Dolar

32,3566

Euro

34,9482

Altın

2.325,18

Bist

9.079,97

Türk Telekom'dan 1,1 milyar liralık net kar

Türk Telekom'un konsolide gelirleri geçen yıl yüzde 12,6 artışla 18,1 milyar liraya ulaşırken, böylece gelirlerde 2008'deki halka arzdan bu yana en yüksek büyüme elde edildi- Geçen yıl 3,2 milyar liralık yatırım gerçekleştiren şirketin net karı 1,1 milyar lira oldu- Türk Telekom Üst Yöneticisi Doany:- '2017 sonuçları, hem ana operasyonlar hem de gelecek için yeni tohumlar ekme açısından oldukça

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-02-09 11:29:13

Türk Telekom'dan 1,1 milyar liralık net kar
Türk Telekom'un konsolide gelirleri geçen yıl yüzde 12,6 artarak 18,1 milyar liraya ulaşırken, net karı 1,1 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

Türk Telekom'un 2017 yılına ilişkin finansal ve operasyonel sonuçları açıklandı.

Buna göre, Türk Telekom'un konsolide gelirleri geçen yıl yüzde 12,6 artışla 18,1 milyar liraya ulaşırken, böylece gelirlerde 2008'deki halka arzdan bu yana en yüksek büyüme elde edildi.

EMPATİ programının katkılarıyla geçen yıl 2,8 milyon yeni abone kazanan şirketin, toplam abone sayısı da 41,7 milyona ulaştı. Türk Telekom'un faiz, amortisman ve vergi öncesi karı (FAVÖK) 2017'de bir önceki yıla kıyasla yüzde 18 artarak 6,45 milyar liraya, FAVÖK marjı ise 1,6 puan yükselerek yüzde 35,6'ya ulaştı.

Geçen yıl 3,2 milyar liralık yatırım gerçekleştiren şirketin net karı ise 1,1 milyar lira oldu.

Türk Telekom'un toplam internet abonesi sayısı, geçen yıl 1,1 milyonluk artışla 9,7 milyona yükseldi. Fiber internet abone bazında ise 737 binlik artışla 2,7 milyona ulaşıldı. Mobil abone sayısı geçen yıl 1 milyon artarak 19,6 milyona çıkan şirketin, ödemeli TV pazarında toplam abone sayısı ise 728 bin yükselerek 2,7 milyon oldu.

Şirketin LTE nüfus kapsama oranı, 2016'da bulunduğu yüzde 75 seviyesinden, 2017'de yüzde 83'e yükseldi.

Türk Telekom'un bu yıla ilişkin hedeflerine yer verilen açıklamaya göre, şirket, konsolide gelirlerde geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 11 artış hedefliyor. Şirket, 2018'de konsolide FAVÖK'ün 7-7,2 milyar lira seviyelerinde gerçekleşeceğini öngörürken, yaklaşık 3,5 milyar liralık yatırım harcaması planlıyor.


- "2018'e daha güçlü ve bizi bekleyen büyük fırsatlarla başladık"


Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Dr. Paul Doany, rekor büyümenin damga vurduğu 2017'nin, Türkiye ekonomisi ve Türk Telekom için oldukça başarılı bir yıl olduğunu kaydetti.

Rekorlarla kapattıkları 2017'nin, yerli ve milli teknolojileri üretmek, Türkiye'nin dijital geleceği için yeni değerler inşa etmek ve dünyaya Türk mühendisliğini ihraç etmek için attıkları başarılı adımlarla hatırlanacak bir yıl olduğunu belirten Doany, şunları ifade etti:

"Bugüne kadar olduğu gibi 2017'de de Türkiye'ye yatırım yapmaya devam ettik. 2016'da internet, sabit ses ve mobilde markalarımızı tek çatı altında birleştirmiştik. 2017'de bu marka birleşmesinden maksimum sinerji ve verimlilik artışı yaratmaya, tüketicilere yeni değer önerileri sunmaya, mükemmel müşteri deneyimi için başlattığımız EMPATİ programına, yerli ve milli teknolojiler inşa etmeye ve de tüm bunların birer neticesi olarak Türkiye'ye yatırım yapmaya odaklandık. Bu odaklanmamız ve vizyonumuz sayesinde 2017 sonuçları, hem ana operasyonlar hem de gelecek için yeni tohumlar ekme açısından oldukça başarılı geçti.

