Dolar

32,5580

Euro

34,9011

Altın

2.435,69

Bist

9.645,02

'Türkçe Dil Okulu' ile hayalleri gerçekleşiyor

'Türkçe Dil Okulu' ile hayalleri gerçekleşiyor

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-24 17:50:50

'Türkçe Dil Okulu' ile hayalleri gerçekleşiyor
Kilis'teki Elbeyli Konaklama Tesisleri'nde barınan Suriyeli gençler, kurulan Türkçe Dil Okulu sayesinde üniversiteye gitme veya kesintiye uğrayan eğitim hayatlarını sürdürme imkanı buluyor.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) yürütülen Türkçe Dil Kursu projesi kapsamında Elbeyli Konaklama Tesisleri'nde okul açıldı.

Suriyeli gençlerin Türkçe'yi en iyi şekilde öğrenmelerinin de hedeflendiği proje çerçevesinde 6 derslikli okulda, Gaziantep Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) tarafından görevlendirilen 4 öğretmen eğitim veriyor.

Kilis Vali Yardımcısı Vedat Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık 24 bin Suriyelinin barındığı Elbeyli Konteyner Kentte yaşayanların büyük bölümünü çocuk ve gençlerin oluşturduğunu söyledi.

Suriyeli çocuk ve gençlere kampta ilkokul ve lise düzeyinde eğitim verildiğini belirten Yılmaz, yaklaşık 2 yıl önce kurulan konteyner kentte bu yıl 8 bin öğrencinin mezun olduğunu ifade etti.

Bunun yanı sıra özellikle ülkelerindeki iç savaştan dolayı eğitimlerini yarıda bırakan veya konteyner kentteki liseden mezun olduktan sonra üniversite hayali kuran Suriyeli gençlerin ne yapacağının önemli bir konu olduğunu dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:

"Özelikle Suriyeli gençlerin Türk üniversitelerinde okumak, yarıda bırakmak zorunda kaldıkları üniversite hayatını devam ettirmek adına uygulanan Türk Dil Kursu projesi var. Biz de geçen yıldan itibaren bu projeye dahil olarak Türkçe'yi tanıtmak, öğretmek ve onların hayatlarının bir parçası haline getirmek amacıyla kampta Türkçe Dil Okulu oluşturduk. 6 derslikli okulumuzda tüm donanımları Türkçe öğrenebilecek bir şekilde oluşturduk. TÖMER tarafından görevlendirilen öğretmenlerle yaklaşık 6 aylık dil eğitiminin ardından başarılı olan Suriyeli gençler sınava girmeye hak kazanıyor."

Suriyeli gençlerin Türkçe'yi öğrenmek için büyük gayret gösterdiklerini vurgulayan Yılmaz, okul ile Türkçe'yi bütün Suriyeli yüreklere nakşetmek istediklerini kaydetti.

- Öğrencilerden 33'ü üniversite eğitimine başladı

Elbeyli Konteyner Kenti Eğitim Koordinatörü Metin Yıldız da eğitim aldıktan sonra TÖMER'e başvuran 106 öğrenciden uluslararası geçerlilik belgesi alanlardan 33'ünün üniversiteye girdiğini söyledi.

Bu yıl da 104 öğrencinin TÖMER'e başvurduğunu belirten Yıldız, 61'inin belge alarak Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'na (YÖS) girmeye hak kazandığını vurguladı.

- "Hayalim doktor olmak"

Suriyeli Faris Nephan ise Halep'ten 2 yıl önce Türkiye'ye geldiğini belirterek, üniversiteye gitmek istediğini ifade etti.

Şu anda konteyner kentte Türkçe öğrendiğini vurgulayan Nephan, "Suriye'de yarıda kalan Tıp Fakültesi eğitimimi tamamlamak istiyorum. Hayalim doktor olmak. Çünkü iç savaştan dolayı doktorların çoğu Suriye'yi terk etti. Ben ülkeme faydalı olmak istiyorum" dedi.

Haber Ara