylemin organizasyonu ve icrasında görev aldığı, teşebbüsü bizzat gerçekleştirenlere emir ve talimat verdiği" belirtildi. Öztürk hakkında "Anayasayı ihlal, Cumhurbaşkanına suikast, yasama organını ortadan kaldırmaya teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı örgütü yönetmek, askeri komutanlıkların gasbı, kasten öldürme, kasten öldürmeye teşebbüs, mala zarar verme, kamu malına zarar verme, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, ibadethanelere zarar verme ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlamaları yöneltildi. Darbeye teşebbüs faaliyeti sırasında 25 pilot F-16 uçağı kullandı. Bunlardan 11'i bombalama faaliyetlerini gerçekleştirdi, pilotlardan 2'si İstanbul üzerinde alçak uçuş yaparken, 2'si Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçağını takiple görevlendirildi. Diğer 10 F-16 pilotu da Ankara üzerinde alçak uçuş yaptı.

- FETÖ'nün medya yapılanmasına ilişkin 26'sı tutuklu 29 sanığın yargılandığı davada, 21 tutuklu sanığın adli kontrolle tahliyesine, üzerilerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, suç vasfının ileride sanıklar lehine değişme ihtimali ve sabit ikametgah sahibi olmaları gerekçeleriyle karar verildi. Söz konusu dava kapsamında duruşma savcısı, aralarında Hanım Büşra Erdal'ın da bulunduğu 8 sanığın tahliye edilmesi kararına itiraz etti. Bunun üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, tahliyelerine karar verilen 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkardı. Bunun üzerine dava kapsamında haklarında yakalama kararı çıkarılan 8 kişi ile yeni açılan darbe soruşturması çerçevesinde gözaltı kararı verilen 13 kişi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı.

- FETÖ/PDY yönelik operasyonda gözaltına alınan, örgütün "Tanzanya imamı" olduğu öne sürülen "Halit" kod adlı Atilla Ün tutuklandı.

- Sinema ve tiyatro sanatçısı Halit Akçatepe (79), Ataşehir'de bir süredir tedavi gördüğü özel bir hastanede yaşamını yitirdi. Yeşilçam'ın sevilen oyuncularından Akçatepe, Hababam Sınıfı'ndaki "Güdük Necmi", Süt Kardeşler'deki "Ramazan", Köyden İndim Şehire filmindeki "Gayret" karakterleriyle sinemaseverlerin gönlünde taht kurmuştu.

- Türk Silahlı Kuvvetleri, 24 Ağustos 2016'da koalisyon güçleri ile koordineli başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı'nın başarıyla tamamlandığını bildirdi.













Haber Ara