Dolar

32,5922

Euro

34,7849

Altın

2.506,89

Bist

9.524,59

Türk siyasetindeki 'kara lekeler'

Adnan Menderes sözde hukuk kararıyla asılırken Nihat Erim öç alma suikastıyla öldürüldü. Ecevit'e kurşun yağdırılırken yakın dönemde de çirkin saldırılar hiç eksik olmadı

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-28 20:21:03

Türk siyasetindeki 'kara lekeler'

Türk siyasi tarihi aynı zamanda katliamlar, suikastlar tarihi. Pek çok siyasi partinin mitingi saldırıya uğrarken, liderlerine suikastlar dahi düzenlendi.

İşte bu siyaset tarihimize geçen "Kara lekeler"den bazıları:

İnönü'nün kafasını yardılar

29 Nisan 1959'da CHP Genel Başkanı İsmet İnönü, Ege bölgesi turuna çıktı. CHP bu geziye “Büyük Taarruz” adını vermişti. Büyük Taarruz gezisinin ilk durağı 29 Nisan'da İnönü'nün, Yunan Generali Trikupis'i esir aldığı Uşak'tı. CHP kafilesini taşıyan tren Uşak istasyonuna geldiğinde etrafları DP'li grup tarafından sardı. Bir süre sonra iki partinin taraftarları birbirlerine girdi. DP'lilerin attığı taşlar İnönü'nün başına isabet eder ve İnönü kafasından yaralanır. İnönü partililerine, “Siz çekilin ben yolumu açmasını bilirim” diyerek yerden kalkar ve hışımla DP'lilerin üzerine yürür. “Ne istiyorsunuz, ayıp değil mi?” diye çıkıştıktan sonra kalabalığı yarar.
8 Mayıs günü CHP lideri İnönü, Ankara'dan İstanbul'a gelirken, kamyonlarla getirilen DP'liler İnönü'yü taş yağmuruna tuttu.

Adnan Menderes asıldı

Başbakan Aydın Menderes, Milli Birlik Komitesince onaylanan karar sonrası , 17 Eylül 1961'de İmralı Adası'nda idam edildi. 29 yıl sonra ise bir kararla 17 Eylül 1990 yılında naaşları Cumhurbaşkanı ve devlet erkanın katıldığı bir törenle İmralı'dan alınarak, İstanbul'da Adnan Menderes Bulvarı Topkapı çıkışında yapılan Anıt Mezara nakledildi.

Ecevit'e kurşun yağmuru

Bülent Ecevit de saldırıya uğradı.İlk saldırı 1975 yılında Bolu'nun Gerede ilçesinde yapıldı. I. Milliyetçi Cephe hükümetinin kurulmasından bir buçuk ay sonraya denk gelen Gerede mitinginde Ecevit'in yolu ilçe girişinde kesilip taşlandı. Saldırganlar bu kez Ecevit'in bulunduğu kürsüye silahla ateş açmaya başladı. Korumalarının girişimiyle hükümet konağına sığınan Ecevit olaydan yara almadan kurtuldu.
Ecevit 23 Temmuz 1976 tarihinde Amerika gezisinde New York'ta kürsüde konuşurken önce Rum bir kadının “Öldür onu” çığlıklarını duydu, arkasından da Stavros adlı Rum'un belindeki silahı çekip kendisine doğrulttuğunu görerek ani bir refleksle geri çekildi. Korumalar Stavros'u etkisiz hale getirdi.

Ecevit'e Nevşehir ve Çiğli suikası girişimi

Ecevit'e Nevşihir'de çatıdan ateş edildi. “Vurun beni de vurun kalleşler” diye bağıran Ecevit, olaylara müdahale etmeyen Emniyet Müdürü ile tartıştı.
Ecevit'i direkt hedef alan suikast girişimlerinden biri de Çiğli Suikastı.Kurşun, Ecevit'in yanında bulunan İstanbul Belediye Başkanı Ahmet İsvan'ın ağabeyi Mehmet İsvan'ın bacağına saplandı.

Nihat Erim katliamı

19 Temmuz 1980 tarihinde İstanbul Dragos'taki evinin yakınında Mahir Çayan ve arkadaşlarının intikamının alınması adına Dev-Sol militanları tarafından düzenlenen suikast sonucu hayatını Nihat Erim hayatını kaybetti.

Özal'a kürsüdeyken ateş edildi

18 Haziran 1988'de Anavatan Partisi'nin olağan genel kongresi yapıldığı sırada gerçekleşti. Özal konuşma yapmak için kürsüye çıktıktan kısa bir süre sonra Kartal Demirağ adlı bir saldırgan tarafından iki kez ateş edildi ve kurşun Özal'ın önünde bulunan mikrofonun ayağında sekip sağ el başparmağını yaraladı.Demirağ'ın cezası 27 Ocak 1989'da 20 yıl hapis cezasına çevrildi. Demirağ 4 yıl hapis yattıktan sonra Turgut Özal tarafından 1992 yılında affedildi.

Mesut Yılmaz'ın burnunu kırdılar

Mesut Yılmaz, ana muhalefet liderliğini üstlendiği dönemde 24 Aralık 1996'da Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de Veysel Özerdim adlı kişinin yumruklu saldırısına uğradı ve burnu kırıldı.

Erbakan'ın konvoyuna saldırı

Başbakan Necmettin Erbakan'ı Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda karşılamaya giden Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Erol Erdoğan, il başkan yardımcıları Muammer Kaynar ve Fahri Şahin ile Özel Kalem Müdürü Ümit Kaya'nın bulunduğu makam aracı, 200 kişinin saldırısına uğradı. Erol Erdoğan ve arkadaşlarını polis saldırıdan kurtarıp güçlükle VIP salonuna ulaştırdı.

Demirtaş konuşurken patlama

HDP'nin 5 Haziran 2015 tarihinde Diyarbakır'da İstasyon Meydanı'nda düzenlediği mitingde, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın konuşmasının beklendiği sırada, sahnenin sağ tarafındaki trafonun bulunduğu noktada art arda iki patlama meydana geldi. Saldırı sonucu 5 kişi yaşamını yitirdi.

Meral Akşener'e saldırı girişimi

İyi Parti Lideri Meral Akşener, referandum çalışması için Mersin'e geldi. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin fotoğrafını taşıyan 100 kişilik bir grup Akşener'in toplantısına saldırı girişiminde bulundu.Akşenir'in programının yapılacağı Yenişehir Kültür Merkezi'ne girmek isteyen grubun önü, binaya 400 metre kala Çevik Kuvvet polisi tarafından barikat kurularak kesildi. Grubun geçişine izin vermeyen güvenlikten sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı İdris Yılmaz, Ülkü Ocakları İl Başkanı Gökhan Demir'i dağılmaları yönünde ikna etmeye çalıştı. Bir süre sonra, 'Lidere sadakat şerefimizdir' sloganı atan grup, alandan uzaklaşarak dağıldı. Akşener'in evinin önüne gelen ve MHP'li olduğu ileri sürülen bir grup "Bozkurtlar burada!" diye slogan attı. Akşener, gruba sert tepki gösterirken MHP lideri Bahçeli'yi etiketleyip o anların videosunu sosyal medyadan paylaştı.

Kılıçdaroğlu'na roketli pusu

2019'da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, PKK'lılarla çıkan çatışmada hayatını kaybeden sözleşmeli piyade er Yener Kırıkcı'nın Ankara'nın Çubuk ilçesindeki Akkuzu mahallesinde düzenlenen cenaze töreninde, bir grubun saldırısına uğradı. Saldırganlar Kılıçdaroğlu'nun sığındığı evi dahi yakmaya niyetlenirken provakatörler boş durmadı.

Evi dahi yakmaya çalıştılar

2016'da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konvoyuna Artvin'e giderken PKK'lı teröristler tarafından pusu kuruldu. Çıkan çatışmada konvoyun önünde seyreden jandarma aracında bulunan Jandarma Er Fatih Çaybaşı şehit düştü iki asker yaralandı. Bir terörist, Kılıçdaroğlu'nun aracına roket atışı yapmaya hazırlandığı sırada korumaların ateş açmasıyla etkisiz hale getirildi.

Haber Ara