Dolar

32,5981

Euro

34,8721

Altın

2.494,36

Bist

9.593,89

Türkiye, ABD'den Çingene Kızı’nı istedi

Türkiye, ABD'de bir üniversitede olduğu tespit edilen Zeugma Müzesi parçalarından ‘Çingene Kızı’nın iadesini istedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-21 10:04:48

Türkiye, ABD'den Çingene Kızı’nı istedi

Dünya Bülteni haberine göre Kültür ve Turizm Bakanlığı, Zeugma Mozaik Müzesi'nin bin 800 yıllık gözdesi ‘Çingene Kızı'nın ABD'de bulunan kayıp parçaları için harekete geçti.

Habertürk'ten Aykut Yılmaz'ın haberine göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı, eserlerin Ohio Eyaleti'ndeki Bowling Green Devlet Üniversitesi'nin Wolfe Sanat Merkezi'nde sergilendiğini belirledi.

Gaziantep'ki dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesi olan Zeugma'nın en nadide parçası olan ve Milat'tan sonra 2. yüzyılın sonuna tarihlenen Maenad Mozaiği'nin (Çingene Kızı) kenar bordürleri 2012'de ABD'den çıktı.

Bu tespit üzerine üniversite yönetimiyle iletişime geçen bakanlık, mozaiklerin Türkiye kökenli olduğunu ispatlayan bilimsel raporlar gönderdi.

Ancak üniversite, bakanlığın raporunu ‘yeterli' görmedi ve mozaiklerin yurtdışına yasadışı olarak çıkarıldığını ispatlayan doküman sunulmasını istedi.

Bakanlık, 4 yıldır üniversite yönetimiyle yapılan görüşmelerden bir netice alınamaması üzerine eserlerin iadesi için konunun UNESCO nezdinde gündeme getirilmesi amacıyla Dışişleri Bakanlığı'ndan talepte bulundu.

Çingene Kızı mozaiği, Maenad Villası'nın yemek odasının dikdörtgen tabanına ait taban mozaiğinin kaçakçılardan geriye kalan parçaları arasında bulundu. Boyu 78, eni 52 cm olan mozaikte kadın figürü sağına doğru bakıyor.

Kabarık saçları ortadan ikiye ayrılmış ve ensesinden bir eşarpla bağlanmış kadının kulaklarında iç içe geçmiş iri halka küpe bulunuyor.

Bu nedenle ilk bulunduğunda Çingene Kızı olarak adlandırılan kadın tasvirinin yer aldığı dikdörtgen paneldeki mozaik taban, büyük ölçüde tahribata uğramış, figürlerin çoğu eski eser kaçakçıları tarafından çalınmış.

Haber Ara