Dolar

32,3154

Euro

35,1147

Altın

2.292,51

Bist

9.065,48

TürkAkım’ın faaliyete geçmesiyle doğalgazda indirim olacak mı?

Rus gazını Avrupa'ya taşıyacak olan TürkAkım projesi, Bulgaristan'da doğalgaz fiyatlarını düşürdü. Gelecekte Türkiye'de de indirim öngörülüyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-08 16:01:15

TürkAkım’ın faaliyete geçmesiyle doğalgazda indirim olacak mı?

Türkiye, son yıllarda dünyada ses getiren dev projelerin kilit noktası haline geldi.

Azeri gazını Avrupa'ya taşıyan TANAP projesinde vananın açılmasının ardından şimdi de TürkAkım'da vana açma günü geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımıyla düzenlenecek projeyle, TürkAkım'ın vanası açılacak.

Türkiye'deki enerji çeşitliliği, akıllara doğalgaz faturalarını getirdi.

Bilindiği üzere projede sona gelinmesiyle birlikte Bulgaristan'da doğalgaz fiyatlarına yüzde 5 indirim geldi.

SIRA TÜRKİYE'DE

Benzer indirimlerin Türkiye'de de yaşanması bekleniyor.

TÜRKİYE'NİN İHTİYACININ ÜÇTE BİRİ TÜRKAKIM'DAN

Toplam taşıma kapasitesi 31.5 milyar metreküp olan TürkAkım'dan gelecek gazın yarısı Türkiye'de kullanılacak, diğer yarısı olan 15.75 milyar metreküp Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya aktarılacak.

Türkiye'nin ortalama yıllık doğalgaz tüketiminin 50 milyar metreküp civarı olduğu göz önünde bulundurulduğunda TürkAkım'ın, ülkenin toplam tüketiminin üçte birini karşılaması öngörülüyor.

DOĞALGAZDA İLK ALICI TÜRKİYE

İlk kez 2014 yılında Rus Lider Putin tarafından dile getirilen projenin hayata geçmesi için 10 Ekim 2016'daki Dünya Enerji Kongresi esnasında, hükümetlerarası anlaşma imzalandı.

Türkiye'nin enerji arz güvenliğine de önemli katkı sağlaması öngörülen proje, Türkiye'ye doğalgaz ilk alıcı konumuna getirecek. Böylece transitten kaynaklı riskler de ortadan kalkacak.

DOLAR TL DENGESİ

Konuyla ilgili açıklama yapan uzmanlar, fiyatların yavaş yavaş düşebileceğini bunun 6 ay ile 1 yıl arasında gerçekleşebileceğini savunuyor.

Fiyatların değişmesindeki önemli unsurlardan biri de dolar ile TL arasındaki denge.

Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kazanması, fiyatlarda düşüşü hızlandırabilecek faktörlerden biri.

Enerji konusunda yaptığı araştırmalarla bilinen Rahmi İncekara, TANAP projesinin hayata geçmesinin ardından şu açıklamaları yapmıştı:

"Daha fazla kaynak oluşturduğunuzda doğal olarak fiyatların bir düşüsün söz konusu olur. Yavaş yavaş fiyatların düşeceğini söyleyebiliriz. Çünkü petrolde 1 haftada belki fiyatlar yansıyor ama doğalgazda fiyatlara biraz daha geç yansıyor. Dolayısıyla Türkiye'nin doğalgazda kaynak çeşitliliğini artırması demek aynı zamanda fiyatların uzun vadeli olarak düşüşünü ifade eder. Kaynakları daha da fazla artırmakta fayda var. Burada doların da fiyatı önemli. Doların TL karşısında yukarı çıkması buna mani olabilir. Doğalgaz fiyatlarında normalleşme süreci başlayabilir.

Küresel aktörlerde de oynama söz konusu olmazsa, 6 aylık ya da 1 yıllık sürecin ardından doğalgaz fiyatlarının aşağıya düşeceğini söylüyoruz. Bu şekilde devam edersek fiyatlar daha da ucuzlayacaktır."

Haber Ara