Dolar

32,5090

Euro

34,9327

Altın

2.431,64

Bist

9.721,60

“Türkiye, ABD'nin planını HTŞ liderliğine sızdırdı”

Suriye savaşıyla ilgili resmi açıklamaların yanı sıra önemli analiz ve makaleleri İngilizceye tercüme ederek uluslararası kamuoyuyla paylaşan ‘The Syrian Endeavour‘ adlı Sivil Toplum Kuruluşu, El Halidi imzalı önemli bir açıklama yayınladı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-29 17:27:06

“Türkiye, ABD'nin planını HTŞ liderliğine sızdırdı”

El Halidi, ABD ve Rusya'nın İdlib'e ortak operasyon hazırlığında olduğunun Türk Hükumeti tarafından Heyet Tahrir Eş Şam liderliğine sızdırdığını belirterek Türk Yetkililerin İdlib Operasyonunu engellemeye çalıştığını kaydetti.

Türkiye, daha önce de resmi haber ajansında yer alan bir haber yoluyla ABD'nin Suriye'deki gizli üslerini ifşa etmişti.

HTŞ'ye yakınlığıyla bilinen ‘The Syrian Endeavour‘ tarafından gündeme taşınan açıklamaya göre İdlib'in yeni bir ‘Musul' veya ‘Rakka' olmasından endişe ediliyor.

El Halidi, Türk Yetkililerin İdlib'i kurtarmak için Heyet Tahrir Eş Şam'a 3 koşullu formül sunduğunu ifade etti:

1-İdlib'te hiçbir grupla bağlantısı olmayan sivil yönetim kurulması

2-Yerel polis kuvvetlerinin oluşturulması

3-HTŞ'nin feshedilmesi

OPERASYONA ZEMİN HAZIRLIYOR 

Amerika Birleşik Devletleri ABD ve Rusya'nın İdlib'e yönelik askeri müdahale sinyali verdiği açıklamalarda HTŞ'yi El Kaide olarak isimlendirerek operasyona zemin hazırladığı biliniyor.

Türkiye'nin HTŞ'ye bu formülü sunarak milli çıkarlarını gözettiğini savunan El Halidi, Heyet Tahrir Eş Şam'ın öne sürülen şartları kesinlikle kabul edeceği yönündeki fikrini de belirtti.

Şartları tek tek inceleyen El Halidi,

-Su tedariği, temizlik işleri, trafik kontrolü, sağlık hizmetleri ve diğer temel içtimai olayların yerel halk tarafından yönetilen sivil idareye bırakılmasının Süni Mücahitlere yardım niteliği taşıdığını ve direnişçilerin kaynaklarının korunmasına katkıda bulunacağını belirtti.

-Yerel Polis kuvvetlerinin de Sünni Mücahitlere yardım edeceğini kaydeden El Halidi, Sünni savaşçıların polislerle birlikte hareket edebileceğini hatırlattı. El Halidi, Mücahitler el altından işleri kolaylıkla yürütebilir dedi.

-Heyet Tahrir Eş Şam'ın feshedilmesinin de değerlendirildiği açıklamada HTŞ'nin zaten bu teklifte bulunduğu vurgulanarak ‘Şam Ehlinin Ordusu' gibi yeni bir ismin kullanılabileceğinin fakat ‘küffara istediğinin verilmemesinin' önemli olduğu belirtildi.

‘The Syrian Endeavour‘ tarafından yayınlanan analizde ABD ve Rusya'nın HTŞ'nin önündeki üç şartlı formülü reddetmesi için dua ettiği öngörüldü ve ‘İdlib'in yok edilmesi için ağızlarının suyunun aktığı' savunuldu.

‘İdlib'e müdahalenin ardından tüm Mücahitler Suriye'yi terk etmek zorunda kalacak ve bölge Rejimin olacak' ifadelerine yer verilen açıklamada ‘Batının kuklaları da HTŞ'nin bu teklifi reddetmesini istiyor' denildi ve Riyad El Esed'e yönelik açıklamayı  örnek gösterildi.

‘The Syrian Endeavour‘ tarafından yayınlanan açıklama ‘bu altın bir fırsat' denilerek sonlandırıldı.

Haber Ara