2017'de uyguladığımız başarılı büyüme stratejilerimiz, tüketicilerin günlük hayatına değer katan yeni ürün ve hizmetlerimizle mobil ve internet segmenti gelirlerinde kaydedilen güçlü artış, Türk Telekom'un konsolide gelirlerindeki rekor büyümenin arkasındaki itici güç oldu. Geçen yıl elde ettiğimiz bu başarılarla 2018'e daha güçlü ve bizi bekleyen büyük fırsatlarla başladık. 1 Ocak 2018 itibarıyla telekom hizmetlerinde tek tip vergilendirmenin uygulanmaya başlanması sektör açısından önemli bir gelişme. Türk telekomünikasyon sektörünün bütün paydaşları adına daha şeffaf bir vergi rejimi getirilmesinden ötürü, sektör yetkililerine teşekkür ediyorum."

Doany, kalkınmada kilit öneme sahip internet kullanımının yaygınlaşması için inovatif ürün ve hizmetler geliştirmeye devam ettiklerini vurgulayarak, bu doğrultuda doğu ve batı illeri arasındaki dijital uçurumun azaltılmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını dile getirdi.

Türk Telekom'un Türkiye'de internet ve ödemeli TV kullanımının artışına katkı sağladığına işaret eden Doany, "Türkiye'de önemli bir gelişim potansiyeli bulunan ödemeli TV segmenti daha çok eve ulaşabilmemiz açısından bizim için stratejik öneme sahip. Bu alanda büyüme trendimiz hızla devam ediyor. Ayrıca, cazip internet ve TİVİBU tarifelerimizin sabit ses abonelerimiz tarafından da olumlu karşılandığını ve dünyadaki trendin aksine abone artışı kaydettiğimizin altını çizmek isterim. Geçen yılın 3. çeyreğinde sabit ses tarafında uzun bir aradan sonra ilk defa abone artışı gerçekleştirdik. Yalın DSL hatları dahil, toplam sabit erişim hat sayısı 2017'nin son çeyreğinde halka arzdan bu yana en yüksek baz artışı olan 251 bin net kazanımıyla 13,7 milyona ulaştı." değerlendirmelerini yaptı.

Doany, Türk Telekom'un geçen yıl gelir ve FAVÖK'te halka arzdan bu yana en yüksek büyüme oranlarına ulaştığını belirterek, ayrıca ülkenin dijital dönüşümüne yön veren önemli projeleri hayata geçirdiklerini vurguladı.

Türkiye'nin ilk yerli ve milli platform özellikli dijital klavyesi TAMBU'yu geçen yıl kullanıcıların beğenisine sunduklarını anımsatan Doany, "TAMBU'nun indirilme sayısı 3 ayda 4,5 milyona ulaştı. İleride, TAMBU gibi adından söz ettirecek yenilikçi dijital ürün ve servisler sunmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.


- Kar payı dağıtımına ilişkin yönetim kurulu kararı


Finansal sonuçların duyurulmasının ardından Türk Telekom'un kar payı dağıtımına ilişkin yönetim kurulunda alınan tavsiye kararı Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlandı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Şirketimizin geçen yıl icra ettiği faaliyetleri neticesinde konsolide mali tablolara göre oluşan karının 1 milyar 135 milyon 532 bin 329,14 lira, vergi usul kanunu hükümleri çerçevesinde hesaplanan ticari karının ise 2 milyar 370 milyon 578 bin 44,73 lira olduğu; konsolide mali tablolara göre oluşan vergi sonrası kar olan 1 milyar 135 milyon 532 bin 329,14 liranın kar dağıtımına esas alınmasına, şirketimizin geçmiş yıllar zararlarının öncelikli olarak mahsup edilmesi gereken dönem karı hariç mevcut kaynaklarının yeterli olduğu dolayısıyla kar dağıtım tablosunda indirilecek geçmiş yıllar zararı bulunmadığı, şirketimizin genel kanuni yedek akçe tavanına ulaşmış olması nedeniyle 2017 için bu yedek akçenin ayrılmasına gerek olmadığı, şirketimizin bilanço yapısının daha da güçlendirilmesi amacıyla 1 milyar 135 milyon 532 bin 329,14 lira net karın fevkalade yedek akçe olarak ayrılması hususunda şirketimiz ana sözleşmesinin hükümlerine tabi olarak teklifte bulunması kararlaştırılmıştır."

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara