Dolar

32,5984

Euro

34,7848

Altın

2.493,99

Bist

9.524,59

Türkiye aleyhtarlığı kaybettirir

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-26 12:38:38

Türkiye aleyhtarlığı kaybettirir

Almanya'da yapılan son federal seçimlerin en kârlısı AfD (Alternative für Deutschland- Almanya için Alternatif ) partisi oldu.

Bir kez daha gördük ki; iktidar ve muhalefet partilerinin Almanya'nın onlarca sıkıntısını dile getirmeyip sırf Erdoğan aleyhtarlığı yapması kendilerine hiç bir şey kazandırmadı. Sosyal Demokrat Partisi başkanı Martin Schulz'un medyanın önünde "göstere-göstere" Can Dündar ile tokalaşması, seçmeni hiç ırgalamadı...
Neşeli günlerdi, gelip geçti.

AfD'nin;özellikle de doğu Almanya'da oy patlaması yaşaması, başta yabancılar olmak üzere belirli çevreleri telaşa soktu. Meclisin yeni partisi AfD, Sächsische Schweiz seçim bölgesinde %37,4 oy aldı! Bu başarı, yaşayan Müslümanlara ve yabancılara baskı olarak döner mi, göreceğiz.

İktidardaki Başbakan Angela Merkel (CDU) ve muhalefetteki Martin Schulz (SPD) sığ konuşmalardan vazgeçip ciddi politikalar üretmezlerse, bir daha ki seçimlerde AfD'nin daha büyük bir oranla meclise gelmesi kaçınılmaz olacak.

Hristiyan/Sosyal Demokratlar (CDU/CSU) ve Hür Demokratlar'ın (FDP) kuracağı yeni hükümete Yeşiller'in de (Grünen) takviye edilmesi düşünülüyor.

Eğer bu üçlü koalisyon olursa, Yeşiller Eş Başkanı Cem Özdemir kesinlikle bir bakanlığın başına getirilir. Özdemir'in başına geçeceği bakanlık eğer Almanya'nın "gözbebeği" Dışişleri Bakanlığı olursa Türkiye ve Almanya arasındaki gerginlik azalır mı?

Zannetmem.

Seçimden önce Cem Özdemir'in söylediklerini hatırlayın... Avrupa Futbol Şampiyonası'nın dahi Türkiye'de yapılmasına karşı çıkmıştı... Almanya ile olan münasebetlerinin tekrar onarılmasından yana olan Türkiye ile nasıl bir diplomasi geliştirecek?

Başbakan Angela Merkel 4. kez başbakanlık koltuğuna geçti. Bir dahaki seçime kadar uzun bir süre başbakanlık yapmış olacak. Alman halkının teveccühü sandığa böyle yansıdı. Alman siyasetinin efsane ismi, "Doğu Almanya'yı Ruslar'dan satın alan" Helmut Kohl da 16 yıl başbakanlık yaptı. Çocuktum başbakan o idi. Genç iken yine başbakanlık koltuğunda o oturuyordu. Evlenip çoluk çocuğa karışmıştık halâ o vardı. Kimse ona dikdatör dememişti. O da halkın seçimiyle uzun süre iktidarda kalarak dünya rekoru kırdı. O zamanlar da oy sandığına halkın teveccühü öyle yansımıştı...

Demokrasi budur.

Sandıkta halk ne derse o.

Almanya'da sandıktan çıkana razı gelinirken, Hollanda'da aylardan beri hükümet kurulamazken Türk halkının sandık tercihine neden laf edilir? Anlamak zor.

Haber Ara