Dolar

32,3602

Euro

34,9541

Altın

2.325,31

Bist

9.079,97

'Türkiye artık otomobil üretim üssü de oldu'

'Türkiye artık otomobil üretim üssü de oldu'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-12 12:48:33

'Türkiye artık otomobil üretim üssü de oldu'
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, Türkiye'nin bu yıl devreye alınacak yatırımlarla hafif ticari araç üretiminden sonra otomobil üretiminde de Avrupa'da önemli merkez olma yolunda ilerlediğini belirterek, "Türkiye artık otomobil üretim üssü de oldu" dedi.

OSD, otomotiv sanayisinin 2015 yılının ilk yarısına ilişkin verileri ve gelecek dönem beklentilerini içeren "Yarı Yıl Değerlendirme Raporu"nu açıkladı.

Rapora göre, 2015 yılında yeni yatırımların ve projelerin devreye girmesi, büyüyen iç pazar ve artan ihracat sonucu üretim adetlerinde ciddi artış kaydedildi.

Toplam otomotiv pazarı bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 49 büyüdü ve 455 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde toplam otomotiv üretimi, yüzde 18 artışla 668 bine yükseldi. Otomotiv sanayisi ihracatı da bir önceki yıla göre yüzde 7,5 arttı ve 486 bin adete ulaştı.

Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, geçen yılın sonlarına doğru başlayan toparlanmayla iç pazarda büyümenin devam ettiğini belirterek, gerçekleştirilen yeni kapasite ve model yatırımlarıyla ilk yarıda hem ihracatta hem de üretimde artış yaşandığına dikkati çekti.

Önen, son iki yılda başlatılan ürün ve kapasite artırma yatırımlarının, Türkiye ekonomisinde istikrar ve sürekliliğin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini aktararak, "Bu sürekliliğin devam etmesi sanayimiz kadar Türkiye için de önemli. Ülkemiz geleceğine çok önemli ve kapsamlı projelerle yatırım yapan sanayimiz, özellikle ihracatta gerçekleştirdiği artış ve iç pazardaki büyümeyle 2015 ve sonrasına umutla bakıyor. Yatırımların hayata geçmesiyle yılı üretim ve ihracat rekorlarıyla kapatacağımızı öngörüyoruz" diye konuştu.

- "Otomotiv sanayimiz, tarihinin en büyük yatırım dönemini yaşıyor"

Önen, bu yılın ilk yarısında üretim ve ihracatın artmasında, geçen yıl gerçekleştirilen yatırım ve projelerin temel etken olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Otomotiv sanayimiz, tarihinin en büyük yatırım dönemini yaşıyor. Yeni yatırımlarla otomotiv ihracatı, önümüzdeki yıllarda çok daha hızla artacak. Seçim sonrası atmosferinin sona ermesi ve ekonominin normale dönmesiyle otomotiv sanayi, ihracatta birinciliğini daha uzun yıllar sürdürecek yatırımlara imza atmaya devam edecektir.

2015'te başlayan yeni yatırımlarla üretim kapasitesi 1,8 milyon adedin üzerine çıkacak. Kurulu kapasitenin ise 2 milyon adedin üzerine çıkması çok uzak değil. Türkiye, bu yıl devreye alınacak yatırımlarla hafif ticari araç üretiminden sonra otomobil üretiminde de Avrupa'da önemli merkez olma yolunda ilerliyor. Türkiye artık otomobil üretim üssü de oldu."

Otomotiv sanayisinin iç pazarda ve ihracatta beklediği artışla, bu yıl da üretim ve ihracat rekoru kırmayı hedeflediğini vurgulayan Önen, ilk yarıda ihracatın geçen yılın aynı dönemine kıyasla adet bazında yüzde 7,5 artmasına rağmen, avro/dolar paritesi nedeniyle değer bazında yüzde 10 azaldığını dile getirdi.

Önen, otomotiv sanayisinin sürdürdüğü bu başarıyla Türkiye ihracatına ve ekonomisine katma değer sağlayan sektörler sıralamasında ilk sıradaki yerini koruduğuna işaret ederek, "Ülke üretim anlamında sürdürülebilir bir büyüme yakaladı. Bu yıl üretimin 1 milyon 225 bin, ihracatın ise 925 binle yeni bir rekor düzeyinde gerçekleşmesini bekliyoruz" dedi.

- "İş bırakma eylemlerinin yılsonu rakamlarına yansıması az olacak"

Kudret Önen, Türkiye'nin iç pazarda bu yıl 1 milyon seviyelerini görmeyi hakkettiğini dile getirerek, matematiksel olarak çok negatif bir dış etken olmazsa bu seviyelerin görülebileceğini söyledi.

Otomotiv sektöründe iş bırakma eylemlerine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Önen, şunları kaydetti:

"Bizim beklemediğimiz bir gelişmeydi. Fabrikalarda birkaç gün, bazılarında 1 haftaya varan iş kaybı oldu. Keşke çalışan lehine görüşme süreci üretim devam ederek sürseydi. Biz fabrikalarla görüştük, yıl sonuna kadar kayıp telafi edilecek. Otomotiv endüstrisi çok ciddi bir sınavdan geçti. Muhakkak bir zarar oldu ancak çok kısa zamanda toparlandı ve bu büyük bir başarı. Ekonomi bakanı 500 milyon dolarlık kayıp açıkladı ama yıl sonuna kadar üretim anlamında telafi edileceği için yıl sonu rakamlarına yansıması az olacaktır."

OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, BMC'nin üyelik başvurusuna ilişkin gelen bir soru üzerine, başvurunun değerlendirme aşamasında olduğu bilgisini verdi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara