Dolar

32,3810

Euro

35,0489

Altın

2.326,46

Bist

9.095,41

Türk tarafından Rum yönetimine mesaj: 'TSK Kıbrıs'ta var olacaktır'

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu 'Kimse hayal görmesin, Türk Silahlı Kuvvetleri Kıbrıs adasında var olacaktır' dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-21 15:56:27

Türk tarafından Rum yönetimine mesaj: 'TSK Kıbrıs'ta var olacaktır'

Resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, İsviçre'nin Crans-Montana kentinde 28 Haziran'da devam edecek Kıbrıs müzakereleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Ertuğruloğlu, "Toprak ve garantiler konusunda, Türk tarafını, Türkiye'yi ve Kıbrıs Türk halkını zora sokmaya yönelik bir oyun oynanıyor. Yani sanki bütün diğer başlıklarda anlaşmaya varılmış, tek problem toprak ve güvenlik-garantiler konusuymuş gibi bir hava yaratılmaya çalışılıyor, Rum tarafı da bunu yapmaya çalışıyor. (BM Kıbrıs Özel Danışmanı) Eide'nin özellikle bu iki başlıkla ilgili ayrı bir belge hazırlıyor olması da Rumların bu oyununa geldiğini gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bu sayede Türkiye'ye garantörlükten vazgeçmesi yönünde baskı yapılmasının amaçlandığını kaydeden Ertuğruloğlu, "Bilmeleri gereken, Kıbrıs Türk halkının anavatanının garantisi dışında hiçbir formülü asla kabul etmeyeceğidir" diye konuştu.

Ertuğruloğlu, Türkiye'nin 1960 Garanti Sistemi'ndeki tek taraflı müdahale hakkının Kıbrıs Türk halkını kurtaran etken olduğunu hatırlatarak, adada sadece bir miktar Türk askerinin kalmasının garantinin var olduğu anlamına gelemeyeceğini söyledi.

Rum tarafı (adanın tümünü ele geçirmek için) 1963'te yaptıklarını tekrarlama yoluna giderse Türkiye'nin tek taraflı müdahale hakkına sahip olması gerektiğini vurgulayan Ertuğruloğlu, "Dolayısıyla kimse hayal görmesin, Türk Silahlı Kuvvetleri Kıbrıs adasında var olacaktır ve Türkiye'nin gerektiği takdirde, keyfi değil tabii ki, tek taraflı müdahale hakkı da olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara