Dolar

32,3261

Euro

35,0721

Altın

2.308,86

Bist

9.079,97

Türki Cumhuriyetlerden Putin'e destek

Bağımsız Devletler Topluluğu savunma ittifakına üye 6 ülke, düşürülen Rus savaş uçağı ile ilgili olarak Rusya'nın yanında olduğunu açıkladı. Ülkeler arasında Kazakistan ve Ermenistan da var.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-23 00:55:38

Türki Cumhuriyetlerden Putin'e destek

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) savunma ittifakına üye altı ülke, Türkiye tarafından düşürülen Rus savaş uçağı ile ilgili olarak Moskova'nın yanında olduğunu açıkladı. Putin'e destek açıklayan ülkeler arasında Kazakistan, Kırgızistan gibi Türki Cumhuriyetler ile Ermenistan yer aldı.

SARKİSYAN: MOSKOVA'YA DESTEK VERİYORUZ

Rusya'nın öncülüğündeki BDT savunma ittifakının (Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü) devlet başkanlarını Moskova'da bir araya getiren zirvede Suriye sınırında bir Rus uçağının düşürülmesi ile patlak veren Rusya-Türkiye krizi de gündeme geldi. Türkiye'nin tavrının Suriye'deki iç savaşın sona erdirilmesi için yürütülen uluslararası çabaları zorlaştırdığını belirten BDT dönem başkanı Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, "Rusya'nın müttefiki olarak bu konuda Moskova'nın konumuna destek veriyoruz." dedi.

"HIZLI MÜDAHALE BİRLİĞİ OLUŞTURULMASI GEREK"

Zirvede ayrıca terör ile mücadele için geniş bir uluslararası koalisyon kurulması gerektiği vurgulandı. IŞİD gibi terör örgütlerinin finans kaynaklarının kurutulmasının da bu mücadelenin bir parçası olduğunu belirten Sarkisyan, BDT'nin 'yeni tehditlere cevap verebilecek etkinlikte' bir hızlı müdahale birliği oluşturması gerektiğini de kaydetti.

HANGİ ÜLKELER VAR?

Rusya ile eski Sovyet cumhuriyetleri Belarus, Ermenistan, Kazakistan, Tacikistan ve Kırgızistan'dan oluşan ittifakta Afganistan ve Sırbistan da gözlemci ülke statüsüne sahip.

NE OLMUŞTU?

Rus Su-24 savaş uçağının 24 Kasım tarihinde Suriye sınırında Türk Hava Kuvvetleri tarafından sınır ihlali gerekçesiyle düşürülmesi iki ülke arasında krize yol açmıştı. Rusya Devlet Başkanı Putin bunun Rusya-Türkiye ilişkileri bakımından "ciddi sonuçları" olacağını belirtmişti. Bir Rus pilotun ve bir Rus askerinin hayatını kaybettiği olayın ardından, Rusya Türkiye'ye karşı ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı. Putin son değerlendirmesinde, Türk yönetimi ile ilişkilerin iyileşebileceğine dair emareler göremediğini belirtti.

Haber Ara