Dolar

32,5840

Euro

34,7992

Altın

2.514,18

Bist

9.693,46

Türkeş'in bakanlık teklifini kabul etmesi

Türkeş'in bakanlık teklifini kabul etmesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-28 16:09:02

Türkeş'in bakanlık teklifini kabul etmesi
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Tuğrul Türkeş'in kabinede görev alma yönündeki iradesiyle "Muhalefetin kirli oyunu tırnak içerisinde söylüyorum, yapmak istemeye çalıştığı bu kirli oyun bozulmuştur" dedi.

Canikli, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Anayasa'nın 114. maddesi çerçevesinde kurulacak geçici seçim hükümetinde görev alması için Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun davetini kabul eden Tuğrul Türkeş'e ilişkin soruya Canikli şu karşılığı verdi:

"Bu teklifte altı çizilmesi gereken husus şu, teklif siyasi partilere yapılmıyor. Siyasi partilerin kurumsal ve tüzel kişiliği ile ilişkilendirilmiyor. Bu teklif, grubun üyesi milletvekillerine yapılıyor. Zaten sürecin işleyebilmesi için mutlaka bu şekilde yürütülmesi ve sonuçlandırılması gerekir. Bir başka ifadeyle herhangi bir siyasi parti grubu tarafından verilecek ret cevabı, geçici hükümeti kurmakla görevlendirilen başbakanın bunların yerine bağımsız atama yapmasının yolunu açmaz, açamaz. Açabilmesi için mutlaka teklifin kişiye yapılması gerekir kişinin de reddetmesi gerekir, yani bağımsız olarak birinin atanabilmesi için. Sürecin işleyebilmesi ve yürüyebilmesi için başka bir yöntem yok. Anayasa'nın çok açık, bariz hükmü. Dolayısıyla, yöntem bu şekilde uygulanır."

- "Bu faşizan bir baskıdır"

Geçici seçim hükümetinde yer alması için şahısların davet edildiğini vurgulayan Canikli, "Dolayısıyla Sayın Tuğrul Türkeş'e yapılan teklif kişiseldir ve Sayın Tuğrul Türkeş de bu şekilde kararını vermiştir, takdirini kullanmıştır. Herkesin saygı duyması gerekir. Eğer gerçekten demokrasiye inanıyorsak, hukukun üstünlüğüne inanıyorsak, insanların kanaatlerine, düşüncelerine saygı duyuyorsak baskı yapılmaması gerekir. Bu faşizan bir baskıdır, çok net söylüyorum" diye konuştu.

CHP yönetiminin milletvekillerine, geçici seçim hükümetinde görev almayacaklarına ilişkin baskısının demokratik anlayışla bağdaşmayacağını ifade eden Canikli şunları söyledi:

"Çünkü orada kararı verecek olan partinin tüzel kişiliği değildir. Kişinin kendisidir ve onu kendi özgür iradesiyle vermesi gerekir. Bu kararı verirken kendi siyasi partisinin, yöneticilerinin kararlarını elbette ki dikkate alabilir ama almayabilir de. O tamamen kendi takdiridir. Bu noktada geçici hükümete kendi parti mensubu milletvekillerinin girmemesi yönünde aldıkları kararlar Anayasa'ya aykırıdır, hukuka aykırıdır."

- "Tamamen anayasal zorunluğu olarak ortaya çıkmış bir tablo"

Tuğrul Türkeş'in daveti kabul ederek kabinede AK Parti ve HDP fotoğrafının oluşmasını engellediği yönündeki iddiaların sorulması üzerine ise Nurettin Canikli şu yanıtı verdi:

"Bir defa böyle bir fotoğrafın oluşması mümkün değil, çünkü bu siyasi partilerin kendi iradeleriyle oluşturdukları bir koalisyon değil, bir koalisyon çalışması değil. Böyle bir görüntünün oluşabilmesi için bunun her iki siyasi partinin, yani koalisyonu oluşturacak siyasi partinin kendi kararları çerçevesinde oluşması gerekir. Ama böyle bir durum yok. Bu tamamen anayasal zorunluluğun gereği olarak ortaya çıkmış bir tablo. Bunu herkes biliyor."

- "Muhalefetin kirli oyunu bozulmuştur"

Esas sorgulanması gerekenin böyle bir fotoğrafı kamuoyunun gündemine iterek bunu seçim çalışmalarında siyasi amaçla kullanmak isteyen ve bu amaçla kendi mensuplarının geçici seçim hükümetine girişini engellemeye çalışan MHP ve CHP'nin tavrı olduğuna dikkati çeken Canikli şöyle devam etti:

"Bunların böyle bir niyeti vardır. Açık söylemek gerekirse bu siyasi etiğe sığacak olan bir davranış biçimi değildir. 'Biz özellikle geçici hükümete tamamen anayasal kurallar çerçevesinde oluşturulmaya çalışılan geçici hükümete üye vermeyelim ve sonuçta HDP ile AK Partili üyeler tarafından oluşturulmuş olsun ve biz bu fotoğrafı 1 Kasım seçimlerinden önce siyasi amaçla kullanalım, dezenforme edelim' şeklindeki yaklaşım doğru bir yaklaşım değildi. İlla HDP ile böyle bir görüntü oluşuyor dolayısıyla birtakım çalışmalar yapalım gibi tavır ve davranış içerisinde olmadık. Sayın Başbakanımız da bunu sayısız defa ifade etti. Ama muhalefetin kirli oyunu tırnak içerisinde söylüyorum yapmak istemeye çalıştığı bu kirli oyun bozulmuştur. Bu anlamda önemlidir ve anlamlıdır."

Kabinede kimlerin olabileceğine ilişkin soruya Canikli, "Bu sorunun muhatabı Sayın Başbakandır. Bu konularda tahmin yürütmem, speküle etmeyelim. Sonuç itibariyle bugün veya yarın en geç kamuoyunun takdirine sunulmuş olacak ve karar yürürlüğe girecek" karşılığını verdi.

HDP'nin hükümette yer almasının hükümet çalışmalarında bir sıkıntı oluşturup oluşturmayacağı sorusu üzerine de Canikli şu değerlendirmede bulundu:

"Hiçbir sıkıntı yaratmaz, hiçbir problem oluşturmaz. Devlet yönetiminde öyle birkaç günde veya birkaç ayda çok önemli değişikliklerin yapılması mümkün değildir. O niyetle faaliyette bulunmasını kabul etsek dahi ya da öyle bir hareket tarzını benimsese dahi herhangi bir olumsuzluk, devlet işlerinin yürütülmesinde sıkıntıya yol açabilecek bir değişiklik olması mümkün değil. Dolayısıyla böyle bir tehlike söz konusu değil."

Nurettin Canikli, HDP'li milletvekillerine geçici seçim hükümetinde Milli Güvenlik Kurulu (MGK) üyesi bakanlıkların verilip verilmeyeceğine ilişkin soruyu da "Bu sorunun cevabını yarın ya da bugün hep birlikte öğreneceğiz" diye yanıtladı.

Haber Ara