Dolar

32,5059

Euro

34,9169

Altın

2.447,53

Bist

9.711,72

'Türkiye ABD yaptırımlarına karşı önemli silahların parçalarını stokluyor' iddiası

İddialara göre Türkiye, S-400 alımı sonrasında ABD'nin olası yaptırımına karşı önemli silahların ve F-16'ların yedek parçalarını stokluyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-02 14:24:29

'Türkiye ABD yaptırımlarına karşı önemli silahların parçalarını stokluyor' iddiası

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Bloomberg'de Selcan Hacaoğlu imzasıyla yayınlanan makalede G20'de Trump'ın verdiği mesajlar hatırlatılarak Türkiye'nin en kötü senaryoya hazırlandığı belirtildi.

Buna göre Türkiye olası yaptırımlara karşı önemli silahların ve F-16'ların yedek parçalarını stokluyor.

Makalede hangi yedek parçaların stoklandığı, nereden satın alındığı gibi soruların yetkililer tarafından cevapsız bırakıldığı aktarıldı.

Stoklama kararının ne zaman alındığı bilinmezken, ABD'nin yaptırım tehdidinin 2018'den beri sürdüğü kaydedildi ve Türkiye'ye yaptırım uygulanacağını söyleyen isimlerin demeçleri hatırlatıldı.

1975 AMBARGOSU

Makalede ayrıca 1974 yılında ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı ve 4 yıl süren ambargo da hatırlatıldı. Bu sebeple Türkiye'nin şu anda yaptırımlara daha çok hazırlıklı olduğu kaydedildi.

5 Şubat 1975 yılında başlayan ambargonun gerekçesi savunma maksatlı olarak verilen silahların harekatta kullanılmasıydı.

Türkiye buna karşılık 25 Temmuz 1975 tarihinde ABD'ye verdiği bir nota ile 1969 tarihli Türkiye-ABD Savunma İş birliği Antlaşması'nı (Defence Cooperation Agreement) askıya alarak, topraklarındaki Amerikan üs ve tesislerinin kendi kontrolüne girdiğini duyurmuş, ancak İncirlik Üssü bu kararın dışında tutulmuştu.

ERDOĞAN: S-400'LER 10 GÜN İÇİNDE TESLİM EDİLECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın G20'de ABD Başkanı Trump'la S-400 ve F-35 konusundaki görüşmesi basına yansımıztı. Konu hakkında açıklama yapan Erdoğan şunları söylemişti:

“Öyle zannediyorum ki sıkıntı olmadan bu süreci aşacağız. S-400'ler konusunda özellikle birilerinin, farklı kesimlerin sağda solda artık konuşmaması lazım. Çünkü bu açıklamadan sonra Sayın Trump konumunu belirlemiştir. Şurada belki bir hafta, 10 gün içerisinde ilk serisi inmiş olacak. Böyle bir noktadayız ve bu konuda her türlü hazırlık, tedbir vesaire bitmiş. Bunu Trump'a açık açık ben de söyledim, Sayın Putin de söyledi."

ERDOĞAN: YAPTIRIM OLMAYACAĞINI TRUMP'IN AĞZINDAN DUYDUK

"Yaptırımlar konusunda Sayın Trump bugün yaptığı açıklamada, bu konuya açıklık getirdi. Böyle bir şeyin olmayacağını da kendisinden özellikle dinlemiş olduk."

TRUMP: OBAMA YÖNETİMİ TÜRKİYE'YE HAKSIZLIK YAPTI

ABD Başkanı Donald Trump da konuya ilişkin şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama yönetiminden Patriot almak istedi fakat izin verilmedi. Obama döneminde Türkiye'ye adil davranılmadı"

Haber Ara