Dolar

32,3124

Euro

35,0549

Altın

2.279,12

Bist

9.022,69

Turkcell Teknoloji Zirvesi

Turkcell Genel Müdürü Terzioğlu:- 'Türkiye'de tüm sektörden katılımcıların 5G geliştirme çalışmalarında yer almaları çok önemli'- 'Uzun vadeli iş birliklerimizle, yerel olarak geliştirilen 5G hizmetinin erkenden hayata geçmesinin ülkemizin sadece teknolojide değil, ekonomide de yeni bir sıçrayış yapabilmesine yönelik önemli bir fırsat yaratmayı amaçlıyoruz'

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-04-05 14:08:30

Turkcell Teknoloji Zirvesi
Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, "Türkiye'de tüm sektörden katılımcıların 5G geliştirme çalışmalarında yer almaları çok önemli. Uzun vadeli iş birliklerimizle, yerel olarak geliştirilen 5G hizmetinin erkenden hayata geçmesinin ülkemizin sadece teknolojide değil, ekonomide de yeni bir sıçrayış yapabilmesine yönelik önemli bir fırsat yaratmayı amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Turkcell Teknoloji Zirvesi'nin ikinci gününde 5G'nin geleceği konuşuldu. Zirve kapsamında 4.5G'den 5G'ye geçiş süreci, şu ana kadar yapılanlar ve ilerleyen dönemde geliştirmek üzerinde çalışan teknolojiler, sektörün önemli isimleriyle birlikte değerlendirildi.

Zirveye haberleşme ve telekom sektörünün hem Türkiye hem de dünyadaki önemli temsilcileri de katıldı.

Zirvenin ikinci gün açılış konuşmalarını Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Turkcell Şebekelerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, RTÜK Kurul Üyesi Taha Yücel, International Telecommunication Union (ITU) Telekom Standartları Bürosu Direktörü Dr. Chaesub Lee ve Telecom Infra Project Yönetim Kurulu Başkanı ve Deutsche Telekom Genel Müdür Yardımcısı Axel Clauberg yaptı.

Terzioğlu, 5G'yi sadece bir haberleşme teknolojisi olarak değil, Türkiye'deki otomotiv, tarım, sağlık gibi sektörlerin dijitalleşmesi ve sanayi 4.0 dönüşümünün temeli olarak görmek gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu nedenle Türkiye'de tüm sektörden katılımcıların 5G geliştirme çalışmalarında yer almaları çok önemli. Uzun vadeli iş birliklerimizle, yerel olarak geliştirilen 5G hizmetinin erkenden hayata geçmesinin ülkemizin sadece teknolojide değil, ekonomide de yeni bir sıçrayış yapabilmesine yönelik önemli bir fırsat yaratmayı amaçlıyoruz. Turkcell olarak 4.5G şebekesini kurarken, 5G'ye geçişi kolaylaştırabilecek bir strateji belirledik.

Bugün halihazırda 4.5G şebekemizde kapasiteyi, kullanıcı hızını artıran, makinelerin haberleşmesine olanak veren 5G özelliklerini kullanmaya başladık. Turkcell'in kurduğu şebeke bugün dünyada teknolojinin geldiği en uç noktada, en hızlı, en yüksek kalitede mobil şebekedir. Bu hepimiz için çok önemli fırsatlar sunuyor. Dünya üzerinde bugün 7 operatör 1Gbps'tan yüksek hızlar sunabiliyor, bunlardan biri de Turkcell."


- "Kilometrekare başına 1 milyon cihaz 5G şebekesine bağlanabilir hale gelecek"


Turkcell Şebekelerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin ise 5G konusunda gerçekleştirdikleri pek çok ilkle dünyada sayılı operatörden biri olduklarını belirtti.

Sezgin, 5G ile bugüne göre 10 kat hıza ulaşılabildiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu.

"Bugünkü gecikmelerin en az 20 katı düşük sürelerde gecikme olacak. Kritik durumlarda, anında karar alınması gereken operasyonlar yapılabilir hale gelecek. Şebekeye bağlı cihazların yoğunluğu da mümkün kılacak. Kilometrekare başına 1 milyon cihaz 5G şebekesine bağlanabilir hale gelecek. Bütün sektörler, eğitimden şehirleşmeye, sağlıktan ulaşıma, 5G ile farklı bir hale gelecek. İş yapış şekilleri değişecek.

Türkiye'deki ilk ve en hızlı 5G denemelerini yapan operatörüz. Geçen sene ilk ve en hızlı 5G testlerini biz gerçekleştirdik. Yaklaşık 71 Gbps hızlarla rekor kırdık. Biz bugünden itibaren 5G'ye giriyoruz. Bugünkü mobil telefonların desteklediği en yüksek hıza ulaşıyoruz. Geçen hafta Mardin'deki testlerde 1,05 Gbps hızları görebildik. Daha yüksek hızları destekleyen terminaller çıktıkça bu hızlar da artacak. Şu anda daha yetenekli terminallerin piyasaya çıkmasını bekliyoruz."



- Uzmanlar panellerde 5G teknolojisini masaya yatırdı


Dört ana oturuma sahne olan zirvenin ikinci oturumunda, Transportation Research Center (TRC) Akıllı Ulaşım Sistemleri (ITS) Başkanı ve Ohio State Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Ümit Özgüner, Medipol Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve ULAK Haberleşme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Prof. Dr. Hüseyin Arslan, Next-Generation Mobile Network (NGMN) 5G Kurulu Üyesi ve Bell Mobility (Canada) Teknoloji Kurulu Üyesi Javan Erfanian 5G teknolojisinin şu an geldiği noktayı değerlendirdi.

Akıllı ulaşım sistemleri ve 5G ile oluşacak akıllı araç, filo, otonom araçların önemi, bu kapsamdaki ihtiyaç ve geliştirmelerin konuşulduğu oturumlarda, gelecek nesil teknolojilerin ve Türkiye'nin kendi teknolojisini geliştiren ve üreten bir ülkeye dönüşmesi konusunun önemi tartışıldı.

"Türkiye için 5G'de İnovasyon Fırsatları" isimli üçüncü oturumda söz alan panelistler, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Teknik Düzenlemeler Dairesi Başkanı Ramazan Yılmaz, ULAK Haberleşme A.Ş. Genel Müdürü Dr. Metin Balcı, ASELSAN Teknoloji Transfer Müdürü Serdar Bayar, NETAŞ İnovasyon ve Ar-Ge Stratejileri Direktörü Rıza Durucasugil ve Haberleşme Teknolojileri Kümesi (HTK) Yönetim Kurulu Başkanı Veli Murat Çelik de 5G'nin gelişim stratejilerine değindi.

Konuşmalar sırasında Türkiye'de geliştirilen 5G çözümleri ve ürünleri ele alınırken, Türkiye'nin yerli ve milli bir 5G şebekesine sahip olması için sadece haberleşme firmalarının değil, tüm sektörlerden katılımcıların destek olduğu 5G vadisinin önemi ele alındı.

Panelde, 5G'nin Türkiye ekonomisine sağlayacağı katkıya dikkat çekilerek, Türkiye'nin kendi teknolojisini geliştiren ve üreten bir ülkeye dönüşmesi ile birçok alanda teknoloji ve çözüm ihraç eden bir ülke olacağı ve bunun GSMH'ya büyük katkı sağlayacağı belirtildi.

"Dijital Dönüşüm için 5G Teknolojileri" isimli son oturumda ise 5G'nin sağlayacağı gelişimle insan hayatında nasıl bir dönüşüm yapacağı konuşuldu.


Haber Ara