Dolar

32,3246

Euro

35,0781

Altın

2.309,12

Bist

9.079,97

Türkiye'de 2017 böyle geçti (11)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin otomobilini yapacak Ortak Girişim Grubu'nda Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell Grubu ve Zorlu Holdingin bulunduğunu açıkladı- FETÖ'nün 'Tahşiyeciler grubuna' kumpas kurduğu iddiasıyla elebaşı Gülen ile kapatılan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Karaca ve eski emniyet müdürlerinin de bulunduğu 33 sanığın yargılandığı davanın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahk

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-21 10:40:55

Türkiye'de 2017 böyle geçti (11)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin otomobilini yapacak Ortak Girişim Grubu'nda Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell Grubu ve Zorlu Holdingin bulunduğunu açıkladı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) ''Tahşiyeciler grubuna'' kumpas kurduğu iddiasıyla elebaşı Fetullah Gülen ile kapatılan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve eski emniyet müdürlerinin de bulunduğu 33 sanığın yargılandığı davanın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasında Karaca 31 yıl, eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer ise 16 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin kaldırılmasının ardından, liselere geçişte uygulanacak yeni sistemi açıkladı.

Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.

(FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından alınan güvenlik tedbirlerinden biri olan, hususi (yeşil) ve hizmet (gri) pasaport sahiplerinin, bağlı bulundukları kurumdan görev ya da yurt dışına çıkış izin yazısı alarak seyahat etmelerine yönelik uygulama sona erdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Soçi'de Sanatoryum Rus'ta "Suriye" konulu üçlü zirvede bir araya geldi.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığına, Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Huriye Martı'nın atanmasıyla, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bu göreve bir kadın getirildi.

"Kutlu Doğum" haftasının adı "Mevlid-i Nebi" olarak değiştirildi, haftanın başlangıcının Hicri Takvim'e göre rebiülevvel ayının 12'nci günü olması kararlaştırıldı.

Anayasa Mahkemesi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2012'de Başbakan olduğu dönemde Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik sözleri nedeniyle tazminat ödemeye mahkum edilmesinin "ifade özgürlüğünün ihlali" olmadığına hükmetti.

1 KASIM

- Başbakan Binali Yıldırım, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimiyle kurumlara verdiği tahribatın süratle telafi edildiğini bidirdi.

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, kuvvet komutanlarıyla, Hatay'daki birliklerde inceleme ve denetlemelerde bulundu, bölgedeki birlik komutanlarıyla toplantı yaptı.

- Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 17-25 Aralık kumpasları ile 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan iş adamı Osman Kavala tutuklandı.

2 KASIM

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin otomobilini yapacak Ortak Girişim Grubu'nda Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell Grubu ve Zorlu Holdingin bulunduğunu açıkladı. Erdoğan, "Ortak girişim grubumuzdan beklentimiz, hazırlık sürecini hızla tamamlayarak en geç 2019'da otomobilimizin prototipini tamamlaması, 2021'de ticari satışına başlamasıdır." dedi.

- Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, İsmail Küçükkaya ve Fidel Okan hakkında, "kamu görevlisine alenen hakaret" ve "Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını alenen aşağılama" suçlarından 1 yıl 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istemiyle dava açıldı.

- FETÖ'nün Hava Kuvvetleri Komutanlığındaki sözleşmeli subayların imamı olduğu belirtilen Gürdal T. Ankara'da yakalandı.

3 KASIM

- FETÖ'nün ''Tahşiyeciler grubuna'' kumpas kurduğu iddiasıyla elebaşı Fetullah Gülen ile kapatılan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve eski emniyet müdürlerinin de bulunduğu 33 sanığın yargılandığı davanın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasında Karaca 31 yıl, eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer ise 16 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

- Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK), Irak'ın kuzeyindeki terör hedeflerine düzenlenen hava harekatında etkisiz hale getirilen terörist sayısının 96'ya ulaştığı bildirildi.

4 KASIM

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanları, Hakkari'nin Şemdinli ilçesi kırsalındaki teröristlerin saldırısında 6 asker ve 2 güvenlik korucusunun şehit olduğu bölgede incelemelerde bulundu, şehit askerlerin görev yaptığı Büyüktepe Hudut Karakolu'nu ziyaret etti.

- Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin kaldırılmasının ardından, liselere geçişte uygulanacak yeni sistemi açıkladı. Yılmaz, TEOG'un yerine liselere geçişte uygulanacak yeni modele ilişkin, "Eğitim bölgesi ve sınavsız mahalli yerleştirme sistemini getirdik. Bu sistemde veli ve öğrencimiz adresine en yakın okula yerleştirilecek." dedi.

6 KASIM

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yıkılarak opera binasına dönüştürülecek Atatürk Kültür Merkezi'nin 2019'un ilk çeyreğinde hizmete girdiğinde İstanbul'un yüz akı, sembol bir mekanı haline geleceğini bildirdi. AKM tek bir binadan, geniş kapsamlı, büyük bir komplekse dönüşecek, daha önce bin 300 kişilik olan AKM, yenilendikten sonra 2 bin 500 kişilik büyük bir opera salonuna kavuşacak. Konser, tiyatro salonları, sinemalar, kütüphaneler, tasarım dükkanları ve bunların arasında yer alan kafeler ve restoranlar gibi ikincil mekanlar, daha etkin hizmet verebilecekleri şekilde yeniden düzenlenecek.

- Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinde yapılan oylamayla Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Tuna kullanılan 136 oyun 104'ünü aldı, 29 boş, 3 geçersiz oy sayıldı.

7 KASIM

- Başbakan Binali Yıldırım, Esenboğa Havalimanı'nda, ABD'ye hareketinden önce yaptığı açıklamada, "Bir gazete şahsı ve ailesi hakkında 'off-shore şirketleri var, yerli değil, milli değil.' gibi bir haber yapıldığını belirterek, "Milletim beni bilir, benim dokunulmazlığım var ama çocuklarımın dokunulmazlığı yok. Buradan davet ediyorum, her türlü soruşturma, gerek mali gerek hukuki yönden yapılabilir. Bunu özellikle de istiyorum. Dolayısıyla hiç kimsenin hiçbir şekilde haksız yere itham edilmesi, yanlış iş yapıyor gibi gösterilmesi kabul edilemez. Biz onurumuzla varız. Ülkemiz, milletimiz için bütün ömrümüzü verdik. Bizim için en büyük servet itibarımızdır, gerisi el kiridir, gelip geçicidir." dedi.

- İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında verilen 25 yıllık hapis cezasına ilişkin İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nin bozma kararını usul ve yasaya aykırı bularak, dosyayı iade etti.

8 KASIM

- Sözcü gazetesinin sahibi sanık Burak Akbay'ın ''silahlı terör örgütünü yönetme'' ve ''terör örgütü propagandası yapmak'' suçundan 30 yıla, biri tutuklu 3 sanığın ise ''silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek yardım etme'' suçundan on beşer yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada, tutuklu sanık Bekir Gökmen Ulu'nun tahliyesine karar verildi.

9 KASIM

- Başbakan Binali Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile Beyaz Saray'da bir araya geldi. Yıldırım, 1 saat 20 dakika süren görüşmeye ilişkin, "Sonsuz olarak sürekli karşılıklı diyaloğun devam etmesi ve sorunlara anlık müdahalelerle ihtiyaç duyulduğunda 24 saat görüşmek üzere anlaştık. Telefonlarımız birbirimize açık olacak." dedi. Taraflar, iki ülke arasındaki köklü müttefiklik ilişkilerinin ve stratejik ortaklığın önemini vurguladı ve bu görüşmenin ikili ilişkilerde, iki dost ve müttefik ülke olan Türkiye ve ABD arasında yapıcı diyalog temelinde yeni bir sayfa açması temennisinde bulundu.

- Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) daha önce tek günde yapılacağı duyurulan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) iki oturumunun iki ayrı günde yapılması kararlaştırıldı.

10 KASIM

- İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazı üzerine, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında MİT tırlarının durdurulması olayına ilişkin "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan verilen 25 yıl hapis cezasına ilişkin bozma kararından rücu ederek, yargılamanın 1 Aralık'ta istinafta yapılmasına karar verdi.

12 KASIM

- Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, İran-Irak sınırındaki depreme ilişkin yaptığı açıklamada, Muş'tan bin çadır, Diyarbakır'dan 4 bin battaniyenin Habur Sınır Kapısı'na yönlendirildiğini, Türk Kızılayının da 3 bin çadır, 3 bin battaniyeyle bir yemek tırını acilen bölgeye gönderdiğini bildirdi.

- Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ da AFAD koordinasyonunda 70 kişilik enkaz kurtarma ekibi ile Sağlık Bakanlığından medikal kurtarma ekibinin birkaç saat içinde Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait kargo uçağıyla bölgeye gitmek için hazır olacağını söyledi.

13 KASIM

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Devlet Başkanlığı Rezidansı'nda görüştü. Erdoğan, Putin ile ortak basın toplantısında "Özellikle Suriye ihtilafına ilişkin son gelişmeleri değerlendirme fırsatını bulduk. Ülkelerimizin ve halklarımızın her alanda daha yakın ve güçlü işbirliği içinde olması noktasında iki taraf da hemfikir. Özellikle de savunma sanayine yönelik müşterek atacağımız adımları çok önemsiyorum." diye konuştu.

- Başbakan Binali Yıldırım, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri'yle telefonda görüştü, depremde hayatını kaybeden İran vatandaşları için başsağlığı dileklerini iletti.

- Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı koordinasyonuyla arama kurtarma ve medikal müdahale birimlerinden oluşturulan ekip, askeri kargo uçağıyla Ankara'dan bölgeye hareket etti.

14 KASIM

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak "TUR" ile Kuveyt'e geldi. Resmi törenle karşılanan Erdoğan, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah'ın Beyan Sarayı'nda görüştü.

- İçişleri Bakanlığından, 2 Kasım'da başlayan Şırnak Bestler-Dereler operasyonunda, terör arananlar kırmızı listede olup yurt içinde bulunan tek terörist olan sözde PKK/KCK Beşli Yürütme Konseyi üyesi Gülbahar kod adlı Hülya Eroğlu'nun da arasında bulunduğu 31 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.

- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Sefaköy-Başakşehir Havaray Sistemi'nin iptal edildiğini, yerine metro ve hafif raylı sistemin hayata geçirileceğini belirtti.

15 KASIM

- FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından alınan güvenlik tedbirlerinden biri olan, hususi (yeşil) ve hizmet (gri) pasaport sahiplerinin, bağlı bulundukları kurumdan görev ya da yurt dışına çıkış izin yazısı alarak seyahat etmelerine yönelik uygulama sona erdi.

16 KASIM

- Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, tutuklu HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım'ın bireysel başvurusunu "kabul edilemez" buldu.

- FETÖ mensubiyeti veya iltisakı iddiasıyla görevlerinden uzaklaştırıldıktan sonra durumu tekrar değerlendirilen emniyet mensuplarından 533'ü görevlerine iade edildi.

- Ankara'da, 13 Mart 2016'da Kızılay'daki Güvenpark otobüs duraklarında bomba yüklü otomobille düzenlenen, 36 kişinin hayatını kaybettiği, 349 kişinin yaralandığı terör saldırısıyla ilgili 8'i tutuklu 55 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanıklardan Uğur Ayçil'in adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verildi.

17 KASIM

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Norveç'te gerçekleştirilen NATO tatbikatında, Mustafa Kemal Atatürk ile kendisinin düşman tablosuna yer aldığını belirerek, "Bu haber gelince Genelkurmay Başkanımız ve AB'den sorumlu Bakanımız, onlar da Kanada yolundaydı, bizi aradılar. 'Böyle böyle bir durum var. Bu tatbikat da NATO tatbikatı. 40 tane askerimiz var, biz şimdi bu askerimizi çekme kararı verdik, çekiyoruz.' dediler. Dedik ki 'Tabii, hiç durmayın hemen. Velev ki o hedefler kaldırılsa dahi 40 askerimizi süratle oradan çekin.' Böyle bir ittifak, böyle bir müttefiklik olamaz." dedi.

- Başbakan Binali Yıldırım, Hakkari'deki temaslarının ardından Yüksekova Dağlıca 6. Hudut Tabur Komutanlığı'nı ziyaret etti. Burada nöbet tutan askerlerle sohbet eden Yıldırım, komutanlardan brifing aldı. Yıldırım, daha sonra askerlerle yemek yedi.

- FETÖ'nün darbe girişiminin planlandığı villadaki toplantılara, Adil Öksüz ile birlikte katıldığı belirlenen örgütün "Hava Kuvvetleri sözleşmeli subaylar imamının üst düzey sorumlusu" Birol Kurubaş, nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı.

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar 17 Kasım 2017 tarihinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Halifax/Kanada'da bir görüşme gerçekleştirdi. NATO Genel Sekreterinin talebi üzerine yapılan görüşmede, Genel Sekreter, NATO tatbikatında yaşanan olaydan dolayı NATO adına özür diledi.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, NATO'nun Norveç'teki Trident Javelin Tatbikatı'nda Atatürk'ün düşman liderler arasında ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın düşmanla iş birliği içinde gösterildiği skandalla ilgili soruşturma başlattı.

18 KASIM

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, NATO tatbikatındaki Atatürk ve Erdoğan düşmanlığı skandalına ilişkin, "Hiçbir zaman kendi ülkemizin tarihine ve bugününe hakaret edilmesini kabul edemeyiz. Şimdi bu yetkililerden Türkiye'ye yapılan bu hakaret nedeniyle yöneticileri tatmin edecek açıklama bekliyoruz. Bu sıradan bir 'Özür dileriz' olayıyla geçiştirilecek bir konu değildir. Biz güçlü, itibarı olan bir devletiz. Biz, demokrasiyi, insan haklarını savunan bir devletiz. Türkiye'ye yönelik eleştiriler olabilir, buna itirazımız yok ama hiç kimse Türkiye'nin yöneticilerine ve tarihine hakaret edemez. Bunu şiddetle kınıyoruz." diye konuştu.

- FETÖ'nün sözde "Hava Kuvvetleri Komutanlığındaki sözleşmeli subayların imamı" olduğu belirlenen Gürdal Türkekurban, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

- Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığına, Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Huriye Martı'nın atanmasıyla, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bu göreve bir kadın getirildi.

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, NATO tatbikatındaki "Atatürk ve Erdoğan düşmanlığı" skandalına ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu tatbikat görünümlü provokasyon kapsamında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafının kurgusal hasım ülkelerin liderleri arasında gösterilmesi, ilaveten Sayın Erdoğan'ın alenen karalanması, tamir ve telafisi olmayan bir rezilliktir. NATO'yu doğrudan bağlayan bu alçalmanın, bu aşağılık tertibin birkaç ucube ve alçak görevlinin suçu diye geçiştirilmesi, özür dilemekle durumun kurtarılma gayretleri beyhude ve boş bir arayıştır." ifadelerini kullandı.

- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak, NATO tatbikatındaki "Atatürk ve Erdoğan düşmanlığı" skandalıyla ilgili olarak özür diledi. Stoltenberg, görüşmede, skandalla ilgili komuta kademesi tarafından gerekli soruşturmanın başlatıldığını ve hadiseye sebebiyet veren sözleşmeli Norveçli teknisyenin işine derhal son verildiğini belirtti. Stoltenberg, benzer bir hadisenin tekrarlanmaması için gerekli tüm tedbirlerin alınacağını, yaşanan skandalın NATO ve Türkiye arasındaki ilişkileri olumsuz etkilememesini ümit ettiğini bildirdi.

19 KASIM

- İçişleri Bakanlığınca, terörden arananların kırmızı listesinde yer alan PKK-KCK bölücü terör örgütünün sözde yöneticilerinden "Delal Amed" kod adlı Hülya Eroğlu'nun Diyarbakır'daki cenazesine katılan HDP'li milletvekilleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

20 KASIM

- Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığına atanan ilk kadın Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, görevine başladı.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanlığına yeniden seçilen İsmail Kahraman'ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti.

21 KASIM

- Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Almanya'da olduğu ileri sürülen FETÖ'nün "hava kuvvetleri imamı" firari Adil Öksüz hakkında iade talepnamesi hazırlandı.

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Soçi'de Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valeriy Gerasimov ve İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ile ikili ve üçlü toplantı gerçekleştirdi. Toplantılarda, Suriye'deki güvenlik sorunları, terör örgütleriyle mücadelede yapılan iş birliği ve bölgede oluşturulan "Gerginliği Azaltma / Çatışmasızlık Bölgeleri" kapsamında görüş alışverişinde bulunuldu.

22 KASIM

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Soçi'de Sanatoryum Rus'ta "Suriye" konulu üçlü zirvede bir araya geldi. Erdoğan, üçlü zirvenin basına açık bölümünde yaptığı konuşmada, "Bu üçlü zirve Suriye'de akan kanın artık tamamen durması, yıllardır yaşanan trajedinin son bulması bakımından son derece önemli. Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye meselesinde yakın bir çalışma ortamı tesis etmelerinin müspet sonuçlarına dünya şahit olmuştur." dedi.

Erdoğan, "2254 Sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararı'nda tanımlandığı üzere, Suriye halkının öncülüğünde ve sahipliğinde yürütülecek kapsayıcı, özgür, adil ve şeffaf bir siyasi sürecin hayata geçirilmesine yardımcı olmak husunda görüş birliğine varmış bulunuyoruz." ifadesini kullandı.

Zirvenin ardından "Türkiye, İran ve Rusya Devlet Başkanlarının Ortak Açıklaması" yayımlandı. Açıklamada, "Devlet başkanları, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne olan kuvvetli taahhütlerini teyit etmiş, bahsi geçen gerginliği azaltma, bölgelerin tesis edilmesi ve Suriye ihtilafının çözümüne yönelik hiçbir siyasi girişimin Suriye Arap Cumhuriyeti'nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne hiçbir suretle halel getiremeyeceğini vurgulamışlardır." ifadeleri yer aldı.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Belediye Başkanları Toplantısı'nda, "Belediye başkanı zorla istifa ettiriliyor. Yeni belediye başkanı gelip koltuğa oturuyor. Arkasından Haliç'te yapılaşma 4 kat, belediye meclisinden bir karar, 10 kata çıkıyor. İhanetin katmerlisi. Haliç'in etrafına yüksek binalar diktiğinizde bu Haliç'e ve İstanbul'a ihanet etmek değil midir? Fatih'in gemileri indirdiği Haliç. Emin olun gözleri kararmış." dedi.

23 KASIM

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran hakkında güvenlik güçlerince etkisiz hale getirilen terör örgütü mensubunun cenazesine katıldığı gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

24 KASIM

- Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanlığına Üst Kurul Üyesi Prof. Dr. İlhan Yerlikaya yeniden seçildi.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na, partisinin grup toplantısında, kendisine, çocuklarına ve ailesine yönelik sözleri nedeniyle 1 milyon 500 bin lira değerinde manevi tazminat davası açtı.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump telefonda görüştü. Görüşmede ikili ilişkiler, Soçi zirvesi, Suriye krizi ve bölgesel sorunlar ele alındı. Görüşmede, DEAŞ, PKK, FETÖ ve benzeri örgütler dahil, tüm terör örgütlerine karşı birlikte mücadele etme konusunda mutabık kalındığı bildirildi.

- Guru Medya Yayın Grubu Başkanı Hayreddin Aydınbaş, Ankara'da aralık ayında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov cinayetiyle ilgili soruşturma kapsamında tutuklandı.

25 KASIM

- Bazı büyükelçilerin merkeze alınması, bazı büyükelçiliklere de atama yapılmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Merve Safa Kavakçı Kuala Lumpur Büyükelçiliğine atandı.

- Kars'ın Sarıkamış ilçesi kırsalında, terör örgütü PKK'nın kış yapılanmasının engellenmesi amacıyla "Şehit Piyade Astsubay Üstçavuş Arif Çakır-16" operasyonu gerçekleştirildi.

- Muğla'nın Ula ilçesinde meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki deprem hasara yol açtı. AFAD ekipleri, köyde çadır kurarak battaniye dağıttı.

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, DEAŞ'tan temizlenen bölgelerin başka terör örgütlerine bırakılmamasının yanı sıra Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasının da hayati önem taşıdığı vurgulandı.

- Başbakan Binali Yıldırım, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile telefonda görüştü. Görüşmede, başta DEAŞ ve PKK ile olmak üzere terörle mücadelede Irak ile yakın iş birliğine verilen önem vurgulanırken, üst düzey diyalog ve temasların yoğun şekilde sürdürülmesi hususunda mutabık kalındı.

26 KASIM

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" kapsamında Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'nde düzenlenen programda yaptığı konuşmada, "Şimdi ben buradan bir şey söylüyorum. Tayyip Erdoğan'ın yurt dışında bir kuruş parası varsa, herhangi bir bankada, çıksın bunu ispat etsin. İspat ettiği anda cumhurbaşkanlığı makamında bir dakika durmayacağımın taahhüdünü veriyorum. Bunu ispat edemeyen Kemal, acaba o makamında duracak mı o da bunun bana taahhüdünü versin." ifadesini kullandı.

- Başbakan Binali Yıldırım, Londra'ya hareketinden önce Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yaptığı basın toplantısında, "(Trump'ın YPG'ye silah verilmeyeceği sözü) Zaten başından beri biz orada DEAŞ terör örgütüyle mücadele için PKK'nın kuzenleri, yeğenleri olan PYD ve YPG ile bir olup bunlara karşı mücadele etmenin doğru bir seçim olmadığını hep söyledik. Dostumuz ve müttefikimiz ABD, her defasında bize bunun bir tercih değil, mecburiyet olduğunu söylediler. DEAŞ da temizlendiğine göre öyle bir mecburiyet de ortadan kalkmış durumda. Beklentimiz bir an önce bu ortaklığı sona erdirmeleri ve gerçek ortaklarına, müttefiklerine geri dönmelerini bekliyoruz." dedi.

- Türkiye, Mısır'da, El Ravda Camisi'ne yapılan menfur terör saldırısında hayatını kaybedenlerin acısı nedeniyle bir gün süreyle milli yas ilan etti.

27 KASIM

- FETÖ/PDY tarafından 17 Aralık soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı gerekçesiyle eski savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında açılan ve Yargıtay 16. Ceza Dairesinde görülen davada, firari sanıklar hakkında kırmızı bülten çıkarılmasına karar verildi.

- FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında görevlerinden ihraç edilen ve çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve Hakimler Savcılar Kurulu üyelerinin yargılanmasına başlandı.

- Ankara'nın Keçiören ilçesinde yıllardır atıl halde bulunan "Cumhuriyet Kulesi"nin yıkılıp yıkılmamasına ilişkin hafta sonu yapılan halk oylamasına katılanların çoğunluğu, "kulenin yıkılmaması" yönünde oy kullandı.

28 KASIM

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Grup Toplantısı'nda, "1 Ağustos 2011'de Man Adası Devleti'nde 1 sterlin sermaye ile "Belbey Limited" adıyla bir şirket kurulduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu, kardeşi, eniştesi ve dünürünün de aralarında bulunduğu isimler tarafından bu şirket aracılığıyla yurt dışına 15 milyon dolarlık para transferi yapıldığını" iddia etti.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Ahmet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun grup toplantısındaki "para transferi" iddialarına ilişkin, "Türkiye Cumhuriyeti devleti sınırları içerisinde mukim bir banka şubesinden, müvekkillerim adına kayıtlı bir hesap numarasından, yurt dışındaki herhangi bir şahsa veya herhangi bir şirkete tek kuruş para gönderilmemiştir. Gösterdiği belgeler de bunu ispat eden belgeler değildir. Biz yargı önünde Kılıçdaroğlu'ndan hesabını soracağız ve 'hodri meydan' diyoruz, belgeleri yayınlasın." dedi.

29 KASIM

- Başbakanlık Müşavirliğine, Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Emin Baysa atandı.

- Diyanet İşleri Başkanlığının "Kutlu Doğum Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftasını Kutlama Yönetmeliğinde" değişiklik içeren yönetmelikle, "Kutlu Doğum" haftasının adı "Mevlid-i Nebi" olarak değiştirildi, haftanın başlangıcının ise Hicri Takvim'e göre rebiülevvel ayının 12'nci günü olması kararlaştırıldı.

- Anayasa Mahkemesi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2012'de Başbakan olduğu dönemde Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik sözleri nedeniyle tazminat ödemeye mahkum edilmesinin "ifade özgürlüğünün ihlali" olmadığına hükmetti.

- Başbakan Binali Yıldırım, "Dün, Anamuhalefet Partisi Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu, grup toplantısında eline bir tomar kağıt alarak, heyecanla, şevkle Sayın Cumhurbaşkanımızın yakınlarının üzerinden bir itibar cinayeti işlemeye kalkmıştır. Yalan yanlış belgelerle aklı sıra akrabalar üzerinden Cumhurbaşkanımızın itibarını zedeleyeceğini zannediyor. Mal bulmuş mağribi gibi şiddetle, celalle Cumhurbaşkanımızın şahsına hakaret etmeye devam ediyor." dedi.

Yıldırım, "Geçmişte Sayın Kılıçdaroğlu buna benzer onlarca asılsız iddiada bulunmuş, her seferinde de şapa oturmuştur. Bugün de durum bundan farklı değil." ifadesini kullandı.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun iddialarına ilişkin, şu ifadeleri kullandı:

"Dekont dediği kağıtları ne gazetecilere ne adli makamlara vermedi. O kağıtların ne olduğunu şimdilik bir kendisi, bir de onları bu zatın eline tutuşturanlar biliyor.

Bu beş isim, asla o zikrettiği şirkete veya yere para göndermiş de değil. Tam aksine, mevcut şirketlerini satmaları sebebiyle onlara para geldi, oraya para gitmedi.

Burada ismi geçen kardeşlerim, eniştem, dünürüm ve diğerleri, üst düzeyden zaten davalarını açacaklar ve hukuki olarak bu işin mücadelesini verip, yakasından bu adamın düşmeyecekler. Yargıda bu hak aranacaktır ve ben de ayrıca tekrar buna yeniden bir dava açacağım. Ben de hukukta hakkımızı yeniden aramanın peşinde olacağım.

Türkiye, Suriyeliler için AFAD eliyle 2,3 milyar dolar, belediye hizmetleri olarak 6 milyar dolar, sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla 1,2 milyar dolar harcama yapmıştır. Bunun dışında sınırlarımız içinde ve dışında verilen eğitim ve sağlık hizmetleri ki bunlar sınırsız olmuştur."

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile telefonda görüştü. Erdoğan, görüşmede, Türkiye, Rusya ve İran'ın 22 Kasım'da Soçi'de liderler düzeyinde gerçekleştirdiği üçlü zirve hakkında bilgi paylaşımında bulundu.

30 KASIM

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uşak Üniversitesi Rektörlüğüne, Prof. Dr. Ekrem Savaş, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Tamer Yılmaz'ı, Işık Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Cemal İbiş'i, İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Sudi Apak'ı, İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Burhan Aykaç'ı, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörlüğüne de Prof. Dr. Mehmet Bulut'u atadı.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Bellway LTD. isimli şirketin başvurusu üzerine, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, partisinin 28 Kasım Salı günkü grup toplantısında ileri sürdüğü yurt dışı para transferine ilişkin soruşturma başlattı.

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kılıçdaroğlu'nun yurt dışı para transferine ilişkin "Sayın Kılıçdaroğlu'nun eline bir yolla geçirdiği belgeleri istismar etmek yerine, derhal ve süratle yargıya intikal ettirmesi şu aşamada en mantıklı, en meşru yoldur. CHP'nin konuyla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasıyla ilgili talebi, AKP'nin sayısal çoğunluğu dikkate alındığında yalnızca siyasi tartışmaları artırmaya yarayacak, gerçekçi olmayan, beyhude bir beklenti, belirgin bir kriz temennisidir." değerlendirmesinde bulundu.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile telefonda görüştü. Görüşmede, ikili ilişkiler ve Suriye ekseninde bölgesel gelişmeler ele alındı. Erdoğan, Türkiye, Rusya ve İran'ın katılımıyla 22 Kasım'da gerçekleşen Soçi zirvesi hakkında Merkel ile bilgi paylaşımında bulundu. Mülteciler konusuna da değinilen görüşmede, Merkel, Suriyeli mültecilerle ilgili Türkiye'ye taahhüt edilen AB yardımlarının ulaştırılmasının hızlandırılması için çalışacağını belirtti.

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Star TV ana haberde, seçim ittifakına ilişkin formülünü açıkladı. Bahçeli, seçim ittifakı formülünü "Cumhur ittifakı" olarak adlandırdı.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında dile getirdiği iddialara ilişkin, "Bu evrakları veren de bir insan tabii ki uzaydan almadık. Ama bunlar bize geldi diye biz ortalığa çıkmadık. Bakıyoruz, araştırıyoruz, doğrulatıyoruz, ilgili kişilerle konuşuyoruz. FETÖ'cüler mi verdi? Yok efendim, ilgisi yok. Bu ülkeyi seven, bu ülkenin çıkarlarını savunan milyonlarca bürokrat var, milyonlarca insan var. Onlar yurtsever insanlar, haksızlıklara tahammül edemeyen insanlar. Onlar getirip veriyorlar." dedi.



Haber Ara