Dolar

32,3712

Euro

34,9854

Altın

2.326,10

Bist

9.065,54

Türkiye'de 2017 böyle geçti (10)

Eski CHP Genel Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Baykal, geçirdiği rahatsızlık sonucu Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi'ne kaldırıldı- Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur ve Niğde Belediye Başkanı Akdoğan görevlerinden istifa etti- Eski milletvekili Akşener, İYİ Partiyi kurdu - ABD'nin İstanbul B

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-21 10:40:55

Türkiye'de 2017 böyle geçti (10)
Eski CHP Genel Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ve Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, görevinden istifa etti.

Eski milletvekili Meral Akşener, İYİ Partiyi kurdu. İçişleri Bakanlığına partinin kuruluş dilekçesini veren Akşener, Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz, ''Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs'', ''casusluk'' ve ''Türkiye hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs'' suçlarından tutuklandı.

Yükseköğretime giriş sınavının yeni adı, Yükseköğretim Kurumları Sınavı oldu.

Karaciğer yetmezliği tedavisi gören olimpiyat ve dünya şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu'na gönüllü verici arkadaşından karaciğer nakli yapıldı.

Ekim ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 EKİM

- Fransa'daki Dünya Supersport Şampiyonası'nda geçirdiği kazada bel ve kalçasında kırık oluşan milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, İranlı mevkidaşı Muhammed Bakıri'nin davetlisi olarak Tahran'a gitti.

2 EKİM

- Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türk Telekom'u işgal girişimi davasında karar çıktı. 6'sı tutuklu 13 askerin yargılandığı davada mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar eski Albay Nurullah Zeki Atmaca, eski Yarbay Birol Keskinkılıç'ın ''Anaysal düzeni ortandan kaldırmaya teşebbüs'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet, eski Yarbay Cem Doygun ile eski astsubaylar Muhammet Mustafa Çelik, Serdar Uzel ve uzman erbaş Murat Karataş'ın ise aynı suçtan müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Cezaya çarptırılan sanıklar hakkında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan hüküm kurulduğu için diğer suçlardan ceza verilmesine yer olmadığına hükmeden mahkeme heyeti, bir astsubay ve 6 erin ise tüm suçlardan beraatini kararlaştırdı.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Sözcü gazetesinin sahibi Burak Akbay'ın da aralarında bulunduğu 4 kişi hakkında yürütülen soruşturma sonucunda iddianame hazırlandı. İddianamede, şüpheli Akbay'ın ''silahlı terör örgütünü yönetme'' ve ''terör örgütü propagandası yapmak'' suçlarından 30 yıla kadar hapis, diğer şüpheliler Mediha Olgun, Bekir Gökmen Ulu ve Yonca Yücekaleli'nin ise ''silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek yardım etme'' suçundan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

3 EKİM

- İstanbul'da özel halk otobüsü devrildi. Ispartakule gişelerinde iki katlı halk otobüsünün devrildiği kazada ilk belirlemelere göre 15 kişi yaralandı.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaşamını yitiren eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin ailesini telefonla arayıp, taziye dileğinde bulundu.

4 EKİM

- ÖSYM Başkanlığına Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer atandı.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ'ye ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, 17-25 Aralık 2013 öncesi meslekten ihraç edilen firari eski savcı Zekeriya Öz ve FETÖ şüphelisi eski polis müdürleriyle de irtibatlı olduğu tespit edilen ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz, ''Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs'', ''casusluk'' ve ''Türkiye hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs'' suçlarından tutuklandı.

- Bollywood'un ünlü oyuncusu Aamir Khan, Türkiye'ye geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığının davetlisi olarak, İstanbul'a gelen Aamir Khan'ın karşılanması sırasında Atatürk Havalimanı'nda izdiham oluştu.

- MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin sanıklar Can Dündar, Erdem Gül ve Enis Berberoğlu hakkında "örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan yargılandıkları dava dosyası, aynı olaya ilişkin Aydınlık gazetesinde çıkan haberle ilgili iki sanık hakkında ''devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama'' suçundan açılan dava ile birleştirildi.

- Mevlüt Uysal'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olmasıyla boşalan Başakşehir Belediye Başkanlığına Yasin Kartoğlu seçildi.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için gittiği İran'da dini lider Ayetullah Ali Hamaney ile görüştü.

5 EKİM

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının kamu kurumlarındaki FETÖ yapılanmasına ilişkin soruşturmaları kapsamında, ByLock kullandıkları tespit edilen Maliye Bakanlığının 2'si aktif çalışan 101 personeli ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2'si aktif çalışan 32 personeli hakkında gözaltı kararı verilerek Ankara merkezli 11 ilde operasyon başlatıldı.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 45 dakika sürdü.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak'ın kuzeyindeki gayrimeşru referanduma ilişkin, "Referandum denilen olay bir sebeptir ama netice değildir. Netice bundan sonrasıdır. Burada iş bitmemiştir, sadece başlamıştır. Bir tarafında İran, kuzeyinde Türkiye, güneyinde Irak yönetimi, batısında Suriye. Ne yapacaksın, nereye gideceksin, nasıl çıkacaksın? Buyurun, şimdi bütün hava sahaları da kapatılacak, uçuşlar zaten yasaklandı. Kim gelecek, nasıl gideceksin? Yakında sınırlar da kapatılacak. Nasıl girişini çıkışını yapacaksın?" dedi.

- Hakimler ve Savcılar Kurulu, FETÖ soruşturması kapsamında, 39 hakim ve savcıyı daha meslekten ihraç etti. Böylelikle FETÖ kapsamında meslekten ihraç edilen hakim ve savcı sayısı toplam 4 bin 560 oldu.

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında EDOK Komutanı olan emekli Orgeneral Kamil Başoğlu'nun kaçırılmasına ilişkin davada, sanıklardan biri ağırlaştırılmış müebbet ve 9 yıl, 2'si müebbet, 2'si müebbet ve 7 yıl 6'şar ay, eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Kurmay Albay Muhsin Kutsi Barış ile eski Tabip Binbaşı Adem Parlak ise 9'ar yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklar arasındaki 2 er beraat ederken, firari 3 sanığın dosyasının ayrılmasına karar verildi.

6 EKİM

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde baş başa ve heyetler arası gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan ortak basın toplantısında, "Hiçbir ayrım yapmadan tüm Latin dostlarımızın barış, huzur ve esenlik içinde yaşamasını arzu ediyoruz. Halkın iradesinin üstünde bir güç olmadığına inanıyor, dış müdahalelerin çoğu zaman sorunları daha da derinleştirdiğini düşünüyoruz." dedi.

- ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğunda görevli Metin Topuz'un iletişimleri kontrol edildiğinde 'FETÖ/PDY'ye üye olmak' suçu nedeniyle hakkında soruşturma yürütülen 121 kişi ile yoğun irtibatının bulunduğu, ByLock kriptografik iletişim sistemini kullanan çok sayıda kişiyle yüzlerce irtibatının tespit edildiği bildirildi.

Şüphelinin 17-25 Aralık ve 15 Temmuz darbe girişimini yöneten FETÖ mensuplarıyla örgütün elebaşı Fetullah Gülen arasındaki irtibatı sağladığı, bu şekilde üzerine atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların ve tutuklama nedeninin bulunduğu kanaatine varıldığı açıklandı.

- Bazı soruşturmalarda usulsüzlük yaptıkları, "kurgulanmış soruşturmalar" kapsamında bazı polislerle bir hakimi dinledikleri iddiasıyla firari sanık Fetullah Gülen ve 44 polisin yargılandığı davanın tutuklu sanığı eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı, ''aasusluk'' ve ''Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs'' suçundan tutuklanan ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'u tanıdığını ve görüştüğünü kabul etti.

- Karaciğer yetmezliği tedavisi gören olimpiyat ve dünya şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu'na gönüllü verici arkadaşından karaciğer nakli yapıldı.

7 EKİM

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hindistanlı oyuncu, yönetmen ve yapımcı Aamir Khan'ı kabul etti.

8 EKİM

- İTEO'nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yürüttüğü proje kapsamında, yüzde 100 elektrikle çalışan turkuaz renkli taksi, İstanbul'da test sürüşlerine başladı.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Büyükada'da yapılan toplantıya ilişkin, aralarında yabancı uyrukluların da bulunduğu 8'i tutuklu 11 şüpheli hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "silahlı terör örgütüne yardım etme" suçlarından yürütülen soruşturmayı tamamladı. İddianamede, şüpheliler hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "silahlı terör örgütüne yardım etme" suçlarından 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, karaciğer nakli yapılan eski milli halterci Naim Süleymanoğlu'nu tedavi gördüğü hastanede ziyaret etti.

9 EKİM

- ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, büyükelçilik ve konsolosluklara giden ziyaretçi sayısını en aza indirgemek amacıyla Türkiye'deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetlerini askıya aldığını açıkladı.

- Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinden, ABD'nin Türkiye'deki vize hizmetlerini askıya almasının ardından "ABD'deki tüm misyonlarımızdaki ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemleri askıya alınmıştır." açıklaması yapıldı.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, herhangi bir diplomatik bağışıklığı bulunmayan ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı N.M.C'nin ifadesi için savcılığa davet edildiğini, bu kişinin eşi ve çocuğunun ise Amasya'da gözaltına alındığını bildirdi.

- İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, 2. Ceza Dairesi, yerel mahkeme tarafından CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'na, "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan 25 yıl hapis cezası verilmesine ilişkin hükmün bozulmasına karar verdi.Dava dosyasını yeniden incelenmek ve hüküm kurulmak üzere, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderen daire, Berberoğlu'nun tutukluluk halinin devamına hükmetti.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için gittiği Ukrayna'da Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile görüştü, Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı'na katıldı. Erdoğan, burada düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınmasına ilişkin, "Türkiye bir hukuk devletidir. Her şeyden önce biz bir kabile değiliz, bir kabile devleti de değiliz. Onların açıkladığı metin neyse mütekabiliyet esasına dayalı olarak, ona göre o metnin karşı metnini aynen bizim de Amerika'da büyükelçimiz anında açıkladı. Süreç bundan ibarettir." dedi. Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko tarafından onuruna verilen yemeğe katıldı, Kırım Tatar Toplumu temsilcileriyle görüştü.


10 EKİM

- Antalya'nın Korkuteli ilçesi Cumhuriyet Savcısı A. Kadir Küçüköner, ilçede görevli bir polis memurunun silahlı saldırısı sonucu ağır yaralandı. Ağır yaralanan Küçüköner, ilçede özel bir hastanede yapılan müdahalenin ardından hava ambulansıyla Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi.

- Antalya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan eski Burdur Valisi Hasan Kürklü tutuklandı.

- FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Lojistik Destek Merkezi ve Arıcılar Camisi'nin işgal edilmesine ilişkin davada kararını açıklayan İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu 7 sanıktan 5'inin ağırlaştırılmış müebbet ve 200'er yıl hapis, 2 sanığın da müebbet ve 166'şar yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

11 EKİM

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, son bir yılda terör örgütlerine yönelik 68 bin 464 operasyon gerçekleştirdiklerini, bunların 40 bin 215'inin PKK'ya, 25 bin 818'inin FETÖ'ye, kalanının DEAŞ ve aşırı sol terör örgütlerine yönelik olduğunu bildirdi. Soylu, "Operasyonlar neticesinde 30 bin 167 kişi tutuklanmış, 2 bin 242 terörist etkisiz hale getirilmiş, bin 488 sığınak ve barınak imha edilmiş, 515 terör eylemi de gerçekleşmeden engellenmiştir." dedi.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan resmi ziyaret için Sırbistan'a gitti. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in katılımıyla Sancak bölgesi belediye başkanlarıyla görüşen ve anlaşmaların imza törenine katılan Erdoğan, Novi Pazar Büyükşehir Belediyesi önünde halka hitap etti. Erdoğan, Belediye Başkanı Nihat Bisevac'ın iki cumhurbaşkanı onuruna vereceği öğle yemeğine katıldı. Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Belgrad Dragan Filipoviç-JUSA Çocuk Yurdu'nun açılış törenine katıldı ve 1936'dan beri açık olan şekerleme dükkanını ziyaret etti.

12 EKİM

- Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Türkiye ile ABD'nin vize işlemlerini karşılıklı askıya almasına ilişkin, "İki ülke arasında, temsilcilerin bir araya gelip bu konu üzerinde çalışmaları kararı alındı ve bu karar gereği önümüzdeki günlerde bir araya gelinecek, çalışılacak ve sonucuna göre de bir adım atılacaktır." dedi.

- YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yükseköğretime giriş sınavının yeni adının Yükseköğretim Kurumları Sınavı olduğunu bildirerek, "Yükseköğretim Kurumları Sınavı, dil sınavı hariç haziran ayının bir hafta sonu cumartesi günü yapılacak iki oturumlu bir sınavla gerçekleşecek." dedi.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile ABD'nin vize işlemlerini karşılıklı askıya almasına ilişkin, "Çok açık, net konuşuyorum, bu olayı ortaya çıkaran buradaki bir büyükelçidir. Amerika'nın, Türkiye gibi bir stratejik ortağını, bir kendini bilmez büyükelçiye feda etmesi kabul edilemez. Buna bizim 'evet' dememiz mümkün değil." dedi.

- İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında tankın içinden çıkan eski Emniyet Müdürü Mithat Aynacı ile beraber hareket ettiği belirtilen eski Emniyet Müdürü Zafer Kuloğlu'nu "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, eski Başkomiser Halil İbrahim Alan'ı ise aynı suçtan müebbet hapis cezasına çarptırdı.

- Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile Dursun Çiçek, Hasan Iğsız ve Nusret Taşdeler'in de aralarında bulunduğu 19 kişi hakkındaki "Ergenekon" davasıyla ilgili dosyanın ön incelemesini tamamladı. Heyet, Genelkurmay başkanlarının yargılanmasını Başbakan iznine bağlayan yasal düzenleme gereği, 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un yargılanması için Başbakan izninin istenmesine karar verdi. Diğer 18 sanıkla ilgili dosya ayrıldı.

13 EKİM

- Genelkurmay Başkanlığınca, Astana Süreci kapsamında, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde görev yapacak Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının, dünden itibaren gözlem noktalarını teşkil faaliyetlerine başladığı bildirildi.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ soruşturmaları kapsamında tutuklanan ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'a 30 Eylül, 2 Ekim ve 3 Ekim'de, avukatları Selman Alibaş ve Halit Akalp ile görüşme imkanı sağlandığı ve bu hususun tutanağa geçirildiğini bildirdi.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın koruma ekibi, Türk mühendislerince tasarlanan Milli Piyade Tüfeği'ni kullanmaya başladı.

- Türk Silahlı Kuvvetlerince Mardin'in Kızıltepe kırsalına yönelik 21 Eylül'de düzenlenen hava harekatında etkisiz hale getirilen 6 teröristten birinin, İçişleri Bakanlığının "terörden arananlar listesi"nde mavi kategoride yer alan Rubar Quser kod adlı Şerif Başboğa olduğu belirlendi. Başboğa, 13 Mart 2016'da Kızılay Güvenpark otobüs duraklarında bomba yüklü otomobille düzenlenen ve 36 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının hazırladığı iddianamede sanık olarak yer alıyordu.

- FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Muhabere Elektronik Bilgi Sistemleri Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığından 26 şüphelinin yargılandığı davada kararını açıklayan mahkeme, 4 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 11 sanığa müebbet, 4 sanığa 6 yıl 3 ay hapis cezası verirken 7 sanık hakkında beraat verdi.

14 EKİM

- AK Parti Genel Başkanvekili ve Başbakan Binali Yıldırım, "Ülkemizin güneyinde, Suriye ve Irak hudutlarımızda bir şer kuşağı oluşturulmaya çalışılıyor. Bu projeyi yapanları biliyoruz. Ama milletimiz rahat olsun. Bizim kardeşliğimizi, birliğimizi, beraberliğimizi bozmaya çalışanlar şunu iyi bilsin, orada bir terör devleti kurulmasına bu millet asla müsaade etmeyecek." dedi.

15 EKİM

- Doğan Medya Center'da 15 Temmuz keşfi. FETÖ mensuplarınca 15 Temmuz'da gerçekleştirilen darbe girişimi sırasında şehit düşen Vedat Bağcerci'nin ölümüne ilişkin Doğan Medya Center'da keşif yapıldı.

- Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine ilişkin, "Biz bu süreci her türlü olumsuzluğa rağmen sürdürmekte kararlıyız. Süreçten Türkiye olarak geri çekilme niyetimiz yok." dedi.

16 EKİM

- Eski CHP Genel Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesinde tedavi altına alındı. Yapılan tetkiklerde Baykal'ın bir beyin damarında pıhtı tespit edildi ve tıkanan damar için anjiyo yapıldı. Beyin tomografisinde ödem ve kanama artışı izlenmesi üzerine ameliyata alınan Baykal'ın tedavisine yoğun bakımda devam edildi. Baykal'ı, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere çok sayıda eski ve yeni siyasi ile sevenleri ziyaret etti.

- Milli Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplandı. MGK bildirisinde, "Merkezi Irak Yönetimi'nin, tüm ülkede anayasal egemenliğini tesis etmek üzere ve özellikle Kerkük'te attığı adımlar değerlendirilmiş, Irak'ın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına atfettiğimiz önem bir kez daha vurgulanmıştır." ifadesi kullanıldı.

- FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin, Yalova'daki Hava Harp Okulu öğrencilerini İstanbul'a getirdikleri gerekçesiyle yargılanan 3 eski subay, ''Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı.

17 EKİM

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polonya'ya resmi ziyarette bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda baş başa ve heyetler arası gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine ilişkin müzakereler hakkında, "Ben hep şunu söylüyorum, diyorum ki 'Almayacaksanız açıklayın şu işi, bilelim. Ne biz sizi meşgul edelim ne de siz bizi meşgul edin. İşi bağlayalım.' Bunun da kararını vermiyorlar. Biz de 'Minderden kaçan biz olmayacağız' diyoruz. Onların kararını bekliyoruz." dedi.

- Şırnak'ta kaçak faaliyet gösteren bir kömür ocağında meydana gelen göçükte 6 işçi yaşamını yitirdi.

18 EKİM

- Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, görevinden istifa ettiğini açıkladı.

- Yargıtay 5. Ceza Dairesi, kamuoyunda "kozmik oda" olarak bilinen Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığında yapılan arama ve el koymalara ilişkin Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliğinin itirazlarını değerlendiren ve "görevi kötüye kullanma" suçundan yargılanan dönemin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ankara Hakimi Hasan Şatır ile mahkeme üyesi emekli hakim Selahattin Türkeli'nin beraatine hükmetti.

- Adalet Bakanı Abdulhamit Gül başkanlığında toplanan Hakimler ve Savcılar Kurulu, bir süre önce Adalet Bakanlığı Müsteşarlığından istifa eden Kenan İpek'i, Yargıtay üyeliğine atadı.

19 EKİM

- AK Parti Sakarya Milletvekili Şaban Dişli, "Genel Başkan Danışmanlığı" görevinden istifa ettiğini bildirdi.

- Türkiye genelinde uygulanan olağanüstü halin 19 Ekim'den itibaren 3 ay süreyle uzatılmasına ilişkin TBMM kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

20 EKİM

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lütfi Kırdar Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen, Anadolu Ajansının ev sahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü 9. Zirvesi'nde, "Ülkelerimiz arasındaki ticarette artık milli para birimlerimizi kullanmanın yolunu açabildiğimiz takdirde D-8 tarihinde bir devrime imza atmış olacağız. Kur baskısı altında ekonomimizi eritmeye gerek yok." değerlendirmesinde bulundu.

Zirvenin ardından Dolmabahçe Sarayı'nda basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, PKK/PYD'lilerin Rakka'da PKK elebaşı Öcalan'ın posterini asmasına ilişkin, "Şimdi bunu Amerika nasıl izah edecek? Lafa geldiği zaman 'PKK terör örgütüdür' diyorsun. AB ülkeleri 'terör örgütüdür' diyor. Fransa'da devlet televizyonuna terörist başının posterini astılar, polis de oradan seyrediyor. Bunu neyle izah edecekler? Terörle mücadelede dayanışma bu mu? Ama biz ikili görüşmeyi yaptığımız zaman diyorlar ki 'Biz terörle mücadelede yanınızdayız'. İnanmıyoruz, yanımızda değilsiniz, yanımızda olsanız polisinizle bunları korumazsınız." dedi.

21 EKİM

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi yaptı. İki lider, görüşmede, Türkiye ve Rusya ilişkilerinin yanı sıra bölgesel gelişmeler hakkında da görüş teatisinde bulundu. Başta İdlib olmak üzere Suriye'de çatışmasızlığın hayata geçirilmesine yönelik değerlendirmelerde bulunan iki lider, Astana sürecini de ele aldı.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Uluslararası Şehir ve Sivil Toplum Kuruluşları Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, kadim şehirlerin en önemli güzelliğinin, ana karakterlerini kaybetmeden yeniyi bünyelerinde eritmesi, özlerinden katarak yeniden yoğurması olduğunu belirterek, "İstanbul bu açıdan gerçekten müstesna bir şehirdir. Ama biz bu şehrin kıymetini bilmedik, biz bu şehre ihanet ettik, hala da ihanet ediyoruz, ben de bundan sorumluyum." dedi.

- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan yönetmelik değişikliğiyle araçlarda cam filmi ve renkli cama yeniden yasak geldi.

22 EKİM

- Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in ABD'den iadesini engelleyecek bir belge, prosedür, eksiklik kalmadığını belirterek, "Her iki taraf için de şekli anlamda iade için her türlü koşullar tamamlanmıştır. Bundan sonra artık iade bekliyoruz." dedi.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yahya Kemal Beyatlı Kongre Merkezi'nde düzenlenen 2023 Gençlik Şurası'ndaki konuşmasında, "Nerede bize yönelik taciz varsa evet bir gece ansızın vurabiliriz. 'Acaba birileri izin verir mi?' Artık yok, geçti o işler. Bizimle stratejik ortak olanların, bizimle beraber hukukumuza saygı duydukları sürece biz de onlara saygı duyarız, aksi takdirde kusura bakmasınlar." diye konuştu.

23 EKİM

- CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Meral Akşener'in kuracağı partiye katılmak üzere CHP'den istifa etti.

- Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, görevinden istifa ettiğini açıkladı.

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Gölbaşı'ndaki TÜRKSAT yerleşkesinde yayınları kesmeye çalışan 5'i sivil 17 kişinin yargılandığı davada, firari sanıkların dosyası ayrılırken, diğer sanıklara, "Anayasa'yı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Asker sanıklar ayrıca TÜRKSAT personelleri Ahmet Özsoy ve Ali Karslı'nın şehit edilmesi nedeniyle ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.

- FETÖ'nün iş dünyası yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, kapatılan TUSKON'un Başkanı Rızanur Meral ve Genel Sekreteri Mustafa Muhammet Günay ile Ömer Faruk Kavurmacı ve Faruk Güllü'nün de aralarında bulunduğu 31'i tutuklu 86 sanığın yargılanmasına başlandı.

- Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Başbakan Binali Yıldırım, Süper Lig'in 9. haftasında oynanan Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde, Galatasaray tribünlerinde açılan pankarta ilişkin soruşturma açılması yönünde talimatta bulundu. Golsüz eşitlikle tamamlanan derbi karşılaşması öncesi sarı-kırmızılı taraftar grubu "UltrAslan"ın da yer aldığı Odeabank tribününde önce "Siz diz çöktüğünüz için onlar büyük görünüyor" ve "Ayağa kalk" pankartları açılmış, ardından ABD'li aktör Sylvester Stallone'nin "Rocky Balboa" karakterini canlandırdığı "Rocky" filminden esinlenerek hazırlanan görsel makaralı sistemle tribüne çekilmişti.

24 EKİM

- Niğde Belediye Başkanlığına AK Parti'nin belediye meclisi üyesi Rıfat Özkan seçildi.

- FETÖ'nün medya yapılanmasına ilişkin, ''örgüt üyeliği'' ve ''darbeye teşebbüs'' suçlarından açılan dava dosyalarının birleştirilmesinin ardından, 23'ü tutuklu 29 sanığın yargılandığı davada, Atilla Taş, Murat Aksoy ve Davut Aydın'ın tahliyesine hükmedildi.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Şimdi teklif ediyorum, demokrasiyi koruyalım. 17 ay beklemeyelim yerel seçimler için. Buyurun gelin seçimleri erkene alalım." dedi.

- İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesinin, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'na verilen 25 yıllık hapis cezası hükmünün bozulmasına ilişkin kararına şerh düştü.

25 EKİM

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'yi kabul etti. 2 saat 15 dakika süren kabulün ardından konuşan Erdoğan, merkezi yönetimin kararlı attığı son adımlarla DEAŞ terör örgütünden neredeyse Irak'ın bütününün temizlendiğini belirterek, "PKK terör örgütünün de aynı şekilde Irak'ta bir yapılanmasının olduğunu biliyoruz. Kandil gibi Sincar gibi bu bölgelerde PKK'nın bir varlığı söz konusu. Bütün buralarda da bizler her türlü dayanışma içerisinde ortak mücadeleyi sürdürmeye Türkiye olarak varız." dedi.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev ile bir araya geldi.

- Eski milletvekili Meral Akşener, İYİ Partiyi kurdu. İçişleri Bakanlığına partinin kuruluş dilekçesini veren Akşener, Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyerek, "Umutlarımız var. Hayallerimiz var. Zengin bir Türkiye istiyoruz, gücümüz var. Adil bir Türkiye istiyoruz, gücümüz var. Özgür bir toplum istiyoruz, gücümüz var. Mutlu bir Türkiye istiyoruz, hakkımız var. Yeni bir siyasal hareketle, iyi bir siyasal hareketle Türkiye kucaklaşmasını başlatıyoruz. Allah vatana, millete, insanlığa hayırlı etsin." dedi.

26 EKİM

- Büyükada'da yapılan toplantıya ilişkin yabancı uyrukluların da aralarında bulunduğu 8'i tutuklu 11 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanıkların tümünün tahliyesine karar verildi.

27 EKİM

- FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında 4. Kara Havacılık Alay Komutanlığı'ndan helikopterlerle hareket ederek İstanbul çevresinde kalkışmaya katılan ve bir kısmı daha sonra Yunanistan'a kaçan subayların da aralarında bulunduğu 9'u tutuklu, 8'i firari 19 eski havacı asker hakkında dava açıldı.

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Sahil Güvenlik Komutanlığındaki eylemlere ilişkin görülen ve 28 kişinin yargılandığı davada, ikisi ağırlaştırılmış olmak üzere 25 sanığa müebbet hapis cezası verildi. Sanıklardan 3'ünün beraat ettiği davada, eski Sahil Güvenlik Komutanı Hakan Üstem müebbet hapisle cezalandırıldı.

28 EKİM

- Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, görevinden istifa etti.

- Konya AK Parti İl Başkanlığı'nın düzenlediği toplantıda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun erken seçim çağrısına yanıt veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şu anda IMF'ye Türkiye'nin borcu var mı? Yok. Neyi konuşuyorsun sen hala, hangi erken seçim? Bunlarla sen halkı aldatamazsın. Demokrasilerde zaman bellidir, vakit gelir çıkarsın, seçimi yaparsın. Sen şimdi ey Kılıçdaroğlu, çalış da 2019'un Mart'ına hazırlan." dedi.

29 EKİM

- 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tüm yurtta coşkuyla kutlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki devlet erkanı Cumhuriyetin ilanının 94. yıl dönümü dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti. Erdoğan'a, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yüksek yargı temsilcileri, Bakanlar Kurulu üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, siyasi parti temsilcileri, kuvvet komutanları ile diğer devlet erkanı eşlik etti. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde tebrikatı kabul ederek resepsiyon verdi.

30 EKİM

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakü'den yaklaşık 90 kilometre mesafedeki Alat Limanı'nda düzenlenen "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı"nın açılış törenine katıldı.

- Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, görevinden istifa etti.

31 EKİM

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Erdoğan, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi oturumu ile bazı anlaşmaların imza törenine katıldı.

- Derin Tarih Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Armağan, derginin mayıs sayısında yer alan yazısı nedeniyle Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nce "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret'' suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara