Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Üçlü Toplantısı

Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Üçlü Toplantısı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-28 19:03:13

Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Üçlü Toplantısı
" Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya'ya vize uygulamasının tekrar başlatılması nedeniyle bu ülke vatandaşlarını mağdur etmek istemediklerini belirterek, Libyalıların Türkiye'ye gelmek için Misrata ya da komşu ülkelerdeki konsolosluklardan vize alabileceğini söyledi.

Regnum Carya Otel'da yapılan Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan Dışişleri Bakanları Üçüncü Üçlü Toplantısı'nın ardından Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov ortak basın toplantısı düzenledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, buradaki konuşmasında, gerçekleştirdikleri ikili ve üçlü görüşmelerde kendi ülkelerini ve bölgeyi ilgilendiren çok önemli konuları ele alma fırsatı bulduklarını ifade etti.

Masaya yatırdıkları enerji, taşımacılık gibi birçok konunun sadece üç ülkeyi değil, Batı Avrupa'dan Asya'ya kadar tüm ülkeleri ilgilendirdiğini dile getiren Çavuşoğlu, bu üç ülkenin de tüm bu bölgenin ve projelerin tam merkezinde yer aldığına dikkati çekti. "Amacımız tüm bu önemli konularda bölgesel sahiplenmeyi güçlendirmek" diye konuşan Çavuşoğlu, üç ülkenin bölgenin istikrarı ve güvenliğine sahip çıkması halinde hem bölgede riskleri azaltmış, hem de ülkelerin refah ve kalkınmasına katkı sağlamış olacaklarını dile getirdi.

Mevlüt Çavuşoğlu, dışişleri bakanları düzeyinde gelecek toplantının Azerbaycan'da olacağı bilgisini de verdi.

Azerbacanlı Bakan Memmedyarov da üçlü görüşmenin üç ülke için birçok alanda imkan yarattığını söyledi. Dostluk ilişkileri esasında yapılan işbirliklerinin önemli bir fırsat olduğunu belirten Memmedyarov, enerji, taşımacılık gibi meselelerin küresel anlamda da öneminin altını çizdi.

Turizmin hem Azerbaycan hem de Türkmenistan'da geliştiğini ancak Türkiye'nin bu konudaki tecrübesinin kendileri açısından önemli olduğunu ifade eden Memmedyarov, bu konuyu da ele alma fırsatı bulduklarını belirtti.

Türkmenistan Dışişleri Bakanı Meredov ise ülkelerini ilgilendiren çok önemli konularda fikir alışverişinde bulunduklarını kaydetti. Bu işbirliğinin bütün alanlarda çok önemli olduğunu söyleyen Meredov, özellikle enerji konusunun bölgenin güçlenmesi ve ülkelerin kalkınması için çok önemli olduğunu belirtti. Meredov, bunlardan farklı olarak turizm ve spor konularında da fikir teatisinde bulunduklarına işaret etti.

Türkmenistan'ın uluslararası platformda enerji güvenliği ve uluslararası konularda önerilerini Türkiye ve Azerbaycan'ın her zaman desteklediğini anlatan Meredov, bunun kendileri için önemine dikkat çekerek teşekkürlerini iletti.

-Libya'ya vize uygulamasının yeniden başlaması

Bakan Çavuşoğlu, AA muhabirinin Libya'ya vize uygulamasının başlatılmasına ilişkin sorusu üzerine, bu ülkede siyasi belirsizlik yaşandığını ve bu durumun da güvenlik riski oluşturduğunu söyleyerek, "Bu nedenle daha önce vizeleri kaldırmıştık ama bunu askıya aldık" diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Libya vatandaşlarını tabi ki mağdur etmek istemeyiz. Libya halkına yönelik yaklaşımımızda da bir değişiklik olamaz. Onlar bizim kardeşimiz. Fakat bu tedbiri almak durumundaydık. Bu durumda Libyalılar Türkiye'ye gelemez mi? Evet gelebilir. Misrata başkonsolosluğumuzdan, Misrata uzaksa komşu ülkelerdeki konsolosluklarımızdan vize alabilirler. Şimdi Libya vatandaşlarımıza bazı ön şartlarla e-vizeyi uygulayabilir miyiz, onun çalışmasını yapıyor arkadaşlarımız.

Bu tedbir tamamen oluşan güvenlik riskinden dolayı alındı. Umut ediyoruz Libya bu süreci atlatır. Birleşmiş Milletler'in bizim de desteklediğimiz çabaları sonuç verir, ulusal birlik hükümeti kurulur ve Libya'nın sınır bütünlüğü tekrar tesis edilir. Biz de tekrar kaldırırız. Tüm temennimiz budur."

Haber Ara