Dolar

32,3659

Euro

34,9597

Altın

2.324,82

Bist

9.079,97

Türk-Rus Toplumsal Forumu 4. Toplantısı

Türk-Rus Toplumsal Forumu Türk Kanadı Eş Başkanı Ahmet Berat Çonkar:'Çok boyutlu Türk Rus ilişkilerine sahip çıkmalı, sabotaj ve yol kazalarına karşı daha dayanıklı hale getirmeliyiz'- Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel:'Çok sayıda Rus vatandaşının Antalya'da yaşamayı tercih ederek, Antalya'yı ikinci vatanı olarak görmesi ülkeler arasındaki iş birliğinin sonucudur'- Rusya Fed

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-02 14:02:28

Türk-Rus Toplumsal Forumu 4. Toplantısı
Türk-Rus Toplumsal Forumu Türk Kanadı Eş Başkanı Ahmet Berat Çonkar, çok boyutlu olan Türk-Rus ilişkilerine sahip çıkılarak, sabotaj ve yol kazalarına karşı daha dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Kent merkezindeki bir otelde, Türk-Rus Toplumsal Forumu Eş Başkanlığı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliğince düzenlenen "Türk-Rus Toplumsal Forumu 4'üncü Toplantısı" başladı.

Toplumsal Forumu Türk Kanadı Eş Başkanı Çonkar, toplantıda, forumun amacının iki ülke halkları ve sivil toplum kuruluşları arasındaki ilişkileri geliştirmek, verimli diyalog ile iş birliği ortamı sağlamak olduğunu belirtti.

Halklar arasındaki ilişkilerin gelişmesinin iki ülke arasındaki bağları daha sağlam ve kalıcı temeller üzerine oturtacağına işaret eden Çonkar, Avrasya coğrafyasında medeniyetler kurmuş iki önemli ülkenin insanları olarak komşuluk ilişkisine sahip olunduğunu dile getirdi.

Hem Türk hem de Rus kültüründe komşuluk hukukunun özel bir anlamı olduğuna işaret eden Ahmet Berat Çonkar, "Türkiye ve Rusya özellikle son 15-20 yılda komşuluk hukukunun gereğini daha etkili ve verimli bir şekilde hayata geçirdi. Çok boyutlu Türk-Rus ilişkilerine sahip çıkmalı, sabotaj ve yol kazalarına karşı daha dayanıklı hale getirmeliyiz. Komitelerimizin çalışma alanları bu anlamda önemli zemin teşkil ediyor." diye konuştu.

- "En zor süreçlerde dahi bu dostluğa gölge düşürmedik"

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Türk-Rus Toplumsal Forumu Bölgesel İşbirliği Komitesi Başkanı Menderes Türel de her yıl milyonlarca turist ağırlayan Antalya'nın uluslararası organizasyonlara başarıyla ev sahipliği yaparak bu konuda ihtisaslaşmış durumda olduğunu vurguladı.

Turizmin ülkeler arasında zaman zaman ortaya çıkan eksiklikleri gidererek ülkeleri birbirlerine bağladığını anlatan Türel, şunları kaydetti:

"Çok sayıda Rus vatandaşının Antalya'da yaşamayı tercih ederek, Antalya'yı ikinci vatanı olarak görmesi ülkeler arsındaki iş birliğinin sonucudur. 2019 'Türk-Rus İşbirliği Yılı' olarak belirlendi. Bu forumda ele alınacak konular, ilişkileri ileriye taşıyacaktır. En zor süreçlerde dahi bu dostluğa gölge düşürmedik. Bu dostlukta Antalya'nın önemli bir payı var. Turizmde tüm zamanların rekorunu kırmaya hazırlanıyoruz. Rus turistlerin en fazla geldiği yıl, bu yıl olacak. Yıl sonuna kadar 100 ülkeden 14 milyonun üzerinde misafir ağırlayacağımıza inanıyoruz. Rus turist sayısı da tarihi rekorunu kırıyor."

Toplumsal Forum Rus Kanadı Eş Başkanı Eleonora Valentinovna Mitrofanova ise iki komşu ülkenin 5 asrı aşan ilişkileri olduğuna dikkati çekti.

İlişkilerde iyi ve zor dönemler olduğunu hatırlatan Mitrofanova, "1920'de Mustafa Kemal Atatürk döneminde ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açıldı. İlişkilerimiz güvenle gelişiyor. 4,7 milyon Rus turist Türkiye'ye geliyor. Cumhurbaşkanlarımızın beklediği şekilde bu forumlarda ilişkilerimizi geliştireceğiz. Genç kuşaklar arasında ilişkilerin geliştirilmesi için yeni kuşak projemiz var. Bunun için gerekli imkanlar hazırlıyoruz." dedi.

Türkiye'de bine yakın Rus öğrencinin eğitim gördüğünü aktaran Eleonora Valentinovna Mitrofanova, eğitim konusu ve projelerinin ikili ilişkilerde anahtar rol oynaması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz de iki ülke ilişkilerinin geliştiğine değindi.

Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov ise Antalya'nın, Türkiye Rusya ilişkilerinin barometresi olduğunu belirterek, "Aramız kötü olduğu zaman turizm, domatesler, her şey zarar görüyor. İyi olduğu zaman Rusya'dan Antalya'ya akın oluyor. Suriye'de çok boyutlu iş birliği yürütüyoruz. Çok önemli projeler gerçekleştirdik. İki ülke arasındaki diyalog, daha önce görülmemiş bir seviyeye çıktı." ifadelerini kullandı.

Forum yarın sona erecek.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara