Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Türk pamuğu uluslararası pazarda

MAY Tohum ve TAGEM iş birliği ile ıslah edilen kaliteli Türk pamuğu çeşitleri uluslararası pazarda yerini aldı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-24 13:28:00

Türk pamuğu uluslararası pazarda
MAY Tohum ve TAGEM iş birliği ile ıslah edilen kaliteli Türk pamuğu çeşitleri uluslararası pazarda yerini aldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ve MAY Tohum iş birliği ile 2008 2013 seneleri arasında gerçekleştirilen, 'Pamukta Melezleme Islahı ile Çeşit Geliştirme ve Adaptasyon Araştırmaları' projesi üreticilerin yüzlerini güldürdü. MAY344, MAY455 ve MAY505 isimleriyle tescil edilen çeşitler, Türkiye pazarında tercih edilmesinin yanı sıra global pazarda da adından söz ettirmeye başladı. MAY Tohum'un global pazarda gerçekleştirdiği pazarlama faaliyetleri sonucu kaliteli pamuk tohumları Azerbaycan, Suriye, Kazakistan, Zimbabwe ve Zambiya başta olmak üzere 5 ülkeye ihraç ediloyor.

Türkiye'nin önder pamuk tohumu markalarından MAY Tohum Ar-Ge ekibi ve TAGEM iş birliği ile ıslahı gerçekleştirilen çeşitlerden MAY455 ve MAY505, yüksek lif kalite değerleri ve yüksek verimleriyle dikkatleri üzerine çekiyor. MAY Tohum'un 'MyFiber' platform markası altında konumlandırdığı pamuk çeşitleri, yüksek verimlerinin yanı sıra, elyaf uzunluğu, lif mukavemeti, yüksek iplik olabilirlik indeksi, çepel oranlarının düşük olması, parlak elyaf rengi özellikleriyle çırçır işletmeleri ve iplik sanayi profesyonellerinin ihtiyaç ve beklentilerine çözüm oluyor. Yüksek fiyattan talep gören 'MyFiber' pamuk çeşitlerinden elde edilen pamuk balyaları pamuk çiftçisinin de yüzünü güldürüyor.

Pamuk çeşitleri hakkında bilgiler veren MAY Tohum Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hamdi Çiftçiler, "2008- 2013 yılların arasında TAGEM ile birlikte gerçekleştirdiğimiz pamuk Ar-Ge projemiz kısa sürede çok iyi sonuçlar verdi. Bu projeden çıkan çeşitlerimiz, bugün, hem yurt dışında hem de yurt içinde artan bir ivme ile beğeni kazanıyor. MAY Tohum olarak her zaman Türk tarım sektörüne artı değer sağlama vizyonuyla Ar-Ge, üretim ve pazarlama faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz. Pamuk türü, ıslah faaliyetlerimizde en çok önemsediğimiz, odaklandığımız türlerin arasında yer alıyor. Bu sebeple firma olarak, pamuk ıslah çalışmalarımızda tekstil sektörünün beklentilerine odaklanarak, üreticilerin ve çırçırcıların, yüksek lif kalitesi, verimlilik, yüksek çırçır randımanı gibi ihtiyaç ve taleplerine çözüm olacak çeşit özelliklerini belirlediğimiz 'MyFiber' platformunu oluşturduk. TAGEM ile gerçekleştirdiğimiz örnek kamu-özel sektör ıslah işbirliği projesinden çıkan, yüksek lif kalitesi, elyaf uzunluğu, iyi renk değerleri, yüksek iplik olabilirlik indeksi, düşük çepel oranı gibi kalite kriterlerine sahip MAY505 ve MAY455 çeşitlerini "MyFiber" platformumuz altında konumlandırarak pazara sunduk" diye konuştu.

Türkiye tohum ihracatının yaklaşık yüzde 10'unu gerçekleştirdiklerini ifade eden Çifçtiler, "MAY Tohum olarak, ayçiçeği, mısır, pamuk, tatlı mısır ve fasulye türlerinde toplamda 40'ın üzerinde ülkeye tohum ihraç ediyoruz. Pamuk türünde ıslahını gerçekleştirdiğimiz çeşitlerimizi global pazarda da üreticilerin beğenisini kazandı. Son iki yıldır gerçekleştirdiğimiz yurt dışı pazarlama faaliyetlerimiz sonucu Azerbaycan, Suriye, Kazakistan, Zimbabwe ve Zambiya başta olmak üzere pamuk tohumu ihracatına başladık. Yakın gelecekte şu anda denemelerini sürdürdüğümüz çok önemli pamuk üreticisi ülkeleri de kapsayacak şekilde pamuk tohumu ihracatımızda önemli artışlar bekliyoruz" dedi.

Haber Ara